גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העליון אישר לדחות את ריקון מכל האמוניה עד 18 בספטמבר

בהחלטתו מתח העליון ביקורת על התנהלות חיפה כימיקלים והאשים אותה במרומז כי שינתה את שיטת הריקון של המכל במטרה להרוויח זמן ולדחות את מועד ריקונו ■ עוד צוין כי המשרד להגנת הסביבה סייע בכך לחברה כשאישר לה לעבור משיטת ריקון אחת לשנייה

מכל האמוניה במפרץ חיפה/ צילום: ערן גילווארג
מכל האמוניה במפרץ חיפה/ צילום: ערן גילווארג

בית המשפט העליון דחה היום (ה') את הערעור של חברת חיפה כימיקלים, שביקשה לדחות את מועד ריקון מכל האמוניה במפרץ חיפה לינואר 2018, אך הסכים לאפשר דחייה קצרה יותר. השופטים חנן מלצר, נעם סולברג ואורי שוהם הורו לרוקן את המכל עד 18 לספטמבר, במקום המועד הקודם שעמד על 31 ליולי.

בהחלטתו מותח העליון ביקורת על התנהלות חיפה כימיקלים ומאשים אותה במרומז כי שינתה את שיטות הריקון של המכל במטרה להרוויח זמן ולדחות את מועד ריקונו. באותה נשימה רומזים השופטים גם כי המשרד להגנת הסביבה סייע לחיפה כימיקלים בהתנהלות זו, בכך שאישר לה לעבור משיטת ריקון אחת לשנייה.

שופטי העליון קובעים כי פסק דינו של בית הדין שאישר את הצו לרוקן את המכיל ניתן כדין. עם זאת, הם מציינים כי "מסתבר כי השלמת ריקון המכל מתחת לקו המשאבות הקיים מעוררת קשיים טכניים ובטיחותיים ניכרים... לאור האמור קצבנו את התאריך 31.07.2017 כמועד סיום לריקון המכל, אלא שהמערערת (חיפה כימיקלים) עשתה דין לעצמה וחדלה באמצע חודש מאי 2017 מלקדם את המהלכים למימוש השיטה שנבחרה, ואילו המשרד להגנת הסביבה לא הגיב כראוי".

השופטים מוסיפים כי בשלב זה העלתה חיפה כימיקלים לפתע מחדש שיטת ריקון אחרת המחייבת דחייה משמעותית נוספת בלוח הזמנים של ריקון המכל, וכי המשרד הגנת הסביבה "שוב נענה למפוקח" והיה נכון עקרונית לשנות את שיטת הריקון על הדחייה בלוח הזמנים הכרוכה בכך.

"לא ניתן יד להתנהלות שכזו", כותבים השופטים, "ואולם בשים לב שעמדנו בפני העובדה המוגמרת, ובהתחשב בכך שטובת הציבור ובטיחותו היא בראש מעיינינו - נאשר דחייה נוספת ואחרונה לריקון סופי ומוחלט של המכל עד לתאריך 18.09.2017".

נזכיר כי מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, פנה לאחרונה ליועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, בדרישה לחקור תהליכי קבלת החלטות במשרד להגנת הסביבה, בחשד שנעשה תיעדוף ליבוא אמוניה, באופן שנועד להטיב כלכלית עם חברת חיפה כימיקלים.

המשרד להגנת הסביבה תמך בבקשת הדחייה של חיפה כימיקלים. עמדת המדינה, שהוגשה אתמול (ד') להעליון, הייתה כי לא ניתן לסיים את הליך הריקון עד 31.7.2017 מבלי לגרום לסיכון ממשי לסביבה. זאת, מפני שעל-פי תכנית הריקון שנקבעה על-ידי המשרד להגנת הסביבה, הקצב הבטיחותי לריקון עומד על כ-1.5 טון ליום, והכמות שנותרה במכל נכון לתחילת השבוע היא 240 טון אמוניה.

בתוך כך, חיפה כימיקלים ביקשה מהמשרד להגנת הסביבה להוציא לה היתר רעלים כדי לייבא אמוניה באמצעות אוניות קטנות והזרמה ישירה דרך צנרת קיימת למפעלים, ללא שימוש במכל הקיים.

במכל בעל הקיבולת של 12,000 טונות אמוניה נותרה בכמות של פחות מ-2% מהנפח, והנושא העיקרי שנמצא על סדר היום הוא החלופות. חברת כיל, הנמצאת בשליטת עידן עופר, כבר החלה לייבא אמוניה בכוחות עצמה בתחילת החודש על-ידי השימוש באיזוטנקים, וקיבלה על כך אישור מהמשרד להגנת הסביבה. חלופה זו בעייתית יותר עבור לחיפה כימיקלים, הנזקקת לכמות אמוניה גדולה פי שלושה מהכמות שצורכת כיל.

ממשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "ברגעים אלה המשרד קיבל את פסק הדין, ואנו לומדים אותו ואת משמעויותיו יחד עם הפרקליטות". 

מחיפה כימיקלים נמסר בתגובה: "בית המשפט העליון חזר היום על החלטתו לסגור את מכל האמוניה והחליט להאריך את המועד האחרון לריקון המכל עד לתאריך 18 בספטמבר 2017, בכל שיטה שהמשרד להגנת הסביבה ורשויות הביטחון יאשרו. חיפה כימיקלים החלה בהליך ריקון המכל, אשר אינו פועל מתאריך 23 במארס, כפי שהנחו הרגולטורים, ותמשיך בהליך הריקון על-פי האישורים הנדרשים. מפעלי החברה מושבתים מזה 4 חודשים, והיא ממתינה לפתרון חלופי, מיידי וישים לאספקת אמוניה. החברה לא תוכל להמשיך במצב הנוכחי עוד ימים רבים". 

עוד כתבות

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"