גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפוטנציאל בתחום הביוגז בלתי מוגבל - העולם הולך לשם"

המניה של לודן זינקה כ-200% בשנה וחצי, בין השאר על רקע התקדמות בפעילות הפקת גז ירוק מפסולת בהולנד ובספרד ■ ראיון עם טדי גולן, מנכ"ל חטיבת האקולוגיה

אחת המניות שנמצאות "מתחת לרדאר" של המשקיעים והאנליסטים, ושבלטו לחיוב בתקופה האחרונה, היא זו של חברת ההנדסה לודן . בשנה וחצי האחרונה קפצה המניה בכ-200% ושווי השוק של החברה הגיע לכ-100 מיליון שקל.

לודן הוקמה ב-1977, וכעבור 20 שנה הפכה לציבורית. ב-2005 נכנסה לפעילות במערב אירופה, ואשתקד התרחבה לפעילות בסין. החברה פועלת בארבעה מגזרי פעילות: שירותי הנדסה, IT תעשייתי ותחבורה ציבורית, אקולוגיה ואיכות הסביבה ומסחר (החברה מייצגת יצרנים סיניים ומייבאת ציוד עבור פרויקטים שלה ועבור אחרים). את החברה מנהלים שני מנכ"לים משותפים: ארנון אהרון, המחזיק בכ-11% ממניות החברה, ויהודה שריד, המחזיק בכ-10% מההון.

אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של לודן הוא תחום האנרגיה המתחדשת ואיכות הסביבה. לחברה פעילות בתחום הביוגז בספרד ובהולנד. המתקנים של לודן קולטים, מצד אחד, חומר גלם (פסולת חקלאית ותעשייתית - למשל, פסולת שמייצרות רפתות), ומצד שני, מייצרים אנרגיה ודשנים. לכן, הם מורכבים יותר להקמה ותפעול בהשוואה לתעשיית האנרגיה הסולארית או הרוח, שם הקלט פשוט יותר (קרני שמש או רוח).

בהולנד הקימה החברה שני מתקנים יחד עם חברות מקומיות, ובימים אלה היא מקימה עוד שני מתקנים בשיתוף פעולה עם החברה הציבורית אלומיי קפיטל (ללודן החזקה של 49% במיזם). בסך הכל מתכננת החברה המשותפת של לודן ואלומיי להקים עד 12 מתקנים בתחום הביוגז בהולנד, בהשקעה כוללת המוערכת ב-200 מיליון אירו - כ-60% באמצעות מימון בנקאי, והיתרה באמצעות הון עצמי.

"הצמיחה מגיעה בעיקר מהולנד"

ב-2016 הציגה לודן צמיחה של 12% בהכנסות, שהסתכמו בכ-587 מיליון שקל, כשההכנסות בתחום האקולוגיה ואיכות הסביבה קפצו ב-153% לרמה של כ-38 מיליון שקל. את הפעילות הזאת של לודן מנהל טדי גולן. בראיון ל"גלובס" מספר גולן על ההתפתחויות המרכזיות בתחום הפעילות שבאחריותו, בישראל ובאירופה, ועל התוכניות של לודן בתחום בשנים הקרובות.

"בישראל אנחנו מתמקדים בפתרונות הקשורים לרגולציה של איכות סביבה, כמו למשל, טיפול בקרקע מזוהמת או פתרונות למפעלי תעשייה מזהמים", אומר גולן. "במערב אירופה אנחנו פועלים בתחום של הפיכת פסולת חקלאית או תעשייתית לחשמל. התחלנו בפעילות לפני כשבע שנים בספרד, כקבלן הקמה למתקנים שלוקחים פסולת חקלאית והופכים אותה לחשמל. כיום, עיקר הצמיחה שלנו מגיעה מהשוק ההולנדי, ששם הפעילות נעשית בהיקפים הרבה יותר משמעותיים".

- מה אופי הפעילות שלכם בהולנד?

"בהולנד אנחנו, למעשה, גם יזם, גם קבלן הקמה וגם מפעיל המתקן לשנים ארוכות. אנחנו לוקחים פסולת חקלאית ותעשייתית והופכים אותה לגז ירוק. הרגולציה בהולנד תומכת ומעודדת את הפעילות הזאת. בדרך אנחנו מוכרים גז, חום, דשנים ופחמן דו-חמצני נוזלי.

"אנחנו פועלים בקצב הנחשב מהיר יחסית, של הקמת 1-2 מתקנים בשנה. אלה מתקנים שמוקמים עם מימון מאסיבי של חוב, וזה מאפשר להקים מתקנים גדולים מאוד. כיום אנחנו נמצאים לקראת קפיצת המדרגה הבאה בטכנולוגיה. בדור הבא של המתקנים יהיו פתרונות גזיפיקציה, שבהם הפירוק נעשה בחום גבוה מאוד. בשיטה הזאת הפסולת מתאדה ומייצרת גז מתאן, שיימכר לרשת. אם כיום עלות ההקמה היא 10-15 מיליון אירו למתקן, הדור הבא יעלה בסביבות 30-40 מיליון אירו למתקן".

- כמה זמן לוקח לכם להקים פרויקט?

"שנה עד שנה וחצי עבור הפרויקטים שאנחנו מקימים כיום, של כ-5 מגוואט. לאחר מכן, אנחנו מתפעלים אותם ונהנים מהכנסות במשך 12 שנים. את מתקני הדור הבא, להערכתי, ייקח שנתיים ויותר להקים".

- כמה מגוואט חשמל אתם מייצרים?

"הגענו לכ-30 מגוואט. יש כל הזמן עלייה בהיקף של מתקנים בהקמה, והאחרונים הם בגודל של 5 מגוואט, שזה הרבה בתחום של הביוגז. צריך להבין שמתקני ביוגז מייצרים אנרגיה כל הזמן, אין להם בעיה של רוח או שמש. עוד יתרון הוא שהם מבוזרים ולא גדולים, כך שהם קרובים מאוד לצרכנים. לרשת אין בעיה לקלוט אותם".

- למה דווקא הולנד?

"ההולנדים פרסו רשת גז שמגיעה לכל הבתים, לפני הרבה מאוד שנים, והרגולטור שם מעודד למכור גז לרשת, ולא חשמל. הרגולציה בהולנד נוחה ויציבה, ויש מחויבות עמוקה לכלכלה ירוקה ואנרגיה מתחדשת לטווח ארוך. לא משנה מי נמצא שם בממשלה, הם מגדילים משנה לשנה את הסובסידיות לתחום הזה. אנחנו מוכרים גז ירוק, כי לשם הסובסידיה מובילה אותנו".

"הזדמנויות אדירות בסין ובהודו"

לדברי גולן, תקציבי הסובסידיות לכלכלה ירוקה ונקייה בהולנד מכפילים את עצמם מדי שנה, "כי יש שם מודעות ומחויבות עמוקה לאיכות הסביבה והפחתת זיהום האוויר. לכן, הסיכון בשוק הזה נמוך מאוד יחסית. אנחנו גדלים שם מהר מאוד, כי זיהינו הזדמנות ברמת סיכון נמוכה יחסית. אנחנו מסתכלים על הולנד כבסיס להתרחבות בכל אירופה, ובעיקר שווקים שכנים, כמו צרפת, בלגיה ובריטניה, ובטווח הארוך יותר סין והודו, שבהן יש הזדמנויות אדירות - צורך עצום באנרגיה מבוזרת ובהפחתת זיהום".

גולן הצטרף ללודן בתפקיד מנכ"ל חטיבת האקולוגיה ואיכות הסביבה לפני כשלוש שנים, לאחר שכיהן בתפקידי ניהול בחברת תה"ל ובחברת IDE טכנולוגיות, שהקימה מתקני התפלה גדולים בישראל ובעולם. השנה צפוי מגזר האקולוגיה להוות כ-10% מהכנסותיה של לודן, ובשנים הבאות הוא צפוי לגדול, ככל הנראה, ל-20% ויותר מהכנסות החברה.

- מי המתחרים העיקריים שלכם?

"החברות סואז ו-ויולה הצרפתיות. היתרון שלנו הוא שאנחנו מספקים פתרון מלא, החל בשלב הייזום, דרך ההקמה ועד לתפעול השוטף".

"הפוטנציאל בתחום הזה בלתי מוגבל", מסביר גולן. "העולם הולך לשם, פשוט אין ברירה. בעיות איכות הסביבה במדינות כמו סין, הודו ואחרות הן עצומות, בלתי נתפסות בגודלן, ורמת הרווחיות בתחום הזה הרבה יותר גבוהה מתחומי פעילות אחרים כמו ההנדסה. נוסף על כך, יש לנו כאן נכסים שמייצרים הכנסה ורווחיות יציבה במשך 12 שנים, בניגוד לתחום של הקמת פרויקטים בלבד, שם התנודתיות גבוהה מאוד משנה לשנה".

מניית לודן רשמה עלייה

עוד כתבות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים