גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפגנה למען אברה מנגיסטו הייתה הדבר הכי עצוב השבוע

אף מחאה, כך נדמה, לא זוכה להתעלמות מנומסת כמו מחאתם של הקוראים להשבת אברה מנגיסטו לישראל מעזה. כמו שקל להסכים איתה, ככה נוח להתעלם ממנה ■ דרור פויר השתתף ומשתף

אמו של אברה מנגיסטו / צילום מהעצרת: שחר מילגרום
אמו של אברה מנגיסטו / צילום מהעצרת: שחר מילגרום

ובימים האלה מלאה הארץ הפגנות ומחאות; השמאל נגד מנדלבליט, הימין נגד נאור והנכים נגד הממשלה. כולן זוכות לפתוח מהדורות וכולן מסעירות את הרשתות החברתיות. חלק מעוררות זעם, חלק הזדהות, כל אחד לפי הפוזיציה שהביא איתו מהבית. חוץ מאחת. אף מחאה, כך נדמה, לא זוכה להתעלמות מנומסת כמו מחאתם של הקוראים להשבת אברה מנגיסטו לישראל. כמו שקל להסכים איתה, ככה נוח להתעלם ממנה.

7 בספטמבר, לפני שלוש שנים, יצא אברה מנגיסטו (אברה באמהרית: קרן אור), בן 28 (אז) ובעל לקות נפשית, מביתו בשכונת שמשון באשקלון. הוא צעד למתקן תחנת הכוח רוטנברג בחוף זיקים, קפץ מעל לגדר ועבר לרצועת עזה. מאז נעלמו עקבותיו. מסכן אברה מנגיסטו. הגורל דפק אותו כמה פעמים. גם לוקה בנפשו, גם ממשפחה ענייה ומוכת גורל בת תשעה ילדים, וגם מהפריפריה. לאן אפשר להגיע עם נתוני פתיחה כאלה? אולי לא רחוק, אבל בטח לא למקום הנוראי שאליו הביא אותו הגורל. אין איש שמגיע לו גורל כזה.

ביום ראשון השבוע, בכיכר הבימה בתל אביב, נערכה עצרת מחאה והזדהות עם אברה מנגיסטו. זה היה ערב עצוב מאין כמותו. מאות בודדות של אנשים הגיעו, כמחציתם בני העדה האתיופית והשאר חניכי תנועות נוער, מרביתם מהנוער העובד והלומד, מיעוטם מבני עקיבא, ועוד כמה אזרחים טובים. המחאה הייתה רק בכותרת. לא היה שם זעם ולא הייתה קריאה לפעולה; האנרגיות היו אנרגיות של אזכרה והתחושות היו של השלמה שקטה עם המצב.

מיקי חיימוביץ', שהנחתה את האירוע יחד עם ציונה דסטה, פתחה בלעדכן את אברה מה קרה "מאז שהלכת": זה השתחרר מהצבא, זו התגייסה, התינוק התחיל ללכת, האח התחיל ללמוד. היא לא התחילה עם העדכונים החשובים יותר: אברה, מאז שהלכת לא קרה כלום. המדינה ביקשה מהמשפחה שלך להיות בשקט; בני העדה שלך יצאו למחאה שדוכאה באלימות; את מרכז הקליטה של האתיופים במבשרת מפנים בשביל למכור את הנדל"ן, ועל הדרך זורקים מאות אנשים ומפזרים אותם ברחבי הארץ. ודוק, אברה, מפזרים: כאילו היו זבל ובלי שום התחשבות, לא במרקם החברתי, לא במוסדות הלימוד של הילדים ולא במקומות העבודה של ההורים. מתאם שבויים בא, מתאם שבויים הלך, הבטחות נישאו באוויר והתפוגגו.

אחיו של אברה, אילן ויוסי, נאמו מהכתב: "כבר שלוש שנים שאמא לא ישנה, שאבא לא נרדם. שלוש שנים שקול דממה זועק בבית. אתה אפילו לא יכול לדמיין לעצמך כמה אתה חסר... תהילה כבר מדברת, דניאל הולך בדילוגים, אלעד, אחיך הקטן, סיים תיכון לאחרונה, נתנאל השתחרר ואלמנש (האחות הקטנה) התגייסה".

זה היה נורא ושובר לב. האחים הקריאו נאום שכתבו כנראה לקהל גדול פי ארבעה לפחות (אלה שאישרו הגעה בפייסבוק ובחרו לעשות משהו טוב יותר): "...תסתכל מה קורה כאן, תראה כמה אנשים באו להזכיר לכולנו שאתה חי, שצריך להחזיר אותך הביתה. אברה, אתה לא לבד. אנחנו כבר לא לבד...". טעות, אחים יקרים, אתם די לבד ודמי אחיכם זועקים לכולנו מהרצועה.

עלמה זוהר, עם הלב הענק שלה, שרה שיר שעד עכשיו שרה לגלעד שליט. היא היחידה שדיברה ברור: "אתה לא צריך להיות גיבור כדי שיזכרו אותך ואתה לא צריך להיות לבן כדי שיחזירו אותך", אמרה.

ואז הזמינו את ההורים לבמה. עוברי אורח חצו את הכיכר מפה לשם, יוצאים ונכנסים מבתי קפה, דוחפים עגלות ומושכים כלבים, מלקקים גלידה ושותים קפה, מתעלמים מהכאב. בתיאטרון הבימה הצמוד מציגים את "עלובי החיים" - אבל החיים עצמם, על כל עליבותם, עומדים בחוץ בכיכר.

ההורים עומדים רחוקים זה מזו. הם מדברים אמהרית ויש תרגום סימולטני. האב, איילין, מודה לבורא עולם, נשנק, בקושי מדבר, וכשמדבר זועק בקול גבוה: "אני לא ישן, לא בלילות ולא בימים. אני רואה רק חושך. החיים שלי חשוכים. אין אור בקצה המנהרה ואני לא מאמין שיקרה משהו טוב. כל מה שאני מאחל לעצמי זה לראות את בני". האב, על-פי הפרסומים, חסר בית. הוא התמוטט אחרי שאחיו של אברה, מסרשאו, התמוטט נפשית והתאבד בדרך הכי אכזרית שיכולה להיות: הרעיב את עצמו למוות. זה שבר גם את אברה וריסק את כל המשפחה. האב מודה לראש העיר אשקלון על שארגן אוטובוס לסייע למפגינים להגיע.

האמא, אגרנש, בקושי מצליחה לדבר. היא בוכה. "אני לא מבינה את החמאס", היא צועקת, "למה הלב שלהם עשוי מאבן? מה יועיל להם הבן שלי? מה? אין להם ילדים? אין להם רגש?". הקהל לא יודע מה לעשות עם עצמו. אני בוחן בקפידה את קצות נעליי רק לא להישיר מבט. "אם היו באים הנה אלדד יניב והחבר'ה שלו הם היו קונים את עולמם", אומרת לי אחת המפגינות. אבל למעט דפני ליף לא פגשתי פעילים חברתיים בולטים ולמעט אילן גילאון לא ראיתי אף פוליטיקאי. איזה קופון כבר אפשר לגזור פה?

מאחור, מוכרים פעילים חולצות "אברה עדיין חי" בשלושים שקלים, תרומה למאבק. אני רוכש אחת. לטענת המשפחה, חלפה יותר משנה וחצי מאז יצר איתם קשר גורם רשמי כלשהו - וגם אז, הדבר העיקרי שביקשו מהם זה להיות בשקט. לא להפריע. אמרו להם מה להגיד, מה לא להגיד. וזה מה שהם עשו. צייתו. האמינו למדינה. יהא זה הלקח של כולנו.

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ביקר לאחרונה בארץ ונפגש גם עם המשפחה. הבטיח לנסות, אבל בינתיים כלום. "החמאס", זעק אביו של אברה, "זוכה מדי שבוע לביקורים של האסירים הביטחוניים שלו בכלא - למה לא הבן שלי?". "לא קל לי בלעדיך", אמרה האם. "קפה שחור חזק" באו להופיע. נתנו את שלהם. חבל שלהקה שיכולה לסחוב אלפי אנשים לא סחבה אף אחד לכיכר.

למחרת אני מדבר עם אבי יאלו, מהפעילים להשבת אברה. הוא מאוכזב, מתוסכל וקצת כועס. "ציפינו להרבה יותר", הוא אומר. "התחושה היא שהמשפחה לבד. אני לא יודע מה לעשות, תוהה ביני לבין עצמי איך אפשר לשנות, אבל אין לי רעיונות".

"גם הקהילה שלנו", אומר יאלו, "לא מתגייסת בהמוניה - זה הפך להיות כמו פסטיבל. זה שלא מדברים על הדברים כמות שהם, מרחיק את הקהילה. כי אנשים מבינים טוב מאוד שיש קשר הדוק בין מי שאברה מנגיסטו לבין המצב שלו. היה גם מי שחיבל בהתגייסות של הקהילה וגרם לאדישות, כל מיני יועצים וגורמים ממסדיים אמרו למשפחה להיות בשקט. זה מה שגרם שבסופו של דבר - יש שקט. זה מה שיש. אולי יגיע היום שאנשים יתפכחו".

גם יונית פנטה שפעילה במטה, לא יודעת מה לעשות. היא מתמקדת בחיובי - לא היו תקלות, אנשים הגיעו והמסר עבר - אבל מודה ש"אין קו ברור. הכול מאוד מורכב. אין לנו אירוע תקדימי שאפשר לגזור ממנו ואף אחד לא יודע מה נכון. צריך לרתום את הציבור ובעיקר צריך לחשב מסלול מחדש".

האח אילן אופטימי יותר: "יצאנו עם סיפוק מאוד גדול. היה ציבור מגוון. אנשים טובים. לפני שלוש שנים אף אחד לא שמע עלינו. עכשיו התקשורת יותר עוקבת. היה ערב מאוד מרגש".

- איך היה בפגישה עם מזכ"ל האו"ם?

"הוא הזכיר מדינות שינסה להיעזר בהן, כמו קטאר, לדרוש אות חיים. מידע. הוא הראה נכונות. אני מאמין לו. אנחנו אזרחים פשוטים. הכול מתנהל באיטיות. לליאור לוטן היה רצון והוא עשה מאמצים כנים. כנראה שהממשלה לא נתנה לו גיבוי מלא. זה מראה שאין יחס רציני לנעדרים. הממשלה לא לוחצת, לא דורשת, מאוד מתסכל".

הוא אומר שאין להם קשר עם שאר משפחות הנעדרים: "יש תחושה שגם הם לא רוצים קשר. מצד שני, זה גם טוב. כי אצלנו זה אזרח, לא חייל".

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

עידן עופר / צילום: סיון פרג'

בדקנו: האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

בעלי חברת הספנות לשעבר החל לממש את החזקותיו במחירי השיא של 2022 ונהנה מתמורה כוללת של מעל 2 מיליארד דולר, בעיקר מדיבידנדים ● עופר יכול היה להרוויח יותר על יתרת המניות שמימש, אך גם כך הערך המצטבר שלו בצים גבוה מהמחיר בעסקה למכירתה

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"