גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות העמלות הנמוכות: למה הציבור לא מעדיף את הברוקרים?

רשות ההגבלים רוצה לטפל בתחרות בעמלות ני"ע, תחום שנשלט ע"י הבנקים ■ ל"גלובס" נודע כי הרשות תפרסם לקראת סוף השנה את מסקנותיה בדוח מיוחד משותף עם רשות ני"ע ■ מי הבנק היקר ומי הזול?

מיכל הלפרין / צילום: רוני שיצר
מיכל הלפרין / צילום: רוני שיצר

רשות ההגבלים רוצה לטפל בתחרות בתחום עמלות ני"ע, ומזה למעלה מחצי שנה עובדים ברשות על מציאת פתרונות להגברת התחרות והפחתת המחירים בתחום הנשלט כיום ע"י הבנקים. ל"גלובס" נודע כי הרשות, שבראשה עומדת מיכל הלפרין, צפויה לפרסם לקראת סוף השנה את מסקנותיה בדוח מיוחד בעבודה משותפת שנעשתה עם רשות ני"ע. בבנק ישראל מכירים את המהלך, אך ככל הידוע הם אינם שותפים מרכזיים לגיבושו.

הצעד המרכזי שהלפרין מתכוונת להוביל הוא שהמעבר של החשבונות של לקוחות הבנקים לברוקרים ינוהל ע"י הברוקרים עצמם, בתקווה שהדבר יגדיל את היקפי המעבר. אתמול (ב'), התייחסה הלפרין לנושא במסגרת כנס של העיתון "כלכליסט", ואמרה כי "הבנקים גובים עמלות פי 3 ממה שגובים בתי ההשקעות בתחום זה, ועדיין 97% מהלקוחות נשארים בבנקים ולא עוברים אליהם".

בשוק ההון בירכו היום על המהלך. "הברוקרים שאינם בנקים מהווים תחרות ישירה למערכת הבנקאית זה זמן רב", אומר אלעד בנבג'י, מנכ"ל אקסלנס ברוקראז'. "לא פעם לקוחות נתונים בפני חסמים בירוקרטיים אשר מקשים עליהם לממש את רצונם לעבור לעבוד עם בית השקעות. המהלך של הממונה על ההגבלים נועד לטפל בבעיה הזו בדיוק, ואני מעריך שהוא עשוי לתרום תרומה משמעותית להגדלת התחרות בפעילות זו", הוסיף.

עמלות ני"ע הן מבורות השומן האחרונים שנותרו לבנקים. היקף הכנסות הבנקים מעמלות אלה עמד אשתקד על כ-2.4 מיליארד שקל. שוק זה מתחלק לשני סוגי לקוחות עיקריים. הסוג הראשון הוא הלקוחות המוסדיים (חברות ביטוח, קרנות פנסיה וכדומה), שם ישנה תחרות בין הבנקים לבתי ההשקעות, מכיוון שלגופים הללו יש מודעות לגובה העמלות שנדרשות מהם, ולברוקרים נתח פעילות לא מבוטל. לעומת זאת, כפי שציינה הלפרין, במגזר הקמעונאי שליטת הבנקים בתחום היא מוחלטת. הבנקים שולטים במגזר זה, וזאת על אף שהעמלות שהם גובים מהלקוחות גבוהות משמעותית מאלו שגובים הבנקים.

כך, למשל, בתי ההשקעות גובים עמלה של עד 0.1% בעבור קנייה ומכירה של ני"ע ישראליים, לעומת עמלה של 0.2%-0.5% בבנקים. הבנקים גם גובים דמי ניהול (מה שנקרא בעבר דמי משמרת) שעומדים בממוצע על 0.3%-0.6%. נציין, כי לא כל בתי ההשקעות גובים עמלה כזו. גם גופים שגובים עמלה כזו גובים לרוב עמלה חודשית של עד 20 שקל, כאשר בחלק לא מבוטל מהמקרים תשלום זה מקוזז במקרים של ריבוי פעולות בחשבון.

ראוי לציין כי ההשוואה בין הבנק לבית ההשקעות מורכבת יותר מהשוואת העמלות. הבנק גם מעניק ללקוחותיו שירות של ייעוץ השקעות שמגולם במחיר העמלות, וכן נותן פריסה סניפית - שירותים שבית ההשקעות מעניק באופן חלקי אם בכלל. נציין, כי מרבית הבנקים מעניקים שירותי ייעוץ ללקוחות מעל רף מסוים של נכסים (100-200 אלף שקל), אך גובים את אותן עמלות גם מלקוחות שלא מקבלים שירותי ייעוץ. כך שבמקרים אלה לא ברור מדוע מוצדקת גובה העמלה הזו.

לאורך השנים נעשו ניסיונות של הרגולטורים לשפר את התחרות ולהביא לירידה בעמלות. כך, למשל, בנק ישראל ניסה לשפר את השקיפות בתחום. התברר כי עמלות ני"ע שפורסמו בתעריפון היו שונות משמעותית מהעמלות שנגבו בפועל, וכי הבנקים העניקו הנחות משמעותיות של עשרות אחוזים ללקוחות רבים. התוצאה הייתה שנוצרו פערים גדולים בין העמלות שמשלמים הלקוחות הקטנים לגדולים.

כתוצאה מכך חויבו הבנקים לפרסם גם את נתוני העמלות הממוצעות שמשלמים הלקוחות לפי היקף תיק ני"ע, ואף לשלוח את הנתונים ללקוחות. אלא, שבבנקים מציינים כי למרות הגברת השקיפות בתחום לא נרשמה עלייה משמעותית בדרישה של לקוחות לקבל הנחות. במקביל, בנק ישראל קבע לפני כ-3 שנים כי הבנקים מחויבים להעביר תיקי ני"ע ישראליים לבית השקעות תוך 5 ימי עסקים (ועד 14 יום בני"ע זרים) מהרגע שהלקוח דורש זאת.

צעד נוסף שנעשה היה הכנסת מערכת סגורה בין הבנקים לבתי ההשקעות, שהקלה על תהליך העברת חשבונות בין הבנקים לבתי ההשקעות, באמצעות שימוש במערכת שביקשה למנוע אפשרות להלבנת הון ולחסוך ביורוקרטיה במעבר לבית ההשקעות. אמנם בקרב הברוקרים מציינים כי מאז שנכנסה המערכת לשימוש לפני שנה וחצי חלה עלייה בכמות הלקוחות הפרטיים הפועלים באמצעותם, אולם מדובר בעיקר בלקוחות מתוחכמים יותר (סוחרים), ולא בהיקפים שזעזעו את מפת נתחי השוק בין הבנקים לברוקרים.

על פניו אין כיום חסמי מעבר בין הבנקים לבתי ההשקעות, וגם רמת השקיפות בתחום העמלות השתפרה. למרות זאת ולמרות הפער במחירים בין השחקנים, הלקוחות עדיין מעדיפים להישאר בבנקים. גם הלפרין הודתה אתמול שמדובר בנושא מורכב: "הנושא מורכב כי הלקוחות שמרנים. אנחנו חושבים שהציבור צריך להיות מודע לפערים, וצריך להקל על מעבר מבנק לבית ההשקעות".

כעת כאמור, מנסה הרשות לבנות מודל במסגרתו בית ההשקעות יקבל ייפוי כוח מהלקוח ויבצע עבורו את הליך המעבר. השאלה היא האם ביצוע הליך שכזה יהיה גיים צ'יינג'ר שישנה את המפה. בשוק ההון לא בטוחים בכך. ראשית עולה השאלה האם הברוקרים מעוניינים בלקוחות הקטנים של הבנקים - האם ברמת העמלות הנמוכה שהם גובים לקוחות אלה יהיו רווחיים. חלק מהברוקרים טוענים שגם הלקוחות הקטנים מעניינים אותם כי הם מתכוונים להציע להם מוצרים נלווים כמו אשראי.

סוגיה נוספת היא הקשר בין הלקוח לבנק. הלפרין השוותה אתמול בדבריה את המעבר בין קרנות פנסיה שהלך וגדל בשנים האחרונות בעקבות הקלות בהליך המעבר, וכיוונה למודל דומה גם בתחום תיקי ני"ע. אלא שלא בטוח שההשוואה נכונה במקרה הזה, שכן בניגוד לקרן פנסיה בה הלקוח מנתק קשר עם קרן הפנסיה שהוא עוזב, במקרה הזה הלקוח נשאר עדיין לקוח של הבנק בתחומים אחרים, כך שהבנק עשוי להפעיל עליו לחצים ולמנוע את המעבר.

עמלות ני"ע

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים