גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה להפוך לעד מדינה?

זה אולי לא משתלם נפשית - אבל משתלם כלכלית. חפשו את הכסף

בראיון שהעניק השבוע למוסף G של "גלובס", חושף אדם פלוני ששימש עד מדינה נגד בכיר לשעבר, את המחיר הנפשי והאישי הכבד שהוא נדרש לשלם לאחר שהחליט להפוך לעד מדינה בניסיון להציל את עורו. "הייתי צריך להגיד לא להסכם עד המדינה. היום אני יודע שעשיתי את הטעות של החיים שלי", אומר פלוני באותו ראיון. לדבריו, "מאדם אמיד ובעל נכסים הפכתי לפושט רגל".

פלוני אינו לבד. כל עד מדינה באשר הוא מכיר לפחות חלק מהתחושות שעליהם הוא מדבר בראיון ל-G. למשל, את התחושה של להיות מסומן כשטינקר, את הנידוי החברתי, את הפגיעה במשפחה, בילדים, ובדימוי העצמי.

אז למה למרות הכול יותר ויותר חשודים בעבירות צווארון לבן מחליטים בשנים האחרונות להפוך לעדי מדינה? מעדי שלג, עבור בשולה זקן ועד למיקי גנור.

התשובה הטריוויאלית יכולה להיות שהם קונים בכך את חירותם - במקום לשבת שנים ארוכות בכלא, בזכות ההסכמים, עדי המדינה מרצים עונשי מאסר קצרים ויכולים לכאורה לחזור למשפחתם ולחייהם במהירות יחסית. יש בכך אמת. שולה זקן למשל, אמורה הייתה להישלח ללפחות חמש שנות מאסר אם היא הייתה מורשעת בעבירות השוחד שבהן הודתה במסגרת הסדר עדת המדינה שחתמה עם הפרקליטות ושבמסגרתו נשלחה ל-11 חודשי מאסר בלבד.

מיקי גנור, עד המדינה בפרשת הצוללות וכלי השיט, היה צפוי למאסר דומה, אלמלא היה הופך להסכם עד מדינה שבמסגרתו הוסכם כי הוא ירצה שנת מאסר אחת בודדת.

אבל מניע חשוב לא פחות מהמניע של קיצור תקופת המאסר, שבעטיו מחליטים חשודים בפלילים להפוך לעדי מדינה, הוא המניע הכלכלי. פלוני שהתראיין ל-G אולי הפך לפושט רגל, אבל מרבית החשודים שחותמים על הסכמי עד מדינה דווקא מצילים את עצמם בכך מפשיטת רגל או מהתדרדרות כלכלית.

הנכסים של ארי הרו

רבים הרימו גבה כששמעו שקצין המשטרה ערן מלכה, הסכים ללכת לשנים ארוכות בכלא במסגרת הסכם עד המדינה שהוא חתם עם הפרקליטות בתיק רונאל פישר. אבל מה שרוב הציבור לא יודע הוא שההסדר של ערן מלכה שווה לו פחות או יותר 7 מיליון שקל (כמיליון שקל על כל אחת מ-7 שנות המאסר שהוא מרצה).

במסגרת ההסכם עם מלכה ויתרה המדינה על נקיטת סנקציות כלכליות קשות נגדו. בין היתר, התאפשר לו בזכות ההסכם לקבל 400 אלף שקל כמענק פרישה מהמשטרה, בנוסף, מלכה מקבל גמלה ששווה מיליונים בגין שנות עבודתו במשטרה. מלכה גם לא נדרש להחזיר את כספי השוחד שקיבל, בשווי מיליונים, והמדינה ויתרה לו גם על תשלום מסים בגין כספי השוחד.

מלכה אינו יוצא דופן. לעד המדינה בתיקי ראש הממשלה נתניהו, ראש סגל משרד ראש הממשלה לשעבר, ארי הרו, תפסה המדינה נכסים לא מעטים שהיא יכולה הייתה לחלט לו הוא היה מורשע בפלילים. בזכות הסכם עד המדינה שערך, הצליח הרו להחזיר לעצמו את אותם נכסים.

גם לשולה זקן, מזכירתו לשעבר של אהוד אולמרט, רצתה המדינה לחלט 1.2 מיליון שקל. בסופו של דבר, במסגרת הסכם עד המדינה עליו חתמה בתיק הולילנד, חילטה המדינה ליד ימינו לשעבר של אולמרט 70 אלף שקלים בלבד.

דברים דומים אפשר לומר על כמעט כל עד מדינה שהיה חשוד בעבירות צווארון לבן. בין היתר, בזכות עורכי הדין המנוסים של אותם חשודים ששמים דגש רב על ההיבט הכלכלי של הסכם עד המדינה. המסקנה: להיות עד מדינה זה אולי לא ממש משתלם נפשית, אבל בהחלט משתלם כלכלית.

בין שני נחקרים: דרעי מאופק, נתניהו תוקפן

1. מדהים לראות את הפער הגדול באופן שבו שני הפוליטיקאים הבכירים ביותר שמתנהלות נגדם חקירות פליליות, ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושר הפנים ויו"ר ש"ס, אריה דרעי, מתמודדים ציבורית עם הסיטואציה הלא-נעימה.

בעוד השר דרעי בחר בדרך מאופקת של השלמה, מתן כבוד לרשויות החוק, והתמודדות עם הטענות הקשות נגדו רק בחדרי החקירות של המשטרה, רה"מ נתניהו טוען שהחקירה נגדו אינה עניינית, אלא נועדה להפיל שלטון מכהן ונובעת ממניעים פוליטיים; או במלים אחרות, שהרשויות מושפעות ממניעים זרים בעצם קיום החקירה.

המסר הקבוע שדרעי מעביר אחרי כל חקירה לחסידיו ולציבור הרחב הוא: "הם עושים את עבודתם, ואנחנו משתפים פעולה עם עם החוקרים ומכבדים את החקירה".

ואילו רה"מ נתניהו בחר בדרך הפוכה. הוא אמנם נזהר שלא לתקוף באופן ישיר את היועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה או מפכ"ל המשטרה, אבל תוקף את כל מי שעוסק בחקירות (התקשורת) או נוגע אליהן (מני נפתלי).

יתר על כן, בניגוד לדרעי, שמקפיד לא לומר שום דבר על החקירות עצמן, נתניהו מטפטף את קו ההגנה שלו בפומבי. בתיק 2000, למשל, שעוסק בדיל המושחת שסגר נתניהו לכאורה עם מו"ל ידיעות אחרונות, נוני מוזס, נתניהו חוזר וטוען כי לא ייתכן שהוא נחקר באזהרה בעוד ש-5 חברי הכנסת שהגישו את הצעת החוק נגד "ישראל היום" ו-43 חברי הכנסת שהצביעו בעד החוק, מטופלים אחרת. ב"משפטית" קוראים לזה טענה לזיכוי מחמת הגנה מן הצדק מן הטעם של לאכיפה בררנית.

אין ספק שהדרך בה בחר דרעי היא יותר מכובדת ושמצופה היה מראש ממשלה בישראל שינהג באופן דומה ומכבד לרשויות החוק. אבל של מי היא הדרך היותר יעילה? האם דרכו השקטה של דרעי תסייע לו לצאת הפעם בשלום מהחשד לשחיתות? שמא דרכו הבוטה של נתניהו תביא לסגירת התיק נגדו? עדיין מוקדם לדעת. ואולי בשני המקרים זה כלל לא ישנה. מה שידוע בביטחון הוא שדרעי פועל על סמך ניסיון. ההתייחסות של דרעי ואוהדיו לרשויות החקירה במקרה הנוכחי, שונה תכלית השינוי לא רק מזו של נתניהו, אלא גם מהאופן שבו התמודד דרעי עם חקירתו הקודמת. את הסוף של החקירה ההיא כולנו זוכרים. אין חכם כבעל ניסיון.

החנופה של נוה; הצניעות של נאור, הקלישאות של מנדלבליט

2. פעמיים בשנה נפגשים ראשי מערכת המשפט בכנסים שעורכת לשכת עורכי הדין. הפעם הראשונה - באביב, בעיר אילת; והשנייה - בשלהי הקיץ, עם סיום פגרת בתי המשפט. כנס כזה נערך ביום רביעי האחרון במלון דיוויד אינטרקונטיננטל בתל-אביב.

מאז שנבחר עו"ד אפי נוה לראש לשכת עורכי הדין, ומאז מונתה לפני יותר משנתיים איילת שקד לשרת המשפטים, כללי הטקסים כמעט ידועים מראש: הם נפתחים בדברי ברכה של נוה, שמקדיש את עיקרי נאומו לדברי שבח לעצמו וללשכת עורכי הדין, תוך שהוא מונה הן את הישגיה הממשיים של הלשכה בראשותו והן את המדומים; אחרי דברים אלו מברך נוה אחד-אחד, את אורחיו הבכירים ומפזר עליהם שבחים. כשמגיע תורה של שרת המשפטים שקד - שעמה כרת נוה ברית בכל הנוגע למינויי שופטים ובנושאים נוספים - השבחים של ראש הלשכה הופכים למליצות והמליצות לספק חנופה.

בכנס הלשכה שנערך השבוע, ולא בפעם הראשונה או השנייה, הצהיר נוה ש"איילת שקד היא שרת המשפטים הטובה ביותר שהייתה כאן בעשור האחרון".

אחרי שנוה מפנה את מקומו על הבמה, עולים ובאים הקודקודים כדי לשאת דברים. נשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, נוהגת לקרוא מהדף את דבריה החשובים תמיד, בשקט ובמונוטוניות. גם כשהיא מדברת על נושאים שבלב המחלוקת הציבורית - פסק הדין שניתן בעניין גירוש המסתננים למשל - נראה כאילו נאור עושה זאת באותו אופן שבו היא מספרת סיפור ערש לנכדתה הקטנה לפני השינה. זה בסדר. שופטים גדולים לא חייבים להיות נואמים גדולים. אבל יש משהו אירוני בכך שדווקא פסל מוזהב של נאור הוצב הלילה על-ידי אלמונים בגבעת רם. הנשיאה נאור היא השופטת הכי צנועה שיש.

אחרי נאור מגיע לפי המסורת תורו של היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט. על רקע החקירות הנוגעות לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ובאין לו אפשרות לחשוף בפומבי את הפרטים מאותן חקירות, עשה לו לאחרונה היועץ מנדלבליט מנהג להזכיר בנאומיו את מה שאמור להיות המובן מאליו.

וכך מנדלבליט שיחרר ביום רביעי סיסמאות, כגון "אם יהיו ראיות, יוגש כתב אישום", "אם לא יהיו ראיות, תיק החקירה ייגנז", "ההחלטה תתקבל על סמך השיקול המקצועי והאינטרס הציבורי", "המטרה היחידה היא הגעה לחקר האמת", "אני מפקח על החקירות מקרוב", ועוד כהנה וכהנה אמיתות שלומד כל סטודנט שנה א' למשפטים. אבל מנדלבליט צודק - לאחרונה נראה שהם נשכחו מלבו של חלק מהציבור.

מנאום לנאום, מתקפות שקד על העליון מחריפות. 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם