גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קביעות או כהונה מוגבלת: ביהמ"ש נדרש למודלי העסקה חדשים

אחת המשרות בשירות המדינה המאוישות בחוזה מיוחד היא של עוזר משפטי לשופט, ובית המשפט העליון נדרש לאחרונה לשאלה אם אכן נכון לקצוב את תקופת המשרה הזאת באופן גורף

אחת התמורות הבולטות שעבר עולם העבודה בשנים האחרונות נוגעת ליציבות התעסוקתית: עובדים מחליפים יותר עבודות, והביטחון התעסוקתי פחת. אם בעבר עובדים היו נכנסים בשערי מקום העבודה בתחילת שנות ה-20 לחייהם, מקבלים קביעות ומסיימים את עבודתם רק בגיל פרישה - כיום במגזר הפרטי המצב שונה בתכלית, והעובדים מחליפים מקום עבודה אחת לכמה שנים.

בשירות המדינה, לעומת זאת, קביעות היא עדיין דרך המלך, אבל גם שם מתחילים לראות סדקים במודל התעסוקה הזה, ומערכת המשפט נאלצת להתמודד עם השאלות שהוא מציב.

"יותר ויותר עובדים בשירות המדינה מועסקים לתקופות זמן קצובות (הניתנות לעתים להארכה), ולא בדרך של קבלת מינוי קבוע, מכוח הוראות שנקבעו בחוק ובתקנות, המאפשרות למדינה להעסיק עובדים מסוימים גם בדרך של חתימה על 'חוזה מיוחד'", אומרים עורכי הדין שושנה גביש ועופר קובץ ממשרד ש. הורוביץ.

המקרה של העוזרים המשפטיים

אחת המשרות בשירות המדינה המאוישות בחוזה מיוחד היא של עוזר משפטי לשופט, ובית המשפט העליון נדרש לאחרונה לשאלה אם אכן נכון לקצוב את תקופת המשרה הזאת באופן גורף.

"במערכת בתי המשפט, על ערכאותיה השונות, מועסקים כ-660 עורכי דין בתפקיד עוזרים משפטיים, רובם נשים בעשור הראשון לקריירה המשפטית שלהן", אומרים גביש וקובץ. "תפקיד העוזר המשפטי הוא לסייע לשופט, והמשימות המוטלות עליו הן משימות משפטיות מקצועיות, כגון כתיבת טיוטות של פסקי דין, עריכת מחקר משפטי והכנת תיקים לפני דיונים".

במסגרת החוזה המיוחד, נקצבת תקופת ההעסקה של עוזר משפטי לשנה, אך בתום כל שנה ניתן להאריך את תוקף החוזה לשנה נוספת, אם השופט מעוניין בכך. תקופת ההעסקה המרבית היא 4 שנים, אך במקרים חריגים ניתן להאריך את התקופה בשנתיים נוספות, עד ל-6 שנות עבודה במצטבר לכל היותר. בנוסף, בחוזה יש סעיף המתיר למדינה לסיים את העסקתו של העוזר המשפטי לאלתר בכל רגע, גם בתוך תקופת החוזה.

כאמור, בג"ץ דן לאחרונה, בעקבות עתירה שהגישו העוזרים המשפטיים, בחוקיות העסקתם במסגרת חוזה מיוחד הכולל מגבלה קשיחה על תקופת ההעסקה. העוזרים המשפטיים לא חלקו על סמכות נציב שירות המדינה לקבוע תקופת העסקה קצובה ולהאריך את העסקתם לתקופות קצובות, אך טענו כי ההחלטה על הגבלת תקופת ההעסקה של העוזרים המשפטיים מראש ובאופן גורף כובלת את שיקול-הדעת המינהלי ומונעת את הפעלתו במקרים קונקרטיים שבהם העוזר המשפטי מבקש להמשיך בתפקידו, ולכן אינה חוקית.

עוד טענו העוזרים המשפטיים כי המגבלה פגומה גם במישור החוקתי, שכן היא פוגעת בזכויותיהם לחופש העיסוק ולכבוד האדם.

המדינה, מצדה, הצדיקה את הגבלת תקופת ההעסקה באופי המיוחד של תפקיד העוזר המשפטי, המתאים לעורכי דין בתחילת הקריירה המקצועית; ברצון "לרענן את השורות" של מי שממלאים את התפקיד; ברצון לאפשר לעורכי דין רבים להתנסות בעבודה כעוזר משפטי; ברצון למנוע צבירת כוח בקרב עוזרים משפטיים ובכך לשמור על אי-התלות של השופטים; וברצון למנוע מצב שבו שופטים יהססו לסיים העסקה של עוזרים משפטיים אף שאינם מרוצים מתפקודם.

בית המשפט העליון, בדעת רוב של השופטים דנציגר ושהם, ובניגוד לדעתו החולקת של השופט נעם סולברג, מתח ביקורת על האופן שבו התקבלה ההחלטה על קציבה קשיחה וגורפת מראש של תקופת העסקתם של העוזרים המשפטיים.

השופטים טענו כי עולות שאלות ממשיות בעניין הסמכות להטיל מגבלה גורפת כזו וההחלטה לא הועלתה בזמן אמת על הכתב ולא נומקה כראוי. לדברי השופטים, רק כאשר העוזרים המשפטיים תקפו את ההחלטה בהליכים משפטיים, המדינה הציגה לראשונה את כלל השיקולים שעומדים ביסודה, והמשקל שנתנה לחלקם היה לא ראוי.

מנגד, הם קבעו, המדינה לא שקלה שיקולים שחובה היה עליה לשקול או שלא נתנה להם משקל מספיק, כגון העובדה שהחוזים המיוחדים ממילא מאפשרים למדינה לסיים בכל רגע את העסקתו של העוזר המשפטי; חומרת הפגיעה האישית בעובד שהעסקתו מסתיימת באופן שרירותי; והפגיעה בעבודת השופטים, שלא מאפשרים להם להמשיך להעסיק עוזרים משפטיים שמועילים להם.

עוד קבעו השופטים כי המדינה לא הוכיחה ששקלה פתרונות פוגעניים פחות מאשר הטלת מגבלה גורפת על תקופת העסקה של כל העוזרים המשפטיים.

לאור קביעות אלה הגיע בית המשפט העליון למסקנה כי ההחלטה על מגבלת השנים לוקה באי-סבירות מהותית, באופן שמחייב התערבות שיפוטית, והוציא צו מוחלט, שבו הורה למדינה לקיים משא-ומתן קיבוצי עם נציגות העובדים במטרה למצוא חלופה מוסכמת.

עוד קבע בית המשפט העליון כי במקום הקמת ועדת חריגים שתוכל להאריך את משך ההעסקה של עוזר משפטי רק במקרים מסוימים, תוקם ועדת חריגים שבה יידון באופן אינדיבידואלי עניינו של כל עוזר משפטי המבקש להאריך את העסקתו, תוך התחשבות, בין היתר, בשיקולים תפקודיים-מקצועיים, בתקופות העסקה קודמות של העוזר המשפטי ובחוות-דעתו של השופט. נוהל ועדת החריגים יגובש וינוסח במסגרת המשא-המתן הקיבוצי שיתנהל בין המדינה לבין נציגות העובדים.

עמדה נוקשה שחייבה התערבות

לדברי גביש וקובץ, פסק הדין הזה משתלב עם פסקי דין נוספים שבהם בתי המשפט ובתי הדין לעבודה יוצרים מודלים חדשים להעסקה בעלת מאפיינים ייחודיים. "הנחת המוצא שהצדדים הסכימו עליה הייתה שהעסקתם של עוזרים משפטיים בחוזים מיוחדים לתקופות קצובות היא כדין, בהכירם בכך שהאופי המיוחד של תפקיד העוזר המשפטי, כמעין משרת אמון שכוללת 'הצמדה' לשופט מסוים, אינו הולם את מודל ההעסקה הרגיל בשירות המדינה שהוא העסקה בתקן לפי כתב מינוי שיש עמה קביעות", הם מסבירים. "ואולם, הפתרון שאימצה המדינה של קציבה גורפת של משך ההעסקה אף הוא אינו הולם, והאתגר הוא למצוא מודל חדש שיאפשר העסקה לתקופה ממושכת שאין עמה קביעות, כשיש בעניין זה מפגש רצונות בין העוזר המשפטי לבין השופט שהוא מסייע לו".

גביש וקובץ מציינים את הדינמיקה שנוצרה בעקבות עמדה נוקשה מדי של נציבות שירות המדינה ודבקותה במודלים קיימים: "עמדה זו הביאה בסופו של דבר להתערבות של ארגון העובדים ולצורך בהכרעה שיפוטית שתחייב את המדינה להגמיש את עמדתה הן לגבי מודל ההעסקה, הן לגבי הגורם המוסמך לקבל את ההחלטה (לא סמכות בלעדית של נציבות שירות המדינה, כי אם ועדת חריגים שארגון העובדים שותף בקביעת נוהלי עבודתה) והן לגבי תוכן ההחלטה (הפחתת החשיבות של שיקולים ביורוקרטיים ומתן דגש לשיקולים תפקודיים-מקצועיים)".

- באילו מקרים נוספים הביא בית הדין לשינוי מודל ההעסקה?

"הדוגמה המובהקת היא הקביעה בפסיקה כי העסקת מטפלים עובדים זרים באנשים סיעודיים היא מודל העסקה מיוחד שחוק שעות עבודה ומנוחה אינו חל עליו. דוגמה נוספת היא הקביעה כי שעות נסיעה מסוימות שעושה העובד בשירות מעסיקו, הגם שעשויות לא להיחשב כשעות עבודה מובהקות, מזכות בתשלום שניתן להסכים עליו. אם ההסכמה סבירה ואינה מקפחת - בית הדין יאשר אותה".

עוד כתבות

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים