גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחופש נולדו

האם חופש בעבודה הוא שאיפתו של כל עובד, ומדוע למנהלים קשה "לשחרר"?

ראיון עבודה / צילום: thinkstock
ראיון עבודה / צילום: thinkstock

עובדים רבים, במיוחד בני המילניום, מציבים את החופש בראש הגורמים מעוררי הסיפוק והאושר בעבודה. כשהם נשאלים "מתי תדע שאתה מאושר בעבודה?", הם משיבים: "כשתהיה לי תחושה של חופש בעבודה. כשאוכל לבחור במה אני עובד, מתי, ואיפה".

לצערם, מנהלים רבים מתקשים לקבל את הרעיון ולשחרר, וחוששים לאבד שליטה. מנהלים שונים סיפקו לי הסברים כאלה:

"אני לא מסוגל לסבול יציאה וכניסה של עובדים הלוך ושוב. זו אווירה של הסחות דעת שאיני מאמין בה".

"אני חושש ממצב שבו המשאבים החשובים ביותר בחברה, העובדים, אינם באמת זמינים, ושצריך לחשוב פעמיים לפני שפונים למישהו".

"אני רוצה שהעובדים שלי יהיו נוכחים באותו זמן ובאותו מקום - זמן שבו העבודה בראש מעייניהם. לא הכביסה, הילד המנדנד או החשבונות הביתיים".

"אני פוחד משאננות. למשל, אם עובדת פעילה בשעות הלילה, אין מי שיפקח ויטיל ספק בעבודתה. היא נתונה לעצמה, ובלי להרגיש עלולה ליפול להערכת-יתר כלפי ביצועיה".

הצד של העובדים: האם תחושת החופש באמת עושה לכם טוב?

ולפני שניקח כמובן מאליו את הרעיון שהחופש והגמישות נכונים לכל העובדים באשר הם, כדאי לדעת שגם בגזרת העובדים אין זה מוחלט.

במחקר של ה-ENEI ( Employers Network for Equality and Inclusion) הוצג כיצד מגיבים עובדים שונים לגישת העבודה הגמישה שבמסגרתה הם מחליטים מתי, היכן וכיצד הם פועלים. הסתבר כי סגנונות אישיות מסוימים לא מרוויחים מגמישות, דוגמת עובדים מהסוג ה"השפעתי" - המשגשגים בסביבה שבה ביכולתם להשפיע על אחרים. אלה מוסחים בקלות רבה, מתקשים להתמודד עם חופש רב, וזקוקים לכמה שיותר הכוונה וציפיות מוגדרות.

למעשה, אפילו טיפוסים שמתאימה להם גישת עבודה גמישה, כעובדים המכונים במחקר "מצפוניים" ומתוארים כמרוכזים ופרפקציוניסטים, לא בהכרח ירוויחו ממנה. אלה נתונים לסכנה אחרת: אם לא יהיה מי שיגיד להם לקחת הפסקות במהלך עבודתם במרוחק מהמשרד או בשעות שבהן בחרו לעבוד, הם עלולים לעבוד יותר מדי ו"לשרוף" את עצמם.

המנהלים שמשחררים ויוצאים נשכרים

מצד שני, עובדה היא כי יותר ויותר חברות מדווחות על סגנון עבודה גמיש. הן מוכנות לסגל עבודה המבוססת על תוצאות ולא על תהליך, מאפשרות לעובדיהן לעבוד מהבית בתדירות רבה יחסית ולבחור לעצמם משימות ופרויקטים, ויש המגדילות את מכסת ימי החופשה והמחלה.

בשטח נמצא כי נרשמת בחברות הללו עלייה משמעותית בפרודוקטיביות ובביצועים, ולפיכך גם בהכנסות, לצד הצלחה בשימור העובדים. מאחר שתחושת החופש היא ערך כה משמעותי בקרב רבים, לחברות הללו יש גם יתרון בגיוס עובדים, שכן הן נחשבות לאטרקטיביות למחפשי עבודה.

מנהלים, אתגרו את שיטות הניהול שלכם

אז למרות הקושי לשחרר, יתכן שמנהלים ירוויחו מהתאמת החיים בארגון למציאות המודרנית. אחרי הכול, מנהל שלא מעז לאתגר את גבולות הנוחות שלו, עלול שלא להתקדם (בזמן שהמציאות ממשיכה להתקדם ולהשתנות).

בתור התחלה, מנהלים יכולים לבחור מה לשחרר. אחרי שמנסים חופש מסוג אחד ורואים כי טוב, אפשר להעז ולהתקדם לעבר סוגים אחרים של חופש.

הם יכולים, למשל, לבחור במתן חופש תפקודי: שעובדיהם יבחרו אילו תפקידים ומשימות ליטול לעצמם (מתאים במיוחד לעובדים מיומנים, מקצועיים, המקושרים היטב בתוך הארגון לשאר הנפשות הפועלות).

לחלופין, הם יכולים לבחור בזמני עבודה גמישים, המספקים לעובדים תחושה רבה של חירות, נוחות והתאמה אישית ועשויים להוביל ליעילות רבה יותר.

במקרה אחר יכולים מנהלים לבחור במתן חופש גיאוגרפי, ולאפשר לעובדים לעבוד מהבית - מה שמקושר עם חיסכון בהוצאות, בזמני נסיעה, ובמשאבי תחזוקה, ניקיון ומחשוב.

וכמובן, אין הדבר מחייב. על המנהלים לזהות מי מהעובדים מזוהה כעובד שהחופש לא ייטיב עמו (כמתואר במחקר של ה-ENEI), ולא למהר לספק לו חופש וגמישות.

עובדים: כך תשיגו יותר חופש, ותוכיחו שאתם גם ראויים לכך

אם חירות בתפקידם באמת תסב לכם סיפוק ואושר, דעו לבקשה, והקפידו להיות ראויים לה ולספק למנהליכם סיבות לשחררכם:

דעו את ערככם - חשבו כמה רווח ייצרתם לחברה בזכות יוזמות ומשימות שביצעתם, וכמתו את ערככם מול המנהל בדיונכם על רצונכם בגמישות.

הדגישו את יתרונות החופש - בחרו ביתרונות שהם ערכים מוספים מבחינת מנהלכם. יותר פרודוקטיביות, יותר יצירתיות, ריכוז והיעדר הסחות דעת ועוד.

היו מחויבים - אם תתנו למנהלכם להרגיש שאתם נוטלים אחריות על שטחכם כאילו שאתם בעליו האמיתיים, הוא יהסס פחות לספק לכם את החופש הנחוץ לכם.

היו חדשניים ויוזמים - פעמים רבות השחרור טומן בחובו מתן של יוזמה וחופש יצירה. הוכיחו שאתם ראויים לחופש זה והקפידו להציע רעיונות חדשניים ומקוריים ברמה גבוהה ובתדירות נדרשת.

התכוננו לתשובה שלילית - חשבו על סיבות אפשריות שיש למנהלכם לסרב לבקשתכם, והכינו טיעון או הוכחה שיניחו את דעתו. למשל, אם המנהל חושש מהיעדר זמינות מצידכם, הסבירו מה מודל הזמינות שחשבתם עליו (נסו לקלוע מראש לצרכיו בנוגע לכך).

היו מעשיים - בקשו בקשות ריאליות. למשל, עבודה מהבית פעם בזמן מה, בתדירות מועטה ולשם ניסיון, יכולה להיות בקשה ראשונה הגיונית.

■ יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". מאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. לקשר עם יעל: בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר