גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה סיבות לצאת לחו"ל - ולא רק בגלל טבע

חשיפה של התיקים למדינה אחת בלבד טומנת בחובה סיכון לא מבוטל, שלאחרונה התפרץ ביתר שאת ■ אז למען השקט הנפשי ופיזור הסיכונים - תתחילו להשקיע בחו"ל

 בוול סטריט/ צילום: רויטרס
בוול סטריט/ צילום: רויטרס

"חייהם של תושבי אוטאביה, התלויים על פני התהום, בטוחים יותר מחייהם של תושביהן של ערים אחרות. הם יודעים שהרשת לא תוכל לשאת יותר ממשקל מסוים". כך מתאר איטאלו קאלווינו בספרו "הערים הסמויות מהעין" את חייהם של תושבים שעירם בנויה מעל רשת של קורי עכביש. הם כל הזמן נזהרים, הם כל הזמן יודעים שהם יכולים ליפול, ולכן הם זהירים יותר. הם לא חוזרים על טעויות משום שזה עלול לעלות להם בחייהם.

מהרבה בחינות, שוק ההון דומה לאותה עיר אגדית בשם אוטאביה. אפשר להרוויח באופן חד-פעמי בגלל הצטברות של נסיבות או סתם מזל - אבל כדי להרוויח לאורך זמן בשוק ההון, צריך לנהל את הסיכונים בצורה זהירה; באופן שיאפשר להשיא תשואה עודפת בסיכון נמוך ככל האפשר.

לעיתים רבות יש נטייה לבלבל בין מזל לכישרון. אם אתם מהמשקיעים שמאמינים שיש לכם מגע מידאס, והמזל שורה עמכם, טור זה לא רלוונטי עבורכם. כותב טור זה לא מאמין בהסתמכות על הנס בלבד, ולכן בהמשך למאורעות האחרונים, הטור דן הפעם באבני יסוד בעת גיוון תיק ההשקעות באמצעות חשיפה לחו"ל.

לא על הדולר לבדו - חו"ל זה לא רק ארה"ב

כאשר אנו פונים לכיוון של גיוון תיק ההשקעות באמצעות חשיפה לחו"ל, ישנה נטייה להיחשף לנכסים דולריים בלבד. כך, לדוגמה, כ-95% מהנכסים בחו"ל של הגופים המוסדיים בישראל נקובים בדולר ארה"ב. המילה חו"ל היא ראשי תיבות של חוץ לארץ, לא של ארצות הברית של אמריקה; מכאן, שאם החלטנו לגוון את תיק ההשקעות באמצעות חשיפה לעולם הרחב, אין היגיון בהסטת הסיכון ממדינה אחת (ישראל) למדינה אחרת - גדולה ככל שהיא תהיה.

נוסף על כך, חשיפה לאזור גיאוגרפי בודד מייצרת חשיפה למטבע אחד. התמודדות נכונה עם שינוי שערי חליפין אינה נעשית באמצעות ביצוע גידורי מט"ח או עסקאות החלף (סוואפ) למיניהן, אלא באמצעות גיוון רכיב התיק המושקע בחו"ל למספר מטבעות - וברוב המקרים זו גם תתברר כהגנה הזולה ביותר על תיק השקעות הנמדד באופן שקלי.

כך לדוגמה, בעוד שהדולר נחלש מול השקל בכ-7% מתחילת השנה, הפזו המקסיקני התחזק בכ-10% מול השקל מתחילת השנה. בחינת כלל סל המטבעות מול השקל, המסתמכת על המדידה של בנק ישראל, מצביעה על כך שמתחילת השנה סל המטבעות נחלש בכ-1% בלבד מול השקל, וזאת, כאמור, לעומת היחלשות של כמעט 7% בדולר.

לגוון את מגזרי פעילות גם בהשקעות בחו"ל

כאשר בוחנים את הפילוח הענפי של גופי ענק המנהלים תיקי איגרות חוב בעולם, מוצאים כי מדובר בפילוח מגוון. כאשר בוחנים את הפילוח הענפי של רכיב איגרות החוב בישראל, המנוהל בישראל על-ידי גופים מוסדיים ישראליים, מוצאים כי המצב אינו שונה מהעולם, והפילוח מגוון, עם שיעור מעט יותר גבוה של חברות החזקה ביחס לעולם.

כאשר בוחנים את פילוח רכיב איגרות החוב בחו"ל המנוהל על-ידי גופים ישראליים, מוצאים כי בחלק לא מבוטל מהגופים, למעלה מ-80% מאיגרות החוב הן של בנקים וחברות ביטוח, משמע - החשיפה היא לא לאג"ח חו"ל, אלא לפיננסים בחו"ל. המצב הזה הוא תולדה של החיפוש אחר תשואה גבוהה באופן מוחלט, אשר מוביל לחשיפה לאיגרות החוב בשכבות החוב הנחותות של הבנקים - שבהן הסיכון מאוד גבוה, וכך גם התשואה.

החשיבה הנכונה היא, שאם בנק מנפיק איגרות חוב בתשואה של 6%, המשמעות היא שיש חברות אחרות שלהן אותו בנק מלווה בריבית הגבוהה מ-6%; מכאן שנכון יותר מבחינת ניהול הסיכונים והפיזור של תיק איגרות החוב להשקיע בחברות הללו (שלחלקן יש איגרות חוב), ולקבל תשואה גבוהה מ-6%, במקום להלוות לבנק ב-6% ולהיות חשופים למחיקה של ההשקעה בתרחיש שבו הבנק נכנס לקשיים מכל סיבה שהיא.

שמות מוכרים זה פאסה

נתקלתי לא מעט במהלך עבודתי בלקוחות המבקשים לבנות תיק איגרות חוב, ומבקשים שאיגרות החוב יהיו מדורגות בדירוג השקעה. כאשר חזרתי אליהם עם תיק מומלץ, הם ענו לי שהם לא מכירים את השמות ברשימה, ומבקשים שמות מוכרים. זה הצריך ממני לא מעט מאמץ להסביר שדירוג השקעה אין משמעו שמות מוכרים.

כאשר אנו משקיעים באיגרות חוב, המטרה היא לוודא שהחברה תזרימית ומסוגלת לשרת את החוב שהנפיקה. שמות מוכרים לא מסייעים יותר מדי בשירות החוב, מה גם, שעם השם לבדו לא הולכים למכולת.

בשנת 2007, ליהמן ברודרס היה שם מוכר שאליו נחשפו לא מעט משקיעים, ולפני מעט יותר מעשור חברת הצילום קודאק הייתה שם מוכר. מי שמחפש להשקיע רק בחברות שהוא מכיר את שמן, ולרוב לא מכיר את הדוחות הכספיים שלהן, גוזר על עצמו התכנסות למספר מצומצם של חברות, שלאו דווקא ישיאו לו תשואה עודפת, או לחלופין, לאו דווקא טומנות בחובן סיכון נמוך יותר משאר הענף שבו הן פועלות.

כאשר בוחנים את החסם העיקרי שגורם ללקוחות להעדיף להשקיע באיגרות חוב בישראל, שבה מחזור המסחר היומי באיגרות חוב קונצרניות (לא כולל אג"ח ממשלתיות) הוא כ-100 מיליון דולר בממוצע, לעומת שוק איגרות החוב העולמי, שבו מחזור המסחר היומי עולה על טריליון דולר (פי 10,000 מישראל) - התשובה המקובלת היא "בישראל אני מכיר את החברות".

זכורה לי ישיבת השקעות שבה נכחתי בשנת 2011, שבה עלה שמה של חברת החזקות בשם אי.די.בי, שהבעלים שלה באותה תקופה היה נוחי דנקנר. ציינתי שהחברה במצב פיננסי גרוע, ושאין לה יכולת לשרת את החוב, וכי מדובר בחברה בדרכה לחדלות פירעון או להקפאת הליכים. התשובה מצד כלל יושבי החדר הייתה: "מה? דנקנר לא ישלם?". מאז מים רבים עברו בנהר, וטייקונים רבים לא שילמו את חובם.

בסרט מציצים ישנה סצנה שבה אורי זוהר (גוטה) קושר את אלטמן לחבל, ומוריד אותו לים. "הפוך גוטה, הפוך", צועק לו אלטמן, כאשר גוטה מוריד את החבל לים, במקום להעלות אותו חזרה למזח.

גם בתחום של היכרות עם חברות - כך ניסיוני מלמד אותי - אנשים משקרים, לא מספרים. לעולם לא יעמוד בעל חברה מול משקיעים, ויאמר להם שמצב החברה גרוע, ולכן צריך לברוח מהשקעה שבה נהפוך הוא - הוא יספר על הפוטנציאל, ועל יכולת השיקום המופלאה שהוא יכול לייצר. מכאן שדווקא ההסתמכות על הדוחות הכספיים כאשר משקיעים בחו"ל תוביל להקטנת הסיכון של תיק איגרות החוב.

בעיה נוספת שמייצרת היכרות קרובה מדי עם חברות היא יצירת אמפתיה. השקעה אינה קרוב משפחה; מטרת ההשקעה היא לייצר לנו תשואה, ואם לא כך הדבר, ההשקעה לא צריכה להיות בתיק. האמפתיה שיצרה חברת טבע בקרב מנהלי השקעות ישראלים הובילה לכך שהיא תמיד הייתה המניה המומלצת. היא הייתה המניה המומלצת כאשר היא נסחרה בשער של 70 דולר עד לשער של כ-17 דולר למניה כיום (נפילה של 75%). עם חברות זרות אנחנו לא נוטים לפתח קשרי קרבה - וזה עושה רק טוב לתיקי ההשקעות.

בלי חשיפה לחו"ל אין זכות קיום

התחרות על כספי החוסכים כבר מזמן לא מוגבלת לבתי השקעות. רק לאחרונה אישר משרד האוצר שתוכנית חיסכון לילדים מגיל 18 תופנה לבנקים או לבתי השקעות. אם בנקים יודעים להציע תוכנית חיסכון מגיל 0 ועד גיל 18 בריבית שנתית של 4%, למה שלא יידעו להציע תוכנית חיסכון מגיל 21 ועד גיל 67, בריבית של 5% או 6%? הרי מדובר באותו מנגנון של הפקדות חודשיות ותשלום הסכום שנחסך בסוף התקופה.

ניהול כספם של אחרים הוא אחריות כבדה. מדובר על אחריות ליציבות הפיננסית העתידית של מדינת ישראל - לא פחות. חברות מגיעות גם לקשיים - זה קורה - אבל העובדה שמספר חברות, בהן אינטל, החברה לישראל וטבע, משפיעות על למעלה מ-5% מהתוצר, ועל למעלה מ-10% מהיצוא, זה כבר סיכון.

זיכרו תמיד שעולם ההשקעות ניצב על קורי עכביש, ותדעו להיות זריזים וגמישים - ולפעמים זה אומר לחפש השקעות בחו"ל.

*** הכותב הוא מנכ"ל INVESTMENTS OXTP. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיעבניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות,המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

5 איגרות שניתן לגוון איתן תיקי אגח לחמש שנים

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

הגירעון זינק ל-7% וחצה את היעד השנתי כבר בארבעת החודשים הראשונים

הגירעון התקציבי עלה באפריל, והגיע לרמה שנתית של 7%, מעל היעד של 2024 כולה ● החשב הכללי אמר כי הוא צופה "שמגמת הגידול בגירעון תמשיך בחודשים הקרובים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

וול סטריט ננעלה בעליות; פאגאיה זינקה ב-20%, פלייטיקה ב-14%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.9% וחתם רצף של שבעה ימי עליות ● ישראליות: טאואר, קמטק, ופייבר עלו בעקבות הדוחות, סולראדג' נפלה ב-9% ● חברת משחקי הוידאו רובלוקס צללה ב-20% ● האנליסטית שמסמנת את החברה שתרוויח הכי הרבה מ-AI ● בבנק אוף אמריקה אופטימיים לגבי Arm, למרות התחזית הפושרת של החברה ● באופנהיימר ממליצים על גילת עם אפסייד של 43%, מתמודדת על שלושה חוזים גדולים

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה