גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לחסן או לא לחסן

באילו מקרים ביהמ"ש יחייב את ההורים לחסן את ילדיהם?

חיסונים ויקל Vical / צילום: shutterstock
חיסונים ויקל Vical / צילום: shutterstock

רבות מארצות המערב מחייבות הורים לחסן את ילדיהם, באמצעות התניית הרישום למוסדות החינוך בהצגת תעודת חיסונים חתומה. בישראל, מאחר שהרוב המוחלט של ההורים נוהג לחסן את הילדים בהתאם להוראות משרד הבריאות, בשלב זה המדינה אינה מתערבת בשיקול-הדעת של הורים שנמנעים מלחסן, למעט כאשר בין ההורים עצמם פורצת מחלוקת בעניין זה, ובית המשפט נקרא להכריע בסוגיית החיסון.

בשבוע שעבר נדונה בבית המשפט לענייני משפחה בתל-אביב שאלת חיסונו של פעוט לפני כניסתו לגן, כאשר האב דרש כי הילד יחוסן, ואילו אמו מתנגדת לחיסונים.

המחלוקת לגבי החיסונים מושפעת במידה רבה מהפער בין טובת הכלל לטובת הפרט. ניתן להבין כי במתן חיסון - כמו בכל פעולה רפואית, פשוטה ככל שתהיה, מטיפול שיניים ועד הסרת שומה - יש סיכון לסיבוכים, גם אם מדובר בסיכון נמוך מאד, עד כי ניתן לכנותו נדיר. כמו כן, מובן כי גם כאשר הסיכוי להיפגע הוא אחד למיליון, עבור הפרט היחיד שנפגע, הסטטיסטיקה לא מעניינת, כי הוא נפגע במאת האחוזים.

מאידך, נראה כי מוסכם על הכול שטובת הציבור היא בחיסונם של ילדים מפני מחלות קשות ביותר כמו פוליו, שכן אם הציבור יחדל להתחסן, רמת הסיכון בהדבקות ממחלות תעלה לאין-ערוך על הסיכון הכרוך במתן החיסון.

במצב הנוכחי שבו רוב האוכלוסייה מתחסנת, מי שנמנע מלחסן את ילדיו בטענה כי הסיכון במתן החיסון עולה על הסיכון שבחשיפה למחלה קשה, עושה כן בהסתמך על כך שיתר הציבור לוקח על עצמו את הסיכון הגדול יותר, לכאורה כמובן, שבקבלת החיסון. אין זה שונה ממי שנמנע מלהעמיד את עצמו בסיכון ובהקרבה הכרוכים בהתגייסות לצבא, על סמך העובדה שיתר הציבור דואג להמשך קיומו של צבא הגנה מתפקד, או למי שלא משלם מסים, בהסתמך על כך שהזבל ימשיך להיות מפונה מרחובות מגוריו גם ללא תרומתו לנושא זה, שכן יתר התושבים משלמים.

טענתה העיקרית של האם בתיק שנדון כעת הייתה כי לאור העובדה שהמדינה אינה מחייבת את ההורים לחסן את ילדיהם, זכותה למעשה להיות "טרמפיסטית" על "טבעת ההגנה" שמספק לה הציבור הישראלי שכן מחסן את ילדיו, ובכך מוריד את הסיכון של בנה להידבק במחלה לאפסי, גם אם לא יחוסן.

בית המשפט לענייני משפחה מינה מומחה לתת חוות-דעת בשאלה האם טובתו של הילד לקבל חיסון, ודעתו של המומחה בעניין זה הייתה נחרצת: הסיבוכים והסיכונים במתן חיסון הם נדירים ביותר ונמוכים לאין-שיעור מהסיכונים הכרוכים במחלות בהן עלול לחלות הילד שאינו מחוסן.

המומחה דחה את טענת האם כי הוא רואה לנגד עיניו את טובתו של הציבור בעידוד להתחסן ולא טובתו של הילד, וכן את הטענה כי הסיכון להידבקות ילד בלתי מחוסן במחלות קשות היא אפסית. המומחה הצביע על כך שבעידן של "כפר גלובלי" הכולל תנועת מטיילים, מהגרים ועובדים זרים, החשיפה למחלות קשות דווקא עלתה באופן ניכר. כמו כן ציין המומחה כי הן האב, החי בתל-אביב, והן האם, החיה בקהילה דתית, מתגוררים באזורים בהם תנועת ההתנגדות לחיסונים תפסה תאוצה, ולכן הילד חשוף לסיכונים גבוהים יותר כאשר אינו מחוסן.

לאור דברים אלה, בית המשפט חייב את האם לחסן את הילד, בטרם יתחיל את שנת הלימודים במוסד החינוכי. אין ספק כי כל פסיקה אחרת הייתה מעבירה מסר בעייתי מאד מבחינה ציבורית ומביאה אחריה גל של דרישות להימנע ממתן חיסונים.

נראה כי במקרה של מחלוקת בין הורים על הצורך בחיסון ילדים, בית המשפט יאפשר סטייה מהמלצות משרד הבריאות רק במקרה שבו ההורה המתנגד לחיסון יוכיח חריגות ספציפית אצל ילדו, כמו סיכון מוגבר לתגובה אלרגית.

עו"ד ליהיא כהן-דמבינסקי, מנהלת פורום דיני משפחה ב"גלובס", מומחית לדיני משפחה וירושה, בעלת אתר ww.divorceinfo.co.il 

עוד כתבות

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

שדה חיטה בדרום אוקראינה / צילום: ap

תמורת הסכם עם ארה"ב, ישראל תגביל את ספקית החיטה העיקרית

בכירים ישראליים צפויים לבקר בוושינגטון ולסכם את פרטי הסחר החדש עם ארה"ב ● ההתחייבות הישראלית ביחס ליבוא החיטה, והחשש במגזר העסקי - תביא לעלייה ביוקר המחיה

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

החשמל בנוהל חירום: מאגרי לוויתן ואנרג'יאן הושבתו בזמן שתמר בתחזוקה

בלוויתן מדובר בחיישן תקול, ובאנרג'יאן מקור התקלה עוד לא ברור ● כמה שעות אחרי תחילת התקלה, בלוויתן מדווחים על סיומה

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ חשף כי שוחח עם איראן: "אמרתי להם - בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים"

הנשיא אישר כי בכוונתו להמשיך להיות בקשר עם גורמים באיראן • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"