גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרות בספרד? ה-COCO-ים בעולם ובישראל לא מתרגשים

בנקו פופולר אספניול נמכר בחודש יוני עבור אירו אחד בלבד, תוך שבמהלך תקדימי ודרמטי נמחקו כל השקעות מחזיקי האג"ח מסוג COCO ■ אז למה ביתר העולם אג"ח אלה המשיכו לעלות?

סניף בנק פופולר בספרד / צילום: רויטרס
סניף בנק פופולר בספרד / צילום: רויטרס

בתחילת חודש יוני נפל דבר בספרד ובעולם ה-COCO. בנק סנטנדר הספרדי הודיע כי בכוונתו לקנות את בנקו פופולר אספניול, וזאת תמורת אירו אחד בלבד. זה קרה לאחר שהרגולטורים באירופה קבעו כי בנקו פופולר חדל מלהתקיים כ"עסק חי" ובאופן מעשי הופעל לגביו מנגנון הנקרא PONV (Point of Non-Viability). הדבר התרחש מבלי שהבנק הגיע בכלל לטריגר שאמור להוביל לפגיעה בשכבת ה-AT1/COCO.

אחד הלקחים מהמשבר הפיננסי הגדול של 2008, היה שלבנקים מובילים לא היה די הון כדי לספוג את ההפסדים שנגרמו להם במהלך המשבר. הדבר אילץ את הממשלות, כמו ארה"ב ובריטניה, להזרים הון רב במטרה להצילם בנקים באמצעות כספי משלמי המיסים ותוך חילוצם, כמעט ללא פגיעה במחזיקי החוב.

התוצאה היותר מאוחרת הייתה החמרה משמעותית מצד הרגולציה והפיקוח על מגזר הבנקאות באמצעות חוקים ותקנות רבות. המרכזית שבהן הינה תקנות באזל 3, שנועדו לחזק את ההון שהבנקים יידרשו להחזיק. התקנות קבעו שליבת ההון הבסיסית של הבנקים (CET 1) תעמוד על 4.5% מהנכסים, רובד 1 (Tier 1) ישלים את ההון ל-6%, ולבסוף, רובד 2 (Tier 2) ישלים את יחס הלימות ההון ל-8%. בשכבת ההון השנייה, ולעיתים גם השלישית, נמצאות אג"ח עם מנגנון לספיגת הפסדים (COCO). הנפקת אג"ח מסוג זה תפסה תאוצה בשנים האחרונות, ובנקים הנפיקו אג"ח אלה ביותר מ-200 מיליארד דולר.

המחזיק בני"ע מסוג זה עלול לספוג הפסד בעת ירידה של הון הבנק מתחת לרף מסוים שנקבע מראש בתשקיף. הסיכון לספיגת הפסד בנייר משתקף במרווח שמושפע בעיקר מהרף (Trigger) ומאופי מנגנון ההפסד: המרה למניות, או מחיקה מלאה, חלקית או זמנית של הקרן. מלבד הרף המספרי קיים גם שיקול דעת, הן מצד המפקח על הבנקים והן מצד הבנק המנפיק לגבי ספיגת ההפסד.

המנגנון בעולם הוא כזה שבו, לצורך הדוגמה, אם יחס ההון העצמי רובד 1 של בנק הינו 10%, ה-COCO מונפק בתשואה ובמרווח עודף מעל אג''ח רגילה של הבנק, תוך הסכמה מצד הרוכשים של מכשיר זה, שהיה וההון העצמי הבסיסי של הבנק ירד מתחת לרמה, שנקבעה בתשקיף, למשל של 7% - האג''ח מסוג COCO יפסיק לשלם קופון. בנוסף, יהיה ניתן להמיר את החוב למניות או למחוק את הקרן באופן מלא או חלקי עד לחזרת ההון העצמי לרמה התקינה וזאת בהתאם למה שנקבע בתשקיף.

מחיקה מלאה משמעותה אובדן של הקרן, ואילו בתרחיש של מחיקה זמנית ישנו מנגנון התאוששות, שלפיו במידה ויחס ההון העצמי של הבנק יעלה שוב מעל לרמה שקבע המפקח, או לפי שיקול דעתו של הבנק, תוחזר הקרן למחזיקיה. יש להדגיש שוב, כי גם אם הבנק לא הגיע מתחת לרף שנקבע בתשקיף, די בהחלטה מצד המפקח על הבנקים בדבר קיום אירוע לאי-קיימות, הידוע בשם Point of Non-Viability, כדי להוביל למחיקת קרן או המרה למניות. כך קרה במקרה האמור של הבנק הספרדי, בנקו פופולר, בחודש יוני האחרון. למרות שהבנק לא הגיע לשלב בו ההון הראשוני (CET1) חורג מדרישות המינימום הנוגעות לתשלום קופון על ה-COCO, הופעל מנגנון של PONV.

ההשלכות של החלטת הרגולטור היו דרמטיות. בשלב הראשון נמחק כל הון המניות של הבנק. קרי, בעלי המניות בבנק הפסידו את כספם. לאחר מכן, הומרו כל אגרות החוב מסוג COCO, AT1 למניות, ונמחקו גם כן. בשלב הבא, החוב הנחות (Subordinated/כתבי התחייבות), הומר אף הוא למניות, ונמחק גם כן. בשלב האחרון הבנק נמכר לבנק סנטנדר תמורת 1 אירו. למרות כל אלה, ובאופן תמוה, התקבל העניין הזה בשקט יחסי.

זה נבע מבריחה של כ-25% מכמות הפיקדונות (בעיקר של הסקטור העסקי) מאז סוף הרבעון הראשון של 2017 על רקע חובות אבודים בסך של כ-37 מיליארד דולר, כתוצאה מהלוואות לשוק הנדל"ן הספרדי לפני שבועת הנדל"ן בספרד התפוצצה. הדבר הביא לכך שהבנק סבל מבעיית נזילות חמורה, ומכיוון שלא היה מסוגל לגייס הון נוסף בשוק, התוצאה הייתה קריסה של הבנק ומחיקת הקרן.

מחזיקי COCO, היזהרו ממכירה

ומהם הלקחים ממקרה זה של נפילת בנק בספרד לגבי המשקיעים באגרות חוב מסוג COCO בכל העולם?

ראשית, בנקים נכשלים ברוב המקרים, כמו במקרה זה, בגלל מצוקת נזילות, ולאו דווקא בגלל נפילה פתאומית ביחסים הנדרשים של הלימות ההון. שנית, במידה והרגולטור מעדיף פתרון של מכירת העסק, החוב הנחות כולו (COCO ולעיתים גם חוב נחות רגיל/כתבי התחייבות) עומד בפני תרחיש דומה להון המניות. שלישית, ברוב התרחישים בו מופעל PONV, ההפסד של בעלי החוב הנחות (כתבי התחייבות/Subordinated) יהיה דומה ל-COCO, כלומר מחיקה של הקרן.

ולבסוף, המשקיעים מתמקדים לרוב בסיכון של אי תשלום הקופון של ה-COCO, למרות שהסיכון העיקרי העומד בפניהם הוא של מחיקת הקרן, עקב הסבירות להפעלת PONV הרבה לפני שהטריגר של ה-COCO יופעל.

אגרות החוב מסוג COCO באירופה לא התרגשו מהנפילה של הבנק הספרדי. אמנם, באותו שבוע הן רשמו ירידה של כ-1%, אך מיד לאחר מכן הן שבו לעלות, כך שמתחילת השנה אגרות החוב מסוג COCO רשמו עלייה ממוצעת של כ-10.7%.

השיפור הכלכלי באירופה העלה את הלימות ההון של הבנקים וכן את מניותיהם, וגרם גם לתחושת הבטחון ב-COCO.

ומה לגבי אגרות החוב בישראל?

באשר לאגרות החוב של הבנקים המקומיים, ראינו בשנה האחרונה עליות שערים תוך צמצום ברמות המרווחים של אגרות החוב הבנקאיות, הן בדרגת פיקדון והן בדרגת כתבי התחייבות, לרמות של 0.3% עד 0.7%. זאת, כתוצאה מרצון המשקיעים לקבל תשואה עודפת כתחליף לאג''ח ממשלתית מקבילה שמספקת כיום תשואה אפסית/שלילית לפדיון.

גם ה-COCO של הבנקים בישראל שהונפקו בשנה האחרונה ונחשבות לרובד 2, בניגוד למרבית ה-COCO בעולם, כלומר, הן בטוחות יותר בשל מנגנון טריגר שמופעל רק ברף נמוך יותר, גם הן, כלל לא הושפעו מהסיפור של הבנק הספרדי. להיפך, הן דווקא רשמו בתקופה האחרונה צמצום ברמת המרווחים, כך שהן נסחרות ברמות מרווחים של 1.4%-2.0% מעל אג''ח ממשלתית מקבילה, וכ-0.5% -1% מעל איגרת החוב הבנקאית הרגילה של אותו בנק.

*** הכותבים הם יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ומנהל השקעות בקופות הגמל והפנסיה של מיטב דש. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

אגח_COCO

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד