גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברנר: "מפרקי קמור גרמו לאובדן הכנסות של 268 מיליון שקל"

בעל השליטה לשעבר בקמור, דני ברנר, משיב אש למפרקי החברה, עוה"ד חגי אולמן ועדי פיגל: "ניהלו את הפירוק באופן כושל" ■ המפרקים: "הטענות מופרכות וחסרות שחר"

דניאל  ברנר / צילום: יונתן בלום
דניאל ברנר / צילום: יונתן בלום

"מפרקי חברת קמור שקרסה ניהלו באופן כושל את הליך הפירוק וגרמו לחברה לאובדן הכנסות של כ-268 מיליון שקל לפחות, בשל מימוש נכסי חברת קמור בעד נזיד עדשים" - כך טוען בעל השליטה לשעבר בקבוצת קמור, דניאל (דני) ברנר, המייחס למפרקים התנהלות כושלת וכן טוען כי הם פועלים להשמצתו.

את הדברים החמורים המוטחים במפרקים - עו"ד חגי אולמן ממשרד יהודה רוה ושות' ועו"ד עדי פיגל - מגולל ברנר בכתב הגנה שהגיש הבוקר (א') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בתגובה לתביעתם של המפרקים נגדו בטענה כי הוא (יחד עם אחרים) אחראי אישית לקריסת הקבוצה.

בתביעה, בסכום עתק של 84 מיליון שקל, שהגישו המפרקים בינואר השנה למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב נגד ברנר, הדירקטורים, משרד רואי החשבון של החברה, דלויט-בריטמן-זהר-אלמגור וחברת הביטוח מגדל שביטחה את נושאי המשרה בחברה - נטען כי "שומרי הסף", הדירקטורים בחברת קמור שקרסה, הפקירו את החברה בידי בעל השליטה, אפשרו לו לגייס סכומי עתק (בעיקר מהציבור ומבנקים) וליצור "פירמידה" של התחייבויות פיננסיות בהיקף מאות מיליוני שקלים וכן "לחלוב" מהחברה דיבידנדים (במישרין ובעקיפין) בסכומי עתק. לטענת המפרקים, השקעות בסכומי עתק בוצעו על-סמך אמירות כלליות, ברמת סיסמאות, ללא בחינה, בדיקה ובקרה, כאשר חברי הדירקטוריון היו לא יותר מאשר "עלה תאנה" או "חותמת גומי".

מחירי הפסד

המפרקים טענו בתביעתם כי בעל השליטה ברנר יצר "פירמידה" של התחייבויות פיננסיות בהיקף של מאות מיליוני שקלים, וכי פעילות קמור, רובה ככולה, מומנה על-ידי חוב חיצוני בלבד ללא כרית ביטחון מינימלית. לטענת המפרקים, נכסים מוחזקים נרכשו על-ידי תאגידים זרים במינוף גבוה מאוד, "והון עצמי" שנדרש לצורך ביצוע אותן רכישות, גויס על-ידי קמור מנושים (בעיקר הציבור ובנק הפועלים). כתוצאה מכך - נטען - גדלה באופן משמעותי נטייתו של בעל השליטה ליטול סיכונים עצומים ובלתי סבירים.

בעל השליטה, מציינים המפרקים, לא היה חשוף כמעט להפסד ההשקעה (שבוצעה בפועל במינוף של 100% וכמעט ללא ערבויות), ולעומת זאת הוא זה שהיה אמור להפיק את מירב ההנאה במקרה בו אותם סיכונים עצומים לא היו מתממשים.

בכתב ההגנה - שהוגש באמצעות עורכי הדין יורם מושקט, שרון שפינט סיראי ומנחם אברהם - משיב ברנר אש, וטוען כי המפרקים הם אלה שגרמו נזקי עתק לקבוצה. "בחלוף השנים מאז קריסת קמור, אשר נגרמה כתוצאה ממעשיהם של גופים מוסדיים שהחזיקו באג"ח שלה ("הגופים המוסדיים"), נוהלה קמור על-ידי המפרקים, שלא בדקו כהלכה הוכחות חוב מופרכות שהוגשו, מכרו נכסים של קמור במחירי הפסד, וגרמו לכך שנגרעו ממנה הכנסות ראויות ממימוש נכסים, אשר אילו היו נכנסות לקופת קמור שבפירוק, היו פורעות את מלוא חובותיה", נכתב בכתב ההגנה.

לטענת ברנר, המפרקים סימנו מטרה - להשחיר באופן מניפולטיבי את הנהלת קמור ובמיוחד אותו, כבעל השליטה. כל זאת, לטענתו, כאשר ידוע להם היטב כי החברה נוהלה במשך כשלושה עשורים בהצלחה מרובה על-ידו, חברה שהייתה מפעל חייו ושבשיאה הגיעה לשווי שוק של למעלה מחצי מיליארד שקל ונחשבה לאחת החברות המובילות והמבטיחות במשק.

"ברנר תמיד דאג לאינטרסים של קמור, כולל העמדת ערבויות אישיות מצידו, קיצוץ בשכרו ו-ויתור על מענקים להם היה זכאי ועוד - כאשר טובתה של קמור בראש מעייניו", כותב ברנר לבית המשפט. "המפרקים בחרו להתעלם מעובדות אלו לחלוטין, ובחרו לנסות ליצור מציאות וירטואלית ומשמיצה ביותר כלפי ברנר, כאשר במסגרת עננת ההשמצות נעלמת האמת - קמור קרסה כתוצאה מהתנהגות בלתי סבירה של הגופים המוסדיים שהחזיקו באג"ח שלה, ולאחר מכן נגרמו לה הפסדים עצומים בתקופת ניהולה על-ידי המפרקים".

לטענת ברנר, בעוד תביעת המפרקים עוסקת בנזק נטען בגובה 84 מיליון שקל שגרמו לכאורה הנתבעים לחברה - הרי שדווקא ניהול החברה על-ידי המפרקים ומחדליהם הם אלו שגרמו לנזק לחברה. "בפעולות ניהוליות כושלות שביצעו המפרקים, הם גרמו לנזק ולהפסד הכנסה לקמור של מאות מליוני שקלים. סכומים אלו - לו נכנסו לקופת קמור היו גורמים לכך שלא היו לה כל חובות והתביעה על סך 84 מיליון שקל לא הייתה מוגשת כלל", טוען ברנר.

שווי מופרך

בכתב ההגנה מספק ברנר דוגמא, להשקפתו לתנהלותם הכושלת של המפרקים - בהחלטתם להעניק אישור לתשלום של 13 מיליון שקל לחברת דלק מוטורס, שהגישה תביעה נגד קמור. זאת, לדבריו מבלי להיוועץ בו ולמרות שמדובר בתביעה מופרכת שהוגשה בחוסר תום לב על- ידי דלק מוטורס.

דוגמא נוספת לניהול כושל עד כדי רשלנות רבתי מצד המפרקים, לטענת בעל השליטה לשעבר ברנר, היא מכירת 50% מנכס נדל"ן של החברה (פרוייקט QV בלונדון, אנגליה) לפי "שווי מופרך", לשותף טלמור שהחזיק ב-50% הנותרים.

מכירה זו, נטען על-ידי ברנר, בוצעה על בסיס אומדן ("שאינה הערכה שמאית ויש להתייחס אליו בזהירות הראויה", (כפי שכתב מעריך השווי) של כ-160 מיליון ליש"ט לכל הנכס (100%), תוך הפחתות (25%) תמוהות ובלתי מקובלות שהביאו את שווי הנכס לכ-120 מיליון ליש"ט. זאת, לטענת ברנר, על-סמך קבלת הערכת שווי מרו"ח ישראלי שהודה כי התבסס על מידע חלקי בלבד ולא מעודכן, במקום לקחת מעריכי שווי בינלאומיים המכירים את השוק המקומי.

"אותו נכס שהמפרקים מכרו לשותף טלמור על בסיס שווי של כ-120 מליון ליש"ט", טוען ברנר, "נמכר על-ידו לצד ג' סמוך לאחר מכן ב-220 מיליון ליש"ט - הפרש של 100 מיליון ליש"ט, וזאת רק בגין נכס אחד. אותה תמונה התרחשה גם בנוגע לנכסים נוספים".

חודש וחצי לפני קריסתה קמור הצהירה: אין לחברה קשיי נזילות

קמור הייתה חברה ציבורית ותיקה ומוכרת, ועיקר פעילותה היה בתחום הרכב (פעילות זו נמכרה בשנת 2011 טרם הקריסה), בתחום הספנות ובתחום הנדל"ן (בעיקר באירופה). זאת, באמצעות עשרות רבות של חברות מוחזקות במדינות שונות בחו"ל, בהן יוון, דנמרק, אנגליה, גרמניה, שווייץ, הולנד וליבריה.

ב-30 באוגוסט 2012 פרסמה קמור דוח כספי תקופתי שאושר על-ידי חברי הדירקטוריון של החברה בפני נציג רואי החשבון המבקרים של החברה, ובמסגרתו הוצג מאזן עם נכסים של יותר מ-1.2 מיליארד שקל והון עצמי של יותר מ-245 מיליון שקל; כמו כן לא נכללה בדוח הכספי הערת "עסק חי"; ונכתב, כי דירקטוריון קמור החליט שלמרות קיומם של סימני אזהרה שונים, "אין לחברה קשיי נזילות ואין חשש סביר כי במהלך תקופת תזרים המזומנים החזוי (שנתיים ממועד הדוח) לא תעמוד החברה בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות". אולם, בחלוף כחודש וחצי בלבד ממועד פרסום הדוח הכספי, באוקטובר 2012, נקלעה קמור לחדלות פירעון וקרסה, ובמארס 2012 מונו לה המפרקים.

בעקבות הקריסה, ב-2014, הוגשה לבית המשפט בקשה לאישור תביעה ייצוגית בהיקף של 44 מיליון שקל נגד דירקטוריון קמור. זאת, בטענה כי הדירקטוריון הציג מצג שווא באשר ליכולתה של החברה לעמוד בהתחייבויותיה. בשנה שעברה אישרה השופטת רות רונן לנהל את התביעה כייצוגית, אך הנתבעים הגישו בקשה לדיון חוזר על החלטה זו - וזו טרם הוכרעה. תביעת המפרקים הצטרפה לתביעה הייצוגית.

המפרקים: "הטענות מופרכות וחסרות שחר"

תגובת מפרקי קמור: "התביעה שהוגשה על ידי המפרקים הוגשה לאחר הליך יסודי וממושך של חקירות, ובכלל זה לאחר שהתביעה שהוגשה נבחנה על ידי הכנ"ר וביהמ"ש של הפירוק, שגם אישר את הגשתה. טענות מר ברנר מופרכות וחסרות שחר, חלק ניכר מטענות מר ברנר כבר הועלו על ידי מר ברנר בפני בית המשפט שבחן את הטענות ולא קיבל אותן. בהעדר מענה לעובדות ולמסמכים מפורטים מר ברנר בחר (שוב), להפריח שורה של סיסמאות שלא מגובות באסמכתאות לגבי העסקאות שבוצעו על ידי המפרקים, שכל אחת מהן אושרה על ידי ביהמ"ש ונתמכה על ידי הכנ"ר, אשר בדומה לנושים חלק שבחים למפרקים.

"כך לדוגמא - בתגובה שהוגשה על ידי הכנ"ר לביהמ"ש בחודש יולי 2016 נכתבו, בין היתר, הדברים הבאים לגבי פועלם של המפרקים: "עסקינן בתיק מורכב ביותר, קונצרן חברות בינלאומי, עם נכסים בכל רחבי עולם, אשר דרש עבודה מורכבת ביותר ומקצועית ביותר על מנת להביא לנושים דיבידנד גבוה של כ-50%. אלמלא פועלם של המנהלים המיוחדים, לא היו זוכים הנושים לשיעור דיבידנד כה מכובד והכנ"ר מעריך ביותר את עבודתם של המנהלים המיוחדים."; וכך בתגובה שהוגשה על ידי הכנ"ר לביהמ"ש בחודש אוגוסט 2015 נכתבו, בין היתר, הדברים הבאים: "אילולא זהות ומקצועיותם של המנהלים המיוחדים וצוותי משרדיהם, לא היו מגיעים לקופת הפירוק הסכומים הגבוהים שנתקבלו כתוצאה מכך.. הניסיון אפוא להסיט את המחדלים שגרמו לתספורת לנושי קמור בסך של עשרות מיליוני שח לכוונם של המפרקים, הנה ניסיון מופרך וחסר כל יסוד"".

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא