גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניצחון: מועצת רו"ח תעניק פקטור משמעותי לסטודנטים

יו"ר מועצת רו"ח, עו"ד אמי פלמור, מסרה כי רמת הקושי בבחינה בחשבונאות פיננסית במועד יולי לא נועדה לחסום את שערי המקצוע ■ "אביא לאישור המועצה נוהלי בקרת איכות חדשים בנוגע לבחינות"

אמי פלמור / צילום:  תמר מצפי
אמי פלמור / צילום: תמר מצפי

אש וגופרית הומטרו על מועצת רואי-החשבון שהתכנסה שלשום (ב') לדיון מיוחד בבחינת המועצה בחשבונאות פיננסית מתקדמת ממועד יולי האחרון. בישיבה הודתה יו"ר המועצה ומנכ"לית משרד המשפטים, אמי פלמור, כי נפלו פגמים בבחינה, וכי המועצה דואגת לתיקון המעוות. המועצה הבהירה כי בתהליך בדיקת המבחנים - היא תדאג לשמור על שיעור מעבר שלא יהיה שונה משמעותית מהממוצעים במועדים הקודמים, שנעו בין כ-65% לכ-80%.

שיעור דומה של מעבר יישמר, הבהירה פלמור, גם אם לשם כך יידרשו התאמות מצד המועצה של מנגנון בדיקת הבחינה, שנחשבה לקשה במיוחד. "אנחנו קשובים לקולות שהביאו בפנינו הנבחנים ומתייחסים ברצינות לטענות שעלו בדיון", מסרה פלמור בהודעה לעיתונות לאחר הדיון, "ובמידת הצורך נבצע התאמות במנגנון הבדיקה, כדי להבטיח ששיעור המעבר לא יהיה שונה באופן מהותי משיעור המעבר בבחינות קודמות".

מאבקם של הסטודנטים הנבחנים הוליד גם פירות ארוכי טווח עבור הנבחנים העתידיים: לאחר שבא-כוחם של הסטונדטים, עו"ד אילן בומבך, הפנה את תשומת לב המועצה לכך שצריך להיות נוהל ספציפי לבדיקת הבחינה בחשבונאות פיננסית מתקדמת - הודיעה פלמור בדיון כי נוהלים חדשים של בקרת איכות על בחינות המועצה, יובאו לאישור המועצה כבר בישיבתה הקרובה, במטרה לשפר ולהסדיר את תהליך בקרת האיכות של הבחינות. "אני סבורה כי השיח עם הנבחנים מהווה הזדמנות להפקת לקחים ולמידה מצדנו" מסרה פלמור בהודעתה, "ולכן אני מתכוונת להביא באופן מיידי נוהלי בקרת איכות חדשים לאישור המועצה".

פלמור הבהירה כי בניגוד לטענת הסטודנטים, רמת הקושי של הבחינה לא נועדה להקשות במכוון את הכניסה בשערי המקצוע כדי למנוע את הצפתו. "כגוף ציבורי-ממשלתי האחראי על הסדרת המקצוע, למועצת רו"ח יש מטרה אחת ויחידה - להבטיח כי רוה"ח, המהווים שומרי סף קריטיים במשק ובשוק ההון הישראלי, יהיו אנשים מקצועיים וראויים. אין ולא הייתה כל כוונה להקשות במכוון את רף הכניסה בשערי המקצוע, והטענות בעניין זה משוללות יסוד נוכח המחסור במתמחים בעת הנוכחית", הדגישה פלמור.

35 עמ' ב-7 שעות

מחאה של סטונדטים לחשבונאות נגד רמת בחינות ההסמכה היא נדירה. לרוב, טענות נגד קושי של בחינות הסמכה עולות בבחינות לשכת עורכי-הדין. מבחני ההסמכה בראיית-חשבון נחשבים למתישים במיוחד. במשך חודשים ארוכים הנבחנים משננים חומר לימוד מקיף ביותר הכולל סעיפי חוק ונוסחאות מורכבות. בסיום התקופה המייגעת, הסטודנטים נבחנים בשתי בחינות הסמכה סופיות: בחינה בחשבונאות פיננסית מתקדמת, הנחשבת לקשה יותר ובחינה ב"ביקורת חשבונות".

בחינת המועצה בחשבונאות פיננסית מתקדמת במועד יולי הובילה את הסטודנטים לחשבונאות שנבחנו בה, למאבק בשבועות האחרונים, בו הועלו טענות על קושי בלתי-סביר של השאלות בבחינה. הדיון במועצה, האחראית על בחינות ההסמכה לצורך קבלת רישיון רו"ח, זומן בעקבות טענות נגדה שהעלו באחרונה באופן מאורגן כ-900 סטודנטים לחשבונאות, לפיהן הצלחה בבחינת המועצה בחשבונאות פיננסית הייתה משימה בלתי-אפשרית.

סטודנטים רבים טענו כי מדובר בניסיון מכוון להכשיל אחוז גבוה מהנבחנים כדי למנוע את הצפת המקצוע. הסטודנטים טענו כי אורך הבחינה היה פי שניים מהרגיל (35 עמודים, לעומת ממוצע של 18 עמודים בבחינות בשנים האחרונות), אך משך הזמן לפתירתו נותר כ-7 שעות, כפי שהיה תמיד. עוד נטען כי חלק מהשאלות בבחינה היו עמומות.

בנוסף פירט בדיון נציג הנבחנים, עו"ד בומבך, יחד עם עו"ד שגיא רם ממשרדו, פגמים נוספים בבחינה, כמו שאלות שלא נכללו בסילבוס הבחינה וברשימת המיקוד; שינויים במבנה הבחינה ללא הודעה מוקדמת; "פונט" זעיר ומכשיל בו נכתבה הבחינה ללא כל מרווחים בין השורות; ופגיעה בנבחנים עם ליקויי למידה וקשיי שפה. עו"ד בומבך גם ביקש בדיון לקבל לידיו פרוטוקולים ותרשומות המוכיחות כי המועצה ונושאי תפקידים בה פעלו בהתאם לנוהלי המועצה בנוגע לבחינות ההסמכה. עו"ד בומבך הזכיר כי גם ב-2009 היה שינוי מהותי בבחינה, אולם אחוזי המעבר עמדו על 87%, ווציין כי גם בבחינה המדוברת, שיעור המעבר צריך להיות זהה.

שינוי בזהות

גם מרצים לראיית חשבון, שהצטרפו למאבק הסטודנטים ונכחו בדיון, חיזקו בדיון את טענות הסטודנטים. רו"ח אבי דגן, מרצה בכיר לחשבונאות, ציין כי 7 השעות שניתנו לפתרון הבחינה אינן מספיקות, והוא כמרצה בכיר עם ניסיון רב בתחום נזקק ל-12.5 שעות. מרצה נוסף, רו"ח רוני אלרואי, ציין כי כותבי הבחינה ומרכז הבחינה התרשלו, כיוון שבפועל הבחינה לא בדקה יכולת חשיבה, כפי שתוכנן.

חברי המועצה הקשיבו בדיון גם לחוויותיהם של מספר נבחנים. כל נציג שטח את החוויה האישית שלו מהבחינה ותיאר את העוול שנגרם לו ולחבריו. הנבחנים הדגישו את ההכנה המקדימה לבחינה, המצריכה זמן רב ועלויות גבוהות ביותר.

מועצת רו"ח הציגה בדיון עמדה, לפיה השינוי במתכונת הבחינה הוא בבחינת שינוי בזהות ולא במהות. פלמור התייחסה לכניסתו של פרופ' חיים אסייג לתפקיד "מרכז הבחינה", שפעל כדי שהבחינה תבחן יכולת ניתוח וחשיבה לעומק, ולא רק שינון - ולפיכך, לדבריה, שונה סגנון השאלות. עם זאת, הבהירה פלמור כי אין כוונה לסגור את שערי המקצוע. היא הדגישה כי ההיפך הוא הנכון, בפרט בהתחשב במחסור הנוכחי במתמחים בראיית-חשבון.

בדיון במועצת רו"ח, נכחו גם נשיא לשכת רו"ח, יזהר קנה; נשיא לשכת רו"ח לשעבר, עופר מנירב, המכהן כחבר מועצה; ראש רשות המסים, משה אשר, המכהן גם הוא כחבר מועצה; יו"ר הוועדה המייעצת למועצה לנושא בחינות, פרופ' יורם עדן; מרכז הבחינה בחשבונאות פיננסית, פרופ' חיים אסיאג; הרפרנטים של הבחינה בחשבונאות, פרופ' אריה גנס ורו"ח אמיר סוראיה; וכן יו"ר ועדת בקרת האיכות לבחינה, רו"ח דב ספיר.

סטונדטים לאחר הדיון במועצת רו"ח מבהירים: "נדרוש מענה כולל גם עבור מי שייכשל"

ד' - אחד הסטודנטים שארגן את מחאת הסטודנטים לחשבונאות נגד רמת הקושי של בחינת המועצה בחשבונאות פיננסית במועד יולי, ונכח בדיון של מועצת רו"ח בנושא - אומר ל"גלובס" כי גם אם אחוז המעבר בבחינה יהיה בסופו של דבר גבוה - זה לא בהכרח יענה על כל ציפיות הסטודנטים, כיוון שהם דורשים מענה כולל, גם עבור אלו שייכשלו.

ד' מציין כי מהדיון עלה כי יש רוחות שנושבות בכיוונים מנוגדים ו"לא בטוח שמה שייקבע, יספק אותנו וימנע מאיתנו להגיש עתירה". לדברי ד', הוא זיהה בדיון מאבק כוחות בין יו"ר המועצה ומנכ"לית משרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, שנכונה לעזור לסטודנטים, לדעתו, אל מול הצד של אנשי המועצה, "ששם אין הכרה בטעות, למרות שהם אלו שאחראים על הבחינה". בעניין זה מסרה יו"ר המועצה, עו"ד אמי פלמור, כי היא "רואה בחומרה את האופן שבו נעשתה ההיערכות לבחינה, כפי שהיא באה לידי ביטוי מתלונות הנבחנים. חילוקי הדעות במועצה בעניין זה יוכרעו בדיוני המועצה, כמקובל".

בניגוד לעמדת המועצה, לפיה מטרת השינוי בנוסח הבחינה הייתה למשוך אנשים חושבים למקצוע ראיית-החשבון, ד' משוכנע שמי שכתב את הבחינה היה מעוניין להקשות על צעירים להיכנס למקצוע. "ההתנהלות הייתה פשוט קלוקלת, והיא נחשפה בדיון במועצה", הוא אומר. בכך מתייחס ד' לעובדה שהמועצה הודיעה בדיון שתגבש נוהלי בקרת איכות שיפרטו כיצד לבדוק את הבחינה - במקום להסתפק בנוהל הקיים שרק קובע מהי בקרת איכות ומי מבצעה.

ד' מציין כי הסטודנטים דורשים הקלות גם עבור הנבחנים שבסופו של דבר לא יעברו את הבחינה. "מזעור נזקים זה נחמד, אבל אנחנו דורשים שהמועצה תיקח אחריות ותתחשב בנבחנים, כך שלא רק שאחוזי המעבר יהיו כמו בשנים האחרונות כולן, אלא שבנוסף יינתן מענה כולל גם לאלו שלא יעברו". הסטודנטים דורשים לאפשר לנכשלים במועד יולי לגשת למועד הקרוב בחורף ולא להמתין כנדרש למועד האביב הבא. עניין זה חשוב לסטודנטים במיוחד, נוכח העובדה שנוהלי תקינה חדשים לבחינות צפויים להיכנס לתוקף ב-1 בינואר הקרוב, והם ישנו דרמטית את החומר הנדרש לבחינה.

לפיכך, טוענים הסטודנטים כי הנבחנים שיקבלו מתחת ל-31 (הציון שלא מאפשר גישה לבחינה במועד הקרוב) במועד יולי - הם ייאלצו להיבחן על החומר החדש. בנוסף, דורשים הסטודנטים, כי הנכשלים בבחינה לא ייאלצו לשלם שוב אגרה (771 שקל) עבור הבחינה במועד הנוסף אליו ייגשו.

ממוצע כולל

עוד מוחה ד' על כך שהנתונים שבהודעה לעיתונות של המועצה אודות הדיון, כוללים רק את אחוזי המעבר של מועדי האביב האחרונים, "בלי להזכיר את מועדי החורף. בחורף האחרון שקדם לנו, הציון היה גבוה בהרבה". ד' מבהיר כי הסטודנטים דורשים שהמועצה תתחשב בכלל הציונים בבחינות המועצה בחשבונאות פיננסית של השנים האחרונות, בבואה להחליט מה יהיה אחוז הנכשלים במועד יולי האחרון.

לדברי הסטודנט ד', "אם לא יינתן פתרון אמיתי לבעיה המורכבת גם מאחוזי המעבר וגם מפתרון לאלו שלא עברו - ניאלץ לעתור". ד' מוסיף כי חלק מהסטודנטים שנבחנו במועד יולי, חתומים על התמחות (סטז') שמתחילה בכל מקרה עוד לפני מועד הבחינה הבא בדצמבר, ולדבריו גם בכך יש להתחשב בעת הבדיקה.

באשר לחוויותיו בבחינה עצמה מספר ד' כי: "עברנו התעללות פיזית ונפשית של 9 שעות, וכולנו ישר הבנו שזה לא תקין ושהייתה פה מטרה להכשיל - בגלל זה לא חיכינו לציון, אלא מיד התאגדנו כדי לאסוף כסף לשכירת שירותיו של עו"ד אילן בומבך. מה שהצלחנו לעשות - התאגדות של כל-כך הרבה סטודנטים, ששמו כסף בלי להכיר אחד את השני ובלי לעכל עדיין מה בעצם קרה בבחינה - מעידה על העומס יוצא-הדופן שהיה בבחינה".

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן