גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הזנחה של שנים מונעת כניסת יצרני חשמל חדשים"

כך טוען עמוס לסקר, לשעבר מנכ"ל חברת החשמל וכיום יו"ר פורום יצרני החשמל הפרטיים ■ לדבריו, "כל עוד לא מפתחים את ההולכה, לא ניתן לבנות תחנות פרטיות" ■ חברת החשמל: נוח לעבור לצד השני ולייצג טייקונים; כמנכ"ל, לסקר עצמו לא השקיע בהולכה

עמוס לסקר / צילום: רוני שיצר
עמוס לסקר / צילום: רוני שיצר

מנכ"ל חברת החשמל לשעבר, עמוס לסקר, יוצא בביקורת חריפה נגד ההנהלה הנוכחית של החברה וטוען כי "אחד האתגרים המשמעותיים שמעכבים את פיתוחו של משק החשמל הוא מצבה הרעוע של רשת הולכת החשמל".

לטענת לסקר, שסיים את כהונתו בחברת החשמל בסוף 2010 ומכהן כיום כיו"ר פורום יצרני חשמל הפרטיים, "קיימת הזנחה של שנים ארוכות בפיתוח מערכת ההולכה על ידי חברת החשמל - מה שגרם להיווצרותו של 'צוואר בקבוק' שמהווה חסם תחרותי ומונע כניסת יצרני חשמל חדשים. מדובר בעיקר בהולכת האנרגיה המיוצרת בדרום ובצפון למרכז הארץ, שם מרוכזים מרבית הצרכנים. היצרנים הפרטיים תלויים בפיתוח קווי הולכה. כל עוד חברת החשמל לא מפתחת, מתחזקת ומרחיבה את רשת קווי ההולכה כפי שהיא אמורה לעשות, לא ניתן לבנות תחנות כוח פרטיות נוספות".

- האם בדיעבד היית פועל אחרת כמנכ"ל חברת החשמל ומשקיע יותר בפיתוח קווי ההולכה?

"בתקופתי יישמנו את תוכנית החירום לייצור והקמנו שלוש תחנות כוח בטווח של שנתיים, שזה היה זמן שיא. יחד עם זאת, לקראת סיום תוכנית החירום לייצור, השקתי תוכנית חירום למערכת ההולכה. ראיתי כבר אז את הבעיה, כנראה לא הצלחתי לאורך זמן לתת לה את הפתרון".

מנגד, הגורמים הרשמיים בחברת החשמל אומרים כי "דווקא בשנים שבהן עמוס לסקר כיהן כמנכ"ל חברת החשמל הוא זה שקיבל החלטות להפחית את ההשקעות, ועם סיום כהונתו תקציבי הפיתוח שבו ועלו. מאוד נוח לעבור צד, לייצג טייקונים ולתקוף בהבל פה בכל הזדמנות את החברה שהוא היה המנכ"ל שלה והוביל את המדיניות שלה עד לפני 6 שנים בלבד. אין כנראה גבול לציניות ולרדידות".

בהתייחס להחלטת רשות החשמל לפני יומיים להוזיל את תעריף ההולכה והאספקה, לסקר אומר: "החלטת הרשות היא צעד משמעותי לכיוון של בקרה תקציבית מקצועית שתביא להפחתת עלויות במקטע ההולכה. יחד עם זאת, בעיית ניגוד העניינים הבסיסי בין חח"י כמתכנן ומנהל המערכת לבין חח"י כיצרן נותרה בעינה. הפתרון הוא בהפיכת מנהל המערכת ואגף תכנון ופיתוח לגוף עצמאי מחוץ לחברת חשמל".

"רשת ההולכה די סתומה"

בסיס התעריף החדש למקטע ההולכה, שעליו בישרה רשות החשמל לפני יומיים ויביא גם להוזלה של 3% בתעריף החשמל למשקי הבית, יתבסס על עלויות "נורמטיביות", שאותן תקבע הרשות, ויגרום לכך שהחברה תקבל את הכסף רק בתום ביצוע העבודה במקטע. זאת, לעומת המצב עד כה, שבו חברת החשמל קיבלה תקציב שאיפשר לה לבצע את תוכנית העבודה ברשת ההולכה באופן חלקי ולהעביר עודפים למטרות אחרות, למשל, להקטנת החוב שלה. ברשות החשמל מקווים כי הבסיס התעריפי החדש יתמרץ את חברת החשמל להתייעל על ידי מנגנון קנס-פרס ולשפר את רשת הולכת החשמל.

ב-1996 הוחלט לפצל את משק החשמל למקטעים שלכל אחד מהם יש תעריף נפרד. תחום הייצור החל להיפתח לתחרות - כ-30% מהחשמל כיום מיוצר בידי גורמים פרטיים, שהשקיעו למעלה מ-10 מיליארד שקלים בהקמת תחנות כוח בארבע השנים האחרונות, לפי נתוני פורום יצרני החשמל הפרטיים. לעומת הייצור, מקטעי החלוקה וההולכה נשארו בשליטה מלאה של חברת החשמל, מה שלא אמור להשתנות גם אם וכאשר תמומש רפורמת החשמל כפי שהמדינה רואה אותה.

על פי נתוני פורום יצרני חשמל הפרטיים, שיא הביקוש לחשמל היום הוא 12,742 מגה-ואט ואמור להגיע ב-2025 ל-17,700 מגה-ואט - או לכושר ייצור נדרש של 21,000 מגה-ואט (ללא אנרגיות מתחדשות), על פי מדיניות הממשלה לקיום הרזרבה במשק. כלומר, תוספת הייצור הנדרשת היא כ-6,000 מגה-ואט.

לסקר טוען כי "נוצר מצב שנכון להיום, רשת ההולכה היא די סתומה מבחינת היכולת שלה לקלוט תחנות כוח חדשות. זאת, מפני שלאורך השנים עיקר תקציב של חברת החשמל היה מופנה לייצור - להקמת תחנות כוח, ומטבע הדברים מערכת ההולכה ומערכת החלוקה קיבלו התייחסות פחות מעמיקה הן בתחום ההשקעות והן בתחום הפיתוח".

כאחד שהיה גם מהעבר השני של המתרס, לסקר מציע פתרונות מיידיים שיקלו לדבריו על כניסתם של גורמים פרטיים למשק החשמל, חלקם גם ללא השקעה פיננסית. זאת, כשברקע עוד ניסיון ממשלתי ליישם את הרפורמה הסתיים בשביתה ממושכת של העובדים, דיון בבג"ץ וניסיונות הידברות לא מוצלחים בינתיים בין ועד עובדי חברת החשמל לבין נציגי משרדי האוצר והאנרגיה.

- אילו פתרונות אתם מציעים בטווח המיידי?

"בדקנו את הנושא והכנו דוח הנדסי (בוצע על ידי חברת יאני להנדסת חשמל - ס"ג). ממנו עולה כי על בסיס מערכת ההולכה הקיימת יש מקום לפחות ל-2,000 מגוואט נוספים של הולכת אנרגיה מתחנות כוח חדשות. לדוגמא, חברת החשמל משריינת מקום ברשת ההולכה של כ-450 מגה-ואט לתחנת כוח 'על הנייר' שלא נבנית ואין גם תוכנית לבנות אותה - אלון תבור. ההמלצה היא לבטל תחנת כוח של חח"י 'על הנייר'. כמו כן, לבטל שריון מקום ברשת לתחנות כוח פיקריות (של שעות שיא בצריכה) קטנות של חח"י.

"עוד דוגמה: יחידות אשכול ג' ו-ד' שהיום הן תחנות ישנות המשמשות כפיקריות. עבור התחנות האלה, חח"י שומרת זמינות מלאה (8,760 שעות בשנה), כאשר בפועל הן עובדות בין 50 ל-200 שעות בשנה וגם רק בשעות שיא הביקוש, זהו מצב אבסורדי. אנו ממליצים לשמור עבורן מקום של 50% מההספק המותקן שלהן.

"רק באמצעות שני דברים פשוטים, גם בלי להקים קו הולכה אחד ובלי להיכנס לשום תהליך סטטוטורי ארוך ומעיק, בהינף יד אפשר לשחרר היקף של כ-2,000 מגוואט (כ-5 תחנות כוח ממוצעות)", טוען לסקר.

- מה בטווח הבינוני?

"רשת ההולכה וההשנאה סובלת מתת פיתוח בעשור האחרון. אין הצדקה תקציבית לכך, היות שחברת החשמל מנועה חוקית מהקמת תחנות כוח חדשות, מה שאמור לשחרר מתוך תקציבה בין 1-2 מיליארד שקל בשנה, אותם ניתן להסיט לטובת בניית קווי הולכה חדשים ועיבוי הקיימים. ואולם, חח"י הודיעה לרשות החשמל כי בחרה להשקיע את הכסף בהפחתת החוב שלה והקפיאה את הפרויקטים שהיו מתוכננים לעדכון התשתית".

- למה חברת החשמל לא משקיעה מספיק בפיתוח רשת ההולכה?

"בתוך הנהלת חח"י בוודאי קיים הדיון הפנימי האם לייעד יותר כספים בפיתוח משק החשמל או לייעד יותר להורדת החוב. האנלוגיה המתבקשת כאן היא קופ"ח - מצד אחד היא רוצה לתת את הטיפול הטוב ביותר ללקוחותיה, להגדיל את סל התרופות ועוד, ומצד שני עליה לשמור על התקציב וזה לא תמיד עובד טוב ביחד.

"כאן בדיוק המקום להתערבות של רשות החשמל - היא צריכה לבנות תוכנית פיתוח מחייבת של הקמת קווי הולכה חדשים לעשור הקרוב, שתכלול תקציבים ולוחות זמנים. זה יכול להכניס את חח"י לאוטוסטרדה שתוביל אל הקמת הקווים האלה על פי התוכנית".

- האם חברת החשמל משתמשת ברשת ההולכה כחסם תחרותי?

"כפועל יוצא ממה שהסברתי, התוצאה דה פקטו היא שחברת החשמל מעכבת כניסה של יצרני חשמל פרטיים. מבחינת משק האנרגיה מדובר בפספוס גדול. לפתח תוכנית ההולכה זה לא דבר פשוט - להעביר את האנרגיה מעיר לעיר, בה כל רשות עם הדרישות משלה, מדובר בהליך שלוקח שנים. לכן נדרש להכריז על תוכנית חירום לאומית לתחזוקה ופיתוח תשתיות ההולכה, תוכנית שתגדיר יעדים ברורים, בין היתר להסרת חסמים בירוקרטיים שמהווים צוואר בקבוק להקמת תחנות כוח חדשות.

"התוכנית צריכה להגדיר את כל הקווים הקריטיים שאותם צריך להקים, לייעד לזה את התקציבים שמשתחררים ממערכת הייצור ולהתחיל לפעול בכל התהליכים הסטטוטוריים, כדי שהקווים האלה יקומו בתוך מספר שנים. אם לא נעשה את זה עכשיו, אנחנו ניתקל באותה בעיה לאורך כל העשור. נושא זה חייב להיות בראש סדר העדיפויות של משרד האנרגיה משרד האוצר ורשות החשמל".

"משקיעים מיליארדים ברשת"

מחברת החשמל נמסר בתגובה: "בניגוד לפרסומים ולטענות, חברת החשמל משקיעה בפיתוח הרשת מיליארדי שקלים. בשנים האחרונות, על אף החסמים הסטטוטוריים, פיתוח הרשת נמשך בהתאם ליעדי העתיד של משק החשמל. חברת החשמל פעלה ופועלת בתנאים כמעט בלתי אפשריים על מנת לשלב בצורה המייטבית את היצרנים הפרטיים ברשת ההולכה ומשקיעה בכך משאבים עצומים.

"לא מוכרת לנו תחנה כלשהי של חברת החשמל 'על הנייר' וכל יחידות הייצור של החברה הן חלק מההספק המותקן העומד לרשות המשק. בעבר כללה תוכנית הפיתוח את תחנה D, אולם משבוטלה מקומה ברשת הוסר והתפנה לצרכים אחרים. לעניין התחנות הפיקריות, מדובר בחוסר הבנה בסיסי של תפעול המערכת - אלה יחידות שפועלות בשעות שיא של המערכת ונדרש לשמור עבורן יכולת מלאה ברשת. בכל אופן, חברת החשמל פעלה ותמשיך לפעול על פי הנחיות הרגולטור".

חברת חשמל

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר