גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם כדאי עדיין לבנות על ענף הבנייה למגורים האמריקאי?

מאז המשבר של 2008 רשם שוק הדיור האמריקאי התאוששות מרשימה, וגם השנה הוא עלה עד כה ב-25% ■ עם זאת, נתוני מאקרו שפורסמו לאחרונה מאותתים על חולשה בענף, שעלולה לסמן תחילתו של היפוך מגמה

אתר בנייה בסן חוזה / צילום: בלומברג
אתר בנייה בסן חוזה / צילום: בלומברג

ב-8 השנים האחרונות שוק הדיור האמריקאי התאושש, ואיתו חברות הבנייה, בדגש על בנייה למגורים. שילוב הקפאת בנייה בשנים שלאחר משבר הסאב-פריים וסביבת ריבית אפסית יצר קרקע לחברות הבנייה להתאוששות מופלאה. למעשה, ענף זה היה אחד החמים השנה, ורשם עלייה של 25% מתחילת השנה (נכון לאמצע יולי), תוך שהוא חוזר לרמות שאפיינו אותו לפני משבר הסאב-פריים האמריקאי.

עם זאת, נתוני מאקרו שפורסמו בחודש האחרון מאותתים לראשונה על חולשה מסוימת בענף, ועל האטה קלה במחירי הבתים בארה"ב, לאחר עלייה עקבית בנתונים של שוק הנדל"ן האמריקאי. ננסה לנתח, האם אלו סדקים ראשונים בענף, או רק עצירה רגעית בדרך לשיאים חדשים.

סקטור הנדל"ן האמריקאי מושפע מאוד מגורמים מאקרו-כלכליים. הבולט ביניהם הוא שיעור הריבית, שממנו נגזרת הריבית על המשכנתאות. בעשר השנים האחרונות נחתכו הריביות על המשכנתאות בצורה חדה, מרמות של 6.69% בשנת 2007 לשפל של 3.42% באוקטובר אשתקד.

הירידה בריבית, בשילוב נתונים כלכליים כמו ירידה בשיעור האבטלה ועלייה בביטחון הצרכנים, הובילו לגידול משמעותי בהיקף המשכנתאות. מספר הבקשות למשכנתאות חדשות עלה ב-3 השנים האחרונות ב-44%. העלייה בביקוש הובילה לעלייה במכירות בתים חדשים, בדגש על בתים פרטיים בארה"ב (610 אלף יחידות). זה אמנם שיא של 10 שנים, אך עדיין רחוק מהיקף המכירות שהיו בשנים שלפני המשבר. ריבית נמוכה תתמוך במגמות אלו בטווח הקרוב.

גורם נוסף שתורם לשיפור בתוצאות העסקיות של חברות הבנייה הוא מדד תשומות הבנייה האמריקאי, אשר נמצא במגמת ירידה. זאת, הודות ליציבות שכר העבודה בענף הבנייה וירידת מחירי חומרי הגלם (בעיקר פלדה, נחושת ומלט), שהפחיתו משמעותית את עלויות הבנייה ויצרו גידול בשורת הרווח.

מלאי דירות נמוך לאוכלוסייה גדלה

רמת מלאי דירות נמוכה תורמת אף היא לעליית מחירי הבתים. כולנו אמנם מכירים את שכונות הרפאים בדטרויט, בולטון, קליבלנד ועוד, אך אלה יכולות לתעתע, שכן ערים אלו סובלות מהגירה שלילית של אוכלוסייה, בעוד שערים אחרות ממשיכות להתרחב.

לפי הלמ"ס האמריקאית, מלאי הדירות שאותו מודדים לפי מספר חודשי האספקה נקרא month's supply (היחס בין כמות הבתים למכירה בחודש למספר הדירות שנמכרו בחודש). נתון זה מראה תוך כמה חודשים ייגמר מלאי הבתים הנוכחי אם לא ייבנו בתים חדשים. נתון גבוה מעיד על מלאי דירות גבוה, ואילו נתון נמוך מעיד על מלאי דירות נמוך.

כך, בשיא המשבר הפיננסי, עמד מספר חודשי האספקה על 12.2, ואילו היום הוא עומד על 5.3 חודשים, ומדובר ברמות נמוכות היסטורית.

נוסף על כך, בהשוואת קצב גידול האוכלוסייה אל מול היצע דירות חדשות (ר' גרף) נראה כי קיים פער ברמה הכלל-ארצית. מאז 1995 ועד 2005 קצב התחלות הבנייה היה גבוה משמעותית מקצב גידול האוכלוסייה. זהו אחד הגורמים שהובילו בסופו של דבר למשבר הנדל"ן של 2008, אשר גרם ירידה חדה בקצב התחלות הבנייה. ההתאוששות החלה רק בשנת 2010. הירידה בהיקף התחלות הבנייה בשנות המשבר הובילה למחסור בהיצע משמעותי לצד המשך הגידול האוכלוסייה הבגירה בארה"ב.

עולים גבוה - גבוה מדי?

מחירי הבתים בארה"ב נמדדים באמצעות מדד קייס שילר האמריקאי. מדד זה הראה גם החודש כי מחירי הבתים ממשיכים לעלות. מחירי הבתים עלו בשבע השנים האחרונות ב-45%, בעוד שהשכר הריאלי בארה"ב עלה ב-14% בלבד.

העלייה במחירי הבתים גבוהה גם בהשוואה לעלייה במחירי השכירות. בחמש השנים האחרונות סעיף הדיור (שכירות) במדד המחירים לצרכן עלה ב-20%, פחות ממחצית העלייה במחירי הבתים (ר' גרף). נתון זה יכול להעיד ששוק הדיור האמריקאי עולה בקצבים מהירים, אולי מהירים מדי.

סביבת הריבית האפסית הובילה להיעדר תשואה באפיקים מסורתיים, מה שהוביל לעלייה בשווי של נכסים ריאליים בכל העולם, ביניהם בנדל"ן.

בבחינת מדד "Price-to-Rent" (מחירי דירה ביחס למחיר השכירות הממוצע השנתי), שאותו פרסמה קרן המטבע העולמית (IMF) ביוני האחרון, שוק הדיור האמריקאי נמצא ברמה של 107 נקודות, מתחת ליפן (110 נקודות), גרמניה (130 נקודות), קנדה (135 נקודות) ואפילו ישראל (130 נקודות). בהשוואה היסטורית, לפני עשור עמד מדד זה על רמה של 131 נקודות (22% מעל הרמה הנוכחית).

לסיכום, תחום הבנייה למגורים בארה"ב נמצא בתנופה זה מספר שנים, וצפוי להמשיך להיות חלק מרכזי בצמיחה האמריקאית, בעיקר בזכות סביבת הריבית הנמוכה ונתוני מאקרו יציבים. זאת, לצד מחירי סחורות נמוכים, צפויים להמשיך לתמוך בחברות בענף. מאידך גיסא, יש לקחת בחשבון את רגישות הענף לנתוני מאקרו, ואת העובדה שהסקטור נמצא לאחר מהלך עליות משמעותי.

הדרך להיחשף לתחום זה היא בעיקר באמצעות שני ETF מובילות.

ITB US (iShares U.S. Home Construction ETF), העוקבת אחרי 46 חברות המובילות בארה"ב בתחום הבנייה, בדגש על בנייה למגורים (64%).

יתר ה-ETF מורכבת מחברות חומרי בנייה וקמעונות בתחום. מבין החברות ניתן למצוא את D R Horton, Lennar, Pultegroup.

נוסף על כך, קיימת ETF מגוונת יותר מבחינת תת-ענפים - XHB US (SPDR S&P Homebuilders), המכילה 36 חברות (32% חברות בנייה, 25% חומרי בנייה, 16% חברות קמעונות בתחום הבנייה, 14% ריהוט ומוצרי חשמל). מבין החברות המובילות כאן ניתן למצוא את חברות הבנייה המוזכרות לעיל, נוסף על חברות שמושפעות מתחום זה, כגון: רשת החנויות עשה זאת בעצמך The Home Depot וחברת מוצרי החשמל Whirlpool.

■ הכותב הוא אנליסט בכיר באינפיניטי. הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים,לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

שוק הבנייה

עוד כתבות

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

תרחיש האימים שמדאיג את ארה"ב - תקיפה על אדמת אירופה

גובר החשש בארה"ב כי איראן נערכת להפעיל את ארגוני הטרור השונים באזור לביצוע פעולות טרור נגד יעדים באירופה ● דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ עשוי להורות על תקיפה ראשונית באיראן כדי להוכיח למשטר שהוא חייב לוותר על היכולת לפתח נשק גרעיני ● נושאת המטוסים ג'רלד פורד תגיע בקרוב סמוך לחופי ישראל ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תנודתיות בת"א; הבנקים עולים ב-1%, מניית משק אנרגיה מזנקת ב-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.1% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● איי.בי.איי: אפסייד של 56% למניית הכשרת היישוב ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק / צילום: Shutterstock

זריקת ההרזיה דור 2 של נובו נורדיסק נכשלה בניסוי השוואתי מול מונג'ארו

זריקת CagriSema של נובו נורדיסק הורידה 20.2% בממוצע ממשקל הנבדקים, לעומת 23.6% לזריקה מונג'ארו של אלי לילי ● בתגובה, מניית נובו נורדיסק יורדת, ומניית אלי לילי עולה ● לאלי לילי יש עוד מוצר בקנה, שעשוי להיות פוטנטי אף יותר

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות: המספרים נחשפים

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

חיה קינד / צילום: שירן קמר

מנכ"לית החברה שרכשה 40 דירות בבניין שנפגע מטיל: "הזדמנות שלא תחזור"

מנכ"לית קרן הריט אבו פמילי, חיה קינד, רואה במגמת הורדת הריבית סימן חיובי לסקטור השכירות לטווח ארוך, שנפגע קשות בשנים האחרונות, וקוראת למדינה לעשות יותר: "לא נעשו פעולות גדולות מספיק" ● בראיון לגלובס היא מספרת כי היא מזהה שהדור הצעיר כבר לא רואה בבעלות על דירה צעד מחייב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את צביקה לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מושגים לאזרחות מיודעת. מניית זהב / צילום: Craig Coope

מכירת צים: מהו הכלי שמעניק למדינה זכות וטו?

עסקת צים נחתמה, אבל היא עדיין ניצבת בפני מכשול אפשרי מצד המדינה • למה למדינה יש זכות וטו, ובאילו תנאים היא יכולה להשתמש בה? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פינק פלויד, The Wall / צילום: Shutterstock, Pink Floyd on the wall

אל תגלו לרוג'ר ווטרס: מה מצאו חוקרים בטכניון על הלהיט של פינק פלויד?

חוקרים מהטכניון הצליחו לעורר אזורים מסוימים במוח עם השיר "עוד לבנה בחומה", באופן שישפר קליטה של תרופות לטיפול במחלות כמו אלצהיימר ופרקינסון

בנייה / אילוסטרציה: Shutterstock

מדד תשומות הבנייה למגורים עלה ב–0.6% בינואר, השכר ממשיך להיות המרכיב הדומיננטי

מדד תשומות הבנייה המשיך לעלות גם בחודש הראשון של 2026, אם כי בשיעור מזערי ● ללא העלייה בשכר העבודה, ירד המדד ב־0.2%

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%