גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אקזיט ישראלי? החמצה ענקית

קייט פארמה מצד אחד וטבע מצד שני מסמלות את בריחת הידע מהארץ לחו"ל

פרופ’ זליג אשחר / צילום: איל יצהר
פרופ’ זליג אשחר / צילום: איל יצהר

- פרופ' זליג אשחר, מי שרשום על הפטנט של התרופה לטיפול בסרטן של קייט פארמה, אתה מאמין היום שגורם בישראל היה יכול לממן את המוצר ולהביא אותו להיכן שהוא נמצא?

"מצד אחד, כן. רמת ההשקעה במוצר עד הגעתו לנאסד"ק הייתה כזו שגורם ישראלי בהחלט היה יכול לממן אותה. מנגד, פרופ' אריה בלדגרין, מייסד קייט פארמה, הביא את זה למקום אחר לגמרי, עם האנרגיות והקשרים שלו" (בעבר ניסה אשחר לעניין גורמים מגוונים בישראל במימון התרופה, אך קיבל מכולם תשובה ש"זה מוקדם מדי" או "לא אפקטיבי מספיק").

- הפיתוח, בצורתו הסופית, היה קיים כבר בשנות ה-80 בצורתו הסופית?

"כמעט. באותו זמן נסעתי למכון הבריאות הלאומית של ארה"ב (NIH), ופגשתי לראשונה את פרופ' סטיב רוזנברג, שהיה מאוחר יותר הרופא הראשון שביצע ניסויים קליניים בטכנולוגיה. רוזנברג שמע על הטכנולוגיה שלי והציע לי תנאים מפליגים. הקמנו שם צוות והיה לנו מכל טוב הארץ. הלוואי עליי היום".

- בתנאים כאלה, מה הביא אותך חזרה?

"מה שהביא אותי מאוחר יותר לעשות את העסקים שלי דווקא עם קייט פארמה זו השפה העברית. התרבות הישראלית".

- מספרים שאריה בלדגרין לא רצה את המוצר בהתחלה. היום הוא מקדיש לו את כל מרצו.

"כשאריה ייסד את חברת קוגאר ביוטכנולוגיה, שפיתחה תרופה לסרטן הערמונית ולבסוף נמכרה לג'ונסון אנד ג'ונסון בכמיליארד דולר, פניתי אליו והצעתי את הטכנולוגיה, אך הוא היה עסוק במוצר של קוגאר ואולי לא חשב שיש לו הון להפקה כזאת. רק אחרי שמכר את קוגאר, הוא חזר אליי וביקש לרכוש את הזכויות לפטנט שלי. בתקופה הזו (2009-2010) הטכנולוגיה כבר עוררה התעניינות רבה מאוד והיה מו"מ עם כמה חברות גדולות".

(מתוך ראיון עם פרופ' זליג אשחר שערכה גלי וינרב, כתבת הביומד של "גלובס", באפריל 2015. אשחר קיבל את פרס ישראל)

■ ■ ■

1. כמה שאנחנו יכולים להיות פרובינציאליים. קייט פארמה הוצגה, לפחות בחלק מהכותרות הכלכליות, כ"אקזיט ישראלי ענק", ונוצר הרושם כאילו היא חברה ישראלית. ובכן, לא דובים ולא יער. קייט פארמה איננה חברה ישראלית, היא חברה אמריקאית למהדרין. אין לה שום פעילות בישראל והאקזיט הענק שלה, קרוב ל-12 מיליארד דולר, איננו משמעותי כלל לכלכלה הישראלית ולא יתרום לה דבר כמעט - לא בתעסוקה, וגם במסים - התרומה תהיה שולית וממש לא משהו מסדר הגודל של מובילאיי, לדוגמה. אבהיר זאת שוב: קייט פארמה לא מעסיקה ולו עובד אחד בישראל (ואין לה שום סיבה להחזיק פה עובדים) וממילא היא לא משלמת מסים בארץ. צוות ההנהלה והדירקטוריון שלה אינם כוללים ישראלים. זו חברה אמריקאית לכל עניין ודבר. במסמכים המלאים של החברה, המילה "ישראל" מופיעה פעם אחת בלבד והיא נוגעת לרישום הפטנטנים של החברה. העובדה שמזכירים בכל ידיעה את ההחזקות המינוריות של כמה גופים מוסדיים ישראליים בחברה, היא לעג לרש. צריך להזכיר לכולם שגופים ישראליים רשאים כמובן להשקיע בכל מניה זרה, כמו גוגל, אמזון, פייסבוק, אפל ועוד, וקייט פארמה שייכת לאותה משפחה של מניות זרות. שום דבר מעבר לזה.

2. כמובן, אפשר להתגאות בכך שפרופ' אשחר, בעל הפטנט לתרופה של קייט פארמה, הוא "משלנו", כלומר ישראלי, חוקר במכון ויצמן. אפשר גם להתגאות בכך שפרופ' אריה בלדגרין, המייסד והמנכ"ל של קייט פארמה, הוא בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית ועשה את הפוסט-דוקטורט שלו במכון ויצמן - שם הוא הכיר את פרופ' אשחר, שמאוחר יותר קייט פארמה קנתה את הפטנט שלו על התרופה לסרטן. בלדגרין גם שימש עד לאחרונה כדירקטור בטבע, ופרש בשיאו של המשבר. אבל מעבר לקשר הישראלי הזה אין משמעות רבה לאקזיט הענק של קייט פארמה. המשמעות היחידה הגדולה היא שמדובר בעוד המצאה, או חלקי המצאה, שיצאה מהמעבדה הישראלית (במקרה הזה מכון ויצמן) ונפלה לידיים זרות. מדובר בעוד החמצה ענקית, ובמיוחד בעוד החמצה ענקית בתחום הביומד והתרופות האתיות.

צריך להבין: בלדגרין הוא "מוח" בתחום הביומד ועתיר הישגים בתחום הזה, אבל הוא "מוח" שעזב את הארץ, וכולנו צריכים לשאול את עצמנו מדוע הוא "יורד" ומדוע קייט פארמה אינה חברה ישראלית, ומדוע המוצר שלה (שעוד לא קיים) לא פותח ולא ייוצר, בעתיד, בישראל. זו הכותרת-שאלה מהאקזיט של קייט פארמה: מדוע הוא הלך לאיבוד למדינת ישראל, למרות שהפטנט צמח במעבדות ישראליות, גם אם בשיתוף אמריקאי.

3. בלדגרין, סביר להניח, ישמור לעצמו את "חוויותיו" בדירקטוריון טבע. מכל הדירקטורים בחברה, עדותו היא הכי מעניינת, אבל ספק אם אי פעם יפתח את סגור לבו לגבי מה שקרה שם, באישור העסקה המנופחת עם אלרגן, ומה הוא אמר בדיוק בישיבת הדירקטוריון שאישרה את העסקה שהובילה את טבע למשבר ענק. אבל האקזיט של קייט פארמה ואקזיטים אחרים שלו רק ממחישים את ההחמצה הגדולה: קייט פארמה, עדיין בלי מוצר ובלי אישור למוצר, נמכרה ב-11.9 מיליארד דולר במזומן. טבע הידרדרה אמש לעוד שפל המשקף שווי שוק של כ-16 מיליארד דולר. זה פשוט בלתי נתפס: חברה עם פוטנציאל ענק, אבל בלי מוצר עדיין, שווה שלושה רבעים מחברת ענק ותיקה, עם עשרות מוצרים לפחות, ובהם גם מוצרים בתחום האתי. קייט פארמה היא למעשה אחת הסיבות העקיפות להידרדרות של טבע, לעובדה שטבע, שהייתה יכולה להיות חממה לפיתוחים כמו קופקסון, בחרה בהימור עצום ומנופח על השוק הגנרי, הימור שמסכן כיום את עתידה ואת קיומה.

נכון שפיתוח תרופות הוא תהליך ארוך מאוד, עתיר הון ורצוף כישלונות, אבל טבע החליטה לזנוח אותו, וכשחברת ענק מהסוג של טבע זונחת פיתוחים ישראליים, יש בתחום הפארמה מספיק מתחרים שיהפכו את המחקרים הישראליים לזהב. קייט פארמה היא אחת מהן.

4. מכון ויצמן הוא כר פורה מאוד למחקרים בתחום הביומד. על פי הערכות שפרסמתי בעבר, המכון מקבל כמיליארד שקל מדי שנה מתמלוגים על פיתוחים רפואיים ואחרים, כמחצית מתקציבו. מכון ויצמן, במישרין ובעקיפין, יחד עם אוניברסיטאות אחרות בישראל, אחראי על היקף מכירות של תרופות בעשרות מיליארדים, אבל רק מיליארדים בודדים מהם נובעים מתרופות שפותחו בישראל, כמו הקופקסון, והרבה פחות מזה גם יוצר בישראל. הדוחות של חברת ידע, חברת המסחור של מכון ויצמן שמעבירה את התמלוגים, הם סוד כמוס, ולא בכדי. חשיפתם רק תמחיש את גודל ההחמצה. במקום שההמצאות הללו ישמשו בסיס לתעשיית תרופות גדולה כאן, חברת המסחור היטיבה עם הממציאים ועם המכון בלבד (שזה טבעי ולגיטימי בהחלט, הם זכאים לכך), אף שהתשתית המחקרית שעליה צמחו היא ידע ישראלי, כמו במקרה של פרופ' זליג אשחר.

5. תעשיית התרופות היא בעלת חסמים גבוהים במיוחד. פיתוח תרופות אתיות הוא, כאמור, תהליך שצורך המון-המון זמן, המון-המון סבלנות, המון-המון כסף והמון-המון כישלונות, אבל כשהוא מצליח, הרווח הוא אדיר - הן לתעשייה, הן לעובדים והן למדינה (בתנאי שמשלמים איזשהו מס). פייזר, למשל, מכרה בשיאה את הליפיטור (תרופה מאוד פופולרית למניעת כולסטרול ושומנים בדם) בהיקף של כ-11 מיליארד דולר והרוויחה על התרופה כ-9 מיליארד דולר, עד שנכנסה התחרות הגנרית. לבד מכסף, צריך גם הרבה ניסיון וכוח שיווקי, וזו הסיבה שרוב הפיתוחים עוברים בשלב כלשהו לחברות תרופות ענק כמו פייזר, מרק ואחרות. אחרי כל הסייגים הללו, כל אלו שצהלו על האקזיט של קייט פארמה צריכים דווקא לבכות עליו: הוא עוד נדבך במכירת הידע הישראלי לחו"ל בנזיד עדשים. במקום לבסס פה תעשיית פארמה לתפארת, ישראל מוכרת את המוחות עם הידע שלהם לחו"ל. הדעיכה של טבע והאקזיט של קייט פארמה מסמלים יותר מכול את המגמה העצובה והמסוכנת הזאת.

תרופות מרכזיות שהתחילו את דרכן במכון ויצמן

קופקסון

תרופה לטיפול בטרשת נפוצה שפותחה על ידי פרופ' מיכל סלע ופרופ' רות ארנון. התרופה אושרה ב-1997 ומוכרת בכ-4 מיליארד דולר מדי שנה עם רווחיות תפעולית של כ-80%. על פי הערכות, מכון ויצמן מקבל תמלוגים של 8%, הנחשבים גבוהים בתעשייה

רביף

תרופה לטרשת נפוצה שפותחה על ידי פרופ' מישל רבל ומוסחרה לחברת סרונו, היום חלק ממרק הגרמנית. הטכנולוגיה מוסחרה לחברת אינטרפארם הישראלית, שנבלעה בהמשך על ידי סרונו והמפעל שלה נסגר בישראל. בשיאה, התרופה רשמה הכנסות של כ-2.5 מיליארד דולר בשנה, לפני פקיעת הפטנט ב-2013

ארביטוקס

תרופה לטיפול בסרטן שפותחה על ידי פרופ' מיכאל סלע, ד"ר אתי פיראק וד"ר אסתר הורביץ. מכון ויצמן זכה בתמלוגים של מאות מיליוני דולרים בשנה לאחר שחברת אימקלון גנבה להם את הפטנט

אנברל

תרופה המיועדת לטיפול במחלות ופותחה על ידי פרופ' דוד וולך וד"ר דני אדרקה. מכירותיה השנתיות הגיעו ליותר מ-4 מיליארד דולר בשיא

עוד כתבות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד