גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המלחמה הטובה" שנמאסה

המלחמה הצודקת ביותר של ארה"ב בדורנו אינה עולה יפה

אפגניסטן. "אנחנו לא ננצח אבל גם הם לא" /  צילום: רויטרס
אפגניסטן. "אנחנו לא ננצח אבל גם הם לא" / צילום: רויטרס

בסתיו 2002 הוזמן חבר אלמוני באסיפה המחוקקת של מדינת אילינוי לנאום בעצרת מקומית קטנה נגד המלחמה הממשמשת ובאה בעיראק. היא תתחיל 5 חודשים אחר-כך. "אני אינני מתנגד לכל מלחמה", אמר האיש. "אני רק מתנגד למלחמה אידיוטית". מי היה מעלה בדעתו ביום ההוא, כי 6 שנים אחר-כך הנואם ייבחר לנשיא ארצות-הברית.

ברק אובמה, למדה אמריקה, מבחין בין "מלחמה אידיוטית" (dumb war) ל"מלחמה טובה". עיראק הייתה האידיוטית. "אני מתנגד למלחמה פזיזה. אני מתנגד לניסיון ציני לדחוף העדפות אידיאולוגיות אל תוך גרוננו בלי קשר למחיר של חיי אדם ושל קשיים".

15 שנה חלפו מאז הנאום ההוא. יורשו של אובמה בבית הלבן, דונלד טראמפ, נשא השבוע נאום משלו על מלחמות אידיוטיות ועל מלחמות טובות, מבלי להשתמש במושגים האלה. הדחף הטבעי שלו, הוא אמר, היה למהר ולצאת מאפגניסטן. אבל הישיבה ליד דסק המהגוני בלשכה הסגלגלה לימדה אותו שלא תמיד הדחף הטבעי הוא אמצעי הנחייה הטוב ביותר.

ב-21 בנובמבר 2013 הוא צייץ, "בזבזנו כמות עצומה של דם ושל כסף באפגניסטן. ממשלתם מגלה אפס הערכה. הבה נצא משם!" אבל השבוע הוא הודיע על עיבוי הנוכחות הצבאית האמריקאית מבלי לנקוב במספרים - ונמנע במפגיע מלנקוב בתאריך יציאה. מוטב שהאויב לא יידע את כוונותיו, הוא הסביר. זו טענה הגיונית בהחלט. על פי יודעי אפגניסטן, הודעותיה הפומביות של וושינגטון על העתיד הקרוב והרחוק הביאו את הטליבאן להכרה, ש"לאמריקאים יש שעון - ולנו יש זמן".

תאריך יעד להסתלקות

הנשיא אובמה עמד בדיבורו נגד "המלחמה האידיוטית". הפנטגון וחלק מן העיראקים רצו שחיל-מצב אמריקאי של 24 אלף חיילים יישאר כדי לאמן את הצבא המקומי ולעזור במידת הצורך. אובמה היה מוכן לשקול 10,000. אבל עד סוף השנה השלישית של נשיאותו הוא החזיר את כל החיילים הביתה. בשנה השישית של נשיאותו נפלה מוסול בידי דאעש. הקשר לא היה מקרי בהחלט. הצבא העיראקי התמוטט כבניין קלפים. אימון אמריקאי מסיבי היה, אולי, מונע את ההתמוטטות.

"המלחמה האידיוטית" הרגה כמעט 4,500 חיילים אמריקאים וחצי מיליון עיראקים. עיראק המשוחררת התמוטטה אל זרועות השלוחה המקומית של אל-קאעידה ואל זרועותיהם של איראן ושל בעלי בריתה המקומיים. קשה להיזכר במלחמות מיותרות יותר מן המלחמה ההיא, בוודאי בהיסטוריה של ארה"ב.

אובמה עיבה לעומת זאת את כוח המשימה האמריקאי באפגניסטן. בשנה הראשונה של נשיאותו הוא הוסיף כמעט 25 אלף חיילים, יועצים וטכנאים לחיל המצב הקטן של ימי ג'ורג' בוש הבן. אבל הוא גם מיהר לקבוע תאריך יעד להסתלקות: 2012.

האסון הגיאופוליטי

"המלחמה הטובה" לא עלתה יפה. בעוכרי הפרויקט האמריקאי באפגניסטן עמדו הרגלים שהתפתחו בארבעים השנה הקודמות. שני דורות של אפגאנים לא ידעו אלא מלחמה. ב-1973 התחילה סדרה של מאורעות אלימים, שגזלו מאפגניסטן את הסיכוי להתפתח בהדרגה לארץ מתוקנת, עם מוסדות מתפקדים ועם דרגה של סובלנות חברתית. הפיכה רדפה הפיכה, התחילו התערבויות זרות - והונחו היסודות לאחד האסונות הגיאופוליטיים הגדולים של זמננו.

בעוכרי הניסיון לנרמל את אפגניסטן עמדה פקיסטן. היא העניקה מיקלט למנהיגי הטליבאן וללוחמיו. הטליבאן היו מלכתחילה יצירי כפיו של המודיעין הצבאי הפקיסטני. אף כי פקיסטן קיבלה 43 מיליארד דולר מידי ארה"ב מאז 1950, היא לא חדלה לשחק משחק כפול. בעזרת פקיסטן, הטליבאן מאיימים עכשיו על כל חלקי אפגניסטן.

לפני 8 שנים, בימים הראשונים של נשיאותו, ברק אובמה התחיל מרתון של התייעצויות על "אסטרטגיה חדשה לאפגניסטן". האסטרטגיה המבוקשת חזרה והתדפקה על דלתו של דונלד טראמפ. ביום ב' בערב הוא נשא נאום לאומה מבסיס צבאי בפורט מאיירז, לא הרחק מוושינגטון. הנאום הוצג כ"אסטרטגיה חדשה" לא לאפגניסטן בלבד, אלא ל"דרום אסיה". ההגדרה הגיאוגרפית הלא-מושלמת הזו כוללת את פקיסטן ואת הודו (אם תרצו, גם את בנגלדש, את נפאל ואת סרי לנקה - אבל לא לצורך זה).

ההודים יטביעו

הכללת הודו במשוואת אפגניסטן מאשרת את ההתהדקות הנמשכת ביחסי וושינגטון-דלהי, שנכנסה להילוך גבוה עוד בימי אובמה. אבל היא מעוררת חריקת שיניים בפקיסטן.

כמעט מפתיע להיווכח באיזו מידה אנשי ממשל בפקיסטן מאמינים בקשר הודי נגד עצם קיומה של ארצם. הביטויים לפעמים כמעט מוטרפים, כמו למשל האמונה שהודו זוממת להציף את פקיסטן באמצעות סכרים על נהר האינדוס, שבמימיו שתי השכנות צריכות להתחלק. אנשי צבא ופוליטיקאים פקיסטנים מאמינים כי נוכחות הודית באפגניסטן נועדה לכתר אותם.

ללמדך עד כמה מסובכת היא המשוואה, סין נחלצה אתמול לעזרת פקיסטן, ושיבחה את תפקידה במאבק בטרור. סין משקיעה מיליארדים בפקיסטן, ומקווה שהיא תהיה חוליה מרכזית ב"דרך המשי" שלה. כבישים רב-מסלוליים עומדים לחבר את מרכזי האוכלוסיה של סין עם נמלי פקיסטן בחוף הים הערבי. הודו רואה בעין רעה את הציר הזה. שתיהן, סין ופקיסטן, תובעות בעלות על שטחים ניכרים של צפון הודו.

הניסיון לשתף את שכני אפגניסטן במניעת התמוטטותה הוא אפוא מתקבל על הדעת ורצוי. אבל ספק ניכר אם הוא נמצא בהישג יד.

לא בונים ארצות

טראמפ חזר אל מוטיב ישן ומוכר של הרטוריקה שלו בענייני חוץ: ארה"ב לא תעסוק עוד ב"בניית ארצות" (nation-building). אין זה עוד מעניינה איזה משטר יש בארץ נתונה, איך הוא נבחר, מה סמכויותיו ואיך הוא נוהג באזרחיו.

זה שינוי היסטורי. ארה"ב העלתה לפחות מס שפתיים לרעיונות הדמוקרטיה והחברה האזרחית כמעט מאז ייסודה. לפני 40 שנה ויותר היא הקימה לשכה מיוחדת לקידום זכויות האדם במחלקת המדינה, שבראשה עומד סגן שר. לא עוד, אומר נשיא ארה"ב. בהנהגתו, ארה"ב תתעניין רק בתוצאות, לא באמצעים; רק בהבסת טרוריסטים, לא בענייניהן הפנימיים של שותפותיה במלחמה בטרור.

זה מסר שכל דיקטטור ממוצע יקבל בסיפוק. נובעת ממנו כמעט הזמנה לפירוק מוסדות דמוקרטיים. בעלות בריתה של ארה"ב באירופה יצקצקו בלשונן, אבל מה הן יכולות לעשות. "אנחנו ננצח במלחמה הזו", הבטיח הנשיא ביום ב'.

לא יצאו אפילו 24 שעות, ומזכיר המדינה שלו, רקס טילרסון, הכריז: "מאמצינו באפגניסטן מיועדים להגיד לטליבאן, 'אתם לא תנחלו ניצחון בשדה הקרב. אנחנו אולי לא ננצח, אבל גם אתם לא'".

מדהים. זו כנראה הפעם הראשונה בתולדותיה שארצות-הברית מקדימה להודיע לאויביה כי מטרת המלחמה שלה אינה ניצחון. היא רק רוצה להכריח אותם להסב איתה אל שולחן המשא ומתן. אולי זו הפגנה של ריאליות, אולי זו הפגנה של חולשה. כך או כך, זו הפגנה של חוסר חשק להבין את העולם החיצון ולהשפיע עליו. ייתכן בהחלט שאלה פני העתיד.

■ רשימות קודמות ב-yoavkarny.com. ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן