גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעד תיירות מעורר סקרנות: לחגוג את הקיץ בלטביה

למטייל הישראלי לטביה היא יעד לא מוכר ולא ממוסחר. ערים עתיקות, יערות, אגמים ונחלים, תרבות ספא מפותחת וזהות לאומית שממציאה את עצמה מחדש אחרי שנים של דיכוי סובייטי

מקלות ההליכה המקושטים סמלו של עמק גאויה / צילום: צילום: גילי מצא
מקלות ההליכה המקושטים סמלו של עמק גאויה / צילום: צילום: גילי מצא

לטביה, האחות השלישית במשולש הבלטיות לטביה, ליטא ואסטוניה, סיקרנה אותי כבר כמה שנים, אחרי שביקרתי באסטוניה ובליטא, ולו כדי להשלים את הפאזל. בדיעבד, היא התגלתה כאחות השלישית והמוצלחת ביותר, כמו באגדות עם. לטביה, שגובלת באסטוניה, ליטא, רוסיה ובלארוס, היא אחת המדינות הכי ירוקות בעולם. חלק נכבד משטחה מכוסה יערות אורן ואשוח, וגם נחלים. המון נחלים - יותר מ-12,000 נחלים קטנים ומעל 3,000 אגמים. מרוב בריאות, אפילו הפרות תפסו גוון כחול ים-אפור בהיר, והן רועות להן באחו בשלווה. כמה זה לא צודק, שכל היופי והבריאות הללו מתחלקים רק בין כ-1.7 מיליון תושבים, שחיים על שטח הגדול פי שלושה משטחה של מדינת ישראל.

למטייל הישראלי לטביה היא יעד חדש, לא מוכר, לא ממוסחר ומעורר סקרנות. אחרי הכול, לישראלים שחיים בסיר לחץ מיוזע ונפיץ, קשה שלא לקנא במדינה ירוקה שבה יש פסטיבלי ספא, טקס סאונה מקודש מדי יום ראשון ("סאונה שחורה", קוראים לה. סאונה יבשה ללא ארובה, עם עישון פנימי שיוצר מיסוך) ואפילו "כפר ארנבות" שבנה נגר משוגע לדבר, עם בתים מיניאטוריים, תאורה ו"בתי ילדים" לגורי הארנבים.

מתרפקים על העבר

השלווה הזו עשויה להטעות. ההיסטוריה של לטביה רצופה כיבושים. במאה ה-13 השתלטו עליה חברי מסדר אבירים גרמני, שהמירו את דת תושביה בכוח החרב. בין המאות ה-16 וה-18 עבר האזור בין הפולנים, השוודים והרוסים. בסוף מלחמת העולם הראשונה, לאחר שהביסו את הגרמנים ואת הרוסים, זכו הלטבים בעצמאות לראשונה, אולם זו לא האריכה ימים. במלחמת העולם השניה כבשה גרמניה את המדינה ולאחר מכן כבשה אותה בריה"מ שיישבה בה המוני רוסים. רק באוגוסט 1991, עם התרופפות השלטון בברית המועצות, השתחררו הלטבים מהשלטון הרוסי הקומוניסטי. מאז 2004 הם חלק מהאיחוד האירופי, אבל התקופה הקומוניסטית הותירה בהם חותם בלתי נשכח.

אחת הדרכים להתוודע למורשת המפוקפקת הזו היא בית הק.ג.ב בריגה, בניין ששימש את המטה של הארגון החשאי, כולל בית הסוהר הידוע לשמצה - ביקור חובה בעיניי. במיוחד לאור העובדה שטייקוני נדל"ן מאיימים לחסל אותו, וזו עדות נדירה לחמישה עשורים של דיכוי טוטליטרי. מומלץ לקחת סיור מודרך באנגלית, שעוזר להבין איך דלת משרדית סתמית למראה מסתירה כמויות בלתי נתפסות של רוע אנושי. מסדרונות צרים במבוך פתלתל, שבהם יש חדרי חקירות, תאי עינויים, דרגשי שינה, חצר הוצאה להורג וסיפורים על אנשים ששרדו, או שעונשם "הומתק" והוגלו לסיביר. במקביל, יש בעיר סצנה של מסעדות סובייטיות, עם חפצי ממורביליה מהעידן ההוא ושלטים כמו "זהירות, סטלין צופה בך".

אחרי נפילת מסך הברזל ב-1991, חזרו לטפח בגאווה מודגשת את המורשת הלאומית בשירה, בריקוד ובלבוש מסורתי שיוצאים מהארון לפסטיבלים, מודגמים במוזיאוני פולקלור, והם חלק מתוכנית הלימוד בבתי הספר. הלאומיות המלבלבת כוללת גם התרפקות על התקופה שלפני הכיבושים הזרים, ועל המורשת הפגאנית הקדם-נוצרית.

אחת הדרכים להבין יותר לעומק את הלטביים מהבחינה הזו היא להצטרף לחגיגות של אחד מהחגים העתיקים שזכו לחידוש. כזהו למשל הפסטיבל הקיצי הססגוני ליגו (Ligo), חגיגת היום הארוך בשנה ב-21 ביוני. כאשר הנצרות השתלטה על השבטים הפגאניים באזור, היא אסרה על האיכרים הבלטיים לקיים את הטקסים הללו. כמו במקומות אחרים, התחכמה הכנסייה ושילבה את החג ביומו של יוחנן הקדוש, ב-24 ביוני, שכאן הוא מכונה יאני. זהו, אגב, השם הכי נפוץ לילד לטבי, ולילדה - ליגה, שם שנגזר מהחגיגה ליגו.

מדברים בפרחים

פסטיבל ליגו הפך לחלק מהותי בזהות הלאומית, ויש לו מגוון אמונות בהקשר אושר, פוריות, הצלחה כלכלית ואהבה. כמו בארצות אחרות באזור, גם בלטביה חוגגים במדורות על חוף הים ועל שפת אגמים, אבל המוטיב המרכזי של ליגו הוא פרחים. זרים על הראש, על הדלת ועל ראשיהם של בעלי חיים הם חלק מהדנ"א הלאומי, ומדהים לראות איך הם נושאים אותו בגאון.

אחת המסורות היא שבערב הזה הולכים לקטוף באחו פרח מסוים, כאשר בפועל זו ההזדמנות לאיבוד הבתולים או להרות, גם אחרי ניסיונות עקרים. האנרגיה המיוחסת ללילה הזה, שבו "החוק" אומר שאסור לישון, היא מיסטית ממש. לנשים מומלץ לרחוץ את פניהן בטל של הזריחה, ולצמחים ולפרחים שנקטפים לזרים מיוחס כוח מרפא. אחרי שהשמש שוקעת, מדליקים מדורה ואליה זורקים את הזרים של אשתקד, ובכך נפטרים סמלית ממה שמיותר.

דגמתי את החגיגה הזו בשלושה אירועים שונים, ב-21 וב-24 ביוני, והרגשתי שאני ממש מושפעת מהאווירה הכללית. פיזמתי את ההמנון החוזר "ליגו, ליגו" בשירים לכבוד שקיעת השמש והדלקת המדורה, ניסיתי לשזור באחו זר של פרחים ושרכים כמו "אחיותיי" המיומנות, טעמתי גבינה טיפוסית לחג עם זרעי קימל ולגמתי שיכר - אבל סירבתי לקפוץ מעל המדורה הדועכת ולרוץ עירומה עם עלות השחר. יש גבול. בימים העתיקים היה זה מן הסתם אקט התמזגות נהדר עם אלת הטבע. בעידן המודרני הוא הומר לריצה קבוצתית מאורגנת (בעירום).

עם זאת, היה מרגש לראות מאות אנשים עומדים בשדה בשורה, מחזיקים ידיים ושרים במקהלה, ואחר כך מתפצלים הקולות לכל מיני וריאציות על הנושא, בקצב מונוטוני, אבל סוחף. לראשי הנשים היו זרים ססגוניים שהיו כה יפים, שלא יכולתי להתאפק ונגעתי בהם כדי לוודא שהם אמיתיים. זרי הגברים היו צנועים יותר - זר אחיד מעלי עץ אלון, שמסמל עוצמה וגבריות. לי הם נראו כמו פרודיה על חיילים חבושי קסדה עם הסוואה מלבלבת, שמסתירה גם את פניהם. יחי הבדלי המנטליות.

קולינריה, ענבר וגאווה

לא רק החגים, גם הגסטרונומיה היא ביטוי של המסורת ושל הגאווה הלאומית, במיוחד כשהשנה ריגה היא בירת הגסטרונומיה האירופית. השוק המרכזי שלה הוא הגדול באירופה, כל-כך גדול - שהוא יושב בהאנגרים ענקיים שאחסנו בהם צפלינים במלחמת העולם השנייה. היה לי העונג לעשות בו סיור עם שף מקומי, שלימד אותי לא רק על מאכלים מקומיים, אלא גם דבר או שניים על מנטליות לטבית.

הוא הראה לי למשל דוכנים שבהם מוכרים בשר מעושן ומשומר בדרך מסורתית, שארגון המזון האירופי אסר על שיווקו בגלל רכיב בעייתי בתהליך השימור. אבל הלטבים לא מוותרים על הטעם המיוחד שלו, שיש לו מתמכרים ממש, מה שהוליד שוק שחור בעל אופי מרדני חביב. אגב, בעיר גם מגוון של בתי תה, מהסוג שהיה אופנתי בארץ בשנות ה-70.

ריגה עיר מיוחדת, שגם שארגון אונסק"ו הכיר בה כנכס תרבות לאנושות. מצד אחד יש בה מרכז ימי-ביניימי עתיק, ומצד שני הריכוז הגדול באירופה של מבני ארט-נובו. רחובות שלמים, שבהם חזיתות הבתים הן תפארת הארט-נובו. עם פסלים שבולטים מהקיר, אריחים צבעוניים, קישוטים גיאומטריים וציטוטים מהמיתולוגיה ומהפולקלור, שנוספו בידי ארכיטקטים מקומיים. אם אתם ממש בעניין, לכו לבקר במוזיאון הארט-נובו. כדי להתרשם ממראה העיר, המלצת תצפית: לעלות למסעדת הגג של מלון רדיסון בלו, שיש בה תפריט במחיר סביר למדי, ובאותה נשימה ליהנות גם מנוף וגם מאוכל.

עוד ביטוי של גאווה מקומית הוא הענבר, הזהב המקומי - אבן חן שנוצרה מהתאבנות של שרף עצים. לטביה היא חלק מ"דרך הענבר" - דרך סחר עתיקה עוד מהתקופה הפרהיסטורית, שבה הובלו אבני הענבר הנוצצות מחופי הים הבלטי והים הצפוני לאורך אירופה בדרכי יבשה, לאורך נהרות ודרך הים השחור. עד למצרים העתיקה, יוון ורומא הגיע הענבר הצפוני. אפילו בקברו של תות אנח-אמון נמצאו קישוטי ענבר. כיום, "דרך הענבר" היא מותג תיירותי, ובלטביה, כמו גם במדינות נוספות לאורך הנתיב, הענבר מוגדר כתכשיט הלאומי, והוא גודש את חנויות המזכרות בקיטשיות מעיקה.

הענבר הוא לא רק קישוט. לוקחים אותו ברצינות רבה, ויש הטוענים שיש לו סגולות מרפאות. מה לא נאמר עליו? שהוא מדביר עין רעה, משפר חילוף חומרים, מרגיע, מצעיר את העור, נו, ברור שלא יכולתי לסרב לספא ענברי. זה התחיל בהשריה באמבט רותח עם מלחים, המשיך בקרצוף עורי עם אבן הקסם ענבר כתושה לאבקה דקה, מקלחת, עיסוי פותח חסימות שוב עם ענבר, ואז נרדמתי ועפו להן שעתיים.

גם רוגע, גם אקשן

את הטיפול הזה עברתי בעיר הקיט והספא יורמלה (Jurmala), העיר החמישית בגודלה בלטביה. כבר במאה ה-19 הייתה מפורסמת כעיר של מרחצאות מרפא, שנעשתה פופולרית במיוחד מאז שהושק אליה קו רכבת. תיירי מרפא הזמינו להם אמבט מחומם במי ים, שאליו נוסף בוץ אזורי, וחלק מהבילוי היה להיראות במקומות השווים לאורך ריביירה של 24 ק"מ. יורמלה נראתה לי מעין קיסריה משודרגת - עיר חוף עם וילות בעשרות סגנונות ארכיטקטוניים ובתי עץ מרהיבים בני כ-150 שנה. אם זה לא מספיק, יש בה שילוב נדיר בין 11 חופים עם דגל הצטיינות כחול, שנושקים ליער, והאוויר עושה ארומתרפיה טבעית. וכל הפוטוסינתזה הזו גם מצמיחה תחביב לאומי - קטיף פטריות, שמהן עושים רוטב נימוח.

אם אתם כבר כאן, מומלץ לטייל גם בשמורת הטבע קמרי (Kemeri), השייכת טריטוריאלית ליורמלה והיא כולה ביצה ספוגית בת אלפי שנים. אפשר לעשות בה טרק במסלול הליכה של כ-3 ק"מ במסלול מחופה בעץ. בנוסף, יש בה כ-30 מעיינות גופרית, רובם נחבאים מהעין. במקום טוענים שהוכח מדעית כי הם מסייעים לבעיות עיכול, שינה ודיכאון.

עוד דרך נעימה לחוות את הטבע המקומי (ואפילו כזו שמתאימה לכל המשפחה) היא העיר סיגולדה (Sigulda). רק שעה מריגה, ואתם בעיר שהיא נקודת המוצא לפארק אקסטרים, שטובל ביער ענק ולנהר הגאויה (Gauja), שמזמין לחוות אותו בשיט. הדרך הכי מדליקה להרגיש את הטבע היא לשלב חתירה בקיאק או בקאנו וללון באתרי הקמפינג המוסדרים לאורך הנהר.

טירת טוראידה מימי הביניים, שבה התקיים פסטיבל ליגו, היא אתר המורשת הכי מתויר בלטביה. משמעות השם היא "גינת האלים", בגלל סיפור מהמאה ה-17, שמקומיים מתעקשים שהוא אמיתי, על הבתולה מאיה, שנאמנותה לגבר בשם גוטמן, הפכה לסמל אהבה, עם מצבה ופסל, שעולים אליו לרגל. האגדה על מאיה התחילה במערה מעניינת שנקראת גוטמניס, שעל קירות הגיר שלה חקוקים אלפי שמות של זוגות, בדומה למנהג הרווח של זוגות התולים על גשרים מנעול המסמל את הקשר, ומשליכים את המפתח למים.

חוץ מבנג'י, אומגה מתוך רכבל מעל עמק גאויה, סלאלום במזחלת, כיסאות אוויריים ומגלשה מהירה, אפשר לצעוד בעשרות מסלולי הליכה או לדווש באופני הרים, מ-10 עד 50 ק"מ. מזכרת שמומלץ לקנות היא מקל הליכה צבעוני, מגודל עיפרון ועד מקל סבא אמיתי, עשוי מעץ אגוז, ערער, דובדבן, ערבה ועוד, מעוקל בסופו ועליו חקוקים סימנים פגאניים לשפע וכוח. בשנות ה-20 של המאה הקודמת, התפתחה התיירות לאזור ותעשיית מקלות ההליכה שגשגה. כיום ניתן לראות אותם בתצוגה בפארק אזורי או לרכוש בכל פינה בעיר, מגולפים באותה טכניקה מפעם.

מידע מעשי

הגעה: ישראלים אינם זקוקים לאשרת כניסה ללטביה בביקור שאינו עולה על 90 יום. חברת אייר בלטיק, החברה הלאומית של לטביה, מקיימת טיסות מת"א לריגה כ-4 פעמים בשבוע בעונת הקיץ. חשוב להקפיד על כל שלבי הצ'ק-אין אונליין, לפני שאתם מגיעים לשדה, אחרת תשלמו עמלה. היתרון הגדול הוא שזו טיסה ישירה ליעד. www.airbaltic.com/en/cheap-flights-to-tel-aviv

יורמולה - hotel Jurmala spa - מלון ספא איכותי, שהיה פעיל בעידן הסובייטי, עבר שיפוץ מסיבי ושינה פניו. יש בו מסעדת שף שמחזיקה באידיאולוגיית הסלואו פוד - בדגש על לוקאליות של חומרי הגלם.

hotel Sigulda - מלון חביב על משפחות וקבוצות, שממוקם בלב העיר, שהיא יותר עיירה במונחים שלנו. המלון שמר על מיקומו מ-1890, כשאצולת רוסיה הייתה מתארחת בו. המסעדה שלו, שהקיר החיצוני שלה מחופה כולו בדשא מעוצב, מומלצת במיוחד. www.hotelsigulda.lv

מדריך טיולים: אלכס (כך הציג עצמו, בלי שם משפחה, במה שנראה ככינוי מחתרתי), היה המדריך שלי לרחבי ריגה. בעזרת מכוניתו ראיתי בשלוש שעות, מה שעצמאית היה לוקח לי לפחות יום. אחת ההתמחויות שלו היא סיור ארכיטקטורה ברחובות הארט-נובו בעיר, אבל אפשר להזמין ממנו דגשים אחרים וגם איסוף מהמקום שאתם שוהים בו. טל' 371-29618524. לפרטים: www.alextours.lv

עיר הארנבים: כפר מיניאטורי המותאם לתושביו - מאות ארנבים מ-65 סוגים שונים. מתאים במיוחד לטיול עם ילדים, אבל גם מבוגרים עם נפש ילדותית עשויים ליהנות מהמקום. פתוח בשעות 09:00-21:00. מחוז Bauska, טל' 371 29548071

לחובבי אופניים: אפשר "לעשות" את לטביה ברכיבה. יש מסלול מוסדר מריגה לאורך 1,296 ק"מ.

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; פולקסווגן דיווחה על ירידה של 20% ברווח התפעולי

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● בהמשך היום יתפרסמו נתוני האינפלציה והתמ"ג בגוש האירו ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ישראל לא תשלח משלחת לקהיר, ממתינים לתשובת חמאס

הותר לפרסום: עידו אביב, בן 28 מכרמיאל, וקאלקידן מהרי בן 37 מפתח תקווה, נפלו בקרב ברצועת עזה • משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • צבא ארה"ב מציג: תמונות מהקמת הרציף ההומניטרי בים התיכון סמוך לרצועת עזה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" ● עדכונים בולטים

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות באוניברסיטת קולומביה: רעולי פנים פרצו והשתלטו על מתחם

האוניברסיטה היוקרתית החלה להודיע לסטודנטים על השעייתם מהלימודים עד שלא יפנו את מתחם המחאה הפרו-פלסטיני • עימות אלים ומטריד באוניברסיטת UCLA: מפגינה פרו-פלסטינית תקפה באלימות מפגין יהודי ואיימה באקדח טייזר • עימותים קשים ואלימים גם בקמפוסים בטקסס ובווירג'יניה