גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי צריך היתר? עיריית נתניה מכשירה בנייה לא חוקית

המדינה נוקטת יד קשה נגד עברייני הבנייה? עיריית נתניה אישרה שתי קומות חניון תת קרקעי בקניון שבנתה חברת מגדלי נעימי - שהוקם כולו ללא היתר

קניון נעימי. שני עסקים כבר שוכרים שטחים / צילום: אלון רון
קניון נעימי. שני עסקים כבר שוכרים שטחים / צילום: אלון רון

הרשויות במדינת ישראל מקפידות בשנים האחרונות לציין כי הן נוקטות אפס סובלנות כלפי בנייה בלתי חוקית. אלא שבמקרים אחרים, ועדות מקומיות לתכנון ובנייה דווקא לא ממהרות להרוס את הבנייה הבלתי חוקית ופועלות להכשרת הבנייה. המסר לעברייני הבנייה ברור.

לפני כמה ימים למשל, אישרה ועדת המשנה לתכנון ובנייה בנתניה תוכנית המכשירה עבירת בנייה שביצעה חברת מגדלי נעימי, בהקמת קניון נעימי בשכונת קרית השרון בעיר. במסגרת הקמת המבנה, שכולל קניון ומעליו קומות משרדים, הקימו היזמים גם שתי קומות חניון תת-קרקעיות ללא היתר, ואף הוגש כתב אישום נגד היזמים בגין ביצוע העבודות, וכן באשמת אי קיום צו הפסקת עבודה שהוצא ליזמים בשנת 2016.

אי לכך, אישור העבודות כעת מעורר תמיהה, ודאי נוכח התנהלות היזמים מתחילת הדרך ובחודשים האחרונים. מעבר לכך, כדאי לזכור שמדובר כאמור בעיר נתניה, רשות מקומית שהיה מצופה כי תתנהל בימים אלו בהקפדה יתרה נוכח החדשות הכבדים נגד ראשת העירייה מרים פיירברג. כזכור, בחודש מארס האחרון המליצה המשטרה להעמיד לדין את פיירברג. המשטרה הודיעה על גיבוש תשתית ראייתית לביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים על ידי פיירברג בעיקר בפרשיות נדל"ן, במקביל לעבירות ניסיון קבלת שוחד על ידי בעלה לשעבר, אליהו פיירברג, ועבירות שוחד של בנה, צפריר פיירברג.

פיירברג עצמה חזרה לעבוד בעירייה, אולם היא מנועה מכל דיון בענייני תכנון ובנייה.

הפסקה לאלתר

בחזרה לקניון העבריין: בשנת 2013 הוציאה העירייה צו הריסה לקניון, לאחר שהיזמים החלו להקים אותו ללא היתר בנייה, תוך התעלמות מצו הפסקת עבודה שהוצא לו. הצו כמובן לא בוצע.

לא רק בתחילת הדרך התייחס היזם לחוק כאל המלצה בלבד. דוח ביקורת בגין חריגות בנייה שערכה מחלקת הפיקוח על הבנייה בעיריית נתניה במקום במארס 2017, מגלה כי עדיין נמצאו חריגות בנייה באתר, הפעם חניות בקומת הקרקע, ואף נשלחה ליזמים התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, במסגרתה היזמים נדרשו להפסקת העבודות לאלתר.

מיד לאחר מכן, בחודש אפריל 2017, התקיים במחלקת הרישוי בעיריית נתניה דיון בבקשת היזמים לאשר תוכנית שינויים ופיצול טופס האכלוס לשניים. בדיון צוין כי "לאחר בדיקה בשטח נמצא כי בתוכנית המוגשת אין תוכניות מרתף חניון, הקיים ללא היתר". מחלקת הרישוי המליצה מפורשות "שלא לאשר את הבקשה לתוכנית שינויים בקומת קרקע וחניה ובקומה א' ופיצול טופס 4 לשני שלבים, מהנימוקים הבאים: המבקש ביצע חריגות בנייה בהיקף נפרד של כ-24 אלף מ"ר, ואף הפר צו הפסקה מינהלי".

בעירייה גם ציינו באותו דיון כי "בהתאם לפסיקה, במקום שבו אדם מבצע חריגות בהיקף נרחב, ראוי כי תעוכב העבודה, וזאת על מנת להרתיע את החורג בעצמו ועברייני בנייה נוספים".

ובחודש מאי האחרון הוציאה מחלקת הפיקוח על הבנייה דוח ביקורת נוסף, והתראה לפני נקיטת הליכים משפטיים נשלחה ליזמים, בגין העובדה כי למרות שהמבנה טרם קיבל טופס אכלוס, בקומה השלישית של המבנה נמצאו שני עסקים פעילים, ששכרו משרדים מהיזמים. מדובר בחברת IT CARE, ששכרה משרד בשטח 150 מ"ר, ובמשרד עורכי הדין תבורי נחשון איטח איצקוביץ', ששכר משרדים בשטח 100 מ"ר.

בשיחות שקיים "גלובס" עם עסקים במקום עולה כי רבים חתמו על הסכמי שכירות עם היזמים, מבלי לדעת שבמבנה בוצעה בנייה ללא היתר וכי קיים קושי לקבל טופס אכלוס. כיום שוכרים רבים ממתינים זמן רב להיכנס למבנה, לאחר שהמועד אליו התחייבו היזמים חלף זה מכבר.

אלא שבשורה התחתונה, למרות הביקורת שמתחו הגורמים המקצועיים בעירייה על התנהלות היזמים, הוחלט כאמור לאשר את הבנייה שבוצעה ללא היתר (ואף שהוגש כתב אישום בגינה).

"חריגות בנייה בסדר גודל כזה נותנות גושפנקה לעברייני בנייה לבנות כל מה שהם רוצים, ולאחר מכן לבקש להכשיר את השרץ", מתריע חבר מועצת עיריית נתניה חייים פרידריך.

לדבריו, "לא מדובר בתוספת של פרגולה או כמה מטרים בבית ישן, מקרים שבהם מחלקת האכיפה של עיריית נתניה מוציאה צווי הריסה וגם מבצעת אותם. פה מדובר על בניית אלפי מטרים ללא היתר וללא ביצוע צווי הפסקת עבודה, ולמרות הכול נותנים פרס לעבריין הבנייה".

מעיריית נתניה נמסר כי לפני כשבועיים אישרה ועדת המשנה את תוכנית הבינוי לקניון, המאפשרת הגשת היתרי בנייה לחניון תת קרקעי בן שתי קומות, שנבנה ללא היתר. בעירייה ציינו כי "תוכנית הבינוי לא מכשירה, ולא יכולה להכשיר, את עבירת הבנייה וכנגד היזם תלוי ועומד כתב אישום בבית המשפט".

תוכנית הבינוי שאושרה מאפשרת כעת הגשת בקשה להיתר והכשרת הבנייה בדיעבד, לאחר שתוגש כאמור הבקשה והיא תידון בוועדה.

במקביל, ציינו בעיריית נתניה, "ממשיך להתקיים ההליך המשפטי, ומה שיפסוק בית המשפט יקוים".

בעירייה גם הדגישו כי "רק לאחר השלמת היתר הבנייה יוכל היזם לטפל בטופס 4 (אישור אכלוס). בשלב זה הוגשו התראות גם למשרדים שנכנסו בטרם ניתן טופס 4 וגם למיקי נעימי. כרגע משלימים את חומר החקירה לקראת הגשת כתבי אישום".

עורכי הדין המייצגים את מגדלי נעימי מסרו כי "בניגוד לרושם המוטעה המצטייר מהכתבה, בספטמבר 2015 קבע ביהמ"ש המחוזי מרכז כי בניית חניון תת קרקעי במבנה מהווה צורך תכנוני מובהק, אשר יש בו כדי להפחית את ההפרעה לדיירי שכונת המגורים הסמוכה. דיירי השכונה הם אלו שדרשו את הקמת החניון התת קרקעי, וחברת מגדלי נעימי התחייבה בהליך המשפטי לבנות חניון תת-קרקעי ולהעביר אליו חניות עיליות קיימות. הקמת חניון תת קרקעי מתחייבת גם על פי מדיניות הוועדה המקומית, שלא לאפשר הקמת מבנים באזור התעסוקה אלא אם יכללו בהם חניון תת קרקעי. כל הצדדים הנוגעים בדבר - דיירי שכונת המגורים הסמוכה, ביהמ"ש המחוזי, עיריית נתניה והוועדה המקומית, היו שותפים כולם מתחילת הדרך לעמדה לפיה יש להקים במבנה חניון תת קרקעי".

עוד כתבות

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?