גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוזר מקים ועדה לבחינת הנפקות מטבעות דיגיטליים מבוזרים

הוועדה שהקים יו"ר רשות ניירות ערך תבחן את תחולת דיני ניירות הערך על הצעות והנפקות של מטבעות לציבור בישראל המבוססות על רישום מבוזר (shared ledger) והמסחר בהם ■ ביטקוין - איך משקיעים במטבע הוירטואלי

שמואל האוזר / צילום:איל יצהר
שמואל האוזר / צילום:איל יצהר

רשות ניירות ערך מעוניינת להסדיר את תחום הנפקת מטבעות דיגיטליים מבוזרים לציבור (ICOs). היום הודיע יו"ר הרשות, פרופ' שמואל האוזר, כי יקים ועדה שתבחן את נושא הסדרת הפעילות ויכולת אכיפת דיני ניירות ערך על התחום.

הוועדה תציג את מסקנותיה בדוח ביניים עד סוף השנה, והיא תהיה מורכבת מאנשי הרשות - בראשה יעמדו מנהל מחלקת תאגידים, עו"ד מוטי ימין והכלכלנית הראשית של הרשות, ד"ר גתית גור-גרשגורן.

הוועדה תאפיין את המיזמים הללו, תשווה בין הרגולציה והדין בתחום במדינות מפותחות ותמליץ על מתווה מדיניות רגולטורית ביחס אליהם, בעיקר בתחומים הנוגעים לרשות ניירות ערך. מטרת הוועדה תהיה למצוא את האיזון בין הכנסת חדשנות טכנולוגית לשוק המקומי לבין הצורך להגן על הציבור ממיזמים שכאלה.

נציין כי המשמעות הרחבה יותר של הקמת ועדה שכזו היא שבראשונה רגולטור מחליט לעשות צעד אקטיבי בישראל לטיפול בנושא עולם המטבעות הוירטואלי. הציפייה היא שלאחר פעילות הוועדה תואץ הרגולציה גם ביתר תחומי הפעילות של המטבעות הווירטואלים.

לפני קצת יותר משלוש שנים פרסמו הרגולטורים בישראל מכתב משותף המזהיר מפעילות במטבעות וירטואליים. "בנק ישראל, אגף שוק ההון באוצר, רשות המסים, רשות ני"ע והרשות לאיסור הלבנת הון ממליצים לציבור ששוקל שימוש במטבעות הווירטואלים להבין את המאפיינים שלהם, להיות מודע לסיכונים ולגלות ערנות וזהירות מוגברת", כתבו אז הרגולטורים במכתב. מאז גם הוקמה ועדה משותפת של נציגי הרגולטורים במטרה לנסות או להסדיר את התחום, אלא שמאז לא יצאו הנחיות אופרטיביות, וככל הידוע הנושא נמצא עדיין בשלב ה"בחינה".

הסיבה לכך היא שמדובר בתחום מורכב, המטבע הדיגיטלי הוא גם אמצעי תשלום, גם כולל מערכת סליקה והנפקה, ולא ברורה המשמעות הכלכלית שלו לעומקה. סביר כי גם בוועדה ממתינים לראות כיצד תתפתח הרגולציה של התחום בעולם, מה שיהווה בנצ'מרק לקביעת רגולציה דומה בישראל.

היקף שוק של 150 מיליארד דולר

בינתיים התוצאה היא שהפעילות של המטבעות הווירטואלים בישראל מאד מוגבלת. הבנקים בישראל לא מאפשרים ביצוע עסקאות במטבע הללו, במיוחד לאור המכתב משנת 2014 של הרגולטורים. תחום המטבעות הווירטואלים נחשב למורכב. מצד אחד לא ניתן להתעלם ממנו - השימוש במטבעות וירטואליים הולך וגובר. כיום היקף השוק הזה מוערך בכ-150 מיליארד דולר.

לשימוש במטבע הווירטואלי יש יתרונות שונים, בין היתר העובדה כי אינו חשוף לאינפלציה שכן ישנה כמות מוגבלת ממנו, וכן אינו חשוף למדיניות בנקים מרכזיים. יחד עם זאת, קיים חשש שהוא משמש להלבנת הון ולשימושים שליליים אחרים. כך למשל האקרים משתמשים לא אחת במטבעות הווירטואלים לצורך סחיטה וקבלת כופר. בנוסף מטבעות אלה מתאפיינים בתנודתיות גבוהה מאוד.

גם הרגולטורים בעולם מתקשים להתמודד עם המטבע, ועם זאת נעשות פעולות במדינות שונות בכדי ליצור הסדרה מסוימת. ההנחה בעולם היא כי תחום המטבעות הוירטואלים ימשיך לתפוס תאוצה, כך שלא ניתן יהיה להתעלם ממנו. כמו כן, הרגולטורים מבינים שהסדרה של התחום תאפשר גם הטלת מס, שיהווה מקור הכנסה נוסף למדינה.

באשר לפעולות הרגולטורים השונים, נציין למשל כי הרגולטור בבריטניה הקים "ארגז חול" - שדה ניסוי בתחום המטבעות הוירטואלים; ברוסיה הודיעו כי בכוונתם לפעול לכך שהביטקוין (המטבע הוירטואלי הפופולרי ביותר) ייהפך לחוקי בשנה הבאה; גם באוסטרליה נעשים צעדים להפיכת הביטקוין למטבע רשמי.

ההערכות הן שבסופו של דבר יווצרו כללים אחידים בעולם שיאפשרו פיקוח והפעלת המטבע הווירטואלי, וישראל תאמץ את הכללים הללו. בבנקים בישראל ישמחו לאמץ את עולם המטבעות הוירטואלים, שיכול להוות מקור הכנסה נאה, בין אם בתחום הפיקדונות, המרת המטבעות או המסחר. אלא שכאמור, לאור אזהרת הרגולטורים, הם נמנעים מפעילות זו.

תעשייה חדשנית עם פוטנציאל מס

בינתיים הפתיע האוזר את השוק כשהחליט שלא להמתין להתפתחות הרגולציה בעולם, אלא לקדם בעצמו מסגרת רגולטורית לעולם הנפקות המטבע הוירטואלי. עסקאות ה-ICO מהוות למעשה אלטרנטיבה לתחום ההנפקות המסורתי.

ביצועי הגיוס הללו מתבצעים בטכנולוגיית בלוקצ'יין - בלוקים טכנולוגיים המאפשרים פעילות עסקית כגון מסחר במטבעות ללא התערבות אדם, כך שגיוס הכסף נעשה בתהליך מהיר ופשוט לעומת הנפקה רגילה.

במסגרת עסקאות אלה, מיזם מסוים מגייס הון ממשקיעים באמצעות הנפקת מטבע וירטואלי, תמורתו מקבלים המשקיעים זכויות במיזם (סוג של מניות). ישנם סוגים שונים של מיזמים שגייסו בדרך זו. מדובר בעיקר במיזמים טכנולוגיים כמו פלטפורמות מסחר בתחום הפרסום, או הקמת קרן השקעות.

ברשות ני"ע מציינים כי שיטת גיוס זו תפסה תאוצה, ובמחצית הראשונה של 2017 גויסו בדרך זו מעל למיליארד דולר, כאשר היקף הגיוסים צפוי להתגבר בשנים הקרובות. הערכות הן שכבר היום ישנם ישראלים שמשתתפים בהנפקות שכאלה.

"הנפקה לציבור של מטבע דיגיטלי מאפשרת למיזמים טכנולוגיים חדשניים בתחילת דרכם לגייס כספים בזמן קצר יחסית תוך צמצום ההסתמכות על גורמים מסורתיים כגון קרנות הון סיכון. מדובר בתעשייה חדשנית עם פוטנציאל לשנות ולייעל את העולם הפיננסי כפי שאנו מכירים אותו בארץ ובעולם", אומרים היום ברשות ני"ע. "מאפייניה של ישראל ומעמדה העולמי בתעשייה הזו יכולים להביא לכך שתהיה לה תרומה משמעותית לצמיחת המשק הישראלי", מוסיפים ברשות.

לצד זאת מזהירים ברשות גם מהפן השלילי של התחום. "בחלק מההנפקות התגלו מקרים של תרמיות ומניפולציות במסחר שפגעו במשקיעים שהתפתו להשקיע בהן, ואף התגלו פרצות אבטחה שהובילו לאובדן כספי משקיעים ויזמים. בנוסף יש הסבורים כי תחום זה מצוי בשלבי בועה פיננסית וכי ההשתתפות מהווה פעולה ספקולטיבית נטולת הגיון כלכלי, וכי מדובר בדרך לעקוף את הרגולציה הקיימת על גיוס הון מהציבור", מוסיפים ברשות.

בין היתר אמורה הוועדה לבחון את הרגולציה על תחום המטבעות הדיגיטליים בעולם. הוועדה גם תבחן האם ניתן להכיל את דיני ני"ע על ההנפקות הללו, וכן לגבש מתווה להסדרת התחום בו מצד אחד יוכל תחום ה-ICO להתקיים, ובמקביל תתבצע הגנה על כספי המשקיעים, ויימנעו מקרי הונאה.

עיקרי פעילות הועדה

■ בחינת המהות הכלכלית של עסקאות אלה והאם יש להכפיפן לדיני ניירות ערך בישראל

■ סקירה השוואתית של רגולציה על מטבעות דיגיטליים ובמיוחד על מעמדו החוקי של הביטקוין

■ בחינת החלת דיני ניירות ערך על הנפקת מטבעות דיגיטליים לציבור, ועל המסחר בהם

■ גיבוש המלצות למתווה הסדרה, תוך איזון בין עידוד אמצעים חדשניים והגנה על משקיעים מפני השקעות לא מפוקחות

■ בחינת שיתופי פעולה עם רגולטורים נוספים ועם תעשיית הבלוקצ'יין בישראל

ביטקוין ועוד קצת

■ קריפטו-קוינס (crypto coins) שם כולל למטבעות הווירטואליים. מדובר במטבעות הנבנים באמצעות קידודים, והם אינם תלויים או מנוהלים ע"י בנק מרכזי כלשהו. היקף השוק של המטבעות הללו מוערך ב-150 מיליארד דולר.

■ ביטקוין (bitcoin) המטבע הווירטואלי השכיח ביותר. המטבע החל לפעול לפני כ-9 שנים, והיקפו עומד כיום על כ-75 מיליארד דולר.

■  ICO (Initial Coin Offering) הנפקות לציבור של מטבעות דיגיטליים מבוזרים, בתמורה לזכויות במיזם מסוים (סוג של מניות). ה-ICO מהווה אלטרנטיבה לחברות לגיוס הון בבורסה. רשות ני"ע בוחנת הסדרה של הפעילות לצורך הכנסה מסודרת שלה לישראל.

■ בלוקצ'יין (blockchain) תשתיות טכנולוגיות המאפשרות פעילות רישום וחיתום של מוצרים פיננסיים. תשתיות אלה מתבססות לרוב על קוד פתוח ומאפשרים למשתמשים ממחשבים שונים לשתף ביניהם מידע מקוון של עסקאות (טרנזקציות).

■ טוקן (Token) הבסיס לשימוש בטכנולוגיית בלוקצ'יין. מטבע דיגיטלי בו נעשות עסקאות, מועברים נתונים, מוגדרות ומועברות זכויות. הטוקן מהווה אמצעי מימון חלופי למטבעות המסורתיים.

המטבעות הוירטואליים המובילים בעולם (נפח שוק)

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר