גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מידאס מחקה עוד 15 מיליון שקל משווי מתחם שרונה

המחיקה - בעקבות ביקורת רשות ני"ע ובהסכמה הדדית ■ החברה כבר הפחיתה אשתקד 9 מיליון שקל משווי המתחם ■ אבישי אברהם, מנכ"ל משותף במידאס: "נשנה את תמהיל העסקים במקום"

מתחם שרונה / צילום: מירב מורן
מתחם שרונה / צילום: מירב מורן

הניסיונות לאושש את הפעילות העסקית במתחם הקניות והבילויים "גני שרונה" המערבי בתל-אביב נכשלו בינתיים. חברת הנדל"ן מידאס , השותפה במתחם, נאלצה לבצע מחיקה גדולה נוספת בדוח החצי הראשון של 2017. וזאת, בעקבות לחץ של רשות ניירות ערך, שסברה כי הערכת השווי של המתחם אינה משקפת את המציאות ולאחר מו"מ עם החברה ובהסכמה הדדית ביצעה הערכה עדכנית.

בעקבות אותה הערכה, הופחת שווי גני שרונה ברבעון השני של 2017 ב-15 מיליון שקל (ירידה של 6%), לאחר הפחתה של 9 מיליון שקל אשתקד, והוא עומד כעת על כ-227 מיליון שקל. מידאס מחזיקה ב-51% מהמתחם, כך שחלק החברה בהפחתה הרבעונית עומד על 7.5 מיליון שקל.

לפי הממצאים של רשות ניירות ערך, חלק מהסוחרים יצאו מהמתחם בשנה האחרונה ונרשמה ירידה של עשרות אחוזים בפדיונות, הן בתחום המזון והן בתחום המסחר. בין העוזבים היו הפיצריה עגבניה ושלוש מסעדות שהיו שייכות לליטל איטלי.

בתחום הקמעונאות עזבו סניפים של ואנס, רזילי והמותג האיטלקי נפפירי (Napapijri). מה שהדליק נורה אדומה ברשות לניירות ערך מבחינת השווי של החברה היה הירידה שנרשמה בשכר הדירה.

במסגרת הביקורת ביקשו ברשות לבדוק אילו הנחות מבוצעות וכמו כן הם גילו שיש תוכנית להמיר שטחים למשרדים, דבר שעשוי להתמשך מספר שנים ויצריך תקופת התייצבות. על כן ביקשו ברשות להבין מה יעלה בגורלם של שטחי המזון וההסעדה שמתפנים. לגבי חלקם יש הסכמי שכירות ולגבי חלקם יש הסכמי תכנון, אולם מדובר בדברים שלוקחים זמן - דבר שצריך להיות מכומת בתוך הערכות השווי הנכס. לפי הביקורת של הרשות, חברת הניהול היא למעשה גירעונית, ולמרות העומס הכבד של דמי השכירות שמשלמים הסוחרים, החברה הגדילה את דמי הניהול שהיא גובה ובכך הקשתה עוד יותר עליהם.

מתחם גני שרונה המערבי הוא הנכס העיקרי של מידאס ובו היא משקיעה "את מרב פעילותה הניהולית והכספית". המתחם, שבו שוכנות חנויות, מסעדות, גלריות ועוד, החל לפעול בחודש אפריל 2014, והוא צמוד לשוק האוכל "שרונה מרקט".

מדובר ב-15 מבנים טמפלריים לשימור, הממוקמים בחלקו הדרום-מערבי של מתחם הקריה בתל-אביב, בשטח בנוי כולל של כ-6,200 מ"ר, סמוך לרחובות ארניה וקפלן. המבנים הם בעלי מאפיינים ארכיטקטוניים ייחודיים, בני 2-3 קומות מעל מרתפים. מאז נפתח מתקשה המתחם להתרומם ומידאס מדווחת כי חלק מהשוכרים שפעלו בו נטשו ושיעור התפוסה בו עמד בסוף הרבעון על 84%. התשואה שמניבים גני שרונה ירדה מ-4.65% ב-2016 לכ-3.68% בלבד. החברה מדווחת כי הכנסותיה מדמי שכירות תכווצו בכ-25% בחצי הראשון של 2017, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ועמדו על כ-5.1 מיליון שקל. בשורה התחתונה רשמה החברה הפסד חצי שנתי של 8.5 מיליון שקל.

כתבה ב"גלובס" שעסקה בקשיי המתחם אשתקד, ציינה כי מאז השקתו הוא הציע "חוויית קניה שונה וייחודית. העסקים פועלים בבתי הטמפלריים, כשמסביבם גינות ירוקות גדולות המשרות אווירה של טבע וניחוח של חו"ל. בגינות הציבוריות ישנם גני משחקים, המושכים אליהם הורים וילדים.

"אבל", כמו שאומר בכיר בענף האופנה, "דווקא המבנה היה לרועץ. 'כמעט כל המבנים שם קטנים ובנויים בקומות, ואי אפשר לייצר מאסה לריטייל. במסעדה אתה יכול לעלות קומה, אבל בחנויות אין לזה סיכוי. אתה לא נכנס, עולה שלוש קומות ויורד שלוש קומות. זה לא טבעי לעלות ולרדת בחנות. מעבר לכך, במחצית מהמבנים יש מסעדות ורק במחצית אחרת עסקי אופנה, אז התוצאה היא שאין מגוון מספק'".

נציין כי מידאס התחייבה כלפי מחזיקי האג"ח שלה (סדרה ב') כי שווי ההחזקה שלה במתחם גני שרונה יהיה לפחות 120% מיתרת קרן האג"ח. בסוף יוני שווי ההחזקה ירד ל-117% מיתרת הקרן, והחברה ביצעה פדיון חלקי של קרן האג"ח. כיום שווי ההחזקה במתחם עומד על 141% מהיתרה. מניית מידאס הגיבה לדוחות בירידה של 5% היום, ושוויה של החברה צנח לכ-40 מיליון שקל.

מידאס שותפה בגני שרונה מערב עם קרן הריט ריט 1, צמד הפרסומאים ראובן אדלר ואייל חומסקי, מנכ"ל מגוריט מתי דב והיזם מוטי קירשנבאום. בעלי המניות הגדולים במידאס עצמה הם אשת העסקים קורין אוונס, ריט 1, היו"ר יאיר רוטלוי ויוסף שטיינמן.

"אוהבים את האופי של המקום"

אבישי אברהם, מנכ"ל משותף במידאס, ציין היום (ד') בשיחה עם "גלובס" כי "צריך להבין שאנחנו נמצאים בתהליך. מרחב שרונה כולו נמצא עדיין בבנייה והאזור כולו נמצא בהתפתחות אדירה, כשמבנים גדולים מאוד, כמו מגדל עזריאלי, אוכלסו לאחרונה ואחרים יאוכלסו בשנתיים-שלוש הקרובות. הכיוון שלנו הוא שינוי של תמהיל החנויות במתחם - יותר לכיוון עסקים של פנאי, תרבות ובילוי. ה-NOI (הכנסה שנתית נקייה) השנתי המייצג של המתחם הוא כ-17 מיליון שקל לעומת 10-11 מיליון שקל כיום. כדי להגיע לשם אנחנו מבצעים תהליך שכולל בעיקר את שינוי תמהיל השוכרים, ואנחנו נמצאים באמצע שלו".

גיל גזית, שנכנס לתפקיד מנכ"ל מתחם שרונה ביולי אשתקד, מוסיף כי "התחלנו תהליך לא פשוט במסגרתו חלק מהשוכרים יצאו, למרות שמדובר על חוזים ארוכי טווח. אנחנו מנסים לבנות תמהיל חנויות ועסקים חדש, בשיתוף פעולה עם העירייה".

- מה למשל זה כולל?

גזית: "הגענו למסקנה כי בקומות העליונות במבנים אין ביקוש לחנויות או מסעדות והן יותר מתאימות לעסקים אחרים, כמו למשל חברות היי-טק ואחרות".

- למה שחברות היי-טק יגיעו דווקא לשם?

גזית: "יש כאלה שאוהבים את האופי המיוחד של המקום, ויש לנו אגב ביקוש אדיר לשטחים שמתפנים, יותר ממה שיש לנו להציע. עם זאת, יש לפעמים בעיה של גודל שטח. למשל, יש חברות שרוצות 400 מ"ר ואנחנו יכולים להציע 100-150 מ"ר. להערכתנו, התהליך הזה ייקח שנתיים-שלוש והוא במקביל לבנייה האדירה במתחם".

במקביל, יש כוונה להקים אסקייפ רום (חדר בריחה) דיגיטלי במרחב שרונה - שלראשונה בישראל יהיה בשטח פתוח.

מתחם גני שרונה כולו כולל 27 בניינים טמפלרים לשימור (כ-13 אלף מ"ר בנוי). המתחם נמכר על ידי המדינה בספטמבר 2009, לאחר עשרות שנים שבהן הצבא ישב בבניינים במקום. המתחם המערבי כולל, כאמור, 15 מבנים ואילו המתחם המזרחי, הכולל 12 מבנים, נמצא בבעלות קבוצה המורכבת מחברת רוגובין שבשליטת קובי רוגובין ואברהם אירני חברה להשקעות, בעלי רשת האופנה פקטורי 54.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילי שיוט חדשים ואופנועי שלג למשימות מיוחדות

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה