גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכום השבוע המשפטי: שמרון מנקה את נתניהו, הסטאז' מוארך

אחרי שנים ארוכות של הבטחות, הכנסת אישרה השבוע את הארכת תקופת ההתמחות לשנה וחצי - לא מעט בזכות השותפות האמיצה שנוצרה בין ראש לשכת עוה"ד נוה לבין שרת המשפטים שקד, כשחולשתה היחסית של נשיאת העליון נאור מסייעת להצלחת הברית הזו

ברית שקד-נוה / צילומים: איל יצהר, תמר מצפי, יונתן בלום
ברית שקד-נוה / צילומים: איל יצהר, תמר מצפי, יונתן בלום

אינטרנט בע"מ

בזמן שהציבור והתקשורת (וכותב שורות אלה בתוכם), מתעסקים בעיקר בחקירות ראש הממשלה ובפרשת הצוללות, המהלכים המשפטיים שבאמת ישפיעו על חיינו, ולאו דווקא לטובה, עוברים די בשקט. אחד מהם הוא חוק סמכויות לשם מניעת ביצוע עבירות באמצעות אתר אינטרנט, שאושר השבוע בכנסת בתמיכתם של 63 חברי כנסת לעומת 10 מתנגדים.

החוק מחייב ספקי גישה לאינטרנט לחסום גישה לאתרי אינטרנט שבהם מתבצעות עבירות המפורטות בחוק, או להורות למנועי חיפוש להסיר את תוצאות החיפוש של אותם אתרים ("צו הגבלת איתור"). בנוסף, החוק מאפשר במצבים מסוימים להוציא צו המורה על הסרת האתר משרת אינטרנט (כאשר השרת נמצא בישראל, או שהוא בשליטת אדם הנמצא בישראל או בשליטת תאגיד הרשום בארץ). עוד מאפשר החוק לחסום גישה לאתרי אינטרנט שעולה חשד כי מתבצעות בהם עבירות כמו פרסום מודעות זנות, ארגון הימורים בלתי חוקיים; פרסום תכנים פדופיליים; מכירת סמים מסוכנים ועוד. החוק גם מאפשר לחסום אתרי אינטרנט של ארגוני טרור.

הסמכות להוציא צו חסימה של אתרים המכונה בחוק "צו הגבלת גישה", היא של שופט בית משפט מחוזי לבקשת תובע מפרקליטות המדינה שהוסמך לכך. הצו יוצא אם השופט השתכנע, בין היתר, כי הגבלת הגישה לאתר חיונית למניעת המשך ביצוע העבירה באמצעות פעילות האתר. החוק קובע כי בעת מתן צווי הגבלה או הסרה על בית המשפט לשקול את מידת הפגיעה בציבור כתוצאה מהמשך פעילות האתר והזיקה של האתר לישראל; מידת הפגיעה בגישה של הציבור למידע באמצעות האינטרנט והסיכון לפגיעה בתוכן אחר שאינו קשור לביצוע העבירה; מידת הפגיעה בספקי הגישה לאינטרנט; ומידת הפגיעה בפרטיות של משתמשי אינטרנט.

שוחחתי השבוע עם עו"ד חיים רביה, ראש קבוצת האינטרנט, הסייבר וזכויות היוצרים במשרד פרל-כהן. רביה מכנה את החוק "השריטה הקטנה שלי בספר החוקים של מדינת ישראל". לדבריו, הוא נחקק, משום שהמדינה הפסידה בשתי ערכאות - בית המשפט המינהלי בתל-אביב ובית המשפט העליון בירושלים - בניסיונה לטעון שהמשטרה מוסמכת לדרוש מספקי אינטרנט לחסום גישה לאתרי הימורים ברשת. (רביה ייצג בתיק את איגוד האינטרנט הישראלי שכפר בעמדת המשטרה)".

עו"ד רביה אומר שלאחר שהתברר למדינה שבית המשפט אינו מקבל את עמדתה, היא פנתה לתקן את החקיקה. התהליך נמשך ארבע וחצי שנים. בתחילה הציגה המדינה הצעת חוק, שלפיה מפקד משטרה יוכל בהבל פיו להורות על חסימת גישה לאתר אינטרנט. בסופו של דבר, התוצאה הסופית היא חוק הדורש ביקורת שיפוטית מלכתחילה, שבלעדיה לא תיתכן החסימה.

עו"ד רביה מתריע כי יישום החוק עלול להביא לצנזורה רבה מדי ולפגיעה בחופש הביטוי ובזכויות נוספות. עם זאת, הוא מנסה לשמור על אופטימיות ואומר ש"לפחות בשלב זה - בטרם הוכח אחרת - אפשר גם להסתכל על חצי הכוס המלאה: אתרים ייחסמו רק אם ישמשו לביצוע עבירות מוגדרות".

בתוך כך, ממשיכה בימים אלה ועדה ציבורית שמינה שרת המשפטים שקד ושבראשה עומדת שופטת בית המשפט העליון לשעבר, עדנה ארבל, לעמול על "גיבוש אמצעים להגנה על הציבור מפני פרסומים פוגעניים, כמו בריונות ברשת האינטרנט". בכתב המינוי של ועדת ארבל מוסבר כי "בשנים האחרונות מתרחשת תופעה הולכת וגוברת של פרסומים, בעיקר ברשת האינטרנט, הפוגעים קשות בשמם הטוב או בפרטיותם של מושאי הפרסום. כאשר מדובר בעובדי ציבור, בהם שופטים, שוטרים, עובדים בתחום הרווחה, ועוד, קיים חשש נוסף, מלבד הפגיעה בזכויותיהם, כי עלולה להיפגע גם תקינות תפקודו של השירות הציבורי".

יש לקוות שעדנה ארבל וחבריה לוועדה יזכרו כי לצד הרצון למנוע ביטויים פוגעניים נגד עובדי ציבור ולשמור על תפקודו השירות הציבורי, יש צורך לשמור על חופש הביטוי ולאפשר ביקורת חופשית (עם צנזורה מינימלית-הכרחית) על עובדי הציבור ונבחריו.

האיזון הזה הוא לא פשוט. למדינה יש פעמים רבות נטייה ליצור הגבלות מוגזמות על חופש הביטוי. על כל פנים, החלום הנושן, לפיו רשת האינטרנט תביא ליצירת עולם פלורליסטי יותר, דמוקרטי יותר, טוב יותר, נגוז. ההתגשמות שלו היא דונלד טראמפ וועדות כמו הוועדה בראשות ארבל.

נתניהו לא ידע, הוא לא ידע (?)

כשהאזנתי השבוע לשיחה הקצרה שניהל גיא פלג, כתב המשפט של חדשות 2, עם עו"ד דוד שמרון, מקורבו של ראש הממשלה ובן-דודו, החשוד בשחיתות בפרשת הצוללות, נזכרתי בבדיחה (הגרועה) על הגבר שאשתו תפסה אותו על חם עם המאהבת. אחרי ניסיונות כושלים לשכנע את האישה שלא קרה כלום שואל אותה בעלה - "למי את מאמינה - לי, או למה שאת רואה?".

האם שמרון עבר על החוק? בשלב זה אי-אפשר לדעת, וכמובן שעומדת לזכותו חזקת החפות. אולם כדאי להשוות את הטענות שעו"ד שמרון העלה בשיחה עם פלג למציאות העובדתית. עו"ד שמרון אמר, בין היתר, שבימים האחרונים הוא גילה לפתע את טבעו האמיתי של איש העסקים מיקי גנור, שהפך לעד מדינה בפרשת הצוללות. "היה לי רושם כל הזמן עד ממש עכשיו, ממש עד הימים האלה שאני עוסק עם אדם רציני, ישר, איש עסקים הגון, עם התנהגות אתית מסודרת.. בדיעבד, נוכח הנסיבות כפי שהן מתבררות, הרי מיקי גנור אומר על עצמו שהוא 'ארכי פושע'".

ומה מספרות העובדות? הן מספרות שעו"ד שמרון וגנור היו שותפים עסקיים, ידידים קרובים, ועד לאחרונה היו ביניהם גם יחסי עו"ד-לקוח, שכן שמרון ייצג את גנור, בעת שגנור היה נציגה בישראל של יצרנית כלי השיט הגרמנית, "תיסנקרופ". האם הגיוני שעורך דין ותיק ומפולפל כשמרון יקום בוקר אחד ויגלה שאחד האנשים הקרובים אליו ביותר, האיש שהוא העניק לו ייעוץ משפטי ושהיה שותף לפעולות שביצע גנור בכל הנוגע לרכש כלי השיט, הוא פושע? האם הגיוני שהפשעים שמעיד על עצמו גנור שביצע בהקשר לאותן עסקאות, יכולים היו להתבצע ללא ידיעתו של יועצו שמרון? אולי.

עו"ד שמרון הוסיף ואמר באותה שיחה כי "ראש הממשלה לא שמע ממני בשום שלב שאני מייצג את מיקי גנור, לא מילה ולא חצי מילה וגם לא היה צריך לשמוע". בשלב זה הציבור, וכנראה גם המשטרה, לא יכולים לדעת אם שמרון דובר אמת בנוגע לאי-הידיעה של נתניהו, או משקר. אולי גם לא נדע לעולם. מה שאנחנו בוודאות יודעים הוא שעו"ד שמרון הוא אחד מהאנשים הקרובים ביותר לבנימין נתניהו על פני האדמה, שהוא היה יועצו ושהוא גם בן-דודו. עוד ידוע שנתניהו עסק רבות, מטבע הדברים, בעסקאות לרכישת הצוללות וכלי השיט, שבהן היה מעורב גם שמרון. תשפטו בעצמכם.

הגיון בריא, חשוב להדגיש, לא מהווה ראיה בפלילים, וגם לא צריך להיות לו משקל משמעותי. כדי להעמיד אדם לדין פלילי צריך ראיות מוחשיות וממשיות, הן למעורבות הפיסית שלו בעבירה, והן לכוונה הנפשית שלו לבצע אותה. הפרשה היחידה שבה עמד לדין ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט לדין, ושהוא יצא ממנה בשלום, הייתה פרשת ראשונטורס. אולמרט הואשם באותו מקרה בקבלת דבר במרמה, בכך שהיה שותף לגביית כספים עודפים מארגונים שממנו נסיעות שלו ושל משפחתו לחו"ל. למרות שההיגיון אמר שלא סביר שאולמרט לא היה מודע לאופן מימון הנסיעות, הגיעו למסקנה שלושה שופטים של בית המשפט העליון שאולמרט לא היה מעורב במימון הנסיעות, ולכן הוא זכאי.

השופט סלים ג'ובראן הדגיש את היותו של אולמרט אדם עסוק מאוד בתקופה הרלוונטית לאישום; משכך, נקבע כי ניתן לקבל את טענת אולמרט - ולו מחמת הספק - לפיה הוא לא התעמק בכל פרט ופרט בענייני הלשכה, וכי סמך על אנשי לשכתו - בפרט אלה שרכש להם אמון - שיטפלו בהיבטים שונים של עבודתו.

מי שסבלה מעינוי דין קשה במשפט פרשת ראשונטורס, היא רייצ'ל ריסבי-רז, שהייתה אחראית לטיפול בנסיעותיו של אולמרט. הפרקליטות התעקשה במשך שנים ארוכות להמשיך ולהאשים אותה במעשים למרות הזיכוי בפרשה של הבוס הגדול לשעבר, אולמרט. לאחרונה התקבלה סוף סוף בפרקליטות ההחלטה המתבקשת להעביר את ההליכים שננקטים נגד ריסבי-רז לפסים משמעתיים. טוב מאוחר מאשר לעולם לא. 

התמחות פלוס

ציבור עורכי הדין הוא אחד מהציבורים המושמצים ביותר, ובמידה מסוימת של צדק. האינפלציה בכמות עורכי הדין והקלות הבלתי נסבלת שבה ניתן להיכנס בשערי המקצוע בגלל צמיחת המכללות הפרטיות למשפטים, הביאו לכך שעורכי דין לא מעטים מוציאים למקצוע שם רע לכל השאר, אם בהופעות עילגות או לא מקצועיות בבתי המשפט, אם בייעוץ כושל ללקוחות. וכך, בהלימה לעלייה בכמות עורכי הדין, צמחה גם כמות תביעות הרשלנות המוגשות נגדם.

ישנן מכללות פרטיות למשפטים שניתן לרכוש בהן השכלה משפטית ראויה; אבל ישנן גם מכללות פרטיות שרמתן המקצועית היא מתחת לכל ביקורת. הגרועה מכולן היא כנראה המכללה למשפטים כרמל בחיפה (המרכז האקדמי כרמל). עד כמה היא גרועה? קחו למשל את הנתון, לפיו רק 22% מהסטודנטים שלמדו לתואר ראשון במשפטים במכללת כרמל וניגשו לבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין באפריל האחרון עברו אותה בהצלחה. זאת, בהשוואה ל80% מבוגרי הפקולטות למשפטים באוניברסיטאות שעברו את אותה הבחינה בהצלחה. דוח שהוגש למועצה להשכלה גבוהה לפני כשנתיים הראה כי רמת הלימודים במכללת כרמל ירודה במיוחד. המועצה החליטה כי עד לתיקון הליקויים שנמצאו, לא תתאפשר פתיחת שנת לימודים נוספת לסטודנטים חדשים במסלול ללימודי משפטים במכללה. ערעור על ההחלטה שהגישה המכללה, נדחה לאחרונה - והמשמעות היא שהמכללה עשויה להיסגר בקרוב.

לשכת עורכי הדין ומשרד המשפטים מנסים כבר זמן רב להילחם בהצפת המקצוע ובירידה במקצועיות של עורכי הדין. במכללות הפרטיות למשפטים הם לא נגעו עד היום (כנראה השאירו את העבודה למועצה להשכלה גבוהה). ובכל זאת, אחרי שנים ארוכות של הבטחות, דיבורים, וציפיות, נראה שסוף, סוף צפוי לחול בקרוב שינוי לטובה בנושא. אתמול (ד') עבר בקריאה שנייה ושלישית בכנסת החוק להארכת ההתמחות בעריכת דין לתקופה של שנה וחצי. זאת, במקום שנת התמחות בודדה הנהוגה כיום. בנוסף, לפי הצעת החוק, ימונה נציב שתפקידו יהיה לפקח על ההתמחות. תפקיד הנציב יהיה לוודא כי תקופת ההתמחות נעשית כראוי, וכי זכויות המתמחה נשמרות.

הארכת תקופת ההתמחות והגברת הפיקוח עליה צפויים להביא הן לירידה בכמות עורכי הדין המוסמכים למקצוע בכל שנה, והן לעלייה ברמה המקצועית של עורכי הדין בזכות ההכשרה היותר מוקפדת והיותר ארוכה שיעברו.

החוק להארכת ההתמחות מצטרף לשינוי שעומד להיעשות במבנה בחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין. עד היום עסקה בחינת ההסמכה בפרוצדורה משפטית בלבד ולא בדין מהותי. אולם, החל ממועד נובמבר 2017 תשונה מתכונת הבחינה באופן יסודי, כך שתכלול שלושה חלקים: דין פרוצדורלי - שמשקלו יהיה 30%-40%; דין מהותי (שאלות על מקרים/"קייסים" בתחומי משפט שונים), שמשקלו יהיה 30%-40%; ומטלות כתיבה וניסוח משפטי, שמשקלן יהיה 20%-25%. לכל חלק מהבחינה יוקדש פרק זמן נפרד, והיא תיערך בסך-הכול כ-6 שעות, עם הפסקות בין החלקים.

המהלכים החשובים לשיפור רמת עורכי הדין לא יכולים היו להתרחש ללא השותפות האמיצה שנוצרה בין לשכת עורכי הדין בראשות אפי נוה, לבין שרת המשפטים, איילת שקד. נוה ושקד השכילו לכרות ברית המאפשרת להם לקדם מהלכים נכונים שהיו תקועים במשך שנים בנצרת בשל ביורוקרטיה, התנגדויות פוליטיות או חילוקי דעות.

אבל הברית בין נוה לבין שקד היא לעתים גם מסוכנת, שכן היא מאפשרת לשניים לקדם גם אג'נדות בעייתיות כמו מינוי שופטים שמרנים לבית המשפט העליון (אג'נדה מוצהרת של שקד שלא הייתה יכולה להתממש אלמלא שיתוף הפעולה של נוה) וכמו היוזמה לביטול נוהג הסניוריטי, לפיו מי שמתמנה לנשיא בית המשפט העליון הוא השופט הוותיק ביותר בעליון - ביטול שנועד להגביר את השפעת הפוליטיקאים על הרכב בית המשפט העליון.

החולשה של נאור

החולשה של נאור

בעוד כחודש צפויה הוועדה לבחירת שופטים לבחור בשופטת אסתר חיות לנשיאת בית המשפט העליון הבאה. חיות תיכנס בנעליה של מרים נאור שתפרוש לגמלאות באוקטובר. בשונה מכמה מקודמיה לתפקיד הרם, אהרן ברק, מאיר שמגר, ודורית ביניש למשל, נאור התקשתה להטביע חותם משמעותי על מערכת המשפט. בתקופתה, היא נאלצה לעסוק הרבה יותר בהגנה על הקיים מפני הניסיונות של שרת המשפטים שקד, וחבריה הפוליטיקאים לכרסם בכוחו ומעמדו של בית המשפט, והרבה פחות בצעידה בנתיבים חדשים.

נאור השמרנית והלא-פוליטיקאית באופיה, התקשתה להתמודד עם התחכום והמיומנות הפוליטית של שרת המשפטים ועם הברית של שקד וראש לשכת עורכי הדין אפי נוה. עדות לחולשתה של נאור אפשר למצוא גם באופן שבו התייחסו אליה השופטים. כך, למשל, בעיצומו של המאבק על המינויים לשפיטה בערכאות השונות באפריל האחרון, הוציאה נאור הנחיה האוסרת על כלל השופטים להיפגש עם ראש הלשכה נוה, או מי מטעמו, וכן שלא להיפגש עם גורמים פוליטיים - זאת, כדי למנוע מפגש בין שופטים לחברי הוועדה לבחירות שופטים. אולם גם בימים שלאחר מתן ההנחיה המשיכו הטלפונים בלשכתו של נוה לצלצל. על הקו היו שופטים לא מעטים שביקשו לקבוע עם נוה פגישה, כדי לשכנע אותו לתמוך בקידומם.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק