גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות ה-IT מעניינות להשקעה. הן יציבות ומחלקות דיבידנד"

סיכום מחצית בחברות שירותי המחשוב: הענן, הסייבר וה-IoT מחליפים את התשתיות כמנוע צמיחה ■ אלון סלע, אנליסט רוסאריו ייעוץ ומחקר: "תוכנה הופכת למנוע הצמיחה העיקרי"

"חברות שירותי המחשוב (IT) מהוות השקעה מעניינת מאוד. הן חברות יציבות, עם תחומי פעילות מגוונים ויכולת לצפות את ההכנסות. גם הדיבידנד שהן מחלקות הוא יתרון, והן לרוב יודעות לשתף את בעלי המניות", כך אומר היום (ה') אלון סלע, אנליסט רוסאריו ייעוץ ומחקר.

סלע מסקר שתיים מהחברות בתחום הנסחרות בבורסה בתל אביב - חילן  וטלדור  - ומחזיק בהמלצות חיוביות על שתיהן, וכאמור גם על הסקטור בכללותו. החברות בסקטור פרסמו בימים האחרונים את דוחות הרבעון השני והמחצית הראשונה של 2017, ואלה המגמות המרכזיות שעולות מהם.

1.37 מיליארד שקל אלה ההכנסות שרשמה במחצית הראשונה של השנה החברה הגדולה ביותר בתחום, מטריקס, שפרסמה את דוחותיה בשבוע שעבר. מטריקס, שבשליטת פורמולה ובניהולו של מוטי גוטמן, צמחה ב-12% בהכנסות לעומת התקופה המקבילה ב-2016. גם חילן, שהיו"ר ובעל השליטה בה הוא אבי באום, רשמה צמיחה בהכנסות, בשיעור של כ-8% והן הסתכמו ב-655 מיליון שקל במחצית. הכנסות בהיקף דומה רשמה אתמול גם וואן טכנולוגיות, שבשליטת מיחשוב ישיר ובניהולו של שי אוזון, כשהצמיחה אצלה עמדה על כ-7%.

מנגד, שתי חברות סיימו את המחצית הראשונה של 2017 עם הכנסות נמוכות יותר מאלו שרשמו בתקופה המקבילה ב-2016. במלם תים של שלמה אייזנברג הירידה הייתה של 3.6% ל-911 מיליון שקל, ובטלדור שבשליטת DBSI, ירידה של 2.9% הובילה להכנסות של 390 מיליון שקל. טלדור, שפרסמה את הדוחות היום, ציינה כי הירידה נבעה משינוי בתמהיל הלקוחות במגזר התקשורת והתשתיות ומסיום פרויקט משמעותי "ומכביד", כהגדרתה, במגזר המערכות.

24% זהו הגידול ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות של חילן במחצית 2017. חילן רשמה את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר ברווח מבין החברות בתחום, והרווח שלה הסתכם ב-48.9 מיליון שקל. מטריקס רושמת רווח נקי גבוה יותר, אך חילן כבר נושפת בעורפה: הרווח המיוחס לבעלי המניות של מטריקס צמח במחצית ב-1.2% והסתכם ב-50.9 מיליון שקל. כל החברות בתחום רווחיות, כאשר הרווחים של וואן ושל טלדור נשארו יציבים יחסית ועמדו על 31 מיליון שקל ו-11.3 מיליון שקל, בהתאמה. מלם תים רשמה רווח של 31.2 מיליון שקל, נפילה כואבת מ-49.2 מיליון שקל בתקופה המקבילה, שבה הרווח הושפע לטובה גם ממימוש נכס מקרקעין. על רווחי החברה במחצית 2017 השפיעו לרעה ירידה בהכנסות במגזר התשתיות, עלייה בפחת ושער החליפין של הדולר.

11.1%- זוהי הירידה בהכנסות מלם תים במגזר התשתיות (חומרה) במחצית הראשונה, שהסתכמו ב-469 מיליון שקל. בחברה ציינו שהקיטון נבע גם מעיכוב בקבלת הזמנות מלקוח בתחום הציבורי, אבל מלם תים לא לבד. הכנסות המתחרות חילן וטלדור ירדו בתחום זה ב-6.8% ו-4.4%, בהתאמה, כאשר חילן ציינה בדוחותיה כי ישנה ירידה בהיקף הפעילות בתחום, מטריקס ו-וואן דווקא צמחו בתחום פעילות זה, ב-19.7% ו-7.6% בהתאמה. "יש בשנים האחרונות מגמה של הגדלת שירותי ערך מוסף ותוכנה, מול ירידה בתחום התשתיות", אומר סלע מרוסאריו. "רואים בכל הדוחות של מטריקס, חילן ואחרות שתוכנה זה מנוע הצמיחה העיקרי. יש יותר זכיינות, נציגות של חברות בינלאומיות בארץ, ונכנסים יותר לארגונים 'מסורתיים' בישראל כמו בנקים וחברות ביטוח. אם פעם זה היה מופרך להכניס תוכנות IoT (האינטרנט של הדברים) או מובייל לבנקים - היום יש התאמה למציאות החדשה, וזה תפקיד שחברות המחשוב מתחילות לתפוס".

- מעבר לכך, מה הוביל לירידה בתחום התשתיות בתקופה האחרונה?

סלע: "היו מכרזים ממשלתיים שהתעכבו, אבל בעיקר, ארגונים היום לא ממהרים לחדש את התשתיות שלהם או להשקיע בהן המון כסף. וכשכבר בוחרים לעשות זאת, יש המון תחרות מכל חברות ה-IT בארץ, כי השוק מאוד צפוף, לכן יש תחרות גדולה על המחירים ומחירי הפרויקט יורדים. החברות הגדולות אולי אומרות לעצמן 'אקח את הפרויקט בשיעורי רווחיות נמוכים, ואחר כך אוכל ליהנות מעלויות התחזוקה'". לדברי סלע, טלדור מתמקדת בנישה של פתרונות סייבר ופועלת להתמקצע בתחום, אך היא מושפעת כרגע מהירידה בתחום התשתיות, שהובילה לירידה בהכנסות וברווח התפעולי.

18% מסך ההכנסות של חילן מגיעות כיום מהשוק "המסורתי" שלה, שירותי השכר ומשאבי אנוש. הכנסות אלה צמחו במחצית הראשונה ב-5.2% לכ-117 מיליון שקל, בזכות הצטרפות לקוחות חדשים, לצד המשך הגידול בשימוש של שירותי ערך מוסף. גם מלם תים נהנית מהפריחה בתחום זה והכנסותיה ממגזר שירותי השכר, משאבי האנוש והחיסכון ארוך הטווח, צמחו במחצית ב-9.2% ל-85.3 מיליון שקל. "מגמות האאוטסורסינג בשכר ובפנסיה הובילו לרווח תפעולי גדול בחילן. זה שירות שרק חילן ומלם תים מציעות, כמעט רוב הארגונים הולכים לשם וזו פשוט מכונה של כסף", אומר סלע.

163 מיליון שקל הן ההכנסות של חברת מטריקס מהפעילות שלה בארה"ב. בניגוד לחברות האחרות, מטריקס היא היחידה שפועלת גם מחוץ לגבולות ישראל, וההכנסות שלה מפתרונות ושירותי תוכנה בארה"ב צמחו ב-20.4% במחצית הראשונה, והניבו לה רווח תפעולי של 20.7 מיליון שקל. "זה מקור לצמיחה משמעותית במטריקס", מציין סלע. "היא עובדת שם עם הרבה מוסדות פיננסיים, שהם יותר מתקדמים באימוץ הטכנולוגיות בהשוואה למוסדות האלה בישראל".

לדברי סלע, באופן כללי הצמיחה בשוק שירותי ה-IT מאופיינת בכך שחברות מחפשות אלטרנטיבות זולות לרכישת שירותי IT באיכות גבוהה, ולכן מוציאות את הפעילות לצד שלישי במיקור חוץ (אאוטסורסינג). בין מנועי הצמיחה החדשים בתחום הוא מונה את הענן, ביג דאטה, IoT, סייבר ואנליטיקה. "ארגונים בישראל מתחילים לאמץ פתרונות טכנולוגיים חדשים, ומשתמשים יותר בדאטה ופתרונות ענן", אומר סלע.

0% זו התשואה שרושמת מניית מלם תים מתחילת השנה ועד היום. בניגוד אליה, שאר המניות נסחרו במגמה חיובית: וואן עלתה ב-4.8%, טלדור עלתה ב-13.1%, חילן הוסיפה לערכה 14.5% ומטריקס רשמה תשואה של 21.7%. נכון להיום, שתי חברות מחשוב נסחרות בשווי של מעל מיליארד שקל: מטריקס בשווי כ-2.2 מיליארד שקל וחילן בשווי כ-1.5 מיליארד. אחריהן בשווי השוק נמצאות וואן טכנולוגיות, שנסחרת בשווי 917 מיליון שקל, מלם תים בשווי 758 מיליון שקל וטלדור - 324 מיליון שקל.

חברות שירותי מחשוב במחצית הראשונה של 2017

עוד כתבות

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

קשישים / אילוסטרציה: שלומי יוסף

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד יוריד את הריבית? שני נתונים שהתפרסמו ביממה מסבכים את התשובה

הלמ"ס פרסמה נתונים המציגים תמונה מורכבת: צמיחה של 3.1% וחוסן כלכלי, לצד אינפלציה בשפל של 1.8% ● על רקע התחזקות גם של השקל, נגיד בנק ישראל יצטרך להכריע האם הוא להמשיך להקל על המשק - או שמא הצמיחה האיתנה ושוק העבודה ההדוק מחייבים עדיין ריסון

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת, והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

מימין: לן בלווטניק, מבעלי רשת 13; פטריק דרהי, המשקיע החדש; ואמיליאנו קלמזוק, מנכ''ל רשת 13 / צילום: טים בישופ, יח''צ, רויטרס

הלחץ נגד עסקת רשת מגיע לחו"ל. האם דרהי יקבל שיעבודים, ומה ייצא למנכ"ל?

מנכ"ל רשת 13 אומנם לא יקבל מניות הודות לכך שהביא את איש העסקים פטריק דרהי כמשקיע בערוץ, אבל ההזרמה צפויה לכסות גירעון של 120 מיליון שקל ● רשות התחרות תצטרך להכריע האם מדובר בהלוואה או בשותפות, והעיתונים בבריטניה עוקבים מקרוב אחר ההתרחשויות

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין ושהפרמיה מוצדקת"

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבוצה של החברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים