גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש למדינה כסף לספורט (תלוי מי מבקש)

משרדי ממשלה חתמו מתחילת 2016 על הסכמים בסך של 166 מיליון שקל עם עמותת "מפעלות חינוך וחברה" שנתמכת על ידי סמי סגול

סמי סגול / צילום: מירי דוידוביץ'
סמי סגול / צילום: מירי דוידוביץ'

לפני חודשיים התקיים בסין אירוע שלא יכול להתקיים בעולם האמיתי. 15 מדינות וגופים ממדינות ערב והמזה"ת - בהם לבנון, סוריה, אירן, עיראק, טוניס, בחריין, מרוקו, טורקיה, קטאר, הרשות הפלסטינית וישראל - השתתפו בסמינר ספורטיבי-חברתי משותף. את הפעילות הפיקה וניהלה העמותה הישראלית "מפעלות חינוך וחברה בע"מ". את המימון המלא (הטסה של כל המשלחות, בתי מלון, הוצאות, הדרכות, טיולים), בעלות של מאות אלפי דולרים, קיבלה על עצמה הקרן הסינית החברתית CAFPD.

"לכל המשלחות שהגיעו לשם, כולל האיראנים, הסורים והקטארים, היה ברור ש'מפעלות' מישראל היא זו שמארגנת ומפיקה ואת האירוע, ולאף אחד לא הייתה בעיה עם זה", אומר ד"ר מאיר אורנשטיין, מנכ"ל העמותה.

מפעלות, עמותה ללא מטרות רווח, נמצאת מתחת לרדאר, למרות שבשנה וחצי האחרונות הפכה לזרוע הלא רשמית של משרדי הממשלה - דבר שניכר במכרזים שמנים שהיא זוכה בהם להפקת פעילות ספורטיבית ברחבי הארץ. מאז תחילת 2016 חתמה העמותה עם משרדי הממשלה השונים על הסכמים בסכום כולל של 166 מיליון שקל, מחצית מהכסף מגיע ממפעלות וחצי מהמשרדים. העיקריים בהם - הסכם עם משרד הבינוי והשיכון בסך 75 מיליון שקל להפעלת פעילות ספורטיבית-חינוכית עד שנת 2021 ב-41 מרכזי נוער; 20.6 מיליון שקל עם משרד הבריאות לפרויקט ספורט לאוכלוסיית המתמודדים בבריאות הנפש; התקשרות עם המשרד לשוויון חברתי בהיקף 34 מיליון שקל לקידום ספורט ברשויות הבדואיות, אזרחים ותיקים, ילדים ונוער במזרח ירושלים; התקשרות עם המשרד לפיתוח הנגב והגליל בהיקף 30.6 מיליון שקל, ועוד.

איך נהייתה עמותה כזאת לגוף ששואב כסף לספורט בישראל בהיקפים אדירים, במדינה שבהגדרה לא מוכנה להוציא מכיסה כסף למימון ספורט?

"לפני שנתיים נפל לנו האסימון", אומר המנכ"ל אורנשטיין. "הגענו למסקנה שעם כל הרצון שלנו לגייס כספים, בסוף למשרדי ממשלה יש הכסף הכי גדול".

- ועדיין, אתם נדרשים לשים שקל שלכם על כל שקל שאתם מגייסים.

"נכון, כשאני הולך למשרד ממשלתי ומציע פעילות - החוק של מיזם משותף אומר שהמדינה משלימה 49% בלבד. אבל אנחנו לא מחויבים לכסף נזיל, אלא רק 10% במימון כספי אמיתי והיתר בשווה כסף. אנחנו לא משלמים על השימוש במגרשים, על כיתות לימוד, לא משלמים מים ולא ארנונה - אנחנו מציעים לרשות מקומית פעילות והיא מצדה נותנת לנו את המתקנים. אנחנו באים לתת אימון כדורגל פעמיים בשבוע - מאמן, ציוד, לבוש, מאמן פרטי ללימודים לילדים, הדרכות. מתוך תקציב הפעילות של העמותה בשנת 2016, שעמד על 93 מיליון שקל, הבאנו כסף נזיל בסך 16 מיליון שקל".

- ובכל זאת, מי שם את הכסף המזומן?

"הגיוס נעשה בזכות הכוח שיש למייסדים, במיוחד סמי סגול, והוא גם זה ששם את הכסף מכיסו".

- אנשים פה לא בדיוק שמחים לתת כסף לספורט. מה מפעלות עושה שמאפשר לה להגיע לתקציבים כאלו?

"מפעלות נוסדה ב-1997 כארגון חברתי שנועד לתת מענה חינוכי, חברתי ושיקומי באמצעות הספורט. המייסדים הם סמי סגול, מוישיק תאומים ומוטי אורנשטיין, שהוא אבא שלי. העמותה התחילה בממדים קטנים, עם מאות ילדים, ומי שנרתמה בשנים הראשונות היא קרן קנדית - קרן כהנוף של שירה הרצוג, אחייניתו של חיים הרצוג הנשיא, שנתנה תרומות גדולות מאוד. עד היום היא תורמת הרבה (6.28 מיליון שקל ב-2016). היא ראתה את מפעלות כפלטפורמה לשינוי חברתי בתחום שעסקה בו - של ערבים יהודים. ביום הראשון שהוקמה, המייסדים קיבלו החלטה שהעמותה תשמור על יחס שווה של פעילות בשני המגזרים. אנחנו הארגון הלא-פורמלי הגדול בישראל, יותר מהצופים שעומדים על 70,000 ילדים. אני מדבר על פעילות ספורטיבית באום אל פאחם, כסייפה, פעילות ללקויי ראייה, לקויי שמיעה, לקויות קשות. פעילות עם מערכת בריאות הנפש. יש לנו ליגת קטרגל לילדים עם פיגור קל או פיגור קשה. פעילות בינלאומית, פעילת עם הרשות הפלסטינית. יש לנו היום פעילות ל-2,000 ילדים ברשות הפלסטינית שמתרכזת בג'נין, טול כרם, בית לחם יריחו, דרום הר חברון, תרקומיה".

- עזה?

"בעזה אין לנו. ניסינו להיכנס אבל יש לנו בעיה טכנית - ערבי-ישראלי יכול להיכנס כמדריך מטעמנו לעבוד בתרקומיה, אבל לעזה אי אפשר להיכנס מחשש ביטחוני. יש לנו מדריכים שעובדים בירדן עם 1,000 ילדים ומקבלים מאיתנו שכר".

- מי מהצדדים שם מקושר איתכם?

"בירדן הנסיך הירדני מודע לפעילות שלנו ונתן לה אור ירוק. ג'יבריל רג'וב יודע על הפעילות שלנו ברשות הפלסטינית - רק שהם לא ייתנו לזה תמיכה כתובה. אבל הם מודעים ויודעים בדיוק מה קורה. השבוע הסתיים קורס של שבועיים בגבעת חביבה - 6 מדריכים פלסטינים, 6 מדריכים ירדנים, ו-12 ישראלים, כולל לינה, שבסיומם הם מקבלים תעודת מדריך כדורגל".

- עכשיו קצת הסתבכו העניינים עם ירדן.

"יכול להיות שנצטרך לדחות את הסמינר הבא שתכננו לעשות שם בנובמבר".

בורג, ורמוס, סמי סגול

בין הדירקטורים של מפעלות אפשר למצוא כמה מהאנשים היותר מוכרים בקהילה העסקית או הפוליטית - אברום בורג היו יו"ר הדירקטוריון. רועי ורמוס (מנכ"ל פסגות לשעבר), מוקי אברמוביץ' (לשעבר יו"ר הראל בית השקעות), סמי סגול, חברת הכנסת לשעבר (יש עתיד) פנינה תמאנו, זיוה פתיר (מנכ"לית מכון התקנים לשעבר). העמותה פועלת ב-30 מדינות בעולם, כולל מדינות עולם שלישי - רואנדה, בנין, ליבריה, קמרון, אנגולה, האיטי, נפאל, גאנה.

- מצד אחד אתם מבקשים תקציבים ממשרדי הממשלה, מצד שני אתם לא בדיוק מתיישרים עם המדיניות של הממשלה בפעילות שלכם.

"אין לנו הדילמה הזאת. אנחנו גוף שהאידיאולוגיה שלו הייתה ידועה מהיום הראשון. עוד לא אמר מישהו אחד, 'בגלל שאתם עובדים עם הרשות הפלסטינית אנחנו לא ניתן לכם כסף'. מצד שני, ברור שהדעות הפוליטיות של אביגדור ליברמן הן לא ה-DNA של מפעלות, אז כשהוא היה שר החוץ פחדנו לעשות רעש כי היינו יכולים להיות שרופים שם".

- מה על הפרק הלאה מבחינת משרדי הממשלה? מה עם משרד החינוך, אתם גוף חינוכי, לא?

"את ההסכמים והפעילות עם משרדי ממשלה כרגע די מיצינו. משרד החינוך הוא גוף מאוד קשה, מאוד ביורוקרטי. עד המנכ"ל החדש אי אפשר היה לעשות איתם שום שיתופי פעולה. למה? אני פשוט לא יודע".

- היו גופים שניסו לרכוב עליכם, אפילו גופים ביטחוניים כאלו ואחרים, לנצל את הפעילות שלכם במדינות לא הכי אהודות לצורכיהם?

"היה לנו סיפור עם ישראלי שמתעסק עם נשק, שרצה לתרום 150 אלף דולר לטובת פעילות שלנו בליבריה. הייתה פגישה איתו וברגע שהבנו שהוא רוצה לנקות דרכנו את המצפון שלו או לנכות משהו אחר, החלטנו שלא. אנחנו באמת צריכים את הכסף, אבל מצד שני לא ניתן לאף אחד לרכוב על מפעלות".

- אתם פועלים הרבה בחו"ל, אבל מלבד משרדי ממשלה איך לכם תמיכה ממקורות חיצוניים. למה?

"נכון, הכסף שקיבלנו מהאיחוד האירופי היה לטובת פעילות עם הפלסטינים - לא עבור פעילות בינלאומית. היום גם הפעילות הבינלאומית ממומנת על ידי סמי סגול באופן אישי. אני לא יודע למה אנחנו לא מצליחים שם, זה ברמה של פה 3,000 דולר, כאן 5,000 דולר. כסף קטן. הקמנו לפני שנתיים עמותה קנדית, מפעלות קנדה, ומחזיקים שם עובדת שאמורה לתת לנו מענה לגיוס עבור הפעילות הבינלאומית. אפילו דולר עוד לא גייסנו שם. למה? לא יודע. יש לנו בחור בסן פרנסיסקו שמנסה לגייס, גם שם כרגע ללא הצלחה".

- עד כמה סגול מעורב בפעילות שלכם, באילו מדינות לפעול או לא?

"הוא לא יותר מדי מעורב בדברים האלו. הוא היה פה במשרדים החדשים ברמלה - שהוא הקים בכספו שלו - לפני חודש בפעם הראשונה, עם אשתו טובה. סמי תרם למפעלות מאז הקמתה עשרות מיליוני שקלים. אני יושב איתו במקרה הטוב פעם בשנה. הוא אולי לא מגיע הרבה, אבל הקשרים שלו הם מכריעים - הוא הביא את ג'יבובה העולמית, שנותנת לנו ביגוד בהיקף של כמעט 9 מיליון שקל בשנה. ואם לא סמי - לא נקבל את הכסף והביגוד הזה".

הפועל ת"א? לא תודה

אתם מזוהים עם הפועל ת"א, התחלתם משם, אפילו הסמל של הפועל ת"א על החולצה שלכם והצבע האדום, אבל לאט לאט התנתקתם מהם.

"אבא שלי היה בעלים בהפועל ת"א, אני הייתי יו"ר מחלקת הנוער של הפועל ת"א. ברגע שסמי סגול, מוישיק תאומים ואבא שלי עזבו רשמית את הפועל ת"א ב-2008, הקשר בין הפועל ת"א למפעלות הלך ודעך. כשנכנס אמיר כבירי להפועל ת"א במקום לחבק את מפעלות ולקחת אותה כגוף הפילנתרופי-קהילתי של הפועל - כמו שהיה עם חיים רמון שאני נותן לו ציון מאה ממאה - אז כבירי רצה מאיתנו חצי מיליון שקל בשנה על זה שישבנו במשרדים של 60 מ"ר בוולפסון. עשינו סוויץ' ועזבנו לרמלה. סמי סגול השקיע מיליון וחצי שקל במתחם החדש שלנו ברמלה. בעונה הקרובה גם את הסמל של הפועל נוריד מהבגדים, בלוגו החדש שלנו אין שום סממן אדום, וגם הבגדים יהיו כחולים ולא אדומים".

- וזה טוב לכם?

"זה טוב. כשאתה מגיע למשרד ממשלתי, אז הזיהוי עם הפועל ת"א פוגע. אתה לא יכול לברוח מהשייכות למה שהפועל מייצגת. אז בנינו קונספט נייטרלי. סמי סגול יודע מזה והוא בסדר גמור עם זה, למוישיק תאומים היה יותר קשה הניתוק מהפועל. אבל אי אפשר בכוח - הצד השני לא רוצה, והקשר הזה פוגע בנו".

מפעלות חינוך

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?