גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  שוק ההון והשקעות

"הפוטנציאל בתחום הביוגז בלתי מוגבל - העולם הולך לשם"

המניה של לודן זינקה כ-200% בשנה וחצי, בין השאר על רקע התקדמות בפעילות הפקת גז ירוק מפסולת בהולנד ובספרד ■ ראיון עם טדי גולן, מנכ"ל חטיבת האקולוגיה

אחת המניות שנמצאות "מתחת לרדאר" של המשקיעים והאנליסטים, ושבלטו לחיוב בתקופה האחרונה, היא זו של חברת ההנדסה לודן . בשנה וחצי האחרונה קפצה המניה בכ-200% ושווי השוק של החברה הגיע לכ-100 מיליון שקל.

לודן הוקמה ב-1977, וכעבור 20 שנה הפכה לציבורית. ב-2005 נכנסה לפעילות במערב אירופה, ואשתקד התרחבה לפעילות בסין. החברה פועלת בארבעה מגזרי פעילות: שירותי הנדסה, IT תעשייתי ותחבורה ציבורית, אקולוגיה ואיכות הסביבה ומסחר (החברה מייצגת יצרנים סיניים ומייבאת ציוד עבור פרויקטים שלה ועבור אחרים). את החברה מנהלים שני מנכ"לים משותפים: ארנון אהרון, המחזיק בכ-11% ממניות החברה, ויהודה שריד, המחזיק בכ-10% מההון.

אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של לודן הוא תחום האנרגיה המתחדשת ואיכות הסביבה. לחברה פעילות בתחום הביוגז בספרד ובהולנד. המתקנים של לודן קולטים, מצד אחד, חומר גלם (פסולת חקלאית ותעשייתית - למשל, פסולת שמייצרות רפתות), ומצד שני, מייצרים אנרגיה ודשנים. לכן, הם מורכבים יותר להקמה ותפעול בהשוואה לתעשיית האנרגיה הסולארית או הרוח, שם הקלט פשוט יותר (קרני שמש או רוח).

בהולנד הקימה החברה שני מתקנים יחד עם חברות מקומיות, ובימים אלה היא מקימה עוד שני מתקנים בשיתוף פעולה עם החברה הציבורית אלומיי קפיטל (ללודן החזקה של 49% במיזם). בסך הכל מתכננת החברה המשותפת של לודן ואלומיי להקים עד 12 מתקנים בתחום הביוגז בהולנד, בהשקעה כוללת המוערכת ב-200 מיליון אירו - כ-60% באמצעות מימון בנקאי, והיתרה באמצעות הון עצמי.

"הצמיחה מגיעה בעיקר מהולנד"

ב-2016 הציגה לודן צמיחה של 12% בהכנסות, שהסתכמו בכ-587 מיליון שקל, כשההכנסות בתחום האקולוגיה ואיכות הסביבה קפצו ב-153% לרמה של כ-38 מיליון שקל. את הפעילות הזאת של לודן מנהל טדי גולן. בראיון ל"גלובס" מספר גולן על ההתפתחויות המרכזיות בתחום הפעילות שבאחריותו, בישראל ובאירופה, ועל התוכניות של לודן בתחום בשנים הקרובות.

"בישראל אנחנו מתמקדים בפתרונות הקשורים לרגולציה של איכות סביבה, כמו למשל, טיפול בקרקע מזוהמת או פתרונות למפעלי תעשייה מזהמים", אומר גולן. "במערב אירופה אנחנו פועלים בתחום של הפיכת פסולת חקלאית או תעשייתית לחשמל. התחלנו בפעילות לפני כשבע שנים בספרד, כקבלן הקמה למתקנים שלוקחים פסולת חקלאית והופכים אותה לחשמל. כיום, עיקר הצמיחה שלנו מגיעה מהשוק ההולנדי, ששם הפעילות נעשית בהיקפים הרבה יותר משמעותיים".

- מה אופי הפעילות שלכם בהולנד?

"בהולנד אנחנו, למעשה, גם יזם, גם קבלן הקמה וגם מפעיל המתקן לשנים ארוכות. אנחנו לוקחים פסולת חקלאית ותעשייתית והופכים אותה לגז ירוק. הרגולציה בהולנד תומכת ומעודדת את הפעילות הזאת. בדרך אנחנו מוכרים גז, חום, דשנים ופחמן דו-חמצני נוזלי.

"אנחנו פועלים בקצב הנחשב מהיר יחסית, של הקמת 1-2 מתקנים בשנה. אלה מתקנים שמוקמים עם מימון מאסיבי של חוב, וזה מאפשר להקים מתקנים גדולים מאוד. כיום אנחנו נמצאים לקראת קפיצת המדרגה הבאה בטכנולוגיה. בדור הבא של המתקנים יהיו פתרונות גזיפיקציה, שבהם הפירוק נעשה בחום גבוה מאוד. בשיטה הזאת הפסולת מתאדה ומייצרת גז מתאן, שיימכר לרשת. אם כיום עלות ההקמה היא 10-15 מיליון אירו למתקן, הדור הבא יעלה בסביבות 30-40 מיליון אירו למתקן".

- כמה זמן לוקח לכם להקים פרויקט?

"שנה עד שנה וחצי עבור הפרויקטים שאנחנו מקימים כיום, של כ-5 מגוואט. לאחר מכן, אנחנו מתפעלים אותם ונהנים מהכנסות במשך 12 שנים. את מתקני הדור הבא, להערכתי, ייקח שנתיים ויותר להקים".

- כמה מגוואט חשמל אתם מייצרים?

"הגענו לכ-30 מגוואט. יש כל הזמן עלייה בהיקף של מתקנים בהקמה, והאחרונים הם בגודל של 5 מגוואט, שזה הרבה בתחום של הביוגז. צריך להבין שמתקני ביוגז מייצרים אנרגיה כל הזמן, אין להם בעיה של רוח או שמש. עוד יתרון הוא שהם מבוזרים ולא גדולים, כך שהם קרובים מאוד לצרכנים. לרשת אין בעיה לקלוט אותם".

- למה דווקא הולנד?

"ההולנדים פרסו רשת גז שמגיעה לכל הבתים, לפני הרבה מאוד שנים, והרגולטור שם מעודד למכור גז לרשת, ולא חשמל. הרגולציה בהולנד נוחה ויציבה, ויש מחויבות עמוקה לכלכלה ירוקה ואנרגיה מתחדשת לטווח ארוך. לא משנה מי נמצא שם בממשלה, הם מגדילים משנה לשנה את הסובסידיות לתחום הזה. אנחנו מוכרים גז ירוק, כי לשם הסובסידיה מובילה אותנו".

"הזדמנויות אדירות בסין ובהודו"

לדברי גולן, תקציבי הסובסידיות לכלכלה ירוקה ונקייה בהולנד מכפילים את עצמם מדי שנה, "כי יש שם מודעות ומחויבות עמוקה לאיכות הסביבה והפחתת זיהום האוויר. לכן, הסיכון בשוק הזה נמוך מאוד יחסית. אנחנו גדלים שם מהר מאוד, כי זיהינו הזדמנות ברמת סיכון נמוכה יחסית. אנחנו מסתכלים על הולנד כבסיס להתרחבות בכל אירופה, ובעיקר שווקים שכנים, כמו צרפת, בלגיה ובריטניה, ובטווח הארוך יותר סין והודו, שבהן יש הזדמנויות אדירות - צורך עצום באנרגיה מבוזרת ובהפחתת זיהום".

גולן הצטרף ללודן בתפקיד מנכ"ל חטיבת האקולוגיה ואיכות הסביבה לפני כשלוש שנים, לאחר שכיהן בתפקידי ניהול בחברת תה"ל ובחברת IDE טכנולוגיות, שהקימה מתקני התפלה גדולים בישראל ובעולם. השנה צפוי מגזר האקולוגיה להוות כ-10% מהכנסותיה של לודן, ובשנים הבאות הוא צפוי לגדול, ככל הנראה, ל-20% ויותר מהכנסות החברה.

- מי המתחרים העיקריים שלכם?

"החברות סואז ו-ויולה הצרפתיות. היתרון שלנו הוא שאנחנו מספקים פתרון מלא, החל בשלב הייזום, דרך ההקמה ועד לתפעול השוטף".

"הפוטנציאל בתחום הזה בלתי מוגבל", מסביר גולן. "העולם הולך לשם, פשוט אין ברירה. בעיות איכות הסביבה במדינות כמו סין, הודו ואחרות הן עצומות, בלתי נתפסות בגודלן, ורמת הרווחיות בתחום הזה הרבה יותר גבוהה מתחומי פעילות אחרים כמו ההנדסה. נוסף על כך, יש לנו כאן נכסים שמייצרים הכנסה ורווחיות יציבה במשך 12 שנים, בניגוד לתחום של הקמת פרויקטים בלבד, שם התנודתיות גבוהה מאוד משנה לשנה".

מניית לודן רשמה עלייה

עוד כתבות

ביל גייטס / צילום: ap

"מיליארד מתים": האזהרה החריגה של ביל גייטס על ה-AI

על רקע שורת תקריות בטיחות והאזהרות המתרבות מפני קצב התפתחות הבינה המלאכותית, מייסד מיקרוסופט קורא להדק את הפיקוח והרגולציה על התחום ● גייטס מזהיר מהשילוב בין כלים מתקדמים לגורמים בעלי כוונות זדוניות, בזמן שבכירי התעשייה חלוקים בשאלת הסיכונים והצורך להאט את המרוץ

סוחר בוול סטריט / אילוסטרציה: ap, Richard Drew

"משהו תמיד נשבר בסוף" - האזהרה משוק האג"ח

תשואות האג"ח בארה"ב כבר נסחרות בשיאים של עשרות שנים, אך ממשיכות בדרכן כלפי מעלה, בעיקר בגלל זעזוע האנרגיה העולמי והחששות מאינפלציה עיקשת ● עלייה מהירה בתשואות קדמה לרבים מהאסונות הכלכליים ב-50 השנה האחרונות, ואנליסטים מנסים להעריך כמה גבוהות עליהן להיות כדי ששוק המניות יתחיל להינזק

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

משרד האוצר נגד עסקת צים: "סיכונים מהותיים" וחשש ממעורבות קטאר

האוצר: מבנה העסקה אינו מבטיח שליטה ישראלית אפקטיבית, פיקוח על הבעלות וההנהלה או צי שיתאים לצרכים הלאומיים לאורך זמן ● גם משרד ראש הממשלה הודיע על התנגדותו לעסקה ● מטעם פימי נמסר: "חוות הדעת גובשה לפני הצגת מלוא פרטי העסקה המעודכנת והמשופרת, שיוגשו באופן מסודר בתוך 45 יום"

גיל רושינק, יו''ר אלקטרה נדל''ן / צילום: זיו ליתני

המניה שצנחה היום ב-16% ואיבדה כבר למעלה ממיליארד שקל

מניית אלקטרה נדל"ן, המתמחה ברכישת מקבצי דיור בארה"ב, צללה במסחר בת"א ● בשוק יש מי שמצביע על יציאתה הצפויה של המניה ממדד ת"א 90 בעדכון המדדים הקרוב, אך גם עליית הריבית בארה"ב עלולה להיות קשורה למגמה השלילית

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

גרוק כבר מדבר עברית בטסלה. מי הבא בתור?

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock, Komenton

אייר אינדיה בדרך לתביעה ייצוגית על ביטול הטיסות לישראל לאחר מתקפת הכטב"מים מאיראן

בית המשפט המחוזי מרכז אישר לנהל תביעה ייצוגית נגד חברת התעופה, לאחר שקבע כי קיימת אפשרות סבירה שהיא לא עמדה בחובותיה לפי חוק שירותי תעופה ● הסיבה: לא סיפקה לנוסעים שירותי סיוע ולא הציעה כרטיסי טיסה חלופיים לאחר שהפסיקה את הטיסות לישראל וממנה באפריל 2024 • מנגד אייר אינדיה טוענת: לא ניתן לחייב חברות לספק טיסות חלופיות בכל תנאי ובכל מחיר

ראשי קרן אלומה, מימין: אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש / צילום: נוי נפתלי

עסקה גדולה לקרן אלומה: רוכשת חברה בת של OPC ב-272 מיליון שקל

הקרן שמובילים אורי יוגב, מולי רבינא ויאיר הירש, תרכוש את "או.פי.סי. מבוזרות", ותצרף אותה ל"סופרגז טבעי" שרכשה לפני חודשיים, במטרה להפוך את זרוע האנרגיה החדשה שלה, אלומנרג'י, לזרוע עם EBITDA שנתי של 75 מיליון שקל

עו''ד מיכל כהן, הממונה על התחרות; ניב סרנה, מנכ''ל ניו-מד אנרג'י; עובד דבי, מנכ''ל דליה חברות אנרגיה / צילום: כדיה לוי, ענבל מרמרי, אורי שדה

הפגישה הדרמטית עם רשות התחרות: מאחורי פיצוץ הסכם הגז בין ניו־מד לדליה

בסוף השבוע הודיעה ניו־מד על ביטול עסקת הענק, בהיקף של 6.7 מיליארד דולר ● יומיים קודם לכן הציבה בפניה רשות התחרות את התנאים לאישור, וההערכות הן שההודעה נועדה לרכך את המגבלות החדשות ● מדובר בשעת מבחן למנכ"ל החדש של ניו־מד - ניב סרנה

תמונה מתוך סרטון התעמולה שפרסם איתמר בן גביר / צילום: צילום מסך מרשת X

התשובה לאחוז החסימה: בינה מלאכותית

נתוני השבוע האחרון מלמדים: המפלגות הקטנות מסתערות על הבינה המלאכותית ● ולמה לפיד וגולן נאלצו להסיר פוסטים? ● ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

יו''ר ועדת הכספים, ח''כ חנוך מילביצקי / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הפלונטר הפוליטי שמשאיר את ענקיות ההייטק בערפל רגולטורי

לפי מנגנון המס הגלובלי, תאגידי הענק חייבים לשלם לפחות 15% מס - מהלך שאישורו מתעכב בארץ ● החשש: יגרום לבריחת כספים

איילת ניצן, סמנכ''לית השיווק של יד2 / צילום: טל רביב

סמנכ"לית השיווק של יד2: באחת מכל ארבע מודעות מורידים מחיר

לפני חצי שנה עשה אתר יד2 היסטוריה, כשנמכר לאייפקס בריטניה בעסקה הגדולה ביותר של אתר אינטרנט בישראל ● כעת חושפת סמנכ"לית השיווק איילת ניצן את אחורי הקלעים של העסקה, מסבירה את הקפיצה בביקושים לדירות שני חדרים, מגלה למה החליפה משרד פרסום, ונזכרת ברגע המכונן שבו סמנכ"ל כספים "נכנס בה" מול כל ההנהלה

אילוסטרציה: Shutterstock

הטלטלה בשוק האג"ח מתחילה לזלוג למניות

שוק האג"ח האמריקאי שולח סימני אזהרה, עם תשואה של 5.2% באג"ח הממשלתיות • בינתיים שוקי המניות כמעט לא מגיבים, אבל בגולדמן זאקס מזהירים כי עליית התשואות עלולה להצית גל מימושים • גם האג"ח הישראליות מתחילות להרגיש את הלחץ

מימין: רונן עקביה ורום שחר / צילום: עזרא לוי

בית וגג לא מסתפקת במרכז: "בת גלים בחיפה זו שכונה ששנים חיכתה לבום"

שלוש שנים לאחר שמשפחת שחר נכנסה לחברת בית וגג, המנכ"ל רונן עקביה והדירקטור רום שחר מספרים בראיון לגלובס על הפנייה למגה־פרויקטים מחוץ לגוש דן: "זו חברה שהולכת לבנות בחיפה בבת־אחת יותר ממה שהיא בנתה עד היום מצרפית בכל המקומות"

נדב בלילה / צילום: רמי זרנגר

נדב בלילה מסתער על עוד חוות שרתים שתעלה יותר ממיליארד שקל

לגלובס נודע כי הקרקע באזור התעשייה אלון תבור נרכשה תמורת 83 מיליון שקל, לאחר שקבוצתו של בלילה כבר רכשה 40 דונם במתחם ● הקמת חוות השרתים, בהספק של 50 מגה-וואט ובשיתוף דוראל ואמפא, צפויה לעלות יותר ממיליארד שקל ולהניב לחברות הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

עשרה ימים גורליים: שופרסל ויגאל דמרי בסכנת הדחה

חברת הנדל"ן בהובלת הקבלן הוותיק ורשת הקמעונאות שופרסל מתנדנדות על סף המדד המוביל בת"א, דוראל ואנרג'יקס בקרב ענקים על הכניסה, וגל הדחות דרמטי בדרך גם למדד ת"א 90 ● תמונת המצב לקראת עשרת ימי המסחר המכריעים לעדכון המדדים, שיחלו השבוע

עומסי תנועה בכניסה הדרומית לנתב''ג (ארכיון) / צילום: תמונה פרטית

חידת נתב"ג: עם 20 אלף חניות, איך נגמר המקום?

רשות שדות התעופה קראו אתמול לנוסעים לא להגיע עם רכב - אחרי שהחניונים הציבוריים היו בתפוסה מלאה ● מערך החניה בנתב"ג הוא הגדול בישראל ומהגדולים בעולם עם כ-20 אלף מקומות חניה ● אז איך זה שבכל זאת אין מקום בחניון, ולמה דווקא עכשיו?

שקל - דולר / צילום: Shutterstock

השקל נופל לשפל של כחודשיים. אלו הסיבות

הרחבת פערי הריבית, המתיחות במזרח התיכון והתחזקות הדולר בעולם תומכות במטבע האמריקאי בטווח הקצר ● עם זאת, עודף החשבון השוטף ויתרות המט"ח בישראל עשויים להגביל את הפיחות בשקל

איירפורט סיטי. צפוי ליהנות משיפורי תשתית מרכזיים / צילום: פרטי

פחות משרדים, יותר לוגיסטיקה: האתגר של איירפורט סיטי

חברת דיפלומט הייתה שוכרת עוגן באיירפורט סיטי, והמעבר שלה משם מעלה שאלה לגבי הביקוש למשרדים במתחם הוותיק נוכח התחרות באזור

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ברקת הבטיח לשבור את כללי המשחק, ו"הסל של המדינה" לא סיפק את הסחורה

ביום חמישי נסוגה קרפור מהמיזם של שר הכלכלה ● המדינה השקיעה 25 מיליון שקל בקמפיין, ברשת חתכו את מחירי הסל בכ־35%, וברקת טען כי הציבור חסך לפחות 40 מיליון שקל ● אלא שהמתחרות לא הצטרפו, קיבוע המחירים עלה לקרפור ביוקר, ומוצרים מחוץ לסל התייקרו