גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלת בכירה ב-IBM: "המחשב שלנו לעולם לא יחליף רופא"

דברה די סנטו, שמנהלת את חטיבת הבריאות של ווטסון ב-IBM, מספרת על מחשב-העל שמסייע לנתח אלפי צילומי רנטגן, על מערכת היחסים עם טבע וגם על הקשר עם לובשי החלוקים

דברה דיסנזו, יבמ. ``משתפים פעולה`` / צילום: אלכס אלמן
דברה דיסנזו, יבמ. ``משתפים פעולה`` / צילום: אלכס אלמן

מחשב-העל של IBM נקרא ווטסון (Watson) אבל ייתכן שהשם שרלוק מתאים לו יותר. הבלש שרלוק הולמס הצליח לספק תשובות לשאלות בעוד שתפקידו של ווטסון, אלמנטרי, היה לשאול. המערכת ווטסון, אשר ניצבת כיום בחוד החנית של תחום הבינה המלאכותית ביבמ, לא קיבלה את שמה מעוזרו הנאמן של הולמס אלא מהמנכ"ל הראשון של החברה, תומס ג'יי ווטסון.

זה התחיל בתור תרגיל מחשבתי - האם מחשב יכול להבין שפה טבעית ברמה כזאת שתאפשר לו להשתתף בשעשועון הטלוויזיה ג'פרדי, שבו השאלות מנוסחות בכוונה באופן מבלבל. בשנת 2011 הצליחה המכונה הלומדת - כבר לא מדובר במחשב בודד אלא ב'ענן' של מחשבים - לנצח בג'פרדי והפכה לאחד הנכסים החשובים של יבמ. ב-2013 החליטה החברה למקד את היכולות האלה בתחום הבריאות. שנה מאוחר יותר הושקעו כמיליארד דולר בהקמת יחידת ווטסון שמעסיקה כיום 7,000 עובדים.

דברה דיסנזו מנהלת את חטיבת הבריאות (הלת') של ווטסון. "החטיבה הוקמה לאחר שהתחלנו להבין מהן טכנולוגיות קוגניטיביות (למידת מכונה) ומה אפשר לעשות איתן", היא אומרת בראיון שנערך בעקבות כנס IATI Biomed 2017. "במקביל להתפתחות של הטכנולוגיות, סימנה יבמ את תחום הבריאות כאחד האתגרים המובילים של העתיד. השילוב ביניהם החל כשהבנו שלמידת מכונה יכולה להועיל מאוד לקריאה של תמונות הדמיה".

בתחילת הדרך התמקדה החברה באבחון הגידולים בשד וברדיולוגיה. "החוקרים של IBM בחיפה הובילו את התחום הזה. נדרש זמן לא קצר ללמד את המחשב לקרוא את התמונות, בדיוק כמו ללמד אדם", אומרת דיסנזו.

ווטסטון מסוגל כאמור להבין גם שפה טבעית. "את הטכנולוגיה הזו יישמנו לקריאת רשומות רפואיות, מאמרים רפואיים ובניית פרוטוקול טיפול ובהמשך שילבנו בין יכולות עיבוד השפה לבין יכולות של פענוח תמונה. ב-2015 הוחלט להפוך את הפעילות הזו לחטיבה נפרדת, שכרגע מבוססת על 65 טכנולוגיות של למידת מכונה בתחומים שונים. המידע שעליו פועלות כל התוכנות הללו הוא מגוון וכולל מידע גנומי, מאמרים מדעיים, רשומות רפואיות, תמונות כמובן ועוד מאגרים".

- במה אתם מתמקדים?

דיסנזו: "אנחנו מרוכזים בחמישה תחומים - לעזור לרדיולוג לקרוא תמונה, לעזור לאונקולוג לבחור תרופה, לעזור לממשלות להבין את הצרכים של הציבור בנוגע לבריאות והזדקנות, לעזור לחברות פיתוח תרופות לסנן את התרופות היעילות מן הלא יעילות מהר יותר ולגלות במהירות רבה יותר אם תרופה גורמת לתופעות לוואי. התחום החמישי הוא לעבור מרפואה כללית לרפואה מותאמת אישית".

- ולשם כך ביצעתם לאחרונה מספר רכישות גדולות.

"המוטו העיקרי של יבמ כיום וגם של ווטסון הלת', הוא שאנחנו לא יכולים לעשות את זה בעצמנו, וכל מהלך שאנחנו עושים צריך להתבצע בשיתוף פעולה. אנחנו משתפים פעולה עם חברות המכשור הרפואי מדטרוניק וג'ונסון אנד ג'ונסון. רכשנו ארבע חברות בתחום המידע הרפואי ב-4 מיליארד דולר במשך שנה. אחת מהן היא חברה בתחום אגירת תמונות ההדמיה בשם Merge Healthcare. חברה שמעוניינת לפתח מכונה לומדת בתחום עיבוד התמונה, זקוקה להמון המון תמונות כבר בשלב הלימוד, ול-Merge היו הן את התמונות והן את יכולות האגירה שלהן. המכונה שלנו ניתחה עד היום 6 מיליון תמונות הדמיה בתהליך הלימוד שלה, שנמשך כבר כעשור. כיום התוצאות שלנו טובות יותר מאשר התוצאה הממוצעת של רדיולוג, כולל בימים שבהם הוא מוסח או עייף".

- נשמע שסטארט-אפ שרוצה לעסוק בתחום הראיה הממוחשבת ברפואה נמצא בנחיתות כאן.

"דרוש הרבה מאוד מידע כדי ליצור מערכת לומדת איכותית. היתרון הוא שהמכונה לא שוכחת את מה שהיא למדה".

- זה יתרון למכונה על פני הרופא האנושי.

"לעולם לא נחליף את הרופא או הרדיולוג. אנחנו תמיד נהיה עין נוספת. אם רדיולוג מביט ביום על 100 מקרים ביום שבכל מקרה מוצגות לו כ-100 תמונות, הרי שהוא לא יתנגד שנסנן עבורו את התמונות שבוודאות אין בהן כלום ונציג לו רק את התמונות שבהן יש ספק. המכונה לא תתעייף מזה, ולעומת זאת רדיולוג אחרי 9,000 תמונות ריקות, יהיה מאוד שחוק.

"המכונה יכולה להצביע על קשרים בין רשומה רפואית ותמונה, שהרופא לא בהכרח היה שם לב אליהם. ייתכן שהקשר לא מעניין, אבל אנחנו מכוונים אותו לשים לב. אם נניח שרופא-חוקר רוצה לקרוא מאמרים כדי להגיע לתובנות חדשות - בתחום הפרקינסון, למשל, פורסמו אולי מיליון מאמרים. עד שהוא יקרא את האחרון הוא ישכח את הראשון. המכונה יכולה להצביע על קשרים חבויים בין מאמרים ולכוון את הרופא. חייבים כוח חישוב כדי ליצור את זה. המכונה הפיקה 52 אפשרויות לקשרים חדשים בתחום הפרקינסון. הרופאים סיננו אותם וזיהו 15 רעיונות מעניינים".

- מה הערך המוסף של רופאים בשר ודם?

"במקומות שבהם המטופל מתאר לך את מצבו באופן אישי ומסביר לך את העדפותיו. במקומות בהם הוא אינו מתנהג כממוצע. במקומות בהם הוא צריך את האמפתיה. כך למשל, ווטסון מעולה בלאתר עבור חולים לאיזה ניסוי קליני הם מתאימים, אבל כדי להחליט האם להשתתף בניסוי כזה אנחנו זקוקים לשיחה אישית בין המטופל לרופא שלו".

- עד כמה ווטסון מצליח לנתח שפה טבעית?

"אנחנו בוחנים זאת לפי טיב האבחנה הרפואית על פי רשומה רפואית, ובוחנים עד כמה היא תואמת את דעת המומחים. כיום אנחנו מגיעים ל-90% ואף אחד לא בטוח שב-10% שלגביהם אין התאמה, זו דווקא המכונה שטועה. כשבחנו התאמה בין טיפול מומלץ על ידי ווטסון לבין זה של צוות רופאים בבית חולים מוביל לסרטן, ההתאמה הייתה 99%. לפעמים המכונה לא יודעת על שינויים בחקיקה המקומית או לגבי תרופה ניסיונית יותר, אבל לפעמים המכונה יודעת וזה דווקא הרופא שלא יודע. כמו כן, יכול להיות שהרופאים קצת יותר שמרנים לגבי תרופות חדשות".

- אילו שותפויות אתם יכולים להציע לסטארט-אפים?

"אנחנו מעוניינים בהצעות מכל סטארט-אפ שמעריך שיש לו מה לתרום לנו ולהיפך. יש לנו למשל שיתוף פעולה עם חברה בשם ניוטרינו מתחום התזונה, שנעזרת בווטסון כדי להבין מהו התפריט הטוב בעולם. הם הזינו את המערכת במאה אלף מנות ממסעדות יחד עם מזון מן הסופר, ואז הם אומרים לכל משתמש מה לאכול".

- מהם האתגרים שעומדים בפני מכונה לומדת?

"כמויות המידע האדירות. הכמות מכפילה את עצמה כל 73 ימים. ב-2016 ייעצנו ל-5 חולים בתחום האונקולוגיה וב-2016 כבר לעשרת אלפים". 

"מדוע בחרנו את טבע? הם בחרו אותנו"

הראיון עם דברה דיסנזו נערך לפני המפולת במניית טבע, אך המחמאות שמרעיפה דה סנטו על השותפה הישראלית המובילה של יבמ, אמורות להיות תקפות שכן בעסקים של החברה, בניגוד למניה, לא חל שינוי מהותי.

"טבע היא השותף השלישי בגודלו שלנו אחרי מדטרוניק וג'ונסון אנד ג'ונסון. אנחנו מנסים להבין יחד איתם מה דרוש כדי להפעיל שירותים מבוססי ענן בתחום הבריאות - מה דרוש מבחינת רגולציה ופרטיות. אחת התוכניות היא לפיתוח משאף אסטמה חכם, שבשילוב עם מידע על מצב הסביבה של המטופל, יכול להראות מה גורם לו להתקף. כל המידע שנאסף בפרויקט הוא של טבע וכל התובנות יהיו שייכות לטבע, אבל ווטסון מחכים כתוצאה מן התהליך, והחוכמה שלו היא שלנו. המטרה היא לפתח משאף שיאמר לך מתי אתה עלול להיכנס להתקף".

- מדוע בחרתם בטבע?

"מדוע בחרנו את טבע? טבע היא אחת מחברות הפארמה המשמעותיות בעולם, והיא אחראית היום ל-50% ממכירות התרופות הגנריות בעולם. אנחנו שמחים שהם בחרו אותנו".

אלמנטרי, ווטסון ידידי הנתונים של מחשב העל ווטסון

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה יורדת בכ-3%, טסלה מזנקת ב-12%

הנאסד"ק עולה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"