גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אינפלציה וגירעון נמוכים: מי עדיין מפחד מכלכלת ישראל?

החשש מהמצב הגיאופוליטי גורם לכך שתלילות העקום הממשלתי בארץ, קרי הפער בתשואות בין אג"ח לטווחי זמן שונים, היא מהגבוהות בעולם ■ כיצד ננצל זאת?

הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי
הבורסה בת"א, בורסת ת"א / צילום: תמר מצפי

בהרבה מאוד מתיקי ההשקעות בישראל, הרכיב הממשלתי מהווה חלק מרכזי שנע בין רבע לחצי מסך הנכסים בתיק. שתי התלבטויות מרכזיות מלוות את בניית הרכיב הזה בתיק ההשקעות. האחת - מה צריך להיות משקל הרכיב השקלי מול משקל רכיב צמוד המדד. השנייה - מהו המח"מ הנכון של רכיב האג''ח הממשלתיות - קצר, בינוני או ארוך וכיצד לבנות אותו, קרי צורת ה"ישיבה" על העקום.

לצורך ההחלטה על המח''מ הרצוי, יש להביא בחשבון, הן את התשואות האבסולוטיות לפדיון, והן את התשואות היחסיות בהשוואה שבין איגרות חוב לטווח קצר, בינוני וארוך ואת הסיכונים שטמונים בכל אחת מהן.

היום נתמקד בנושא של תלילות העקום הממשלתי בישראל ובעיקר בחלקו הארוך - 10-30 שנים. נזכיר כי תלילות העקום הינה ההפרש (Spread) בין התשואה השנתית לפדיון שמעניקות אג"ח עם תקופה ארוכה לפדיון לבין אג"ח עם תקופה קצרה לפדיון, למשל בין עשר שנים לשנתיים, או בין 30 שנה לבין 10 שנים.

מבחינת התנהגות המרווח על-פני העקום מתחילת השנה, בין התשואה לפדיון של אג"ח שקלית ל-30 שנה (ממשלתית שקלית סדרה 347, שהונפקה במארס השנה), לבין אג"ח ל-10 שנים (ממשלתית שקלית 327) המרווח כפי שניתן לראות בגרף המצורף הגיע לשיא ועומד כיום על כ-135 נקודות (1.35%). זאת, לאחר שבתחילת שנת 2016 המרווח עמד על רמה של כ-100 נקודות בלבד.

תלילות ללא הצדקה

אם נבחן את הפער בין תשואת האג"ח ל-30 שנה לתשואת האג"ח ל-10 שנים בעקום השקלי בישראל בהשוואה למדינות נוספות, נגלה כי פער זה הינו הגבוה בעולם ובפער גדול ממרבית המדינות. בגרף המצורף ניתן לראות, כי במרבית המדינות בעולם, תלילות עקומי התשואה הנומינאליים בטווחים של 10-30 שנה, הינה נמוכה הרבה יותר ועומדת על 40-100 נקודות. כך, למשל, בארה''ב וגרמניה הפער עומד על כ-60 ו-78 נקודות בהתאמה, בעוד שבישראל הפער גבוה משמעותית ועומד, כאמור, על רמה של 135 נקודות. ניתן לראות בגרף כי ישראל ממוקמת מבחינת התלילות יחד עם חבורה לא מכובדת של מדינות המאופיינות ביחס חוב לתוצר גבוה מאוד, כאשר זה ממש לא המצב בישראל.

גם בעקום של האפיק הצמוד בישראל נרשמה בחודשים האחרונים עלייה בתלילות בין תשואת האג''ח ל-28 שנה (ממצ''מ 545) לתשואת האג''ח ל-10 שנים (ממצ''מ 527) והיא עומדת על כ-108 נקודות. חלק מהעלייה בתלילות נובעת מהנפקת אג''ח המיועדות לגופי הפנסיה בחודש יולי כחלק מהרפורמה בפנסיה בהתאם לגיל, דבר שהקטין את הביקוש מצד הגופים המוסדיים לאג''ח הצמודות הארוכות ל-30 שנה. במרבית המדינות בעולם בהן קיימות איגרות חוב צמודות בטווחים אלו, העקומים יותר שטוחים, כלומר, פחות תלולים, מאשר בישראל.

מהן הסיבות לתלילות הגבוהה מאוד בין איגרות החוב ל-30 שנה לאלה שטווח הפדיון שלהן הוא 10 שנים?

אנו מעריכים כי הפער הגבוה בישראל (10-30 שנים) אל מול העולם, נובע אולי גם מהחשש של משקיעים להשקיע באיגרות חוב בעלות תקופה ארוכה כל כך לפדיון והם מבקשים לגבות פרמיית סיכון גיאו-פוליטית של ישראל במזה''ת אל מול מרבית המדינות האחרות.

מנגד, להערכתנו עדיין תלילות זו גבוהה מדי וחריגה גם בהשוואה לעולם וגם בהשוואה להיסטוריית תלילות המרווח בישראל, זאת בעיקר כשישנם גורמים כלכליים התומכים בירידת התלילות. ראשית, הגירעון הממשלתי בישראל נמוך יחסית כבר תקופה די ארוכה תוך משמעת פיסקאלית מצד הממשלה, כך שיחס החוב לתוצר במשק ממשיך במגמת ירידה ועומד על 62%.

יתרה מזו. עובדה זו לא נעלמה מחברות הדירוג, ואחת מהן - S&P - העלתה לאחרונה את אופק הדירוג של ישראל (A) מניטרלי לחיובי. זאת ועוד: פרמיית הסיכון של ישראל, כפי שהיא נמדדת באמצעות ה-CDS, נמצאת ברמה הנמוכה מאז ומעולם!

שנית, האינפלציה בישראל מאוד נמוכה ורשמה ירידה של 0.7% בשנה האחרונה ועלייה מצטברת של 0.9% בלבד בחמש השנים האחרונות, מה שמביא אותה להיות נמוכה מאוד בהשוואה למדינות המערב. לכן בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי לפחות במהלך השנה הקרובה.אז, מדוע למרות כל אלה, התלילות בישראל היא כה חדה?

ייתכן, שההסבר נעוץ בכך, שלמרות שהאינפלציה בישראל ב-5 השנים האחרונות הייתה מן הנמוכות בעולם, שוק איגרות החוב בישראל מגלם ציפיות לאינפלציה עתידית ל-5 ול-10 שנים קדימה, שהן גבוהות בהשוואה להרבה מאוד מדינות, מה שאומר, שהמשקיעים, שאולי עדיין צרובי טראומת האינפלציה התלת-ספרתית והדו-ספרתית לפני 20-30 שנה, בשלהי המאה הקודמת, לא חשים די בטוחים במבט קדימה ל-20 עד 30 שנים.

הנוסחה המומלצת

האם הסיטואציה הזו מייצרת הזדמנות השקעה?

לאלו שיכולים לסבול תנודתיות גדולה שנגזרת מאורך התקופה לפדיון, ולעמוד בכך, הרי שהעלייה בתלילות העקום בישראל בחודשים האחרונים, בשעה שתלילות עקומי התשואה 10-30 שנים במדינות רבות בעולם כדוגמת ארה''ב וגרמניה, דווקא ירדה, מעלה את האטרקטיביות של השקעה בהן ביחס מח''מ. לכן, החזקה באג''ח ל-30 שנה ו-25 שנה (ממש"ק 327 וממש"ק 142) במסגרת מח''מ היעד השקלי שנקבע, כתחליף מסוים להחזקה של איגרות החוב הממשלתיות שקליות ל-10 שנים (ממש''ק 327/ממש"ק 1026) ביחס מח"מ, קרי החזקה קטנה יותר בנייר ל-30 שנה מאשר בניירות ל-10 שנים תוך הישארות באותו מח''מ הרצוי בתיק, הינה עדיפה.

גם בעקום הצמוד עולה העדיפות להחזקת אג"ח ל-28 שנה (ממצ''מ 545) במסגרת מח''מ היעד, כתחליף מסוים להחזקה של איגרות החוב הממשלתיות הצמודות ל-10/8 שנים (ממצ"מ 527/ממצ"מ 1025) ביחס מח"מ. אנו מעריכים שבתקופה של עליית תשואות לפדיון, התלילות הגבוהה צפויה להצטמצם תוך השתטחות העקום בחלקו הארוך ביותר, כך שאגרת החוב ל-10 שנים עלולה לרדת בצורה חדה יותר.

גם אם נבחן את תלילות העקום 5-10 שנים וגם 2-10 שנים, קרי, הפער בתשואה לפדיון בין אג''ח ל-2 שנים בישראל לבין אג"ח ל-10 שנים, נגלה שהתלילות בישראל עודנה מהגבוהות בעולם למרות הירידה שנרשמה בתלילות של חזית זו בשנה האחרונה, כפי שניתן לראות בגרף לגבי רמת שיפועי העקומים במספר מדינות נבחרות.

הדבר משקף את העובדה שאמצע העקום בישראל עודנו "יקר" ולכן עולה האטרקטיביות של החזקת העקום באופן סינתטי, תוך החזקה באיגרות חוב בריבית משתנה ומק''מ בחלקו הקצר של העקום, לצד שילוב של אג''ח ל-10 ול-30 שנה בחלקו הארוך של העקום.

עבור משקיע נטואיסט פרטי, בניגוד למשקיע ברוטואיסט, עולה החשיבות של החזקת אג"ח בעלות קופונים נמוכים מטעמי מיסוי, ובדרך זו הוא עשוי להשיג תשואה לפדיון גבוהה יותר. לכן, עבור משקיע פרטי בשיקול החזקה עולה, למשל, העדיפות בהחזקה באופן סינתטי במח''מ הרצוי, אג"ח ל-30 שנה (ממש''ק 347) שמספקת תשואה נטו של 3.01% על-פני החזקת אג"ח ל-25 שנה (ממש''ק 142) שמספקת תשואה נטו של 2.14%. זאת, בשילוב עם החזקה באג''ח קצרה כדוגמת אג"ח ממשלתית משתנה 1121.

מגמת עלייה

*** הכותבים הם יו"ר מיטב דש ומנהל השקעות בקופות הגמל והפנסיה של בית ההשקעות. אין לראות בכתבה המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

הבורסה בפרנקפורט, השבוע / צילום: Reuters

עליות באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי עלה ב-0.3% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה חיובית ● בגוגל פיטרו כ-30 עובדים שמחאו נגד מתן שירותים של החברה לישראל ● בבלקרוק אופטימיים לגבי עונת הדוחות בארה"ב ומעריכים צמיחה ברווחיות גם מחוץ לסקטור הטכנולוגיה

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק, והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

"להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי"

זה מה שאומר ציר בית נבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית נבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר ציר דמוקרטי

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים