גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עומרית: יישוב היפותטי שיחליש את הנגב ויעלה מיליארדים

החברות א.לוי ומשהב משווקות קרקעות לבניית וילות בישוב החדש עומרית שבדרום ■ הבעיה היא שאף אחד לא אישר עדיין הקמה של יישוב חדש במקום, ועל חלק מהאדמות יש כפר בדואי לא מוכר

עומרית בסרטון הפרסומת / צילום מסך
עומרית בסרטון הפרסומת / צילום מסך

בפייסבוק מתגלגל כבר זמן מה סרט פרסומת המשווק מגרשים לבניית וילות ביישוב עומרית, שיוקם בעתיד לצד כביש 62, רק 14 ק"מ דרומית לבאר שבע. המפרסמים רוכבים כמובן על הגל: "הדרום שועט קדימה", "באר שבע הולכת להיות בירת הסייבר בחצי הכדור המערבי", וזה "המקום הנכון לחיים חדשים". היישוב החדש מוצג כ"יישוב קהילתי איכותי", "המשך ישיר ליישובים האיכותיים עומר, להבים ומיתר".

יוסי רם הוא סוכן מחברת התיווך גרין האוס שעובד עבור חברת א.לוי, שהיא יזמית היישוב ביחד עם חברת משהב. האדמה שעליה מנסות החברות א.לוי ומשהב להקים את היישוב נמצאת בחלקה בבעלות פרטית ובחלקה היא אדמת מדינה. רם מודע לעובדה שהוא מוכר מגרשים ביישוב שעדיין אינו קיים, ואין עדיין בכלל אישור להקמת היישוב, אך הוא מבקש להדגיש שהקרקע שהוא משווק היא קרקע פרטית. לדבריו, העניין מטופל, אלא שלמדינת ישראל יש אינטרס להסתיר את הסדרת הקמת עומרית.

דוח שהוכן ע"י השמאי רן וירניק, לבקשת היזם א.לוי, מוגדר על ידו כ"שומת מקרקעין מבוססת הנחה", כלומר מחיר המבוסס על הנחה שאכן יוקם יישוב. מרוב שההנחה היפותטית, הקרקע כרגע בייעוד חקלאי והמחירים נוחים: מגרש בגודל חצי דונם עולה 164 אלף שקל. לשם השוואה, בעומר עולה מגרש בגודל דומה 1.45 מיליון שקל, ובמיתר 820 אלף שקל.

היזמים, וגם מחבר הדוח, מבססים את האופטימיות שלהם על כך ש"קיימת כוונה להקים בטווח הקצר חמישה יישובים במרחב הנגב המזרחי, ביניהם היישוב עומרית. לפיכך, ניתן להניח כי קיימת סבירות גבוהה שהקמת היישוב תתממש בתקופה הקרובה".

"לנייד את הבדואים"

עזרא לוי, הבעלים של חברת הבנייה א.לוי, מאמין בכל לבו (כצפוי) בהקמתו של היישוב ולדבריו יש לו אפילו מסמך של משרד השיכון שמעיד על הכוונה להקים חמישה ישובים יהודיים. "זו קרקע חקלאית, אנחנו עומדים בתקן 22 (הצגת שומה לקרקע המשווקת לציבור על בסיס צפיות), אנחנו לא מספרים סיפורים, אנחנו פועלים לפי החוק, הקרקע היא שלנו כבר 22 שנה. אנחנו יחד עם משרד השיכון, יד ביד, לא מבטיחים כלום".

- אתם לא חוששים שהקמת היישוב תתעכב?

"יש משהו שלא נתקע במדינה? על הקרקע הפרטית גם אין בדואים. הם לא עולים על קרקע פרטית. הכל פתוח".

דווקא העובדה האחרונה שהוא מציין, שרק על הקרקע הפרטית אין בדואים, מלמדת כי הקמת היישוב עומרית מעוררת שורה של שאלות תכנוניות, כלכליות וחברתיות. הקרקע אינה ריקה - יש עליה כפר בדואי לא מוכר, אלזרנוג, שבו מתגוררים כ-5,000 איש.

מדברי רו"ח עזרא ערוסי, מנכ"ל משהב, ניתן להבין כי משיקולים טקטיים החליטה החברה להקפיא את שיווק הפרויקט בשלב זה: "הקמנו לובי בכנסת, בראשות ח"כ בצלאל סמוטריץ', שהתכנס לפני חצי שנה. הוחלט לנייד 300 משפחות בדואיות שנמצאות על הקרקע של עומרית, ששייכות לרשות מקרקעי ישראל, ליישוב רהט, אבל, התגבשה ההבנה שאם ההכרזה על עומרית תצא היום, הבדואים לא יצאו. מטעמי טקטיקה קיבלנו את הגישה להשהות את הלחץ על הכרזת היישוב".

אסף עוזרי, עוזרו של ערוסי, מסביר שמשהב - חברה בבעלות תנועת הפועל המזרחי (השייכת למעשה למפלגת הבית היהודי) - קנתה את הקרקע מטעמים אידאולוגיים של "בניית הארץ" ו"שליחות", ופחות ממניעים כלכליים טהורים. לדבריו, החברה הפסיקה העיסוק בפרויקט ומי שמשווק הקרקעות היא חברת א.לוי.

