גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלת שוק: השווקים מתרוקנים מקונים - ומתמלאים במסעדות

שוקי האוכל והשווקים הוותיקים הולכים ומתמלאים בעסקי הסעדה ■"הקהל רוצה חוויה של שוק עירוני תוסס ומסעדה באותה אווירה. המסעדות לא יוכלו להרוויח כשהדוכנים האותנטיים לא יהיו שם"

שוק צפון / צילום: איל יצהר
שוק צפון / צילום: איל יצהר

אם בעבר הקונוטציה הראשונית של שוק הייתה ערב רב של קולות, תבלינים, ירקות ופירות, על רקע קריאות מוכרים המכריזים על המבצע היומי, בשנים האחרונות הריח והבלגן הוחלפו בדוכנים מסודרים, והפטרוזיליה והמלפפון הוחלפו בפוקצ'ה, באן או פיש אנד צ'יפס.

המגמה בשווקים העירוניים ברורה וחד-משמעית - עלייה חדה במספר הדוכנים שמגישים אוכל, החל בקבבים ובבורקסים המסורתיים, וכלה בדוכנים המתמחים באוכל רחוב מתאילנד ועד מרכז אמריקה, ומקומו של האלכוהול לא נפקד. האווירה שמחה וצעירה יותר, אבל מעוררת אי-שקט מסוים בקרב בעלי הבסטות וגם אצל מומחים המתבוננים בתופעה מבחוץ.

בשוק מחנה יהודה בירושלים קיימים כ-80 עסקי הסעדה, שמהווים 23% מהמתחם, והיד עוד נטויה; בשוק פשפשים ביפו שטחי ההסעדה גדלו ב-60% בעשור, והתופעה הולכת ומתפשטת לעוד ועוד שווקים. וכל עסק הסעדה שנכנס, למעשה מוציא בסטה של ירקן שלא יחזור.

אחת הסיבות לעלייה בדוכני ההסעדה היא נטישת הצרכנים את השווקים העירוניים, שנתחיהם בפדיון של שוק מוצרי המזון והסופרמרקט ירד מ-5% לפני כ-5 שנים לכ-3% בלבד. על-פי סקירת מצב השווקים של נירית לויתן, אנליסטית בכירה במשרד הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, יש לנטישה הזאת שתי סיבות מרכזיות. האחת היא רשתות הדיסקאונט שהפכו את השוק לפחות רלוונטי. הן מציעות "מחירי שוק" במקומות נגישים וזמינים, כולל חנייה וחוויית קנייה נוחה ומהירה. הסיבה השנייה היא קניות האונליין, שבדרך כלל מושלמות באמצעות קנייה מצומצמת בקרבת הבית. כיום 4% מהצרכנים רוכשים את מוצרי המזון באינטרנט, ונתח זה צפוי להגיע ל-8%-10% ב-2020. מגמה נוספת היא מעבר של משקי הבית לאכול יותר בחוץ או לקנות אוכל מוכן, הוצאות שנגרעות מהסכום שנהגו להוציא בעבר על מוצרי מזון וסופרמרקט. אם ב-2008 ההוצאה של משקי הבית על הסעדה בישראל עמדה על 13% בלבד, כיום היא צמחה ל-17%, והיד עוד נטויה. ההערכות הן כי ב-2022 נגיע לצריכה של 25% בתחום.

סיבה נוספת היא שבעלי הנכסים - במקרה זה העיריות - מרוויחים פי יותר בדמי השכירות. לדברי תמיר בן שחר, מנכ"ל צ'מנסקי בן שחר: "כל זה קורה בעידוד בעלי הנכסים שמרוויחים פי שניים ויותר בדמי השכירות החודשיים לעסק הסעדה לעומת דוכן המוכר מוצרי מזון". 

לדבריו, אחת המורכבויות בהתמודדות בענף השווקים היא היעדר מדיניות וניהול מקצועי ומבוקר של השווקים הציבוריים מצד הרשויות, ולכן הם נמצאים בסכנת היעלמות. הוא מציין כי באירופה, ובייחוד בערים גדולות כמו פריז, העירייה דואג לשמר את השווקים ומונעת פגיעה בדוכני האיכרים ובבסטות האותנטיות באמצעות תקנות וחוקים עירוניים.

האם העיריות יוכלו לתת פתרון שימנע את השתלטות עסקי ההסעדה? לפחות בשלב זה, נראה שכשהעירייה כן מחליטה להתערב זה לפעמים מעט מדי ומאוחר מדי. לדברי ארנון גלעדי, המשנה לראש העיר תל-אביב, "במתחם שוק הפשפשים ראינו שהוא מתחיל לאבד את צביונו ומתחיל לקבל אופי של שוק אוכל, אז הגבלנו את מספר עסקי ההסעדה במתחם. יש לנו מסמך מדיניות שנקבע בשנות ה-90 שמתייחס לצפון דיזנגוף ובן יהודה, או בשנקין בשנות ה-80, שלא יפתחו יותר מסעדות ממה שקיים. המעורבות העירונית בקביעת מספר עסקי המזון מוכרת גם מהעבר".

עם זאת, העירייה צפויה להשקיע בשוק הכרמל כ-100 מיליון שקל בשיפוץ גדול שייצא לדרך בתקופה הקרובה. לדברי גלעדי, "יש אי-הבנות ומחלוקות בין העירייה לבין הסוחרים, ובימים אלה נעשים ניסיונות לפתור אותו", אך בעיני הסוחרים בכרמל, התוכנית של העירייה היא גזר דין מוות לשוק במתכונתו הנוכחית.

"זה המקום היחיד שלא מפרסמים אותו והוא תמיד מפוצץ, כי לא צריך", אומר אהרון גבריאלי, בעל בסטה בשוק. "אנחנו רוצים שהשוק יישאר אותנטי, זה הייחוד שלנו. מי שרוצה מתחם שילך לשרונה, שילך לעזריאלי. אצלנו יש מקום גם לתיירים הצרפתים שעולים מהים בביקיני, וגם לשלי יחימוביץ' שגרה לידינו וקונה בשוק.

"אנחנו רוצים שהעירייה תעשה שיפוץ קטן למדרכות, תאורה ללילה, את הדברים המינימליים, אבל התוכנית שלהם - לצבוע את כל הבסטות בצבע אחיד ולשים קירוי - תגרום לשוק בית קברות. אנחנו רוצים לשמור על הצבעוניות. אנחנו לא רוצים להיראות כמו שוק התקווה, ששומם באמצע השבוע אחרי השיפוץ שעשו שם".

שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, מודאג מהמגמה: "בשנים האחרונות ראינו כניסה של מסעדות לשווקים העירוניים, מחנה יהודה למשל, שזה מבורך, אבל צריך לשמור על התמהיל ולא לאפשר שיקרה מצב שהמסעדות משתלטות על השוק וזה הופך לפוד קורט. הקהל רוצה לקבל חוויה של שוק עירוני תוסס ומסעדה באותה אווירה. המסעדות לא יוכלו להרוויח כשהדוכנים האותנטיים לא יהיו שם".

בשנים הקרובות השווקים יידרשו להמציא עצמם מחדש - יצליחו אלה שיספקו ללקוחותיהם חוויית בילוי והסעדה, לצד העוגן של השוק הקלאסי. מיכאל וייס, יזם ומדריך במיזם תיירות השווקים "יאללה בסטה" מאמין שבשוק מחנה יהודה דור ההמשך של בעלי הבסטות הצליח לפצח את השיטה.

"הבן של בעלים של חנות דגים בשוק מחנה יהודה שפועלת כבר 30 שנה, פתח דוכן הסעדה בסמוך לחנות הדגים של פיש אנד צ'יפס, כלומר האבא יוכל להמשיך למכור דגים כפי שהוא עושה כבר 40 שנה, והבן לוקח את זה הלאה לכיוון ההשתנות של השוק ופועל גם בלילה. ויש קצבייה שפועלת בשוק למעלה מ-45 שנה, והשנה הבן של הקצב פתח מסעדת בשרים קטנה שפועלת בשוק שלוקחת היישר מהאטליז לגריל".

המסעדות באזור השווקים נפגעות

בשוקי האוכל הפרטיים שהחלו להיפתח בעשור האחרון שיעור עסקי ההסעדה היה גבוה יותר לכתחילה, אבל סובלים מבעיות דומות. "כשאתה מוכר פטרוזיליה ומלפפונים קשה מאוד לשלם את השכר דירה שדורשים במקומות האלה", אומר ברמן על מתחמי השווקים הפרטיים. "לכן מנהלי השווקים האלה מעדיפים עסקי מסעדנות, שיכולים לשלם שכר דירה גבוה יותר למ"ר. הם מכניסים עסק אחד של חנות גבינות או ירקות, שהוא סוג של עלה תאנה לכל המתחם ומאפשר לקרוא לו שוק, אבל זה בעצם פוד קורט".

כיום דמי השכירות החודשיים לדוכן בשוק פרטי עומדים על 10-15 אלף שקל, ובר או בית קפה משלמים 20-30 אלף שקל. "בדיוק מהסיבה הזאת, בעלי הנדל"ן ובכללם גם העירייה יעדיפו את מי שיכול לשלם יותר", אומר בן שחר.

"במסעדות מדווחים על קשיים מאוד גדולים בשווקים", אומר ברמן. "קשה מאוד לשלם את שכר הדירה ואת הוצאות התפעול, ההכנסות לא מספיקות כדי לכסות את כל זה. זה ענף שקשה להצליח בו בכל מקום, גם ברחוב וגם במתחמים, אך השכר הדירה במתחמים מכריע את המסעדנים".

השווקים הפרטיים לא רק מתקשים להיות רווחיים בפני עצמם, אלא גם משפיעים על מסעדות שנמצאות באזורים שלהם ובמוקדי עיר אחרים, שכן כמות הכסף והלקוחות מוגבלת.

לדברי גלעדי, "מתחם שוק צפון ברמת-החייל, למשל, פוגע ברווחיות של העסקים הסמוכים. זו תופעה שהשתרשה בתקופה האחרונה, ולאט-לאט זה צובר תאוצה וצריך למצוא את האיזון. היום אין לעירייה מדיניות מוסדרת. כשמישהו מגיש בקשה ומשרד הבריאות נותן לו אישור, אין לנו יכולת להתנגד, אבל היות שזו תופעה מתרחבת אנחנו שוקלים לפתח מסמך מדיניות כלל עירונית".

עדות לכך ניתן למצוא בפוסט שכתב רועי קפלן, מבעלי מסעדת פסטה מיאה, שסגרה את שעריה ברמת-החייל אחרי 18 שנות פעילות: "כשאנחנו פתחנו היו שלוש מסעדות בשכונה. לפני עשור היו בה 15. היום, להערכתי, יש מאות עסקי מזון. אף אחד מהם לא באמת חי ברווחה".

לשאלה אם היה ממליץ לעסק לפתוח דוכן הסעדה במתחם שוק, משיב ברמן, "הייתי אומר לו לבחון את זה מאוד בזהירות ולהבין מה התמהיל של העסקים בשוק, ועל איזה קהל יעד השוק הזה בונה, ולא להסתמך על תיאורים אופטימיים שמתבססים על תיירים שלא בהכרח יגיעו לכאן. המתחמים האלה הם מלכודת דבש. כדי שבשוק יהיה פוטנציאל עסקי צריך שתהיה בו פעילות כל היום, ואם אתה בנוי רק על ארוחה עסקית שתן ביס וסיבוס גוזרים עליה קופון, קשה מאוד להרוויח".

אחד הסוחרים שמחזיק עסקים בלא מעט שווקים מחזק את דבריו ומספר כי "הציעו לנו לקחת בשוק צפון דוכן במקום עסק אחר שיצא משם, בחינם, ואפילו על זה אמרנו 'לא, תודה'. יש שם פיק של שעה וחצי בצהריים שמהווה 80% מהמכירות של אותו יום, ובענף שלנו זה לא מספיק".

שוק הנמל בירידה

שוק האוכל המקורה הראשון נפתח בנמל תל-אביב על-ידי מיכל אנסקי ושיר הלפרן. לפי צ'מנסקי בן שחר, הוא ירד מהותית מפדיון חודשי של 7-8 מיליון שקל לפני שנתיים ל-4-5 מיליון שקל כיום. הבא בתור היה שוק נמל יפו שנפתח בקול תרועה רמה באוגוסט 2012 ובינתיים נסגר.

שוק הנמל

השלישי שנפתח היה שרונה מרקט, שנחשב לגדול ביותר עד כה, אולם הוא הצליח הרבה פחות מהציפיות. "עשו שם הרבה מאוד טעויות כי הוא היה המתחם הגדול הראשון, אך בניית מאות יחידות דיור חדשות והקמת המגדל החדש של עזריאלי ייצרו מצב שיהיו סביבו הרבה מאוד לקוחות חדשים ויש לו תקווה", אומר בן שחר.

שרונה מרקט

המתחם הבא שהוקם היה שוק צפון, גם הוא של אנסקי, שמרביתו עסקי הסעדה. שוק אוכל נוסף נפתח בינואר האחרון, גם הוא בתל-אביב, בשם שוק רוטשילד-אלנבי, ובדומה לקודמיו, גם הוא שם דגש מרכזי על עסקי ההסעדה. בנוסף, צפויים לקום בקרוב שלושה שוקי אוכל בצפון, בגינדי בוחנים אפשרות להקים שוק בקריית אונו ולאחרונה נודע גם על שוק כשר שיוקם בפתח-תקווה.

שוק צפון

בינתיים קבוצת עזריאלי הקימה בקניון ראשונים בראשון-לציון מתחם שוק וגם בקניון אושילנד בכפר-סבא נפתח שוק. גם בקניון הזהב בראשון-לציון היה אמור להיפתח שוק שתוכנן לגודל של 12 אלף מ"ר - ותקוע בגלל מאבק משפטי בין קבוצת גינדי לקבוצת מגדל.

"כמעט ואין היום מרכז מסחרי שלא מדבר על לקחת את הפוד קורט שלו ולהפוך אותו לשוק מפונפן. כולם מחפשים לספר סיפור אחר, והשם מרקט מספק את זה. הקניונים נורא דומים ואתה לא מצליח לבדל את עצמך", מסביר בן שחר. "המרקט הוא מתחם נקי יותר המעניק חוויית קנייה שמייצרת עוד עוגן למרכז המסחרי. היום גם בישראל וגם בעולם 5%-8% מהשטחים במרכז מסחרי מופנים לשטחי הסעדה ובתי קפה, והנתח הזה צפוי לגדול ל-25%-30%".

שוקי האוכל

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

הפגנה פרו־פלסטינית בטריניטי קולג' בדבלין, ביום שבת האחרון / צילום: Reuters, Mostafa Darwish

האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

התקשורת בבריטניה דיווחה כי טריניטי קולג', המוסד האקדמי היוקרתי ביותר באירלנד, הודיע שיסיט השקעות מישראל, בתום משא ומתן עם מוחים פרו־פלסטיניים בקמפוס ● המפגינים השתלטו על הכניסה למכללה, המהווה אטרקציה תיירותית, ומנעו כניסה של תיירים ומבקרים לאתר

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Reuters, Leonhard Foeger

ההופעה הישראלית והמלחמה בעזה השתלטו על סדר היום באירוויזיון השנה

מחווה פרו-פלסטינית במהלך חצי גמר של משתתף שבדי בתחרות, שהציג כאפיה כרוכה על ידו, קריאות בוז שנשמעו במהלך ההופעה של הנציגה הישראלית עדן גולן, ואופי הקבלה של השיר הישראלי השתלטו על הכותרות בנוגע לתחרות הזמר האירופית השנה ● ובין ההפגנות האלימות, התפתחות מפתיעה כשעדן גולן זינקה מהמקום השמיני למקום השני בטבלת ההימורים

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

ארסנל נשק בלתי נגמר / צילום: Reuters, Iranian Army/WANA

ארסנל בלתי נגמר: איזה נשק יש עדיין לחיזבאללה?

מפצצות מרגמה, דרך קטיושות וכטב"מים ועד טילי סקאד וטילי שיוט ● האמצעים שהציג חיזבאללה עד כה הם כאין וכאפס לעומת אלה שהוא יכול להפעיל במקרה של מלחמה כוללת בצפון

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים