גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרמטכ"ל הנדיב

כך מקפיץ צה"ל את הפנסיות של אנשי הקבע

הרמטכל גדי אייזנקוט / איור גיל גיבלי

1. המסמך של השבוע הוא ללא ספק המסמך שהוגש לוועדה המשותפת לתקציב הביטחון ולחברי ועדת החוץ והביטחון, והוא בן 12 עמודים בלבד. המסמך הזה מתמצת בקצרה את "השיטה" של ניפוח הפנסיה התקציבית בצבא, שדוח המבקר מאוקטובר אשתקד התריע עליה וגם הייתה ידועה עוד קודם לכן. אבל עולם כמנהגו נוהג: שיטת הניפוח נמשכת ואף עולה מדרגה.

2. בשנים האחרונות פרסמתי עשרות מאמרים על הפנסיה התקציבית. הובלתי את הנושא הזה בכיסוי אינטנסיבי, בתוך חשיפת היקפיה האמיתיים והתנאים המיוחדים הנלווים לה. בכל פעם שאני נדרש לסוגיה הזאת, בכל פעם שהופכים עוד אבן, מתגלים עוד ועוד פרטים מדהימים. להזכירכם, התחייבות המדינה האמיתית בפנסיה התקציבית עולה על טריליון שקל (!). כתבתי זאת אינספור פעמים: מי שחושב שהבעיה היא בצבא בלבד, טועה ומטעה. הפנסיה התקציבית היא נחלתם של ארגונים רבים - מצה"ל והגופים הביטחוניים האחרים, דרך החברות הממשלתיות, הסקטור הציבורי (במיוחד הבכירים בו), הכנסת וחבריה, ועד האוניברסיטאות, מערכת המשפט והרשויות המקומיות. כל ארגון ותנאי הפנסיה התקציבית שהוא "תפר". כל ארגון והשערורייה שלו. כל ארגון וההסתרות שלו. וכל ארגון וחותמת הגומי שלו - משרד האוצר, שהיה אמור לדעת, לפקח, לרסן וגם לא לאשר. זו בדיוק תסמונת החתול ששומר על השמנת. מי יפקח ומי ירסן כשהתנאים המוגזמים של הפנסיה התקציבית חלים גם על חבריו - החברים בבנק ישראל, החברים באוניברסיטה, החברים בכנסת, החברים בממשלה והחברים בארגונים ציבוריים אחרים.

3. באוקטובר אשתקד פרסם מבקר המדינה דוח מקיף ונוקב על הפנסיה התקציבית בצה"ל. רוב הנתונים בו היו גלויים ונחשפו פה פעם אחר פעם. למעשה, הפנסיה התקציבית בוטלה כבר מזמן בסקטור הציבורי, אבל נשארה בצבא, רק קוראים לה בשם יפה: פנסיית גישור. זו פנסיה שמשולמת לפורשים מהצבא עד גיל הפרישה ואז הם מקבלים קצבה מקרן הפנסיה. עם זאת, בדוח המבקר היה חידוש. ולחידוש קוראים "הגדלות אחוזיות", או "הגדלת הרמטכ"ל". מה זה אומר בשפה פשוטה? זה אומר שלרמטכ"ל יש רישיון להקפיץ את הפנסיה של פורשי הצבא באופן משמעותי. למה? למה כובע. ככה. מתברר שזו מסורת ארוכת שנים - מסורת שמציגה באור מביך את הרמטכ"לים לדורותיהם, את אגף כוח אדם בצבא וגם את האוצר על אגפיו השונים, שנתנו ל"הגדלות" הללו להשתולל על פני שנים.

4. לטובת אלה ששכחו, הסבר קצר: מיוחסי-מעושרי הפנסיה התקציבית זכאים לצבירה של 2% משכרם ברוטו לצורך הפנסיה בכל שנה ונטל החיסכון נופל לרוב על המדינה (כמעט ברובו, תלוי באיזה ארגון ומתי הצטרפת למנגנון המניב. כיום יש ניכוי של 2% בלבד מהשכר לטובת הפנסיה התקציבית). כלומר, אם עבדת 10 שנים, צברת 20% זכויות פנסיוניות משכרך האחרון ובדרך כלל עד לתקרה של 70% מהשכר האחרון (מדד הנקרא "יחס התחלופה"), שגם הוא נפרץ בכל מיני הסכמים מוזרים ומשונים.

אנשי הקבע שפרשו עד סוף 97' קיבלו תוספת של 6% נוספים לשכר עבור שירות החובה מכוח סעיף בחוק שירות הקבע. וזה לא נגמר: לרמטכ"ל, מתברר, הייתה סמכות להגדיל את אחוזי הפנסיה של המשרתים בצה"ל עד 19%(!), שלא ממש ברור למה ניתנה לו ומי נתן לו אותה. בבדיקה שערך המבקר נחשפה העובדה המדהימה ששיעור ההגדלה הממוצע של הרמטכ"ל לפורשים בשנים 2013-2015 עומד על כ-8.5%, לא כולל ה-6% על שלוש שנות השירות הראשונות, וביחד כ-14.5%. כלומר, אם פרשת, נניח, בגיל 46, והיית זכאי לפנסיה בשיעור של 50% (25 שנות קבע כפול 2% לשנה), זכית בפועל לשיעור ממוצע של 65% מהשכר האחרון. וזה כמובן עולה לנו הרבה כסף. על פי בדיקת החשכ"לית, החבות האקטוארית של ההגדלה בלבד עלתה למשלם המסים בשלוש שנים בלבד ב-2.9 מיליארד שקל. כלומר, לאורך עשרות שנים מדובר בעשרות מיליארדי שקלים, וכל זה בגלל שרלמטכ"ל מותר להקפיץ את הפנסיה. הרי פורשי הצבא מקבלים גם כך פנסיה תקציבית בגיל פרישה צעיר (46.6 בממוצע) ועד גיל הפרישה יש להם 21 שנה שבהם הם מקבלים קצבה די יפה. אז למה לתת להם עוד תוספת משמעותית לפנסיה?

ומה מגלה המסמך שהוגש? שההגדלות האחוזיות גדלו בשנת 2016 ל-9% (!). לא זו בלבד שאין ירידה, אלא שהסעיף הזה ממשיך להתנפח, כאילו דוח המבקר הוא אוויר וגם כל ההצהרות סביב ההסכם החדש על תקציב הביטחון מתבררות כאוויר ריק.

5. שימו לב עד כמה היד קלה על ההדק של "ההגדלות האחוזיות" של הרמטכ"ל. ראשית, ניתנה לו סמכות על פי חוק. למה? למה לאפשר לרמטכ"ל להקפיץ את הפנסיות? ויש כמה תנאים, שאין בעיה בכלל לעבור אותם: פרישה מעל גיל 40 (גיל הפרישה הממוצע עומד על 46.6) ושירות קבע של יותר מ-10 שנים. "הגדלה רגילה" ניתנת באופן הבא (שימו לב לקלי קלות שבו מנפחים פנסיה): גיל 40-42 - הגדלה של 4% לכל שנה; גיל 42-45 - הגדלה של 2% לכל שנה; גיל 45-50 - הגדלה של 1% לכל שנה. רגע, רגע, יש גם "הגדלה חריגה" - ועדה מיוחדת ממליצה לרמטכ"ל על הגדלת אחוזי הקצבה כתלות במקרים חריגים של בעיות כלכליות של הגמלאי ומשפחתו וקשיי קליטה בעבודה לאחר הפרישה. ואכן, המסמך מגלה שכ-40% מפורשי הצבא מקבלים הגדלה של 11% ויותר. וכל האחוזים הללו מצטברים למיליארדים רבים מדי שנה ועשרות מיליארדים לאורך כל תשלום הפנסיה.

6. דבר אחד טוב אפשר להגיד על צה"ל בהקשר של המסמך הזה. לפחות הכול גלוי ושקוף עכשיו, אחרי שנים רבות שבהן הצבא "ערפל" את הנתונים. לזכות הצבא ייאמר שהוא לא מטאטא את המספרים מתחת לשטיח. כזכור, דוח המבקר קבע שאגף כוח אדם בצבא הערים קשיים על אגף החשכ"ל באוצר בהעברת מסמך מדיניות הרמטכ"ל להגדלות האחוזיות. הצבא טען מצדו שלא הסתיר כל מידע ונציגי האוצר, כולל אגף החשכ"ל ואגף התקציבים, הכירו את עניין ההגדלות של הרמטכ"ל. החשכ"לית לשעבר, מיכל עבאדי בויאנג'ו, כתבה בתשובה את הדברים הבאים: "נדהמנו לגלות כי גם לאחר סיכומים רבים מול צה"ל שבעקבותיהם הועבר אלינו מסמך מדיניות הגדלת הרמטכ"ל הושמט ביודעין מידע קריטי שעשוי לפגוע ביכולתנו לבצע בקרה נאותה על תקציב הגמלאות בצה"ל ובפרט על יכולתנו לאמוד את עלויות הפנסיה התקציבית בצה"ל". במילים אחרות: עבדי בויאנג'ו טענה כי נציגי הצבא שיקרו לה, הסתירו ממנה - והכול בכוונה. טוב, אז התקדמנו: הצבא לא מסתיר, מגיש לוועדת חוץ וביטחון מסמך מפורט, שכל המספרים בו גלויים. אבל מה זה עוזר שהמספרים מתנפחים מדי שנה, ושום דוח ביקורת לא עוזר, שום הסכם ביטחון חדש לא מסייע לצמצם את ממדי הניפוח?

7. הנתונים על הפנסיה בצבא די מבהילים: תקציב הגמלאות-פנסיות הגיע כבר לכ-8 מיליארד שקל מדי שנה, וגיל הפרישה אמנם עלה במעט והגיע בממוצע קרוב ל-47. רק כ-16% ממקבלי הפנסיה בשנת 2016 הם לוחמים, שלהם מגיע ה-כ-ו-ל, כולל הגדלות אחוזיות. הרוב הם תומכי לחימה (כ-64%) והיתר, כ-20%, הם מה שמוגדר "טכנולוג", שלא ברור בכלל למה הם צריכים לקבל תנאים חריגים של פנסיות תקציביות.

הקצבה הממוצעת לקצינים עומדת על כ-19 אלף שקל ברוטו. כלומר, מרגע שהקצין פרש בגיל ממוצע של כ-47 הוא מקבל מדי חודש קצבת פנסיה של 19 אלף שקל. אם מתרגמים את הקצבה הזו לסכום מצטבר שיגיע לקצין עד גיל פרישתו מדובר בכ-4.6 מיליון שקל. לא יזיק אם ההגדלות האחוזיות של הרמטכ"ל ינוטרלו ממנה.

8. בסביבתו של הרמטכ"ל גדי איזנקוט פיזרו השבוע הבטחות על הפחתת הפנסיות והפחתת ההגדלות האחוזיות. אשרי המאמין. הסמכות שניתנה בידיהם של הרטמכ"לים מוגזמת והיא נוצלה במשך עשרות שנים לניפוח הפנסיות. איזנקוט בסך הכול ממשיך את מה שקודמיו בתפקיד התרגלו לעשות: להקפיץ באופן אוטומטי את הפנסיות בלי שום צורך ובלי שום סיבה, כי כך היה נהוג, והרגלים ארוכים בשנים לא משתנים בהינף יד.

לזכותו של איזנקוט ייאמר שנראה שהוא אכן הבין שהמצב הזה של ניפוח פנסיות נדיבות גם כך לא יכול להימשך. בסופו של דבר, הרי אין צורך בתוספות מלאכותיות לפנסיה רק בגלל שניתנה לרמטכ"לים הסמכות לכך. איזנקוט יכול להיזכר כרמטכ"ל הראשון שבלם את התופעה הזו שעולה למשלם המסים עשרות מיליארדים. זה מבחן הביצוע הפיננסי שלו, והמסמך שיוגש בשנה הבאה לוועדת חוץ וביטחון יהיה המבחן הראשון שלו..

המספרים מאחורי הפנסיה התקציבית בצהל

eli@globes.co.il

עוד כתבות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?