גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אשראי מבוסס פינטק? התחום עדיין בוסרי

הצמיחה של פעילות האשראי המנוהלת על גבי פלטפורמות טכנולוגיות מחייבת זהירות מצד כל המעורבים ■ מדריך הלוואות חברתיות

פינטק / איור: Shutterstock
פינטק / איור: Shutterstock

אשראי מבוסס פינטק קפץ מדרגה בשנים האחרונות, בין השאר, עקב פריצות דרך טכנולוגיות, הכוללות עלייה בכוח המחשוב, חדירת האינטרנט לכל תחום בחיינו, צמיחה כושר אחסון והתפתחות טכנולוגיות אחסון מתקדמות דוגמת מחשוב ענן, פריחת הטלפוניה הסלולרית והטכנולוגיות הנלוות לה ועוד.

צמיחת התחום בעולם, יחד עם האופי היזמי והיכולות הטכנולוגיות בישראל והחיפוש אחר אפיקי מימון והשקעה אטרקטיביים, הביאו עמם עניין גובר בתחום גם בישראל והובילו להקמתן של פלטפורמות אשראי מקומיות וכן קרנות השקעה ייעודית המשקיעות בתחום.

אשראי מבוסס פינטק מתייחס לפעילות אשראי המנוהלת על גבי פלטפורמה טכנולוגית ייעודית, שלרוב מתווכת בין לווים פרטיים וחברות לבין משקיעים במתכונת ישירה, המכונה P2P וזירת הלוואות. כמה מהפלטפורמות האלה עושות שימוש במאזניהן כדי להעניק הלוואות. יש פלטפורמות טכנולוגיות שמתבססות על מקורות מימון של לקוחות פרטיים, ואחרות מתבססות על מקורות מימון מוסדיים ובנקים. המידע הרשמי אודות תעשייה זו חסר, ולפיכך מרבית המידע הענפי נשען על מחקרים עצמאיים בתחום.

הבנקים לא יושבים בחיבוק ידיים

בהשוואה לבנקאות המסורתית, פלטפורמות טכנולוגיות מבוססות פינטק עשויות להוזיל את עלויות האשראי, לשפר את נוחיות וחוויית ההליך של מתן האשראי, וכן להגביר נגישות לאשראי והשקעות לשכבות נוספות באוכלוסייה ובקרב עסקים. אשראי מבוסס טכנולוגיה צפוי, על ציר הזמן, לשאוב מידע רלוונטי לניתוח האשראי ממקורות חדשים, שגופי האשראי הקונבנציונליים אינם נגישים להם כיום.

פלטפורמות אשראי מבוסס טכנולוגיה אינן סוחבות על גבן מערך עלויות אדיר של סניפים ותפעול של מערכת אשראי מסורתית, וגם אינן נדרשות לדרישות הון קפדניות ויקרות - ולפיכך מוצר האשראי שהן מייצרות, בהגדרה, הוא בעל יתרון בצד העלות. הלכה למעשה, פלטפורמות טכנולוגיות נהנות מארביטראז' רגולטורי.

כישלון מערכת האשראי המסורתית במשבר הפיננסי של 2008 והכעס כלפי מערכת זו מגבירים את המקובלות של תחום האשראי מבוסס הטכנולוגיה בין איש לרעהו כחלופה כלכלית וחברתית עדיפה. המרוץ אחר תשואה בעולם של ריביות אפסיות והרצון לגוון את תיק ההשקעות מביאים לעניין רב בתחום, הן בקרב משקיעים מוסדיים והן בקרב משקיעים פרטיים.

פגיעות עצומה לסיכוני סייבר

הבנקים המסורתיים עתירי המשאבים אינם יושבים בחיבוק ידיים נוכח צמיחתה של התחרות הטכנולוגית, המאיימת על המודלים העסקיים המקובלים, וכבר כיום רבים מהם מובילים השקעות עתק בהגירה מבוקרת לזירת האונליין. במציאות כזו, עשויים הלווים והמלווים בעתיד לבחור לפעול דרך הבנקים המוכרים.

לצד היתרונות הגלויים שעשויה להביא עמה הצמיחה המואצת של תעשייה זו, היא עשויה להביא עמה גם נקודות תורפה בולטות. תלות מוגברת בשינוי בטעמי המלווים, לצד תיאבון מוגדל לסיכון בפלטפורמות טכנולוגיות אלה והליכי ניהול סיכונים בעלי היסטוריה מוגבלת בזמן, מחייבים זהירות רבה מצד כל המעורבים בתחום.

מרבית הפלטפורמות הטכנולוגיות לא חוו מחזור עסקים שלילי, ולפיכך לא ברור כיצד יתמודדו עם משבר כלכלי. הפגיעות העצומה לסיכוני סייבר היא סיכון שילווה תעשייה זו מעתה ועד עולם, ומחייב פתרונות טכנולוגיים יוצאי דופן. הגמשה של קריטריוני מתן האשראי כדי להגדיל את היקף העסקים והעמלות, עשויה להביא להפרשות אשראי גדולות. בתקופות של משבר כלכלי עשויים המשקיעים - כלומר, המלווים - לרצות לממש את השקעתם, ובהיעדר נזילות טובה בשוק המשני, עשויים להירשם נזקים גדולים.

התחרות מצד תעשיית אשראי הפינטק עשויה להביא כמה מהמוסדות הפיננסיים המסורתיים להגדיל את סיכוני האשראי שהם נוטלים, כדי להתמודד עם התחרות הגוברת. הרגולציה עצמה תידרש להתאים את מהלכיה כדי להתמודד עם האבולוציה הענפית.

ניהול רשלני או פושע של פלטפורמות טכנולוגיות להענקת אשראי עשוי להביא עמו נזק תדמיתי גדול לתחום. קריסת הבנק השוודי TrustBuddy, הפועל בתחום ה-P2P, הביאה לקיטון בפעילות התחום במדינות סקנדינביה.

נתח השוק עדיין זעיר

התפתחות תעשיית האשראי מבוסס הפינטק תביא עמה לגיוון מקורות האשראי במשק, להקטנת ריכוזיות האשראי במערכת הבנקאית ולהתייעלות של מערכי האשראי בבנקאות המסורתית.

מתן אשראי המבוסס על פלטפורמות טכנולוגיות פיננסיות מושך עניין רב בשווקים הפיננסיים, בקרב קובעי המדיניות ובקרב הציבור הרחב. העובדה שמדובר בתחום צעיר, מקשה על החיזוי בכל האמור לאופן שבו תתפתח תעשיית אשראי זו וכיצד ההתפתחות האמורה תשפיע על רמת הפרשות האשראי ועל מערכת הבנקאות המסורתית.

בנקודת הזמן הנוכחית, באבולוציה של תעשיית האשראי מבוססת הפינטק קיים שוני גדול במודלים העסקיים של הפלטפורמות הטכנולוגיות במדינות השונות. אף שאשראי מבוסס פינטק צומח בקצב מהיר בשנים האחרונות, נתח השוק שלו זעיר ביחס לתעשיית האשראי המסורתית.

צמיחת האשראי מבוסס הפינטק מהווה אתגר מורכב לרגולטורים, שנדרשים למעקב ופיקוח הדוק על תחום זה. קצב הצמיחה העתידית של מתן אשראי מבוסס טכנולוגיה הוא נגזרת של התבגרות המודלים העסקיים ויכולתם להתמודד בצורה טובה עם מחזורי עסקים בכלכלה, וגם של יכולתם לספק הגנה בסטנדרטים הגבוהים ביותר למשקיעים וללווים.

אני סבור כי בנקודת הזמן הנוכחית של התפתחות התחום, העמדת אשראי בהיקפים גדולים באמצעות פלטפורמות אלה כרוכה בסיכונים גבוהים מאוד, ומחייבת "שבע עיניים" של הרגולטורים בכלל, ושל רשות ניירות ערך בפרט.

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בני"ע המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

מדד הנדל''ן בבורסה מצטמק / צילום: Shutterstock

שווי המניות הביטחוניות השאיר אבק לחברות הנדל"ן במדד הדגל של ת"א

הזינוק במניות הפיננסים הותיר את ענקיות הנדל"ן מאחור, והן מהוות כיום רק 8% ממדד הדגל התל אביבי - מחצית ממשקלן לפני ארבע שנים ● מניות הבנקים והביטוח כבר מהוות 38% ממדד ת"א-35, ושתי מניות ביטחוניות תפסו 10% ● האם זה הופך את השוק המקומי לדפנסיבי פחות?

צילום: AP/Evan Vucci, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הדרמה באיראן: אפילו בטהרן כבר לא סופרים את מדינות אירופה

אם מישהו תהה היכן נמצאת אירופה בעימות הנוכחי באיראן, ברגע המכריע שעשוי למוטט את שלטון האייתולות - הרי שהיא עמוק בשוליים ● אחרי ההרג ההמוני של המפגינים האיראניים, התגובות האירופיות הרשמיות היו חלביות ברובן ● כך, האיחוד האירופי שוב ממחיש את חולשתו בסדר העולמי החדש

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"השד יצא מהבקבוק": האזהרה החדשה של וורן באפט

באפט תמיד הזהיר שמתקפה גרעינית או ביולוגית היא הסיכון הגדול ביותר ● עתה הוא מוצא הקבלה בתחום ה-AI וטען בראיון ל-CNBC שחוסר ההבנה של מובילי התחום בנוגע לכיוון אליו הטכנולוגיה מתקדמת הוא מסוכן ● להמחשה בחר את דבריו איינשטיין בנוגע לאטום: "זה משנה הכל בעולם, פרט לאופן שבו אנשים חושבים"

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של עד 24 מיליון שקל: סניף הדגל החדש של הראל ויזל בראשון לציון

חנות ג'מבו יוון תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר, אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלה ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, שצפויה להתרחב עוד בישראל - וגם בקנדה

מייסדי Novee גון חלמיש, עידו גפן ועומר נינבורג / צילום: Eclipse media

ארבעה חודשים מהקמתו: סטארט־אפ הסייבר Novee גייס 51.5 מיליון דולר

חברת Novee, שהוקמה במאי 2025 ע"י יוצאי 8200 ומשרד ראש הממשלה, מפתחת פלטפורמת AI לבדיקות חדירה רציפות ומשמשת כבר עשרות לקוחות ● "בתוך פחות מארבעה חודשים הצלחנו לבסס סבב A משמעותי, וכעת המיקוד שלנו הוא הרחבת הפעילות בארה"ב", אמר המנכ"ל עידו גפן

מספר המשכורות הדרושות לדירה יורד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שינוי מגמה: ירידה במספר המשכורות הנדרשות לרכישת דירה

מדד המשכורות לרכישת דירה נסוג השנה לרמה של כ-160, לאחר שבשנת 2024 נרשם שיא של 174 משכורות ● במשרד השיכון רואים בכך "סימן ראשוני לשינוי מגמה", אך המומחים מזהירים מפני הסתמכות על "מדד טיפש" שמתעלם מהריבית הגבוהה ומשחיקת כוח הקנייה ● זאת ועוד: הנתונים חושפים כי כוח הקנייה של משקי הבית נשען כיום על עלייה חדה במספר המפרנסים

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

רמי לוי נדל"ן צפויה להנפיק בת"א לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל

רמי לוי נדל"ן תגייס כ-520 מיליון שקל לפי שווי של 2.7-2.8 מיליארד שקל, בהנפקה שצפויה להשלמה בשבוע הקרוב ● בתוך כך, היום נודע גם כי רמי לוי פיננסים הגישה לרשות ני"ע בקשה לרישיון למתן שירותי תשלום - שיאפשר ללוי להקים מעין חשבונות עו"ש דיגיטליים - ובהמשך אף לבקש מבנק ישראל אישור לנהל בנק קטן

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

איראן מוכיחה: זה המחיר הכבד של אובססיית השנאה לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב עשויה להתקשות להשתמש בכוח צבאי נגד איראן, הפובליציסט שטוען כי האנטישמיות של המשטר האיראני עלתה לו ביוקר, והתנאים הקשים ברצועת עזה • כותרות העיתונים בעולם

ביטולי עסקאות לרכישת דירות / איור: גיל ג'יבלי

נתוני הכלכלן הראשי מגלים: כמה עסקאות רכישת דירות מקבלן מתבטלות?

כמעט 2,000 עסקאות על דירות חדשות בוטלו בשנים האחרונות, מהן כ-1,500 שבוצעו ב-2022 וב-2023 ● אזור הדרום הינו הבולט ביותר מבחינת ביטולי העסקאות, עם 6.5% מכלל העסקאות שבוצעו ב-2023 ובוטלו בסופו של דבר

רו''ח אפי סנדרוב, המנהל המורשה של סלייס / צילום: טל שחר

תביעה נוספת בסלייס: המנהל המורשה תובע 100 מיליון שקל ממארגני קרנות אדומות

מדובר באשכול אנה חיימוב, שבראשו עמדו לפי החשד אנה חיימוב, ליעם ישראל ואחרים, ועימם נתבעו גם הקרן הזרה דנה 21, סוכני ביטוח ששיווקו את הקרנות לעמיתי סלייס וגורמים נוספים ● בתוך כך, רו"ח סנדרוב הגיש היום לביהמ"ש הסכם שחתם עם קרן Shayna להשבת כספי עמיתים שהושקעו באשכול שניהל גיא שנצר

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון "אל-ג'מהוריה" הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

השר לשיתוף פעולה אזורי דוד אמסלם הפודקאסט הכל פוליטי, 01.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מי הקים את המשרד שבראשו עומד דוד אמסלם?

השר דוד אמסלם ניסה להסביר למה קשה לקצור הישגים במשרד לשיתוף פעולה אזורי, והגיע עד שמעון פרס • אבל יש חוליה בשרשרת האירועים שאמסלם ויתר עליה • המשרוקית של גלובס 

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

בשורה להורים ולדולות: משרד הבריאות מקפיא את הכוונה להוציא טיפולים מהשב"ן

לאחר הביקורת הציבורית, משרד הבריאות חתם על מסמך מעודכן לקופות החולים וחזר בו מההחלטה להוציא מביטוח השב"ן את האפשרות לקבל החזרים על טיפולים משלימים בתחומי התפתחות הילד, הריון ולידה ● במשרד יערכו בדיקה מקיפה ולאחריה יוחלט אם לגנוז את השינוי לחלוטין

הלוויה של איש כוחות ביטחון איראני שנהרג במהלך המהומות בטהראן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

החוקר שטוען: אם טראמפ רוצה לערער את איראן - זה מה שהוא צריך לעשות

המחאות באיראן הן הגדולות והאלימות ביותר מאז המהפכה ב-1979, ולפי ארגוני זכויות אדם, אלפי אזרחים נהרגו על ידי המשטר ● פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון משגב וב-INSS, מסביר מה הם התרחישים האפשריים בהתפתחות המחאות באיראן, מה העמדה הישראלית וממה חוששות המדינות הערביות?

משרדי צ'ק פוינט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מפאלו אלטו ועד צ'ק פוינט: סין חוסמת חברות סייבר אמריקאיות וישראליות

בייג'ינג הורתה לחברות מקומיות להפסיק להשתמש במוצרי אבטחה של 12 חברות זרות ● המהלך נתפס, בין היתר, כתגמול על דוחות מודיעינים של החברות, שייחסו לסין ריגול סייבר ● הערכה: סין מאיצה את הניתוק מהמערב, החברות מישראל עלולות להיאלץ לבחור צד

נשיא דרום קוריאה לשעבר, יון סוק יאול / צילום: ap, Fernando Vergara

עונש מוות לנשיא לשעבר? דרמה בדרום קוריאה

התובע המיוחד דורש עונש מוות לנשיא לשעבר יון סוק יאול שניסה להוביל הפיכה צבאית ב-2024 ● אם הבקשה תתקבל, תהיה זו הפעם הראשונה בכמעט 30 שנה שדרום קוריאה מבצעת הוצאה להורג

ארה''ב הפכה את פרמידת המזון / איור: Shutterstock

ארה"ב הפכה את פרמידת המזון: בשר בראש, דגנים בתחתית. ומה קורה בישראל?

שר הבריאות האמריקאי הפך את הפירמידה, שמכילה המלצות תזונה לצרכן ● בתפריט: הרבה יותר חלבון ומעט דגנים ● מומחים עימם שוחחנו מברכים על הגבלת מזון מעובד, אך מלינים על דחיקת קטניות ודגנים מלאים ● וגם: המודל שאותו אימץ משרד הבריאות הישראלי

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ-80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט-אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

יניב ויצמן, מייסד teenk / צילום: כפיר בנישו

למה הצעירים של היום כבר לא נכנסים ליוטיוב?

בני הנוער מעדיפים לבלות בחוץ, מתעניינים בהשקעות, משלמים בכרטיס אשראי פרטי אך מצמצמים הוצאות בשל יוקר המחיה ● סקר חדש של סוכנות הפרסום לצעירים teenk מגלה למנהלי השיווק איך מגיעים ב-2026 לארנק ולרגש של הדור הצעיר