גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עסקת שופרסל-ניו-פארם: הספקים הגדולים חששו להתנגד

הספקים צפויים להיפגע אם עסקת המכירה של ניו-פארם לשופרסל תאושר, שכן כוח הקנייה של שופרסל מולם יתחזק משמעותית ■ איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל: "ספקים שירצו לעבוד איתנו יצטרכו לתת לנו את מה שאנחנו מבקשים"

בסוף החודש צפויה להינתן הכרעה שעשויה לשנות את שוק הפארם בישראל. הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, תצטרך להחליט אם לאשר את רכישת רשת ניו-פארם על ידי שופרסל ב-130 מיליון שקל. הממונה נפגשה בשבועות האחרונים עם מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, והציגה את עמדת הרשות, אשר כפי שהעריכו מראש הצדדים בעסקה, צפויה לאשר אותה בהתאם למגבלות - אך אלה עשויות להפוך את העסקה ללא כדאית עבור הרשת.

ביולי אמר אברכהן בראיון ל"גלובס" כי "אם יחליטו לא לתת לנו את חנויות הדגל, אז לא תהיה עסקה, פשוט מאוד. אנחנו לא ניקח משהו רופס, כשאת כל השמנת ייקחו מאיתנו, ונגיד 'חברים, אפשר להתקדם'. אין חיה כזאת. אני מצפה שנקבל את האישור. אני מקווה שפוטנציאל התחרות שנפתח פה הוא זה שיכריע. כי אם בסוף ילכו לפי הספר היבש - הרבה דברים השתנו בהחלטות בחוק המזון מאז שהוא יצא. הכול עניין של החלטות של הממונה. מרגע שהיא נכנסה לתפקיד היא שינתה כל כך הרבה דברים. אם צריך - שתשנה גם פה".

אברכהן הוסיף: "לא הייתי נכנס לסיפור הזה של ניו-פארם אם לא הייתי מאמין בכל מאודי ששופרסל יכולה להביא את הבשורה - תחרות, הורדת מחירים, פריסה ארצית, איכות, שיפור רמת שירות".

רשתות הפארם מתנהלות בזירה מעט שונה מהרשתות הקמעונאיות, וסופר-פארם חזקה בזירה הזו מול הספקים וכיום זוכה מהם להשקות בלעדיות במקביל להשקות העולמיות. בנוסף, יש מוצרים של פרוקטר אנד גמבל ושל יוניליוור שנמכרים בלעדית בסופר-פארם, דבר שלא קיים בשוק המזון: אין יבואן שמוכר מוצרים בלעדית רק לרמי לוי ולא לשופרסל. על כך הוסיף אברכהן "ספקים שירצו לעבוד איתנו יצטרכו לתת לנו את מה שאנחנו מבקשים. זה לא ניו-פארם מול סופר-פארם, זה עולם אחר. גם הם יצטרכו לעשות חושבים".

שופרסל, שבשליטת דסק"ש מקבוצת אי.די.בי של אדוארדו אלשטיין, היא רשת הסופרמרקטים הגדולה בישראל, עם 232 סניפים בשטח כולל של כ-503 אלף מ"ר, והיא מעסיקה כ-14 אלף עובדים. לעומתה, ניו-פארם מפעילה 68 סניפים, ומעסיקה כ-1,100 עובדים. היקף המכירות השנתי שלה הוא כ-700 מיליון שקל.

רכישה כזו תקנה לשופרסל כוח משמעותי בתחום הטואלטיקה שבו היא מהווה מתחרה משמעותי, מול השחקנית ששולטת היום בענף. בחודשים האחרונים עשתה סופר-פארם מאמצים כדי לשכנע את הממונה כי העסקה עשויה להעלות את המחירים בתחום הטואלטיקה, שמהווה כ-40% מתוך המכירות של סופר-פארם.

המגבלה העיקרית של העסקה היא 17 סניפי ניו-פארם הצמודים (מרחק של פחות מ-500 מטר) לסניפי שופרסל דיל, ו-13 הצמודים לסניפי שופרסל שלי. ואולם, במוקד המחלוקת עומדים 8 סניפים אסטרטגיים - אותם עשויה הממונה לדרוש משופרסל למכור במסגרת העסקה, באור-עקיבא, בקניון חיפה, באלונים, בקניון ערים כפר-סבא, בסביונים, בגבעתיים, בסירקין פתח-תקווה ובאילת.

מותג פרטי חזק לשופרסל

זירת התחרות של סופר-פארם היא מול שופרסל דיל ולא מול שופרסל שלי, והמחירים שלה דומים יותר למחירי הסניפים בתוך הערים. המרווחים בענף הקמעונאות דומים, וההערכות בשוק הן כי המרווח של סופר-פארם דומה לזה של שופרסל ועומד על כ-3%. לשם השוואה, המחזור השנתי של שופרסל עומד על כ-12 מיליארד שקל ואילו המחזור של סופר-פארם עומד על 4.7 מיליארד שקל.

כיום סופר-פארם פעילה בשלושה שווקים עיקריים: בתי המרקחת, שבו התחרות היא מול קופות החולים; הקוסמטיקה, שבו התחרות היא מול הדיוטי פרי, המשביר ורשתות קוסמטיקה בינלאומיות; והמחלקה הכללית, הכולל טואלטיקה מוצרי ניקיון ומוצרי תינוקות. כ-70% מהסל של סופר-פארם ניתן למצוא ברשת שופרסל.

בשבועות האחרונים נשלחו לממונה נתונים שהכינה סופר-פארם שכוללים את הדוחות של החברה במטרה לנסות לשכנע את הממונה כי העסקה עשויה לפגוע בתחרות. הטענה המרכזית היא כי רכישה של השחקן השולט בשוק או מספר 2 את השחקן ה-3-4 בגודלם לא תביא להורדת מחירים. גורם בענף אמר ל"גלובס" כי "אם הסניפים החזקים אכן יוחרגו מהעסקה לא ברור מה יהיה האינטרס של שופרסל בעסקה כזו, שכן ניו-פארם גם לא נחשבת למותג חזק".

ל"גלובס" נודע כי הספקים הגדולים שעובדים מול שופרסל נמנעו מלהביע את התנגדותם לעסקה, מתוך חשש מעימות מול הרשת. ואולם, לצד הפגיעה בסופר-פארם, גם הם צפויים להיפגע אם העסקה תאושר, שכן כוח הקנייה של שופרסל מולם צפוי להתחזק משמעותית. אם עד היום ספקים כמו שסטוביץ או דיפלומט הקצו לשופרסל כמות מסוימת של הנחות מתוך תקציב ההנחות השנתי שלהן, הכוח של שופרסל עליהן עשוי לגדול והן יצטרכו להתאים את עצמן לדרישות שלה.

אחד היתרונות של שופרסל הוא המותג הפרטי החזק שלה, שעל פי הדוחות שלה אחראי לכ-21% ממחזור המכירות שלה. לשם השוואה לייף, המותג הפרטי של סופר-פארם, אחראי ל-16% ממכירות הרשת.

בשבועות האחרונים שופרסל השיקה לא מעט מוצרי פארם במותג הפרטי, ובקרוב היא צפויה להשיק תחתיו גם מוצרי קוסמטיקה. משמעות המותג הפרטי לעסקה הוא גם שאם עד כה ניו-פארם נאלצה לספוג מחירים בשוק התינוקות ולמכור את המוצרים של סימילאק ומטרנה במחירי הפסד, לשופרסל לא יהיה צורך בכך. בנוסף, שופרסל מגיעה עם מועדון לקוחות חזק, וצפויה להיכנס לתחרות גם בתחום הזה מול סופר-פארם, כולל השימוש בקופונים.

מתוך עשרת הספקים המובילים, 5 הספקים שהפעילות שלהן בתחום הטואלטיקה ובתחום הכללי משמעותית גם עבור סופר-פארם, שמכירותיה אינן נמדדות על ידי סטורנקסט.

שוק ה-FMCG, הכולל בתוכו את שוק המזון, הטואלטיקה והניקיון, מגלגל כ-67 מיליארד שקל בשנה. בשוק התינוקות, שלפי ההערכות מגלגל כמיליארד שקל, שופרסל מחזיקה כ-30%, סופר-פארם מחזיקה כ-30%, וניו-פארם בכ-4%. מתוכו, רק שוק החיתולים מוערך ב-600 מיליון שקל. שוק הניקיון מגלגל כ-1.5 מיליארד שקל. שוק הנייר כ-1.2 מיליארד שקל ושוק הטואלטיקה מוערך ב-2 מיליארד שקל, מתוכו שופרסל מחזיקה בכ-22% וסופר-פארם בכ-25%. מדובר בשווקים משמעותיים שבהם שופרסל עשויה לחזק את כוחה.

זו אינה הפעם הראשונה ששופרסל מנסה לקנות את ניו-פארם. כבר לפני 11 שנה, בתקופתו של אפי רוזנהויז, מנכ"ל שופרסל לשעבר, כשהתקיים המיזוג בין שופרסל לקלאב מרקט. בתחילת 2006 שופרסל חתמה על הסכם לרכישת 50% מניו-פארם תמורת 41 מיליון שקל. בזמנו הבהירה רשות ההגבלים לשופרסל כי בכוונתה לאשר את המיזוג בתנאים מסוימים, אך אחד התנאים הוא ששופרסל תמכור חלק מ-40 הסניפים של ניו-פארם. תנאי נוסף היה שניו-פארם תישאר עצמאית.

במסמך העמדה שפרסמה בזמנו טענה סופר-פארם כי הגדלת כוח הרכישה של שופרסל תגרום לספקים לדרוש מסופר-פארם מחירים גבוהים יותר בשל כוח רכישה נמוך יותר. כתוצאה מכך, סופר-פארם תיאלץ לדרוש מחירים גבוהים יותר מצרכניה. לטענתה, מכיוון שסופר-פארם וניו-פארם מרסנות את מחירי הסופרמרקטים הפועלים במרכזי הערים והשכונות, תיגרם פגיעה בצרכנים שהם חסרי כושר ניידות.

סניפים

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם