גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נסגר מכרז "דירה להשכיר" ורשות מקרקעי ישראל בירושלים

המכרז, זו זכתה אשטרום, מאפשר בניית 338 דירות להשכרה ארוכת-טווח ב-3 בנייני מגורים ועוד 112 דירות בבניין נוסף, אותן הזוכה יוכל למכור בשוק החופשי ללא מגבלה

מכרז דירה להשכיר בירושלים אשטרום / קרדיט הדמיה: 3Ddesign
מכרז דירה להשכיר בירושלים אשטרום / קרדיט הדמיה: 3Ddesign

נסגר המכרז שפרסמה החברה הממשלתית "דירה להשכיר" יחד עם רשות מקרקעי ישראל בירושלים. מדובר במכרז שנסגר להגשת הצעות בתחילת השבוע והיום (ה') הוכרזה ההצעה הזוכה. המכרז מאפשר בניית 338 דירות להשכרה ארוכת-טווח ב-3 בנייני מגורים ועוד 112 דירות בבניין נוסף אותן הזוכה יוכל למכור בשוק החופשי ללא מגבלה. במכרז זכתה חברת אשטרום שהציעה 176.6 מיליון שקל.

הצעתה של אשטרום גברה על הצעות אחרות שהגישו חברות אחרות בהן חברת דונה, אפריקה ישראל, שפיר הנדסה, אזורים, אביב יחד עם סלע קפיטל, שיכון ובינוי ושותפות בין חברת מנרב לקרן הריט מגוריט.

נציין כי 112 הדירות למכירה במסגרת הפרויקט מאוחדות בבניין אחד שכולו למכירה ולא מדובר במכירה במסגרת מחיר למשתכן או דירות מוזלות אלא מכירה של כל הדירות לציבור הרחב במחירי שוק חופשי. עוד נציין כי עובדה זו הופכת את הזכייה במכרז אטרקטיבית משום שכמעט כל מכרזי המדינה משווקים במתכונת מחיר למשתכן ומלאי המגרשים לפרויקטים "רגילים" מצומצם מאוד בשוק. באוצר ובדירה להשכיר התייחסו היום לסוגייה זו ומסרו כי "בתיאום עם מטה הדיור במשרד האוצר, ובמטרה לאפשר ביצוע פרויקט שייתן מענה לביקוש השכירות וישמור מחיר מוזל עבור השוכרים, הוחלט כי בניין אחד מתוך ארבעת בנייני הפרויקט, יצא למכירה מיידית".

המגרש שיצא למכרז ממוקם במתחם הדסה בירושלים, בשכונת קריית היובל, בין הרחובות הנרייטה סאלד, יעקב טהון וצ'ילה, ובסמוך ל"גן המפלצת" (גן רבינוביץ'). את התוכנית תכנן האדריכל יגאל לוי. ארבעת בנייני המגורים שייבנו בפרויקט יהיו בני 18 קומות ויכללו גם 6,000 מ"ר למסחר ותעסוקה. עוד ייבנו בפרויקט: מרתפי חניה, שטחי מסחר, ושטחים ירוקים. נציין כי לזוכה במכרז גם מספר מטלות נוספות כמו פיתוח שטח ציבורי גדול במתחם ופיתוח מגרש חניה סמוך.

בדומה לכלל הפרויקטים של דירה להשכיר, רבע מהדירות המיועדות להשכרה ארוכת-טווח יהיו דירות המיועדות לזכאים בהן שכר דירה מפוקח הנמוך בכ-20% ממחיר השוק. דירות אלו ישווקו בהגרלה בעוד הדירות הנוספות יוצעו לשכירות בשוק החופשי לכלל הציבור. את הדירות מתחייבת הזוכה במכרז להשכיר ולנהל במשך 20 שנה, לאחר מכן תוכל למכור הדירות. עוד נציין כי היזם יהיה רשאי למכור את שטחי המסחר והתעסוקה כנכס מניב בתום תקופת ההקמה ולאחר אכלוס.

דירה להשכיר מיוצגת במכרז הדסה הקטנה בידי עורכות הדין סיוון אטיאס ונטלי פירשט ממשרד מ.פירון ושות'.

"תוצאות המכרז מוכיחות את הצורך הציבורי בהיצע גדול של דירות לשכירות ארוכת-טווח", כך אמר היום שר האוצר משה כחלון לאחר פרסום תוצאות המכרז, "לצד תכנית "מחיר למשתכן", פיתוח שוק מוסדי להשכרה ארוכת-טווח הוא חלק בלתי נפרד מפתרון משבר הדיור. אנו מתכוונים להמשיך ולהקצות קרקעות בכדי להגדיל את היצע יח"ד להשכרה ארוכת-טווח בכל רחבי הארץ. פרויקטים מהסוג הזה מייצרים אלטרנטיבה עבור הזוגות הצעירים שלא מעוניינים או לא יכולים לרכוש דירה".

מנכ"ל דירה להשכיר, עוזי לוי, אמר היום כי "השתתפות טובי היזמים בהליך המכרז בהדסה הקטנה בירושלים, מעידה על הבעת אמון של יזמים בפרויקטים של דיור להשכרה ובכלל זה בתכנית ׳דירה להשכיר בהדסה'. מדובר בכלי נוסף בידי משרד האוצר ומטה הדיור הממשלתי, כדי להגדיל את היצע הפתרונות לדיור ולהוזלת המחירים". 

רמי נוסבאום, יו"ר אשטרום, מסר לאחר פרסום תוצאות המכרז כי "אנו שמחים על הזכייה בפרויקט הדיור להשכרה בקריית יובל שבירושלים. פרויקט דיור זה לטווח הארוך מצטרף ל-3 פרויקטים נוספים, בהן זכתה החברה בשנתיים האחרונות במתחם המשתלה בתל-אביב, מתחם הגדנ"ע ביפו ובחיפה. פעילותה הענפה של אשטרום בתחום ההשכרה לטווח ארוך ממחישה את הסינרגטיות ואת יכולות הקבוצה לתכנן, להקים ולממן, כמו גם לנהל את הנכסים ולהחזיק בהם לתקופה ארוכה".

ארגון נשות הדסה: תוצאות המכרז מוכיחות את שווי הקרקע האמיתי במתחם

במקביל לפרסום תוצאות המכרז, יש גם מי שלא חוגג את הזכייה או את היצע הדירות שיצאו לשוק. מדובר בארגון נשות הדסה שמנהל הליך משפטי מול המדינה בכל הנוגע לשווי הקרקעות שהעביר הארגון למדינה כחלק מהסכם ההבראה של בית החולים. זה תקופה ארוכה שארגון נשות הדסה טוען כי שווי הקרקע שהעביר הארגון למדינה גבוה יותר ממה שהעבירה המדינה בפועל וכעת, לאחר תום המכרז, המתייחס לחלק מאותה הקרקע, טוענים בארגון כי זו ההוכחה שהסכום שהועבר להם, שכולו מיועד להבראת בית החולים, נמוך מהשווי האמיתי. עם זאת, חשוב להדגיש שהמחלוקת המשפטית בין המדינה לארגון, שעדיין מתנהלת בבית המשפט, לא מאיימת נכון לעכשיו על המכרז שנסגר.

מארגון נשות הדסה נמסר היום לאחר פרסום תוצאות המכרז כי "ההצעה הזוכה שנבחרה על ידי המדינה בפרויקט הדסה הקטנה, חושפת סוף סוף את האמת, ומוכיחה כי טענות נשות הדסה היו מוצדקות, וכי הערכת השווי שביצעה המדינה בשעתו, כחלק מתוכנית ההבראה, הייתה שגויה. שוויים של הקרקעות והנכסים שנשות הדסה העבירו למדינה, גבוה בעשרות מונים מהסכום עליו הצהירה המדינה. המדינה פעלה בשעתו בניגוד להסכם ההבראה שנחתם בין ארגון נשות הדסה, המדינה ובית החולים, אשר קבע מפורשות, כי הערכת שווי הקרקעות והנכסים שעברו למדינה על ידי ארגון נשות הדסה תבוצע גם בהתאם לפוטנציאל העתידי של הקרקעות. בין הנכסים שהועברו למדינה בשנת 2014 נמצא גם פרויקט הדסה הקטנה בקרית יובל אשר תוכנן על ידי נשות הדסה והגיע לשלבי אישור תב"ע סופיים. המדינה העריכה נכס זה בסכום פעוט של כ-16.4 מיליון שקל בלבד, כאשר שוויה של קרקע זו, כפי שגם מתברר כעת, גבוה משמעותית. למרות טענות נשות הדסה בעניין זה, ועל אף דרישות חוזרות ונשנות מצד נשות הדסה לבצע את הערכת שווי הקרקעות על פי הקבוע בהסכם ההבראה, המדינה מתמהמהת, נוקטת בסחבת ולא עומדת בהתחייבויותיה על פי ההסכם. יודגש, כי מדובר בהפרש המסתכם בסכומי עתק המיועדים לבית החולים ואשר יסייעו באופן משמעותי ליציאה מהמשבר הכלכלי בו הוא מצוי".

כאמור, הטענות של ארגון נשות הדסה הן חלק מהליך משפטי שעדיין מתנהל בינו לבין המדינה בבית המשפט המחוזי בירושלים.

עוד כתבות

פינגוויני מגלן / צילום: Shutterstock

המפגש הבלתי צפוי עם הפומה לימד את הפינגווין לחשוש לא רק מהים, אלא גם מהיבשה

שינויי האקלים וההתערבות האנושית דוחקים מינים למפגשים שלא היו קיימים בעבר ● כזה הוא המקרה של הפומה, שהייתה רגילה לרדוף אחרי חיות יבשה, וגילתה "מוצר מדף" זמין בהרבה: פינגווין מגלן

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בעל הבית היה בצרות": בכמה נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים בירושלים?

ברחוב אריה דולצין, קרוב לגן החיות התנ"כי בירושלים, נמכר פנטהאוז עם 5 חדרים תמורת 3.13 מיליון שקל • הפנטהאוז עבר שיפוץ ומשקיף לנוף ירוק ופסטורלי לעמק • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

בודקים את המיתוס. בעלי חיים / צילום: Shutterstock

ארבעה בעלי חיים שהשפה העברית עושה להן עוול

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: ביטויים רבים שאבו השראה מבעלי החיים, אלא שלא פעם הם נשענו על אבחנה שגויה

הפקולטה. מודלי AI שונים סחרו בקריפטו לבדם / צילום: Shutterstock

שישה מודלי AI התבקשו לסחור בקריפטו לבדם. מי הרוויח ומי הפסיד?

מודלי בינה יוצרת מובילים קיבלו 10,000 דולר למסחר בקריפטו, ללא מידע חיצוני בזמן אמת ● התחרות חשפה כיצד הם התחלקו למשפחות חשיבה על בסיס הדפוסים הקוגניטיביים שעליהם אומנו, והאופי השונה הזה צריך לעניין כל ארגון שמכניס AI לקבלת ההחלטות

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: באדיבות אנבידיה

המשקיע שבטוח: זו החברה שתעקוף את אנבידיה בשווי שוק

היזם והסוחר המפורסם טום סוסנוף טוען כי "אנבידיה היא השקעה משעממת שתאבד את התואר הנכסף לגוגל" ● אבל הוא די לבד - למעט מייקל ברי, יש קונסנזוס בקרב אנליסטים מובילים בוול סטריט שמניית החברה תספק אפסייד משמעותי ב־2026 ואף תעבור שווי שוק של 6 טריליון דולר ● בבלומברג מציינים את הסיכונים והמהמורות שבדרך ● וגם: אנבידיה היא החברה הכי זולה בין "שבע המופלאות", בנק אוף אמריקה: "זו הזדמנות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והגז הובילו את העליות

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● מדד ת"א 125 חצה לראשונה את רף 4,000 הנקודות ● וול סטריט ננעלה אתמול בעליות, אותן הוביל סקטור השבבים, בעקבות דוחות חזקים של TSMC ● מחירי הנפט נפלו במעל 4%, בעקבות דיווחים על השהיית התוכנית האמריקאית לתקיפה באיראן ● וגם: האנליסט שמעריך - ה-S&P 500 עשוי לרדת ב-2% בטווח הזמן הקרוב

דגלה של דנמרק מתנוסס על אדמת גרינלנד / צילום: Reuters, Marko Djurica

טראמפ מאיים בהטלת מכסים על מדינות שיתנגדו להשתלטות על גרינלנד

נשיא ארצות הברית אמר כי הוא שוקל להטיל מכסים על מדינות שיתנגדו למהלך האמריקאי בנוגע לגרינלנד ● “אנחנו צריכים את גרינלנד לצורכי ביטחון לאומי, ולכן ייתכן שאעשה זאת"

רזא פהלווי, בנו של השאה האחרון / צילום: ap, Thomas Padilla

יורש העצר רוצה לחזור לשלוט באיראן. אלה החסמים שעומדים בדרכו

46 שנים אחרי שאיבדה את השלטון, שושלת פהלווי מנסה לחזור להנהיג את איראן ● יורש העצר נפגש עם ויטקוף, מבטיח הכרה בישראל ומביע נכונות לוותר על הגרעין ● אבל המומחים מזהירים: הדרך שלו לתפוס את המושכות תהיה לא פשוטה

אינפלציה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה השנתית עמדה ב-2025 על 2.6%; שינוי כיוון בדיור: המחירים חזרו לטפס

האינפלציה נותרה בחודש דצמבר ללא שינוי ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו עליות: הלבשה והנעלה, ירקות ופירות, דיור ותחבורה ● מחירי הטיסות לחו"ל התייקרו בשיעור בולט של 4.1% ● סעיפים בהם נרשמו ירידות: תרבות ובידור וסעיף המזון ● מחירי הדירות עלו ב-0.7% בנובמבר, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות

האמנם מחירי הדירות שבו לעלות? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס שוב עוזרת לקבלנים לשנות את הסנטימנט בשוק הדיור

מספיק נתון אחד של הלמ"ס שמסמן עלייה חודשית במחירי הדירות, לצד מבצעי מימון יצירתיים ורוכשים שתמיד חוששים לפספס – כדי להחזיר לשוק תחושה של תפנית גם כשבמציאות הביקוש עוד חלש וההיצע בשיא ● הבעיה: מדובר בנבואה שדי בקלות גם מגשימה את עצמה

מתוך קמפיין מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך

שבוע שלישי ברציפות: שגיא דקל חן מוביל את מזרחי טפחות למקום הראשון בזכירות

הפרסומת האהובה ביותר שייכת לביטוח 9, וחברות הביטוח תופסות מחצית מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות השבועי של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● ההשקעה הגדולה ביותר השבוע שייכת לפלטפורמת הסטרימינג free TV והקמפיין בכיכובו של ארז טל

כריך בעגלת הקפה גן עד / צילום: אילון פמיליה

גם אנחנו לא האמנו שב־22:00 יש כזה תור למאפייה באמצע עיר

קינוח מושחת שמוגש במשתלה, גלריה עם אמנות ישראלית מתחלפת ומאפיית לחמים מיתולוגית שהתור משתרך אליה גם בחצות ● סיור מפתיע ברמת השרון

ירושלים / צילום: Shutterstock

המחירים חזרו לעלות? זה הנתון שיותר מדאיג בשוק הדיור

מחירי הדירות רשמו בחודשים אוקטובר-נובמבר עלייה של 0.7%, לאחר שמונה חודשים רצופים של ירידות ● אך הנתונים היותר מדאיגים מגיעים דווקא משוק השכירות: מדד הדיור רשם בחודש דצמבר עלייה של קרוב לאחוז - השיעור הגבוה ביותר מכל מדדי דצמבר ב-15 השנים האחרונות

ירידת מחירים בענף הרכב/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי צילום: יוסי כהן

מצ'רי ועד סקודה וטסלה: ענף הרכב מציג ירידת מחירים חריגה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ענף הרכב הישראלי מתחיל את 2026 עם ירידה במחירי המחירון הרשמיים של דגמים חדשים רבים ● זאת, בניגוד למגמה הרווחת זה שנים ● משערי המטבע והלחץ הרגולטורי ועד לצונאמי התקינה הסיני: אלו הכוחות שהשפיעו על היבואנים

מגדל משה אביב / צילום: Shutterstock

פרדוקס אביב: מליסרון קנתה חברה ותיקה ומפוארת, אבל מה עם מכירות?

שנה לאחר רכישת השליטה ב"אביב", מליסרון מגלה שהיסטוריה מפוארת לא מבטיחה מכירות ● בעוד החברה מציגה צבר דירות תיאורטי וקצב מכירות נמוך מהמתחרות, המוכרים, האחים אביב, מסתערים על מכרזי ענק בשטח ● האם ענקית הקניונים רכשה מנוע צמיחה או רק זיכרון יקר?

גליה באר–גבל / צילום: רון קדמי

היא שותפה באחת הקרנות הגדולות בישראל. זה מה שהיא עושה כל יום ב־23:00

כילדה נסעה שלוש שעות ביום לבית הספר, בצבא שירתה בפרקליטות, ולמרות שלמדה משפטים כי זו "תעודת ביטוח", היצר העסקי גרם לה לשנות כיוון ● אז היא פנתה למנכ"לית לאומי לשעבר: "הכרתי את רקפת רוסק-עמינח, וכשהיא הודיעה שהיא עוזבת את הבנק, הרמתי אליה טלפון" ● שיחה קצרה עם גליה באר-גבל, שותפה־מנהלת בקרן Team8

צילומים: AP/Jacquelyn Martin, Denes Erdos, רויטרס

סקר ענק קובע: זו המדינה שמחליפה את ארה"ב כמעצמה העולמית

סקר בקרב 21 מדינות מלמד כי סין בדרך להפוך למעצמה החזקה בעולם בגלל המדיניות של טראמפ ● נשיא דרום קוריאה לשעבר עשוי לעמוד בפני גזר דין מוות ● והמנהיג הוותיק ביותר באיחוד האירופי שעשוי לחטוף מכה בבחירות הקרובות ● זום גלובלי, מדור חדש 

לוחם בכוחות המשטרה האיראניים, טהרן / צילום: Reuters, Stringer/WANA

השבר האיראני: מומחים משרטטים את התרחישים האפשריים

כלכלה מרוסקת, אינפלציה של 50% ואיום תקיפה אמריקאי מוחשי: איראן ניצבת בפני הצומת הגורלי בתולדותיה ● בעוד המטבע המקומי צולל והמחאות ברחובות מחריפות, מומחים מזהירים כי נפילת המשטר עשויה לטלטל את המזרח התיכון כולו ● האם אנחנו בדרך ל"אביב ערבי" שני ולדמוקרטיה פרסית, או שהעולם יתעורר לוואקום שלטוני מסוכן?

אמיר השמטפור / צילום: shore&wave

מה מחפש בישראל מולטי-מיליונר יליד איראן שרוצה לרפא סרטן דרך האף?

אמיר השמטפור, מוסלמי יוצא איראן, הוא משקיע ותיק שעשה את הונו מהשבחת חברות ביוטק בשוק האמריקאי ● עכשיו הוא מגיע לישראל עם NeOnc, שמפתחת תרופה לסרטן המוח הניתנת דרך האף ● בראיון הוא מספר על הפגישה עם נתניהו שהקימה לו אויבים, הזיכרונות מארץ הולדתו וגם האמונה ששתי המדינות ינהיגו יחד את המזרח התיכון

סאייק IM5 / צילום: יח''צ

המחיר תחרותי, אבל האם זה יספיק? בדקנו את רכב הפרימיום של סאייק ועליבאבא

מכונית הפרימיום-סדאן החשמלית של סאייק ועליבאבא, סאייק IM5, מציגה עיצוב בעל נוכחות, תא נוסעים איכותי ומאובזר היטב, טווח מכובד וביצועים מרשימים ● הבונוס הוא התנהגות כביש עם תחושה אירופית ● המחיר תחרותי, אבל לא ברור אם זה יספיק כדי להעניק לה יתרון משמעותי בפלח הצפוף