גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גבי אטל מקים חברת ביג דאטה שתשתמש בנתוני סלולר

I.O.I פועלת על הרשת של סלקום ושל הוט מובייל ומנהלת פיילוט עם ynet לשימוש בדאטה במלאי הפרסום שלה שאינו משווק ע"י גוגל ■ הטכנולוגיה של החברה יוצרת מהדאטה שמגיעה ממפעילות הסלולר פרופילים התנהגותיים לצורך פרסום מיטבי באמצעי המדיה

גבי אטל / צילום: איל יצהר
גבי אטל / צילום: איל יצהר

הפרסומאי ואיש המדיה גבי אטל הקים חברת ביג דאטה המושתתת על מפעילים סלולריים. החברה, שנקראת I.O.I, פיתחה מערכת אנליטיקה ואלגוריתמיקה שבונה פרופילים דיגיטליים של אנשים על בסיס הדאטה שנאספת מהמפעילים הסלולריים - כך נודע ל"גלובס".

המערכת פועלת על בסיס הרשת של סלקום ושל הוט מובייל, ומנהלת פיילוט עם ynet, בניהולו של אבי בן-טל, לשימוש בדאטה. מדובר בטכנולוגיה שיושבת על הרשתות של החברות, אוספת את נתוני הגלישה של המנויים, מנטרת ומנתחת אותם. מנתונים אלה נבנים פרופילים התנהגותיים שניתן להתאים להם בצורה מיטבית פעילויות שיווקיות דיגיטליות למשל קמפיינים פרסומיים או איקומרס.

כדי ליישם את הטכנולוגיה נדרשים שני סוגים של חיבורים: חיבור למפעיל סלולרי כדי לשאוב את הנתונים - I.O.I מחוברת לרשת של סלקום ושל הוט מובייל, וחיבור למדיה שבה אמורים "לשפוך" את נתוני הדאטה. לצורך כך, I.O.I מנהלת בחודשים האחרונים סדרת פיילוטים תפעוליים כדי לבחון את האפשרות שהיא תהיה ספקית הדאטה של ynet, בחלק שלא משווק באמצעות גוגל.

כזכור, בתחילת אוגוסט התנתק ynet מארטימדיה - פלטפורמת השיווק הפרוגרמטי המאגדת פעילויות של פאבלישרים - ששימשה אותו בשנתיים האחרונות לצורך שיווק הפרסום בווידאו. חלק משמעותי מהמלאי שלהם אמור להיות משווק באמצעות הטכנולוגיות של גוגל, והשאר - באופן עצמאי כדי שהתלות בגוגל לא תהיה מוחלטת. ואולם, החלק שאינו משווק באמצעות גוגל זקוק "לשכל" של הדאטה, ומכאן נובע הניסיון לשיתוף-פעולה עם החברה של אטל.

דאטה נחשבת ל"גביע הקדוש" של עולם השיווק הפרסום והמדיה. זה החלק המאפשר להפוך את הפנייה לצרכן מפנייה כללית, כפי שהיא הייתה במשך שנים רבות במדיות כמו טלוויזיה, לפנייה פרסונלית. קיימים סוגים רבים של דאטה, אך שניים מהם נחשבים לאיכותיים יותר: הדאטה הנאספת בחברות האשראי וזו הנאספת בחברות הסלולר.

לחברות הסלולר יתרון גדול, שכן כיום חלק ניכר מהגלישה באינטרנט נעשה ממכשירי המובייל - מצריכת חדשות ותרבות ועד איסוף מידע ואפילו תשלום. לכן מי שמחובר לרשת של המפעיל הסלולרי יכול לדעת באילו אפליקציות האדם משתמש, איזה מידע הוא צורך ואפילו מה המיקום שלו.

עם זאת, הדאטה שבה נעשה שימוש היא אנונימית בהתאם לחוקי הגנת הפרטיות. כלומר ניתן לאפיין התנהגויות של אדם, לקבוע אם הוא גבר או אישה ולהסיק על מצבו המשפחתי, הרגלי הקנייה שלו תחביביו וכדומה, אך לא לחבר זאת לפרטים מזוהים כמו שם, טלפון או כתובת. לצורך זה, הדאטה שמתקבלת עוברת תהליך של שיטוח והפרדה מהאנשים עצמם ומאוגדת לפרופילים.

ליכולות הדאטה והטרגוט יש חלק חשוב בהפיכתם של גוגל ופייסבוק לדואופול בתחום הפרסום הדיגיטלי, שכן הידע שיש להם על הגולש הוא עצום. בפייסבוק הגולש מספק עצמאית נתונים כמו גיל, מין, מצב משפחתי, תחביבים, חברים וכדומה ומידע נוסף נשאב מהפעולות שלו. לגוגל, לעומת זאת, יש נגיעה בהמון נקודות ממשק בחיי הצרכן - מהטלפון הנייד שהוא מחזיק ועד לשלל אתרים ואפליקציות שבהם הוא נוגע ותחומי העניין שלפיהם הוא מחפש.

לעומת גוגל ופייסבוק, המידע על הגולשים שיש בידי הפבלישרים הוא מוגבל מאוד. הם יודעים במקרה הטוב היכן הוא גולש. ההבנה שהפער ביכולות הוא אקוטי היכה בשוק והחלו להיווצר יוזמות שמטרתן למזער את כוחו של הדואופול. בשלב הראשון היה צורך לצמצם את הפער הטכנולוגי ב"מסילות" שמובילות את הפרסום. כך החלו לקום קואליציות פבלישרים שמטרתן למקסם את כוחן של יצרניות התוכן על-ידי חיבור ביניהן.

הראשונה שהשתמשה בתפישה הזאת הייתה ILX של עמית אוחיון, שבאמצעות פלטפורמה פרוגמרמטית יצרה זירה משותפת, בורסה של סחר בפרסום באינטרנט. בהמשך קמה ארטימדיה מקבוצת ארטיויז'ן, שבשלב הראשון סימנה כמטרה את ההשתלטות על פרסום הווידאו בדיגיטל. הגזר שהיא השליכה לפבלישרים כדי לפתות אותם לשתף פעולה לא היה טכנולוגי כי אם כספי: ארטימדיה רכשה מראש את מלאי פרסום הווידאו של האתרים הגדולים ובכך יצרה עבורם מוטיבציה כלכלית.

אבל זה לא הספיק ובמהרה התברר שכדי לצמצם את כוחם של גוגל ופייסבוק יש לצקת לתוכן גם יכולות דאטה וטרגוט. בשלב השני גורמים שונים ניסו לתת לכך מענה. אוחיון הקים את IDX - קואליציית דאטה שבה שותפים חלק מהפלישרים. ארטימדיה שקדה על פיתוחים טכנולוגיים בתוך הבית וניסתה לשתף פעולה עם סטארט-אפים בתחום - כמו BehavioReal שגם הוא נשען על מפעילים סלולריים. בין הצדדים כבר הושגה הסכמה לשיתוף-פעולה, אך חשיפתו ב"גלובס" והתעוררות רגולטורית סביבו הביאה את חברות הסלולר המעורבות לבלום את המהלך.

בבזק נתנו לנושא מענה מזווית אחרת והחלו לפתח סוכנות פרסום שתשב באתר וואלה, שזרוע אחת שלה תהיה אחראית לדאטה הנשאבת מהקבוצות בחברה - כמו וואלה, פלאפון ובזק.

למרות כל הניסיונות האלה, גוגל נשארה בישראל הכוח המרכזי בשוק הפרסום - מה שלא מנע ממנה לנסות לכרסם בקואליציית הפבלישרים שנוצרה. נראה כי מה שהטריד את גוגל במיוחד הוא החיבור בתחום פרסום הווידאו, שהינו החלק הצומח ביותר בתחום הפרסום, ובמיוחד האספירציה הלא מוסתרת של ארטיויז'ן להשתמש בישראל כסוג של מעבדה ולהעתיק את הפורמט בהמשך לשווקים נוספים בעולם.

אי לכך, בשנה האחרונה השקיעו בגוגל מאמצים בפיתוי שחקנים גדולים לפרוש מארטימדיה ובכך להחליש אותה. בסופו של דבר המהלך צלח עם ynet. לפרישה היו הרבה סיבות אנושיות, אבל הפער הטכנולוגי ביו היכולות של ארטימדיה לאלה של גוגל היה אחת הסיבות המרכזיות ש-ynet נאחזו בו.

עתה כאמור תנסה I.O.I לספק את הדאטה בחלק שלא משווק באמצעות גוגל, אך נראה כי בחברה לא מתעתדים להסתפק בשיתוף-פעולה זה בלבד. אטל נפגש בשבועות האחרונים עם גורמים בכירים בקרב יצרני התוכן, הציג להם את המערכת ובחן איתם אפשרויות לשיתופי פעולה עתידיים. שלא לייחוס מספרים גורמים כי בכוונתו לייצר קואליציית פבלישרים חדשה שנשענת על יכולות הדאטה שמספקת המערכת.

המטרה האמיתית: שווקים בחו"ל

למרות הבאזז סביב הדאטה והיכולת ליצור ממנה פרופילים, בשוק קטן כמו ישראל המשמעות של זה אינה דרמטית כי חלק מהחיתוכים עלולים להיות מאוד קטנים. העיניים של כל מי שעוסק בכך נשואות לשווקים בחו"ל, שם מדובר במספרים הרבה יותר גדולים שלא רק יכולים להשית ערך מוסף אמיתי למפרסם אלא גם תשואה כספית גדולה למשווקי הדאטה.

ואכן בכל העולם הולך ומתהווה החיבור בין אמצעי תקשורת, מדיה ופרסום. הדוגמה הבולטת לכך היא חברת ורייזון, שנחשבת לחוד החנית בתחום. חיבורים אלה נעשים מתוך חיבור של שני צרכים: הפבלישרים, שבכל העולם נאלצים להתמודד עם כוחו של הדואופול, ומנגד עוד ועוד חברות שצוברות כחלק מפעילותן דאטה איכותית.

במקרה של חברות הסלולר, הדאטה היא לכאורה שלהן ואפשר לשאול מדוע הן זקוקות לחברה חיצונית על-מנת להשתמש בו. התשובה פשוטה: אין להן טכנולוגיה לאסוף את המידע ולהפוך אותו לפרופילים, ואין להם אמצעי מדיה "לשפוך" כדי להשתמש בהם לצורך פרסום אפקטיבי. האם יש סיכוי לחברות ישראליות כמו I.O.I להגיע לשווקים אלה? מוקדם עדיין לשפוט. בשלב הזה חובת ההוכחה על I.O.I, שייבחנו בסופו של דבר לא ביכולת לשווק את הרעיון אלא בהצגת יכולות טכנולוגיות אמיתיות.

הפנים של החברה במצגות הוא אטל, אחד מאנשי המדיה הוותיקים בישראל, ששימש במשך שנים ארוכות מנכ"ל חברת המדיה זניט מקבוצת פובליסיס. אטל חבר ב-2015 לרן ברקו, אחד מחלוצי הדיגיטל בישראל, והשניים הקימו סוכנות דיגיטל מתמחה. שיתוף-הפעולה ביניהם המשיך גם ל-I.O.I שבה שותפים גם ד"ר יוסי אריה, שאחראי לאנליטיקה, וערן מוס, המשמש מנהל החברה. מי שממונה על הפעילות בישראל היא מיכל פרסי, לשעבר מנהלת המרקום של סופר-פארם.

אטל סירב להייחס לידיעה.

מסלקום נמסר כי אין אמת במידע.

עוד כתבות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

בניין הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock, Fabio Nodari

לאחר התקיפה הישראלית באיראן: הבורסות יורדות, הנפט מזנק ומה צפוי לשקל?

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי מאבד כ-2.5% ● מחירי הנפט מזנקים: מחיר חבית ברנט קפץ ל-89 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים ● הדולר צפוי להתחזק באופן משמעותי מול השקל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה