גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הזנחה של שנים מונעת כניסת יצרני חשמל חדשים"

כך טוען עמוס לסקר, לשעבר מנכ"ל חברת החשמל וכיום יו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים ■ לדבריו, "כל עוד לא מפתחים את ההולכה, לא ניתן לבנות תחנות פרטיות" ■ חברת החשמל: נוח לעבור לצד השני ולייצג טייקונים; כמנכ"ל, לסקר עצמו לא השקיע בהולכה

עמוס לסקר / צילום: רוני שיצר
עמוס לסקר / צילום: רוני שיצר

מנכ"ל חברת החשמל לשעבר, עמוס לסקר, יוצא בביקורת חריפה נגד ההנהלה הנוכחית של החברה וטוען כי "אחד האתגרים המשמעותיים שמעכבים את פיתוחו של משק החשמל הוא מצבה הרעוע של רשת הולכת החשמל".

לטענת לסקר, שסיים את כהונתו בחברת החשמל בסוף 2010 ומכהן כיום כיו"ר פורום יצרני חשמל הפרטיים, "קיימת הזנחה של שנים ארוכות בפיתוח מערכת ההולכה על ידי חברת החשמל - מה שגרם להיווצרותו של 'צוואר בקבוק' שמהווה חסם תחרותי ומונע כניסת יצרני חשמל חדשים. מדובר בעיקר בהולכת האנרגיה המיוצרת בדרום ובצפון למרכז הארץ, שם מרוכזים מרבית הצרכנים. היצרנים הפרטיים תלויים בפיתוח קווי הולכה. כל עוד חברת החשמל לא מפתחת, מתחזקת ומרחיבה את רשת קווי ההולכה כפי שהיא אמורה לעשות, לא ניתן לבנות תחנות כוח פרטיות נוספות".

- האם בדיעבד היית פועל אחרת כמנכ"ל חברת החשמל ומשקיע יותר בפיתוח קווי ההולכה?

"בתקופתי יישמנו את תוכנית החירום לייצור והקמנו שלוש תחנות כוח בטווח של שנתיים, שזה היה זמן שיא. יחד עם זאת, לקראת סיום תוכנית החירום לייצור, השקתי תוכנית חירום למערכת ההולכה. ראיתי כבר אז את הבעיה, כנראה לא הצלחתי לאורך זמן לתת לה את הפתרון".

מנגד, הגורמים הרשמיים בחברת החשמל אומרים כי "דווקא בשנים שבהן עמוס לסקר כיהן כמנכ"ל חברת החשמל הוא זה שקיבל החלטות להפחית את ההשקעות, ועם סיום כהונתו תקציבי הפיתוח שבו ועלו. מאוד נוח לעבור צד, לייצג טייקונים ולתקוף בהבל פה בכל הזדמנות את החברה שהוא היה המנכ"ל שלה והוביל את המדיניות שלה עד לפני 6 שנים בלבד. אין כנראה גבול לציניות ולרדידות".

בהתייחס להחלטת רשות החשמל לפני יומיים להוזיל את תעריף ההולכה והאספקה, לסקר אומר: "החלטת הרשות היא צעד משמעותי לכיוון של בקרה תקציבית מקצועית שתביא להפחתת עלויות במקטע ההולכה. יחד עם זאת, בעיית ניגוד העניינים הבסיסי בין חח"י כמתכנן ומנהל המערכת לבין חח"י כיצרן נותרה בעינה. הפתרון הוא בהפיכת מנהל המערכת ואגף תכנון ופיתוח לגוף עצמאי מחוץ לחברת חשמל".

"רשת ההולכה די סתומה"

בסיס התעריף החדש למקטע ההולכה, שעליו בישרה רשות החשמל לפני יומיים ויביא גם להוזלה של 3% בתעריף החשמל למשקי הבית, יתבסס על עלויות "נורמטיביות", שאותן תקבע הרשות, ויגרום לכך שהחברה תקבל את הכסף רק בתום ביצוע העבודה במקטע. זאת, לעומת המצב עד כה, שבו חברת החשמל קיבלה תקציב שאיפשר לה לבצע את תוכנית העבודה ברשת ההולכה באופן חלקי ולהעביר עודפים למטרות אחרות, למשל, להקטנת החוב שלה. ברשות החשמל מקווים כי הבסיס התעריפי החדש יתמרץ את חברת החשמל להתייעל על ידי מנגנון קנס-פרס ולשפר את רשת הולכת החשמל.

ב-1996 הוחלט לפצל את משק החשמל למקטעים שלכל אחד מהם יש תעריף נפרד. תחום הייצור החל להיפתח לתחרות - כ-30% מהחשמל כיום מיוצר בידי גורמים פרטיים, שהשקיעו למעלה מ-10 מיליארד שקלים בהקמת תחנות כוח בארבע השנים האחרונות, לפי נתוני פורום יצרני החשמל הפרטיים. לעומת הייצור, מקטעי החלוקה וההולכה נשארו בשליטה מלאה של חברת החשמל, מה שלא אמור להשתנות גם אם וכאשר תמומש רפורמת החשמל כפי שהמדינה רואה אותה.

על פי נתוני פורום יצרני חשמל הפרטיים, שיא הביקוש לחשמל היום הוא 12,742 מגה-ואט ואמור להגיע ב-2025 ל-17,700 מגה-ואט - או לכושר ייצור נדרש של 21,000 מגה-ואט (ללא אנרגיות מתחדשות), על פי מדיניות הממשלה לקיום הרזרבה במשק. כלומר, תוספת הייצור הנדרשת היא כ-6,000 מגה-ואט.

לסקר טוען כי "נוצר מצב שנכון להיום, רשת ההולכה היא די סתומה מבחינת היכולת שלה לקלוט תחנות כוח חדשות. זאת, מפני שלאורך השנים עיקר תקציב של חברת החשמל היה מופנה לייצור - להקמת תחנות כוח, ומטבע הדברים מערכת ההולכה ומערכת החלוקה קיבלו התייחסות פחות מעמיקה הן בתחום ההשקעות והן בתחום הפיתוח".

כאחד שהיה גם מהעבר השני של המתרס, לסקר מציע פתרונות מיידיים שיקלו לדבריו על כניסתם של גורמים פרטיים למשק החשמל, חלקם גם ללא השקעה פיננסית. זאת, כשברקע עוד ניסיון ממשלתי ליישם את הרפורמה הסתיים בשביתה ממושכת של העובדים, דיון בבג"ץ וניסיונות הידברות לא מוצלחים בינתיים בין ועד עובדי חברת החשמל לבין נציגי משרדי האוצר והאנרגיה.

- אילו פתרונות אתם מציעים בטווח המיידי?

"בדקנו את הנושא והכנו דוח הנדסי (בוצע על ידי חברת יאני להנדסת חשמל - ס"ג). ממנו עולה כי על בסיס מערכת ההולכה הקיימת יש מקום לפחות ל-2,000 מגוואט נוספים של הולכת אנרגיה מתחנות כוח חדשות. לדוגמא, חברת החשמל משריינת מקום ברשת ההולכה של כ-450 מגה-ואט לתחנת כוח 'על הנייר' שלא נבנית ואין גם תוכנית לבנות אותה - אלון תבור. ההמלצה היא לבטל תחנת כוח של חח"י 'על הנייר'. כמו כן, לבטל שריון מקום ברשת לתחנות כוח פיקריות (של שעות שיא בצריכה) קטנות של חח"י.

"עוד דוגמה: יחידות אשכול ג' ו-ד' שהיום הן תחנות ישנות המשמשות כפיקריות. עבור התחנות האלה, חח"י שומרת זמינות מלאה (8,760 שעות בשנה), כאשר בפועל הן עובדות בין 50 ל-200 שעות בשנה וגם רק בשעות שיא הביקוש, זהו מצב אבסורדי. אנו ממליצים לשמור עבורן מקום של 50% מההספק המותקן שלהן.

"רק באמצעות שני דברים פשוטים, גם בלי להקים קו הולכה אחד ובלי להיכנס לשום תהליך סטטוטורי ארוך ומעיק, בהינף יד אפשר לשחרר היקף של כ-2,000 מגוואט (כ-5 תחנות כוח ממוצעות)", טוען לסקר.

- מה בטווח הבינוני?

"רשת ההולכה וההשנאה סובלת מתת פיתוח בעשור האחרון. אין הצדקה תקציבית לכך, היות שחברת החשמל מנועה חוקית מהקמת תחנות כוח חדשות, מה שאמור לשחרר מתוך תקציבה בין 1-2 מיליארד שקל בשנה, אותם ניתן להסיט לטובת בניית קווי הולכה חדשים ועיבוי הקיימים. ואולם, חח"י הודיעה לרשות החשמל כי בחרה להשקיע את הכסף בהפחתת החוב שלה והקפיאה את הפרויקטים שהיו מתוכננים לעדכון התשתית".

- למה חברת החשמל לא משקיעה מספיק בפיתוח רשת ההולכה?

"בתוך הנהלת חח"י בוודאי קיים הדיון הפנימי האם לייעד יותר כספים בפיתוח משק החשמל או לייעד יותר להורדת החוב. האנלוגיה המתבקשת כאן היא קופ"ח - מצד אחד היא רוצה לתת את הטיפול הטוב ביותר ללקוחותיה, להגדיל את סל התרופות ועוד, ומצד שני עליה לשמור על התקציב וזה לא תמיד עובד טוב ביחד.

"כאן בדיוק המקום להתערבות של רשות החשמל - היא צריכה לבנות תוכנית פיתוח מחייבת של הקמת קווי הולכה חדשים לעשור הקרוב, שתכלול תקציבים ולוחות זמנים. זה יכול להכניס את חח"י לאוטוסטרדה שתוביל אל הקמת הקווים האלה על פי התוכנית".

- האם חברת החשמל משתמשת ברשת ההולכה כחסם תחרותי?

"כפועל יוצא ממה שהסברתי, התוצאה דה פקטו היא שחברת החשמל מעכבת כניסה של יצרני חשמל פרטיים. מבחינת משק האנרגיה מדובר בפספוס גדול. לפתח תוכנית ההולכה זה לא דבר פשוט - להעביר את האנרגיה מעיר לעיר, בה כל רשות עם הדרישות משלה, מדובר בהליך שלוקח שנים. לכן נדרש להכריז על תוכנית חירום לאומית לתחזוקה ופיתוח תשתיות ההולכה, תוכנית שתגדיר יעדים ברורים, בין היתר להסרת חסמים בירוקרטיים שמהווים צוואר בקבוק להקמת תחנות כוח חדשות.

"התוכנית צריכה להגדיר את כל הקווים הקריטיים שאותם צריך להקים, לייעד לזה את התקציבים שמשתחררים ממערכת הייצור ולהתחיל לפעול בכל התהליכים הסטטוטוריים, כדי שהקווים האלה יקומו בתוך מספר שנים. אם לא נעשה את זה עכשיו, אנחנו ניתקל באותה בעיה לאורך כל העשור. נושא זה חייב להיות בראש סדר העדיפויות של משרד האנרגיה משרד האוצר ורשות החשמל".

"משקיעים מיליארדים ברשת"

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "בניגוד לפרסומים ולטענות, חברת החשמל משקיעה בפיתוח הרשת מיליארדי שקלים. בשנים האחרונות, על אף החסמים הסטטוטוריים, פיתוח הרשת נמשך בהתאם ליעדי העתיד של משק החשמל. חברת החשמל פעלה ופועלת בתנאים כמעט בלתי אפשריים על מנת לשלב בצורה המייטבית את היצרנים הפרטיים ברשת ההולכה ומשקיעה בכך משאבים עצומים.

"לא מוכרת לנו תחנה כלשהי של חברת החשמל 'על הנייר' וכל יחידות הייצור של החברה הן חלק מההספק המותקן העומד לרשות המשק. בעבר כללה תוכנית הפיתוח את תחנה D, אולם משבוטלה מקומה ברשת הוסר והתפנה לצרכים אחרים. לעניין התחנות הפיקריות, מדובר בחוסר הבנה בסיסי של תפעול המערכת - אלה יחידות שפועלות בשעות שיא של המערכת ונדרש לשמור עבורן יכולת מלאה ברשת. בכל אופן, חברת החשמל פעלה ותמשיך לפעול על פי הנחיות הרגולטור".

חברת חשמל

עוד כתבות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי