גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבטיחו לכם תעסוקה אחרי הכשרה? יש מה ללמוד מאופטיקנה

מאירה גרוס נרשמה בגיל 69 ללימודים לקראת הסמכתה כאופטיקאית, לאחר שהובטח לה כי בסיום הלימודים היא תקבל משרה ברשת אופטיקנה, אך ההבטחה הופרה לבסוף ■ מה נפסק לטובתה?

שוק העבודה המודרני מחייב את החברות במשק ואת מנהליהן להילחם על כוח-אדם איכותי ולהכשיר את העובדים. אחת הדרכים המקובלות לעשות זאת היא ליצור מסלול לימודים על חשבון העובד שבסופו מתחייבת החברה להעסיק אותו אצלה, לרוב תוך החזר של שכר הלימוד. אבל מה קורה כאשר העובד מסיים את המסלול המקצועי בהצלחה, אך החברה מפירה את ההתחייבות להעסיקו אצלה? על גישת בית הדין לעבודה בנושא הזה ניתן ללמוד מפסק דין שהתקבל לאחרונה בבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב.

פסק הדין, שנתנה השופטת אופירה דגן-טומכר, עסק בתביעה של מאירה גרוס נגד רשת אופטיקנה. גרוס נרשמה בגיל 69 ללימודים לקראת הסמכתה כאופטיקאית, לאחר שהובטח לה כי בסיום הלימודים היא תקבל משרה ברשת אופטיקנה, אך ההבטחה הופרה לבסוף. השופטת פסקה כי על הרשת ועל המכללה לאופטיקאים שהפעילה לשלם פיצוי בסך 30 אלף שקל לתובעת.

תחילת הפרשה בשנת 2011. אז, במסגרת פרסומים בתקשורת מטעם רשת אופטיקנה, נאמר כי הרשת תפעיל מכללה מטעמה בקריית מטלון בפתח-תקווה. פורסם כי במסגרת הלימודים יוכשרו הסטודנטים במקצוע האופטיקה, ובסיום הקורס תינתן למסיימים תעודת אופטיקאי סוג 2 למי שעמדו בהצלחה בבחינות הסיווג המקצועי מטעם משרד הכלכלה. עוד צוין כי בתום הקורס מובטחת לבוגרים משרה במקצוע, כמו גם החזר שכר לימוד למתמידים.

התובעת נרשמה ב-2012 למחזור הראשון של לימודי אופטיקה במכללה. בשנת 2014 היא סיימה את הלימודים, עמדה בהצלחה במבחן העיוני והמעשי וקיבלה תעודת הסמכה.

בתביעה טענה גרוס כי בתקופה שלאחר הסמכתה היא פנתה לאופטיקנה ולמכללה כדי שיקיימו את הבטחתן וישבצו אותה לעבודה. לטענתה, בתחילה נמנעו הנתבעות מלשבץ את כלל תלמידי המחזור שסיימו את לימודיהם (למעט תלמידה אחת שהועסקה אצלן עוד בטרם החלו הלימודים), אולם לאחר מאבק שניהלו מולן תלמידי הקורס, ניאותו הנתבעות לקבל לעבודה את כל התלמידים - למעט גרוס.

בתביעתה ציינה גרוס כי הנתבעות לא הודיעו לה במפורש כי אין בכוונתן להעסיקה, אלא "מרחו" אותה בדרישות שונות ומשונות, "שכחו" לחזור אליה, נזפו בה שאין היא מבינה שעליהן לטפל בדברים חשובים יותר, ולמעשה התחמקו לחלוטין מקיום הבטחתן.

לדבריה, הסיבה היחידה לכך שלא שובצה לעבודה, תוך הפרת ההתחייבות המפורשת שניתנה לה (להבדיל מכל שאר בוגרי המחזור ששובצו לבסוף לעבודה), היא גילה המבוגר, ולכן יש לראות באי-קבלתה לעבודה אפליה אסורה.

מנגד, הנתבעות טענו כי לאחר סיום לימודיה וקבלת תעודת המקצוע, גרוס זומנה לראיון עבודה באופטיקנה. לטענתן, היא רואיינה על-ידי מנהל המעבדה, והוצעה לה שם משרה, אך גרוס סירבה לעבודה במשרה שהוצעה לה. לטענתן, ההתנהלות כלפי גרוס הייתה דומה להתנהלות כלפי יתר התלמידים, שגם להם הוצעה משרה ברשת.

"דחו את התובעת בלך ושוב"

בית הדין קיבל את התביעה בעיקרה. השופטת דגן-טומכר קבעה כי הייתה התחייבות מפורשת מצד הנתבעות לקבל את התובעת לעבודה בסיום לימודיה, עם הסמכתה כאופטיקאית והן הפרו את התחייבותן.

לפי פסק הדין, מהראיות שהובאו בפני בית הדין לעבודה, התברר כי במקום להודיע לגרוס כי היא נמצאה לא מתאימה לעבודה במעבדה, הודיעו לה נציגי אופטיקנה כי הן יעדכנו אותה בהמשך לגבי השיבוץ שלה, שכן "זה ייקח זמן", והגורמים הרלוונטיים "עסוקים בדברים נוספים".

"למעשה, מחלקת כוח-האדם של אופטיקנה כלל לא טרחה להודיע לתובעת בצורה רשמית לגבי שיבוצה (או אי-שיבוצה) במשרה כלשהי. הנתבעות התחמקו מלתת לתובעת תשובה סדורה בעניין שיבוצה, ודחו אותה בלך ושוב, על אף פניות חוזרות ונשנות מצד התובעת. הן הפרו את התחייבותן לשבץ את התובעת לעבודה בסיום לימודיה", נכתב בפסק הדין.

השופטת ציינה כי "הנזק שנגרם לתובעת הוא ברור - התובעת, שהייתה בת 69 בתחילת הלימודים, שקדה על לימודיה במשך שנתיים לצורך הסמכתה כאופטיקאית (סוג 2), תוך שהיה ברור לה כי בסיום לימודיה מובטחת לה משרה באופטיקנה. היה ברור לה כי תינתן לה הזדמנות להוכיח את כישרונה ולהתמיד בעבודתה, ובכך להמשיך להתפרנס בכבוד וגם אפשרות להחזיר את עלות שווי הקורס".

השופטת גם דחתה את טענת רשת אופטיקנה כי אין לה אחריות על הנזק שנגרם לתובעת, שכן התביעה מתבססת על התקשרות בין התובעת למכללה, והתובעת טוענת להפרת ההתחייבות מצד המכללה לאפשר לה עבודה באופטיקנה.

"עולה מהראיות כי רשת אופטיקנה היא שהפעילה את המכללה, ולמעשה היא זו שהתחייבה להעסיק את התובעת בסיום לימודיה. עולה מהראיות כי העדים שהעידו בפנינו, שהיו עובדי רשת אופטיקנה, היו מעורבים ישירות בהשמת בוגרי הקורס לשיבוץ בעבודה באופטיקנה. לדידנו, אין לקבל את טענת הנתבעות כי אופטיקנה החזקות הנה חברת אחזקות בלבד, שאינה מפעילה את רשת אופטיקנה, ולכן לא קשורה כביכול לתביעה", נפסק.

יתרה מכך, לדברי השופטת, "גם אם היינו מקבלים טענה זו, הרי שלא הייתה כל מניעה מצד הנתבעות לציין מי מבין קבוצת החברות ברשת היא הנתבעת הנכונה".

עם זאת, נדחתה טענת התובעת כי היא סבלה מאפליה לרעה בשל גילה המבוגר. "בענייננו, התובעת לא הביאה ולו ראשית ראיה לכך שאי-קבלתה לעבודה הייתה מטעמי גיל. עולה מהראיות כי חלק גדול מהעובדים באופטיקנה הם בגילים מבוגרים", נקבע.

כמו כן, נפסק כי אין לתובעת עילת תביעה אישית כנגד שרית רסין, מבעלי רשת אופטיקנה, שאותה ביקשה גרוס לצרף כנתבעת. התובעת טענה בכתב התביעה כי "רסין היא הבעלים והמנהלת של הנתבעות ומי שביצעה ומבצעת בפועל את המעשים הרלוונטיים להקמת עילות התביעה", אך השופטת דחתה את הטענה. "ברור כי אין בנימוק עמום זה כדי להוכיח שיש להטיל חיוב אישי על רסין", כתבה, "למעשה, לא ברור על בסיס מה טוענת התובעת להחלת החבות. טענת התובעת הועלתה באופן כוללני ולקוני, ללא כל הוכחה בצדה, ועל כן יש לדחותה".

עוד כתבות

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

באירופה מעריכים: המועד שבו ישראל תתקוף באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: מקורות דיפלומטיים באירופה מעריכים שישראל תתקוף במהלך שנה הבאה באיראן, הכותרות בגרמניה עסקו בביקור הקנצלר בישראל, ולבנון מנסים לתכנן את היום אחרי סיום המנדט של יוניפי"ל ● כותרות העיתונים בעולם

כנס החירום של ארגון העיתונאים: ''בלי תקשורת חופשית – אין דמוקרטיה'' / צילום: אלעד גוטמן

עשרות עיתונאים נכחו בכנס החירום: "קרעי מאיים גם על ערוץ 14"

ברקע הצעות החוק של הממשלה, בכירי התקשורת הישראלית התכנסו הבוקר לכנס חירום של מועצת העיתונות וארגון העיתונאים ● "הממשלה הזו לא אוהבת אמת, אבל מי שמתעסק, מתרסק. אנחנו ננצח אותם", אמר יו"ר הארגון חיים הר זהב ● וגם: מגיש ערוץ 14 שלקח חלק באירוע

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

הדרישות החדשות שמתכננת להוציא הרשות לני''ע בדוחות הכספיים של חברות הנדל''ן / צילום: Shutterstock

הדרישה החדשה של הרשות לני"ע מחברות הנדל"ן

בכנס השנתי של מחלקת התאגידים, הרשות הציגה שורה של טעויות מהותיות שנמצאו בדוחות חברות הנדל"ן - מהערכת יתר של הכנסות ועד אי־כלילת עלויות מימון ● ברשות עובדים על מתווה גילוי חדש, שיוצג לציבור בחציון הראשון של 2026

בינה מלאכותית / צילום: צילום מסך מתוך הצ'אט

איפה מוצאת הבינה המלאכותית את התשובות לשאלות שלכם

מחקר בדק 150 אלף תשובות שסיפקו מערכות בינה מלאכותית, ומשרטט תמונה מפורטת של מקורות המידע שמהם שואבים הצ’אטים את התוכן שהם מציגים למשתמש ● למרבה ההפתעה, הממצאים מצביעים על כך שהמקורות הדומיננטיים אינם בהכרח מאגרי ידע מוסדיים או כלי תקשורת גדולים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בבורסה בת"א; טבע עולה ב-3%, מניות הגז מזנקות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.2% ● מניות הגז מזנקות לאחר שהושגו הסכמות על יצוא הגז למצרים ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מניות אוריון וסוגת זכו לקבלת פנים חיובית ביום המסחר הראשון שלהן ● השקל הפך החודש למטבע החזק בעולם מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שממליץ לצמצם אחזקות במניות "שבע המופלאות"

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

עסקת הענק עומדת לצאת לדרך: הושגו הסכמות על מתווה יצוא הגז למצרים

השותפות במאגר לוויתן ומשרד האנרגיה הגיעו לסיכום שיאפשר יצוא גז למצרים בתמורה ל-35 מיליארד דולר ● ראש הממשלה נתניהו צפוי לחתום על ההסכם ביממה הקרובה ● לגלובס נודע כי טראמפ ובכירים נוספים בממשל האמריקאי היו מעורבים בניסיונות להביא את ההסכם לאישור

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: ap, David Zalubowski

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026

ועדת הכספים דחתה את מתווה מיסוי הרכב של האוצר לשנת 2026, ודרשה ממשרדי הממשלה לשוב עם תכנית שתעודד את החדרת הרכבים הירוקים לשוק ● ללא הסכמה עד סוף החודש - המסים יזנקו אוטומטית בתחילת ינואר

מקרון לצד נשיא סין שי ג'ינפינג, בביקור בבייג'ינג השבוע / צילום: ap, Adek Berry

"ההלם הסיני": אירופה מתמודדת עם חזית חדשה

המכסים של טראמפ דחפו את סין להסיט סחורה מאמריקה לאירופה, שהפכה לאחד מיעדי היצוא העיקריים שלה ● התוצאה: לחץ הולך ומעמיק על התעשייה האירופית ● בזמן שפריז דורשת מכסים וברלין חוששת מפגיעה ביצוא, סין רושמת לראשונה עודף סחר של יותר מטריליון דולר

שמאי רז אברהם / צילום: רון כהן

שמאים מכריעים נגד ועדות מקומיות: מעכבות תשלומים עבורנו

מספר ועדות מקומיות מעכבות תשלומים לשמאים מכריעים, בנוגע להכרעות של היטלי השבחה, ובכך מעכבות את ההליך ופוגעות ביזמים ובאנשים פרטיים, כך לפי כמה משרדי שמאים • השמאי רז אברהם: "הוועדות המקומיות מתעשרות על חשבון הנישומים"

ביה''ס לרפואה באוניברסיטת רייכמן / צילום: רמי סיני

החברה הקטנה שרוצה לממן למנכ"ל לימודים במעל 100 אלף שקל לשנה

אולמד סולושנס מעוניינת לממן למנכ"ל החברה, פרופסור עוז שפירא, לימודי תואר שני באוניברסיטה רייכמן ● עלות שכרו השנתית צפויה להגיע לכ-1.5 מיליון שקל

השקל מתחזק מול הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

השקל מתחזק היום בחדות מול הדולר. אלו הסיבות

השקל נסחר קרוב לשפל של 3.5 שנים ומתחילת החודש הוא המטבע החזק ביותר בעולם ● הורדת הריבית הצפויה בארה"ב מול היציבות היחסית פה מגדילה את פער הריביות לטובת ישראל ● גורם נוסף הוא נתון הגירעון הממשלתי, שהפתיע לטובה ומהווה אינדיקציה לאיתנות המשק ● האם התחזקות נוספת תביא את בנק ישראל להתערבות בשוק המטבע?

דייוויד אליסון, מנכ''ל Paramount Skydance / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

פרמאונט במהלך נגדי לנטפליקס: מציעה לרכוש את וורנר ברדרס תמורת יותר מ־108 מיליארד דולר

בעקבות הצעת הרכישה של נטפליקס לוורנר ברדרס, פרמאונט מגישה מהלך נגד ומציעה לרכוש את כל וורנר ברדרס דיסקברי לפי שווי של יותר מ־108 מיליארד דולר ● ההצעה התומכת באיחוד כל נכסי החברה, בניגוד לפיצול שמציעה נטפליקס

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: גיא סידי

קיצור הדוחות והארכת המועד לדיווחים מיידים: אלה השינויים המרכזיים שמתכננת רשות ני"ע

ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הכריז כי הרפורמה לגבי מבנה הדיווח של חברות ציבוריות תושלם עד סוף השנה הבאה ● השינוי המרכזי יהיה בדוח הדירקטוריון: "כיום הוא מזמין רשימת מכולת ארוכה. מהות הדוח תהיה פרק חד, ממוקד וקצר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בעליות קלות; מדד הביטוח זינק בכ-3.5%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.2% ● השקל התחזק מול הדולר ● מנורה הופכת לבעלת עניין בקבוצת לוזון ● שתי מניות החלו להיסחר היום בבורסה: אוריון זינקה בכ-17% ביום המסחר הראשון שלה, סוגת עלתה בכ-2% ● מיטב: חוץ מישראל - כמעט בכל המדינות שהורידו ריבית, תשואות האג"ח זינקו ● לראשונה מזה עשור, אין מתאם בין שוק המניות לביטקוין ● בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט לפני החלטת הריבית מחר

מגמה מעורבת באירופה ● האיחוד האירופי חוקר את גוגל בחשד להפרה של חוקי תחרות ● הנשיא טראמפ אישר לאנבידיה למכור שבבי AI לסין תחת תנאים מסוימים ● מחירי הנפט יורדים על רקע המגעים המתמשכים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● הביטקוין יורד שוב מתחת לרף ה-90 אלף דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

מאז הודעת המיזוג: מניות מטריקס ומג'יק השאירו אבק למדד ת"א 125

בעלי המניות יצביעו השבוע על המיזוג שייצר חברת ענק בשווי 3.5 מיליארד דולר ● לידר: "השווי המצרפי ממקם את השתיים במקום השמיני בין חברות ה־IT הציבוריות בארה"ב, ובמקום השלישי באירופה"