"לחיות כמו בני אדם"

נציג תנועת רגבים ("סדר יום יהודי וציוני בענייני קרקע וסביבה"), עמיחי יוגב, מבקש להבהיר שאין להם עניין מיוחד בקידום הקמת היישוב עומרית. מבחינתם, הסוגיה העיקרית היא ההתיישבות הלא חוקית על קרקע פרטית ששייכת ליהודים: "יש שם חלקה בגודל של 600 דונם שהיא בבעלות משותפת (מושע). לחברות א.לוי ומשהב יש רסיסי קרקע שם.

"אנחנו מייצגים את צאצאי משפחת איסמעילוף, שמחזיקה בכ-11% מהקרקע מאז שנות ה-30. בני שבט אבו קוידר פנו אלי ואמרו: 'אנחנו אנשים מתקדמים, רובנו משכילים, יש פה עורכי דין ורופאים. אנחנו רוצים לחיות כמו בני אדם ופה זה לא יקרה. אנחנו רוצים לעבור לרהט'. המדינה תכננה להם שכונה שמנותקת מרהט, אבל ראש עיריית רהט, טלאל אל קרנאווי, תוקע את זה בגלל כל מיני פוליטיקות פנימיות ומניעים אישיים".

אולם חלק מתושבי אלזרנוג אינם רוצים כלל להתפנות. אברהים חסנאת, יו"ר עמותת קפא, אמר בהפגנה שנערכה נגד המעבר כי צריך להקים במקום "עיר מעורבת ליהודים ולבדואים, שיהיה עוד דו-קיום כמו בחיפה וביפו, עוד דו קיום בנגב".

פרופ' נורית אלפסי מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון, נרעשת מהתנהלות המערכת התכנונית: "הסיפור הגדול הוא שהמדינה הרימה ידיים והיא נותנת לכולם להפעיל לחץ. מי שיש לו הלובי הכי חזק - ייהנה. יש גופים שמצליחים להשיג קרקע לבדואים, כמו למשל עמותת 'במקום', ויש עמותות שמקימות יישובים נגד הבדווים ('רגבים'). המערב הפרוע קורה בשנת 2017, במדינת ישראל שחוגגים 70 להיווסדה. זה לא להאמין. יש כאן אוזלת יד מוחלטת של המדינה. התדהמה הגדולה היא שאנשים פרטיים יכולים להקים יישוב בישראל עם כל המשמעויות הכלכליות, החברתיות, הסביבתיות, התשתיתיות והביטחוניות שיש לזה. זה נתון לשיקול דעת של המערכת הפוליטית ואנשים מצליחים לעשות את הדברים האלה על אפה וחמתה של מערכת התכנון".

ממשרד השיכון נמסר כי "שר השיכון יואב גלנט רואה בהתיישבות בנגב, כמו בכל הארץ, ערך ציוני ראשון במעלה. הפריסה ההתיישבותית במזרח הנגב, מדרום הר חברון ועד לדימונה, חיונית כדי למנוע רצף התיישבותי פלסטיני-בדואי בין הר חברון לנגב. כחלק מכך חודשו העבודות ביישוב חירן וקיימת תוכנית להקמת העיר כסיף ויישובים נוספים במבואות ערד. עם זאת, המשרד אינו מקדם כיום את הקמת עומרית".

מחירו של יישוב חדש: התשתיות יקרות, באר שבע נחלשת

נוסף לעניין התמוה שבו חברות עסקיות מקדמות הקמה של יישוב חדש על קרקעות שרכשו, ולמחלוקת בעניין פינוי הכפר אלזרנוג לרהט שבעצמה סובלת ממצוקת דיור, מוכרחים כמובן לתהות האם יש היגיון כלכלי ותכנוני כלשהו בהקמה של יישוב חדש בנגב, חבל ארץ הרצוף ביישובים שישמחו לתוספת משפחות ולערים הזקוקות לחיזוק.

הביקורת של ד"ר מירב אהרון גוטמן, מהפקולטה לאדריכלות ותכנון ערים בטכניון, קשורה בעיקר למה שעושה הפירבור לבאר שבע: "צריך לשאול ממה הישובים יחיו ומה הנזק שהקמתם תגרום. בפועל היישובים הללו קורעים את האוכלוסיה האמידה, שהיא חלק חשוב ואינטגרלי ברקמה העירונית של הישובים הוותיקים". עמדה דומה ביטא ראש העיר דימונה, בני ביטון, בדיון שנערך בוועדת הפנים בכנסת ביולי 2016, בעניין "בחינת ההחלטה על הקמת יישובים חדשים בנגב". ביטון יצא כנגד עמדת ראש הממשלה ושר השיכון: "אני, בניגוד לתפיסת הליכוד, חושב שקודם כול צריך לחזק את היישובים הקיימים בנגב. חייבים לחזק. אומר את זה גם ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ. תתנו את 300 מיליוני השקלים לירוחם, לדימונה, לערד ולמצפה, ואל תקימו לנו יישובים חדשים".

בהיבט הכלכלי הצר, כדאי לזכור שלפי נתונים של עמותת אדם טבע ודין, הקמת יישוב חדש יקרה פי 3 מאשר הרחבה של יישוב קיים.

לפי נתונים של המשרד להגנת הסביבה, סה"כ ההשקעה ליחידת דיור בעיר בבנייה רוויה (דירות) עומדת על 450 אלף שקל, בעיר בבנייה צמודת קרקע (נניח, דימונה) על 812 אלף שקל, בהרחבה של יישוב כפרי על 1.07 מיליון שקל, ואילו ביישוב חדש על 1.4 מיליון שקל. ליח"ד אחת.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם