גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הוציאה קייט מגיליאד מחיר אסטרונומי טרם אישור המוצר

מסמכים שהגישה  קייט פארמה לבורסה האמריקאית בקשר עם העסקה למכירתה לענקית הביוטק גיליאד, חושפים כיצד הושג המחיר של 11.9 מיליארד דולר - וגם את הלבטים בחברה סביב העסקה ■ פרופ' אריה בלדגרין, מייסד קייט, עשוי להרוויח מהעסקה 680 מיליון דולר

עסקת המכירה של חברת התרופות לסרטן קייט פארמה  (Kite) לענקית הביוטק גיליאד  (Gilead) לפי שווי של 11.9 מיליארד דולר, שנחתמה לפני כשבועיים, הייתה הגדולה ביותר בהיסטוריה לחברה שהמוצר שלה נמצא בשלב של טרום-אישור. כיצד הצליח פרופ' אריה בלדגרין, הישראלי-אמריקאי העומד מאחורי קייט פארמה - שצפוי לשלשל לכיסו בעקבות העסקה סכום של לפחות 596 מיליון דולר - להשיג את הסכום הזה מגיליאד?

מסמכים שהגישה קייט לבורסה האמריקאית בקשר עם העסקה המתוכננת, חושפים כיצד הושג המחיר, וגם את הלבטים הפנימיים בחברה סביב השאלה האם להימכר, ואם כן, באיזה מתכונת.

קייט פארמה נפגשה במהלך חייה הקצרים עם יותר מ-100 חברות, ובהן גם גיליאד האמריקאית, לצורך שיתופי-פעולה שונים. ואולם המגעים עם גיליאד עלו מדרגה לאחר פגישה לא רשמית בין בכירים משתי החברות בכנס שנערך בינואר 2017.

ההצעה הראשונית נמוכה ב-30%

בתקופה זו כבר נערכה קייט להשקה של המוצר שלה, ודירקטוריון החברה דן בהשלכות התקציביות ובפוטנציאל העסקי של המוצר, כפי שנכתב במסמך. מה שלא נכתב הוא שלפעמים חלום ביומד שמגיע לכדי מימוש, עובר תהליך ראשוני של ניפוץ, כאשר הכנסות השיא שמנבאת החברה, אינן מופיעות מיד אחרי ההשקעה, ואילו התקציבים הדרושים להשקה מהירה ואפקטיבית, חונקים את החברה מבחינה תזרימית. דירקטוריון קייט היה צריך להחליט אם החברה תוכל לגייס את אמון המשקיעים כדי לצלוח את הדרך הזו לבד - או ללכת למכירה.

בעקבות ישיבת הדירקטוריון עלה קצב הפגישות בין קייט לגיליאד, אולם רק ביוני 2017, כחודשיים לפני שהעסקה נחתמה, הגיעה הפגישה לדרגים הגבוהים ביותר, ונדונו אפשרויות שונות לשיתופי-פעולה. ביולי גילתה גיליאד לקייט כי סוג שיתוף-הפעולה שהיא מעדיפה, הוא רכישה.

הסכום הראשון שהוצע, היה 127 דולר למניה - נמוך ב-30% מהמחיר שבסופו של דבר נקבע בעסקה, אבל עדיין 51% מעל למחיר הממוצע למניה 60 יום לפני ההצעה. בלדגרין כינס ישיבה, ובה הסכימו חברי הדירקטוריון של קייט כי החברה אינה למכירה, אבל ציינו כי גיליאד יכולה להיות שותף מעניין, החליטו לשכור את שירותיה של חברת ייעוץ לרכישה, והקימו צוות מצומצם ל"ניהול עסקאות אסטרטגיות" בחברה.

התשובה השלילית נמסרה לגיליאד ב-19 ביולי, וב-25 ביולי כבר ערך מנכ"ל גיליאד, ג'ון מיליגן, פגישה אישית עם בלדגרין, ובה שיפר את הצעתו ל-160 דולר למניה -פרמיה של 85% על מחיר המניה 60 יום לפני ההצעה.

בלדגרין, כך על פי המסמך שפרסמה קייט, שוב השיב כי החברה אינה למכירה, אבל הציע לקיים פגישה נוספת ב-1 באוגוסט, שבה "יסבירו" אנשי קייט לגיליאד מדוע החברה אינה מעוניינת להימכר, או לפחות לא במחיר הזה.

מיליגן נשבר ראשון

בשלב זה התחילה גיליאד ללחוץ על קייט. היא הציעה רשמית את המחיר של 160 דולר למניה, וציינה כי היא מעוניינת לסיים את התהליך מהר כדי לאפשר השקה של המוצר בזמן. בלדגרין השיב למיליגן כי הוא "מאוכזב מאוד" מהמחיר המוצע, ואילו מיליגן אמר כי "יהיה לו קשה מאוד לחזור לדירקטוריון גיליאד ולבקש מחיר גבוה יותר". ב-2 באוגוסט התקשר מיליגן לבלדגרין, הודה לו על המגעים ואמר: "נשמח להתראות בעתיד".

ב-4 באוגוסט שוב התכנסה קייט כדי לדון בתחזיות לביצועי המוצר שלה לאחר ההשקה. בפגישה נכחו גם היועצים של החברה לעסקה, שהדגישו בפני מנהלי קייט את מחויבות הדירקטורים לבעלי המניות, ובחנו אפשרות להפריד חלק מהפעילות של קייט לחברה חדשה, כדי לאפשר לה להמשיך בפעילות אינובטיבית, אך עדיין למכור את רובה. למרות השינוי בטון, בינתיים לא שבה קייט לפנות לגיליאד.

מיליגן נשבר ראשון. ב-7 באוגוסט הוא התקשר לבלדגרין, וציין כי יש אפשרות להעלאת המחיר. בדיון נוסף של הוועידה שהקימה קייט לצורך המשא-ומתן, נדונו הסיכונים בהשקה עצמאית, וגם בתהליך מורכב ומבלבל של משא-ומתן עם גיליאד, אם זה יימשך במקביל להשקה.

הטענה כי "החברה אינה למכירה" שבה ועלתה גם בישיבה זו (נראה כי הצוות היה חלוק בדעתו, אם כי הדבר לא נאמר במפורש), אבל יועצי החברה ציינו כי ככל הנראה, גיליאד היא החברה שמוכנה לשלם את הסכום הגבוה ביותר עבור קייט בשעה זו, והצעה נוספת לא תגיע. כך, בסופו של דבר, נמכרה קייט ללא התמחרות, אלא בהכרעה בין האופציה להימכר לגיליאד לבין האפשרות להישאר עצמאית. בפגישה זו הוחלט בקייט שאפשר למכור את החברה, כתלות במחיר.

בפגישת המשא-ומתן בין הצדדים, שנערכה ב-18 באוגוסט, הציעה גיליאד סכום ראשוני של 176 דולר למניה, אבל סירבה לאופציה של ספין-אוף. בלדגרין ציין כי בתנאים כאלה כדאי להעלות את המחיר ל-180 דולר. מיליגן וצוותו הסכימו, ועוד באותו ערב שלחו מסמכים לחתימה. ב-20 באוגוסט הודיעה קייט לגיליאד כי הצעתה התקבלה.

התחזיות של קייט נחשפות

כחלק מהמסמך פרסמה קייט את הערכותיה לגבי ההכנסות שהיו צפויות לה מהמוצר עד שנת 2032, אם לא הייתה נמכרת לגיליאד. ההכנסות החזויות היו 329 מיליון דולר ב-2018, 688 מיליון דולר ב-2019, 1.5 מיליארד דולר כבר בשנת 2020, והכנסות שיא של 6.2 מיליארד דולר ב-2032.

החברה ציפתה כי ב-2018 תרשום עדיין EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) שלילי בסך 264 מיליון דולר, וכי תעבור לרווחיות רק ב-2020 עם EBITDA של 402 מיליון דולר, ובשיא תרשום EBITDA של 4.7 מיליארד דולר. בהינתן השקה של מוצרים נוספים, העריכה החברה כי תוכל להגיע להכנסות של 13 מיליארד דולר עד 2032. אלה המספרים שחלקה החברה עם גיליאד.

בעלי התפקידים בקייט

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון