גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפגנה למען אברה מנגיסטו הייתה הדבר הכי עצוב השבוע

אף מחאה, כך נדמה, לא זוכה להתעלמות מנומסת כמו מחאתם של הקוראים להשבת אברה מנגיסטו לישראל מעזה. כמו שקל להסכים איתה, ככה נוח להתעלם ממנה ■ דרור פויר השתתף ומשתף

אמו של אברה מנגיסטו / צילום מהעצרת: שחר מילגרום
אמו של אברה מנגיסטו / צילום מהעצרת: שחר מילגרום

ובימים האלה מלאה הארץ הפגנות ומחאות; השמאל נגד מנדלבליט, הימין נגד נאור והנכים נגד הממשלה. כולן זוכות לפתוח מהדורות וכולן מסעירות את הרשתות החברתיות. חלק מעוררות זעם, חלק הזדהות, כל אחד לפי הפוזיציה שהביא איתו מהבית. חוץ מאחת. אף מחאה, כך נדמה, לא זוכה להתעלמות מנומסת כמו מחאתם של הקוראים להשבת אברה מנגיסטו לישראל. כמו שקל להסכים איתה, ככה נוח להתעלם ממנה.

7 בספטמבר, לפני שלוש שנים, יצא אברה מנגיסטו (אברה באמהרית: קרן אור), בן 28 (אז) ובעל לקות נפשית, מביתו בשכונת שמשון באשקלון. הוא צעד למתקן תחנת הכוח רוטנברג בחוף זיקים, קפץ מעל לגדר ועבר לרצועת עזה. מאז נעלמו עקבותיו. מסכן אברה מנגיסטו. הגורל דפק אותו כמה פעמים. גם לוקה בנפשו, גם ממשפחה ענייה ומוכת גורל בת תשעה ילדים, וגם מהפריפריה. לאן אפשר להגיע עם נתוני פתיחה כאלה? אולי לא רחוק, אבל בטח לא למקום הנוראי שאליו הביא אותו הגורל. אין איש שמגיע לו גורל כזה.

ביום ראשון השבוע, בכיכר הבימה בתל אביב, נערכה עצרת מחאה והזדהות עם אברה מנגיסטו. זה היה ערב עצוב מאין כמותו. מאות בודדות של אנשים הגיעו, כמחציתם בני העדה האתיופית והשאר חניכי תנועות נוער, מרביתם מהנוער העובד והלומד, מיעוטם מבני עקיבא, ועוד כמה אזרחים טובים. המחאה הייתה רק בכותרת. לא היה שם זעם ולא הייתה קריאה לפעולה; האנרגיות היו אנרגיות של אזכרה והתחושות היו של השלמה שקטה עם המצב.

מיקי חיימוביץ', שהנחתה את האירוע יחד עם ציונה דסטה, פתחה בלעדכן את אברה מה קרה "מאז שהלכת": זה השתחרר מהצבא, זו התגייסה, התינוק התחיל ללכת, האח התחיל ללמוד. היא לא התחילה עם העדכונים החשובים יותר: אברה, מאז שהלכת לא קרה כלום. המדינה ביקשה מהמשפחה שלך להיות בשקט; בני העדה שלך יצאו למחאה שדוכאה באלימות; את מרכז הקליטה של האתיופים במבשרת מפנים בשביל למכור את הנדל"ן, ועל הדרך זורקים מאות אנשים ומפזרים אותם ברחבי הארץ. ודוק, אברה, מפזרים: כאילו היו זבל ובלי שום התחשבות, לא במרקם החברתי, לא במוסדות הלימוד של הילדים ולא במקומות העבודה של ההורים. מתאם שבויים בא, מתאם שבויים הלך, הבטחות נישאו באוויר והתפוגגו.

אחיו של אברה, אילן ויוסי, נאמו מהכתב: "כבר שלוש שנים שאמא לא ישנה, שאבא לא נרדם. שלוש שנים שקול דממה זועק בבית. אתה אפילו לא יכול לדמיין לעצמך כמה אתה חסר... תהילה כבר מדברת, דניאל הולך בדילוגים, אלעד, אחיך הקטן, סיים תיכון לאחרונה, נתנאל השתחרר ואלמנש (האחות הקטנה) התגייסה".

זה היה נורא ושובר לב. האחים הקריאו נאום שכתבו כנראה לקהל גדול פי ארבעה לפחות (אלה שאישרו הגעה בפייסבוק ובחרו לעשות משהו טוב יותר): "...תסתכל מה קורה כאן, תראה כמה אנשים באו להזכיר לכולנו שאתה חי, שצריך להחזיר אותך הביתה. אברה, אתה לא לבד. אנחנו כבר לא לבד...". טעות, אחים יקרים, אתם די לבד ודמי אחיכם זועקים לכולנו מהרצועה.

עלמה זוהר, עם הלב הענק שלה, שרה שיר שעד עכשיו שרה לגלעד שליט. היא היחידה שדיברה ברור: "אתה לא צריך להיות גיבור כדי שיזכרו אותך ואתה לא צריך להיות לבן כדי שיחזירו אותך", אמרה.

ואז הזמינו את ההורים לבמה. עוברי אורח חצו את הכיכר מפה לשם, יוצאים ונכנסים מבתי קפה, דוחפים עגלות ומושכים כלבים, מלקקים גלידה ושותים קפה, מתעלמים מהכאב. בתיאטרון הבימה הצמוד מציגים את "עלובי החיים" - אבל החיים עצמם, על כל עליבותם, עומדים בחוץ בכיכר.

ההורים עומדים רחוקים זה מזו. הם מדברים אמהרית ויש תרגום סימולטני. האב, איילין, מודה לבורא עולם, נשנק, בקושי מדבר, וכשמדבר זועק בקול גבוה: "אני לא ישן, לא בלילות ולא בימים. אני רואה רק חושך. החיים שלי חשוכים. אין אור בקצה המנהרה ואני לא מאמין שיקרה משהו טוב. כל מה שאני מאחל לעצמי זה לראות את בני". האב, על-פי הפרסומים, חסר בית. הוא התמוטט אחרי שאחיו של אברה, מסרשאו, התמוטט נפשית והתאבד בדרך הכי אכזרית שיכולה להיות: הרעיב את עצמו למוות. זה שבר גם את אברה וריסק את כל המשפחה. האב מודה לראש העיר אשקלון על שארגן אוטובוס לסייע למפגינים להגיע.

האמא, אגרנש, בקושי מצליחה לדבר. היא בוכה. "אני לא מבינה את החמאס", היא צועקת, "למה הלב שלהם עשוי מאבן? מה יועיל להם הבן שלי? מה? אין להם ילדים? אין להם רגש?". הקהל לא יודע מה לעשות עם עצמו. אני בוחן בקפידה את קצות נעליי רק לא להישיר מבט. "אם היו באים הנה אלדד יניב והחבר'ה שלו הם היו קונים את עולמם", אומרת לי אחת המפגינות. אבל למעט דפני ליף לא פגשתי פעילים חברתיים בולטים ולמעט אילן גילאון לא ראיתי אף פוליטיקאי. איזה קופון כבר אפשר לגזור פה?

מאחור, מוכרים פעילים חולצות "אברה עדיין חי" בשלושים שקלים, תרומה למאבק. אני רוכש אחת. לטענת המשפחה, חלפה יותר משנה וחצי מאז יצר איתם קשר גורם רשמי כלשהו - וגם אז, הדבר העיקרי שביקשו מהם זה להיות בשקט. לא להפריע. אמרו להם מה להגיד, מה לא להגיד. וזה מה שהם עשו. צייתו. האמינו למדינה. יהא זה הלקח של כולנו.

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ביקר לאחרונה בארץ ונפגש גם עם המשפחה. הבטיח לנסות, אבל בינתיים כלום. "החמאס", זעק אביו של אברה, "זוכה מדי שבוע לביקורים של האסירים הביטחוניים שלו בכלא - למה לא הבן שלי?". "לא קל לי בלעדיך", אמרה האם. "קפה שחור חזק" באו להופיע. נתנו את שלהם. חבל שלהקה שיכולה לסחוב אלפי אנשים לא סחבה אף אחד לכיכר.

למחרת אני מדבר עם אבי יאלו, מהפעילים להשבת אברה. הוא מאוכזב, מתוסכל וקצת כועס. "ציפינו להרבה יותר", הוא אומר. "התחושה היא שהמשפחה לבד. אני לא יודע מה לעשות, תוהה ביני לבין עצמי איך אפשר לשנות, אבל אין לי רעיונות".

"גם הקהילה שלנו", אומר יאלו, "לא מתגייסת בהמוניה - זה הפך להיות כמו פסטיבל. זה שלא מדברים על הדברים כמות שהם, מרחיק את הקהילה. כי אנשים מבינים טוב מאוד שיש קשר הדוק בין מי שאברה מנגיסטו לבין המצב שלו. היה גם מי שחיבל בהתגייסות של הקהילה וגרם לאדישות, כל מיני יועצים וגורמים ממסדיים אמרו למשפחה להיות בשקט. זה מה שגרם שבסופו של דבר - יש שקט. זה מה שיש. אולי יגיע היום שאנשים יתפכחו".

גם יונית פנטה שפעילה במטה, לא יודעת מה לעשות. היא מתמקדת בחיובי - לא היו תקלות, אנשים הגיעו והמסר עבר - אבל מודה ש"אין קו ברור. הכול מאוד מורכב. אין לנו אירוע תקדימי שאפשר לגזור ממנו ואף אחד לא יודע מה נכון. צריך לרתום את הציבור ובעיקר צריך לחשב מסלול מחדש".

האח אילן אופטימי יותר: "יצאנו עם סיפוק מאוד גדול. היה ציבור מגוון. אנשים טובים. לפני שלוש שנים אף אחד לא שמע עלינו. עכשיו התקשורת יותר עוקבת. היה ערב מאוד מרגש".

- איך היה בפגישה עם מזכ"ל האו"ם?

"הוא הזכיר מדינות שינסה להיעזר בהן, כמו קטאר, לדרוש אות חיים. מידע. הוא הראה נכונות. אני מאמין לו. אנחנו אזרחים פשוטים. הכול מתנהל באיטיות. לליאור לוטן היה רצון והוא עשה מאמצים כנים. כנראה שהממשלה לא נתנה לו גיבוי מלא. זה מראה שאין יחס רציני לנעדרים. הממשלה לא לוחצת, לא דורשת, מאוד מתסכל".

הוא אומר שאין להם קשר עם שאר משפחות הנעדרים: "יש תחושה שגם הם לא רוצים קשר. מצד שני, זה גם טוב. כי אצלנו זה אזרח, לא חייל".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים