גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ג'ובראן פורש; השהה את ההכרעה בנושא פונדקאות ללהט"בים

בפסק דינו האחרון, ביקר שופט העליון הפורש סלים ג'ובראן את ההעדפה לטובת הזוגות ההטרוסקסואליים בהסדרים החוקיים הנוגעים לפונדקאות ולאימוץ ■ עם זאת, הכדור גולגל למחוקק - כדי למצות את הליך החקיקה בסוגיה הטעונה

סלים ג`ובראן / צילום: איל יצהר
סלים ג`ובראן / צילום: איל יצהר

לפני כחודשיים, בחודש יוני, מונה שופט בית המשפט העליון סלים ג'ובראן למשנה לנשיאת בית המשפט. הוא ידע כי מדובר במינוי קצר מועד, שכן הוא עתיד לפרוש בתוך חודשיים בלבד מכס השיפוט, עם הגיעו לגיל 70. הסיבה לכך שהסכים לקבל את המינוי לתפקיד המשנה לתקופה כה קצרה, הייתה הסמליות שיש בכך. "מדובר במעמד ייחודי וראשוני עבור בן המגזר שלי", אמר לחבריו לכס השיפוט.

ג'ובראן, השופט הערבי-נוצרי הראשון שמונה במינוי קבע לבית המשפט העליון, סלל את הדרך לבאים אחריו. הבוקר (ה') פרש ג'ובראן מכס השיפוט, לאחר 14 שנות שיפוט.

לרבים בציבור זכור ג'ובראן בעיקר עקב הימנעותו מלשיר את מילות ההמנון "התקווה", לפני כשש שנים, בטקס השבעתו של נשיא בית המשפט העליון הקודם, אשר גרוניס, במשכן נשיאי ישראל. שופטי העליון תמכו אז בג'ובראן, ועמיתוהשופט אליקים רובינשטיין (שפרש אף הוא לאחרונה - ב-13 ביוני השנה - מכס השיפוט), יצא להגנתו של ג'ובראן כאשר אמר, כי "אין לדרוש מן האזרחים הערבים לשיר מילים שאינן מדברות אל ליבם, ואינם משקפות את שורשיהם. גם לשכל הישר מקום במחוזותינו".

לאחרונה, בטקס פרישתו של רובינשטיין מכס השיפוט, העניק לו ג'ובראן מתנה ייחודית - תיק לטלית ולתפילין, שהוא קנה לו, כנוצרי, ברובע המוסלמי בעיר העתיקה בירושלים. חבריו של רובינשטיין ומכריו מספרים, כי רובינשטיין עושה בתיק הטלית שימוש יומיומי בבית-הכנסת.

הגם שמונה על תקן "השופט הערבי", נראה כי כפי עולה מפסיקותיו של ג'ובראן ומהתנהלותו על כס השיפוט, ערך השוויון שהנחה אותו פסח על דתות ומגזרים. כך למשל אומרים בקהילה המשפטית, כי ג'ובראן לא היסס לעיתים להפנות בפסיקותיו דווקא אל המשפט העברי.

לדברי פרופ' אביעד הכהן, דיקן המרכז האקדמי שערי מדע ומשפט, מדובר ב"שופט שיצר מציאות חדשה, ופסיקות שתרמו לדין הישראלי, גם מעצם העובדה שהיה השופט הערבי הראשון במינוי קבע, לאורך זמן. השופט הערבי היחיד שלפניו, עבד אל-רחמן זועבי, מונה במינוי זמני בפועל בלבד, ולתקופה קצרה בהרבה".

בניגוד לעמיתיו זיכה מפלילים

ג'ובראן (70), ערבי-נוצרי יליד חיפה, החל את הקריירה שלו כעורך דין עצמאי ב-1968. ב-1982 מונה לכהונת שופט שלום בחיפה, שם כיהן עד 1993 עם קידומו לשיפוט בבית המשפט המחוזי בחיפה. אל בית המשפט העליון הגיע באפריל 2003 כשופט בפועל. כעבור שנה, במאי 2004, מונה לשופט קבוע בעליון, כשהוא זוכה לתמיכת נשיא בית המשפט העליון דאז, השופט אהרן ברק.

בקהילה המשפטית מדגישים בעיקר את מזגו השיפוטי נעים ההליכות של ג'ובראן, ומציינים כי הוא מהשופטים הנעימים שהופיעו בפניהם. לדברי עו"ד אילן בומבך, "תענוג גדול היה להופיע אצלו בגלל לבביותו ובקיאותו בחומר. בא מוכן לדיונים וניהל אותם ביד רמה - יחד עם מאור פנים. הוא נוח לבריות ונותן לצדדים תחושה טובה, שנעשה צדק בעניינם. שופט עם נשמה: רואים שהתיק היה חשוב לו, שריחם על הצדדים ושהפעיל לב בעת השיפוט".

פרופ' יובל אלבשן, דיקן הפקולטה למשפטים הקריה האקדמית, מגדיר את ג'ובראן כ"שופט אמיץ". לדברי אלבשן, "מדובר בשופט אמיץ, שהאומץ שלו התבטא קודם כול בפסיקות המזכות שלו בפלילים, בניגוד לרוב שופטי ישראל שהולכים אחרי התביעה, בטח בערכאות הגבוהות. ג'ובראן יותר מפעם אחת היה בדעת מיעוט בצד המזכה".

שאט-נפש משחיתות

לדברי פרופ' אלבשן, "אומץ שני של ג'ובראן התבטא בעצם זה שעל אף שהיה נציג של המגזר הערבי, הוא סירב לתת לזה להשפיע עליו לשני הכיוונים. ראינו זאת למשל בפסיקה לגבי ראאד סלאח, שם היה בדעת מיעוט לזכות אותו, כשהיה ברור שמבחינה ציבורית זה שם אותו במקום לא טוב של 'הערבי שמגן על ערבי'. סלאח הואשם בהסתה לאלימות, וצריך אומץ גדול לשופט שבא מהמגזר לעשות זאת למרות ההשלכות הציבוריות והפוליטיות".

פרופ' אלבשן מוסיף, כי "מערכת המשפט היא מערכת שערבים התקדמו בה, היא נוחה למגזר הערבי כמו מערכת הרפואה, אך למרות זאת רשומות על שמו לא מעט שריטות על תקרת הזכוכיות שעדיין קיימת. הוא הערבי הראשון במינוי קבע, הוא עמד על דעתו שלא לשיר את ההמנון. הוא לא שבר את התקרה כי היא חזקה, אבל יש לו לא מעט שריטות שרשומות על שמו לטובת המגזר הערבי".

בעקבות זאת, בפסיקותיו, אשר לא פעם שמו בקדמת הבמה את זכויות המיעוטים וערך השוויון, נותר ג'ובראן פעמים רבות בדעת מיעוט. מלבד עניינו של ראאד סלאח, שם היה ג'ובראן בדעת מיעוט, שלפיה לא הייתה הסתה לאלימות בקריאותיו של סלאח לאינתיפאדה, גם בעניין העתירה נגד העלאת אחוז החסימה, שנדחתה ברוב קולות, סבר אחרת מחבריו לכס השיפוט.

מקרה נוסף שבו נותר ג'ובראן במיעוט מול כל שופטי העליון, היה בעתירה שהוגשה לאשר את השעייתה של ח"כית חנין זועבי (בל"ד) לאחר שקראה להטיל מצור על ישראל. ג'ובראן סבר, כי לא ניתן לדלות מדבריה של זועבי תוכן בהיר וחד-משמעי שעולה כדי הפרה של הערכים האתיים, וכי התבטאויותיה היו מעורפלות.

מקרה מפורסם אחר שבו נותר ג'ובראן בדעת מיעוט, היה ערעורו של ראש הממשלה אהוד אולמרט על הרשעתו בקבלת שוחד בהיקף חצי מיליון שקל ב"פרשת הולילנד". ג'ובראן היה השופט היחיד מול ארבעה מבין חמשת חברי ההרכב, שחשב שיש להותיר את ההרשעה בעבירה זו על כנה.

בערעורו של אולמרט בפרשת "מרכז ההשקעות", ג'ובראן גילה קו מחמיר, וקבע איך צריך להיראות המאבק בשחיתות השלטונית. "מעשים כגון אלו שבהם הורשע אולמרט, פוגעים באמון הציבור ומעלים את החשש כי שחיתות היא העומדת ביסוד הפעולות שנעשו בניגוד-עניינים, בייחוד בשל חומרת ניגוד-העניינים, אופי ההחלטות שאותן קיבל אולמרט ורום מעמדו והשפעתו.

לדברי יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא, הדברים שאמר ג'ובראן במסגרת פסק דין זה בעניין אולמרט, "הפכו אותו לאחד מלוחמי השחיתות במדינה". לדברי שרגא, "השופט סלים ג'ובראן בלט מאוד ביושבו על כס השיפוט בקשב יוצא הדופן למתדיינים בפניו, בגישה המכבדת במאור הפנים שנותן מקום לדעות השונות, ונותן לאנשים את יומם בבית המשפט. השופט ג'ובראן תרם תרומה חשובה לדמוקרטיה המשפטית ולמאבק בשחיתות כפי שבא לידי ביטוי בפסיקותיו".

ג'ובראן בטקס הפרישה: "בהיותי בן לחברה הערבית פיתחתי רגישות מיוחדת לחלש"

חבר הכנסת אחמד טיבי ביטא היום תחושה חגיגית של רבים מהנוכחים בטקס הפרישה של המשנה לנשיאה סלים ג'ובראן, כשאמר כי השופט הפורש תרם משמעותית לפריצת תקרת הזכוכית, וכי "הביא כבוד גדול לבית המשפט העליון".

"מעל לכל הוא 'מאענטש'. כסא אחר כסא פילס את דרכו עד לכס בית המשפט העליון, באנושיות ורגישות חברתית", פתחה השרה שקד את נאומי טקס הפרישה. "ג'ובראן הקפיד לתת לכל אחד את התחושה שהוא לצדו. תוך שהוא משים עצמו בנעלי הנאשם, הביא לכך שגם המורשעים וגם הזוכים יצאו בתחושה שזכו למשפט הוגן".

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, הדגישה את התרומה המשמעותית למשפט הפלילי - תחום מומחיותו של ג'ובראן - תוך שפיתח, בין השאר, את היסוד הנפשי בעבירות הרצח והאינוס (בקביעה כי יחסי מין שהחלו בהסכמה יכולים להפוך לאונס אם האישה נסוגה מהסכמתה, מ' ר') וכן את יסודות העבירות של שוחד וגרם מוות ברשלנות (בשאלה האם עובר יכול להיחשב "אדם", מ' ר').

כמו שאר הנואמים, אף היא תיארה פסיקות שונות שבהן קידם את תחום זכויות האדם כמו הזכות לחיי משפחה (בפסיקה בעניין איחוד משפחות של ערבים פלשתינים וישראלים, מ' ר') ובזכות לקיום בכבוד שמכוחה אין לשלול, על פי קביעתו של ג'ובראן, את קצבת הביטוח הלאומי ממי שמחזיק רכב.

היועמ"ש מנדלבליט תיאר אף הוא את תרומת ג'ובראן לערך השוויון, וציטט התבטאות של השופט: "אם יש אלוהים בשמים, מדוע לא יאמר לבניו 'כולכם שווים'". מנדלבליט סיפר כי את הדיונים תיבל ג'ובראן בהומור, בפתגמים משפות שונות, כולל אידיש וארמית, "בהתאם למסר שביקשת להעביר". מנדלבליט סיים בפנייה לג'ובראן: "עשית 'הטוב והישר'. הלכת בדרך הפשרה כשהדבר התאפשר. שירתת נאמנה את הציבור וניכר היה כי יושר ואהבת האדם מנחים אותך בדרכך".

השופט הפורש עצמו נשא דברים בסיום הטקס. "תמיד אמרתי כי בהיותי בן לחברה הערבית פיתחתי רגישות מיוחדת לחלש", סיפר. "החברה בישראל עשויה קבוצות שונות, ולמרות ההבדלים - הכרה אמיתית בשוני וכיבודו יכולה לחבר בין האנשים ולהביא לשוויון".

ג'ובראן תיאר את חשיבות העצמאות השיפוטית וציטט ממגילת העצמאות תוך שהדגיש כי בני העם הערבי נקראו לשמור על השלום וליטול חלק בבניין המדינה בכל מוסדותיה. "כשופט ניסיתי לקדם את השוויון לכלל אזרחי המדינה, והאני מאמין שלי הוא כי חברה דמוקרטית אמיתית חייבת להיות שוויונית עם אזרחיה".

הוא ציטט אף מספרו של הרצל, אלטנוילנד, כי "איננו מבחינים בין אדם לאדם ואיננו שואלים אדם מה גזעו. עליו להיות אדם, ובכך די". עוד תיאר גו'בראן את היסוד שלא להטות משפט לצד החלש, רק משום שהוא חלש, אותו הוא לומד מהמשפט העברי. הוא ציין כי יש להצטער על כך שעד היום השוויון אינו מעוגן בחקיקה אלא רק בפסיקה, וכי על הכנסת לפעול לכך. בסיום דבריו הביע גו'בראן תקווה למנות שופט ערבי שני לעליון, נוסף על השופט גו'רג' קרא, שזה עתה מונה, "כך שיכהנו שני שופטים ערבים בו-זמנית". ג'ובראן הודה לשרה שקד ולנשיאה נאור "שעשו מאמצים רבים למנות כמה שיותר שופטים ערבים". הוא ציין כי 8 אחוזים מהשופטים כיום הינם ערבים וכי יש לשאוף ולהגדיל מספר זה.

פסק הדין האחרון: פונדקאות ואימוץ נוסח העליון - מצד אחד דוגלים בשוויון לכל; מצד שני מקבעים את מצב החד-מיניים

"מתקשה אני להסכין למצב דברים שבו נמנע מיחידנים ומזוגות חד-מיניים להגשים את זכותם להפוך להורים על-ידי התקשרות בהסכמי פונדקאות, שעה שלאחיותיהם ולאחיהם ההטרוסקסואלים מוקנית זכות זו. הסדר חוקי המעניק זכות בעלת מעמד חוקתי לקבוצה אחת, ומדיר מפניו קבוצה אחרת בשל זהותה, העדפותיה, נטיותיה או אורחות חייה - הוא הסדר הנחזה להיות מפלה, אשר קשה להלום אותו.

"כשלעצמי, איני רואה כל הצדקה לבכר הורות הטרוסקסואלית על פני הורות חד-מינית ככלל, ובכל הנוגע למימוש הזכות להפוך להורה - על מגוון הטכניקות להגשמתה - בפרט".

במילים אלה, המבקרות את חוסר השוויון ביחס לקהילת הלהט"בים בישראל בנוגע להליכי פונדקאות ואימוץ, ושואפות להקנות נורמות חדשות, מתקדמות וראויות בחברה הישראלית, נפרד הבוקר (ה') המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, השופט סלים ג'ובראן, מכיסאו בבית המשפט העליון. עם פרישתו, הקריא המשנה לנשיאה את פסק הדין החלקי ואת ההחלטה בבג"ץ, שעניינו הרחבת הגישה להסכמי פונדקאות.

במסגרת זו ביקר ג'ובראן את ההעדפה האסורה לטובת הזוגות ההטרוסקסואליים הקיימת כיום, בהסדרים החוקיים הנוגעים לפונדקאות ולאימוץ. לדבריו, מדובר בהסדרים שאינם מתחשבים בשינויים החברתיים שחלו בחברה מאז חוקקו החוקים בתחום.

עם זאת, משהעבירה הכנסת בחודש שעבר הצעת-חוק הנוגעת להסדר הפונדקאות בקריאה ראשונה, קבע המשנה לנשיאה ס' ג'ובראן, בהסכמת כלל חברות וחברי ההרכב, כי יש להשעות את ההכרעה בעתירה שבפניו למשך חצי שנה. זאת, נוכח חשיבותו הדמוקרטית של כיבוד מרחב הפעולה של המחוקק, וכדי לאפשר לכנסת למצות את הליך החקיקה הנדון אשר צפוי לשנות את ההסדר הקיים.

הגם שהשהה את ההכרעה, הדגיש השופט ג'ובראן את הקשיים החוקתיים בהסדר הקבוע בחוק, אשר אינו מאפשר לזוגות חד-מיניים ולגברים ולנשים יחידנים להתקשר בהסכמי פונדקאות - ומצא, כי על פניו מדובר בהסדר מפלה, המעניק העדפה אסורה לזוגות דו-מיניים. "העדפה חסרת בסיס זו מפנה עורף לערך כבוד האדם, המנוי בחוקי היסוד של מדינת ישראל, ולעקרון השוויון הנגזר ממנו", כתב ג'ובראן, תוך שהוא משגר מסר ברור למחוקק.

לדבריו, "האיסור על אפליה מחמת נטייה מינית הוא מנדבכיו הראשיים של עקרון השוויון, והדין הישראלי השכיל לשלבו במרוצת השנים במארג החקיקתי והפסיקתי. ברם, למרבה הצער נותרה שיטתנו המשפטית משתרכת מאחור בהיבטים רבים הנטועים בלב חייהם של האזרחית והאזרח הלהט"בים, ובראשם ההכרה ושוויון הזכויות לזוגיות ולתאים משפחתיים להט"ביים.

"מצב משפטי זה מקפל בחובו פגיעה קשה בכבוד האדם, שכן הוא מציב קבוצת אזרחיות ואזרחים שוות חובות וזכויות במעמד נחות מזה של יתר בנות ובני החברה הישראלית, וזאת ללא טעם ענייני".

גם נשיאת העליון מרים נאור הצטרפה לדברי המשנה הפורש, וציינה, כי אין הצדקה להבחנה בין נשים עם בעיה רפואית לבין גברים יחידים וזוגות גברים לעניין התקשרות בהסכמי פונדקאות, אך הדגישה כי דבריה הם בגדר הרהורים בלבד, שאין בכוחם לכבול את שיקול דעתם של השופטים שיבואו במקום השופטים חברי ההרכב הפורשים לגמלאות (אותם שופטים שיכתבו את ההחלטה בעתירה בעוד חצי שנה).

פסיקות השופט ג'ובראן

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב