גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמנה חדשה תנסה להפחית את סבל החיות ב"משלוחים החיים"

פורום יבואני המקנה חושף אמנה ובה הוראות רגולציה עצמית שאמורים להיטיב עם בעלי החיים ובריאותם במסעות הארוכים שהם עושים לישראל במסגרת "המשלוחים החיים" ■ אנונימוס: "גימיק יח"צני"

הובלת עגלים אוסטרליים / צילום: עמותת אנונימוס לזכויות בעלי חיים
הובלת עגלים אוסטרליים / צילום: עמותת אנונימוס לזכויות בעלי חיים

האם המאבקים של הארגונים למען בעלי החיים נושאים פרי? היום (ד') חושף פורום יבואני המקנה - המורכב מרוב יבואני המקנה לישראל לצד עוסקים נוספים בשרשרת הגידול והאספקה של בשר טרי מגידול ישראלי - אמנה ובה הוראות רגולציה עצמית שאמורים להיטיב עם בעלי החיים ובריאותם במסעות הארוכים שהם עושים לישראל במסגרת "המשלוחים החיים". בעלי חיים אלה מגיעים ממדינות שונות, בהן אוסטרליה, רומניה, פורטוגל ועוד, כשהם עוברים שחיטה בארץ.

פורום המקנה לא כולל את שתי היבואניות הגדולות תנובה ודבאח. הפורום כולל את החברות ראשי בקר, עגל תל שיווק בקר, דה לוי, מיטראל ועוד.

האמנה כוללת תנאי רגולציה עצמית שישפרו את רווחת בעלי החיים - החל מההובלה בחו"ל ועד הגידול בארץ. אימוץ האמנה בשלב זה הוא בגדר חובה, והוא ייבדק בפיקוח אולם כרגע ללא סקנציה מוגדרת למפרים.

האם יישום התקנות יוביל לעליית מחירי הבשר הטרי? במקנה סבורים כי המחיר לא ישתנה, והוא אף יוכל לרדת בהינתן שינוי במכסות היבוא. "מטרת הרגולציה היא לשים סטנדרט אחיד וגבוה להליכיה יבוא של מקנה לישראל, בהתאם לתקנים הבינלאומיים המחמירים ביותר", אמר הבוקר במסיבת עיתונאים רן דה-לוי, חבר פורום יבואני המקנה. לדבריו, "הסטנדרט יאפשר שקיפות לציבור על הליכי היבוא לישראל ושמירה על היצור המקומי ומחירי בשר טרי שפויים".

שר החקלאות, אורי אריאל, סיפר כי נכח על 4 אוניות שהובילו מקנה של חברות שונות על-ידי מובילים שונים, וטען כי תנאי בעלי החיים היו טובים. השר התייחס לדיווחי-השווא, לדבריו, באשר לספינה מפורטוגל (שנטען כי פרצה מגפה בקר בקרב בעלי החיים ששהו על גביה). בעניין זה קרא השר שלא "לצעוק זאב זאב סתם, כי בסוף כשיהיה משהו, לא נאמין לכם". עוד אמר השר כי כל תלונה או פנייה מעמותה או מאזרחים תיבדק, "אבל נקווה שלא יהיו דיווחי-שווא או שקר".

הרגולציה מתייחסת לכלל תהליך יבוא המקנה לישראל, החל מתכנון המשלוח ועד לגידול המקנה בישראל. הסעיפים המרכזיים בה כוללים ראשית תכנון ופיקוח מראש של כל שלב בהובלת בעלי החיים: מבדיקות המקנה, ההובלה היבשתית ותחנת ההסגר בחו"ל, שלב העלאת, שהייה והורדת בעלי החיים מהאונייה.

סעיף שני מתייחס למיפוי ולסינון בעלי חיים שלא מתאימים, שיפור תנאי ההובלה היבשתית בחו"ל ובישראל, כשבעלי החיים יובלו בכלי תחבורה הכוללים שטח שהייה מתאים, מתקן נגד החלקה ורשתות צל או כיסוי נגד גשם. האמנה גם תאסור שימוש בשוקרים חשמליים או כלים חדים.

בכל הנוגע למסע באונייה - על היבואן לדאוג לשטח שהייה מתאים באונייה ולכמות מזון מספקת לכל בעל חיים ולצוות מתאים המוכשר לטיפול ולהפרדת בעלי חיים פצועים או חולים. האמנה גם תדרוש לשפר את תנאי הגידול והפיקוח בישראל, לרבות שטחי הגידול והטיפול. השמירה על יישום האמנה תבוצע על-ידי חברת פיקוח חיצונית.

נציין כי לפי נתוני משרד החקלאות, במחצית הראשונה של שנת 2017 יובאו לישראל 268,172 עגלים וטלאים ב"משלוחים החיים" מאוסטרליה ומאירופה. 

"גימיק יחצ"ני" 

ומה אומרים בארגונים למעל בעלי החיים? "'רגולציה עצמית' על המשלוחים החיים היא גימיק יחצ"ני", כך לשון הודעת אנונימוס. "מדובר במהלך יחצ"ני ותו לא, נוכח המחאה הציבורית הגוברת נגד המשלוחים, ונוכח החלטת בג"ץ להוציא צו על תנאי בעתירה שהגשנו. הבטחות היבואנים לשמירה על בעלי החיים ריקות מתוכן: אין דרך להוביל המוני עגלים וטלאים על פני יבשות וימים, מתבוססים בהפרשותיהם באוניות צפופות ומצחינות, מבלי להתעלל בהם. אי-אפשר לצפות מהגורמים שעושים את רווחיהם מהמשלוחים החיים לפקח על עצמם. זה עצוב ומקומם ששר החקלאות, שאמור להיות אחראי לאכיפת חוק צער בעלי-חיים, משתף פעולה עם מהלך ציני כזה. המשלוחים החיים הם התעללות מנוגדת לחוק צער בעלי-חיים, ויש להפסיקם - כפי שנאסר פיטום האווזים".

בעמותה "ישראל נגד משלוחים חיים" משמיעים דברי דומים. "משלוחים חיים של עגלים וטלאים מארצות רחוקות כדי להישחט כאן הם התעללות חמורה מעצם הווייתם. הפרדה בכוח מהאימהות כשהם עדיין תינוקות, הובלה של ימים ארוכים במשאיות ללא מזון ומים ברוב המקרים, הובלה של ימים רבים ואף שבועות בצפיפות בבטן אונייה ללא אוויר נקי כשהם מתבוססים בתוך הצואה ונשרפים מאדי האמוניה של השתן, השלכת בעלי החיים הקורסים לים, מכות וחישמול בשוקרים - כל אלה הם חלק בלתי נפרד מכל מסע, ואלה הן התעללויות ששום פיקוח או 'סטנדרטים גבוהים' לא יכולים למנוע. שום דבר לא יכול גם למנוע את תחלואת העגלים והטלאים הגבוהה עקב תלאות המסעות האלה והעברת המחלות לציבור. אנחנו לא סומכים לא על היבואנים ולא על משרד החקלאות בהצהרותיהם הריקות. אנחנו דורשים הפסקה מוחלטת של המשלוחים החיים, וניאבק על כך בנחישות עד המשלוח האחרון". 

עוד כתבות

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא