גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עצמאים שימו לב: כך קובע בית הדין אם התקיימו יחסי עבודה

בשבוע שעבר דחה בית הדין לעבודה תביעה שהגיש נהג הסעות ובה ביקש להכיר בקיום יחסי עבודה בינו לבין חברת הסעות ■ בעידן של יחסי עבודה מבולבלים לעתים, חשוב להבין על מה בית הדין מסתמך בפסיקתו

קריירה / צילום: thinkstock
קריירה / צילום: thinkstock

כדי שאדם יוכל לנהל תביעה בבית הדין לעבודה, עליו להוכיח תחילה כי בינו לבין החברה הנתבעת ובעליה היו יחסי עבודה, כלומר יחסים של עובד ומעסיק, להבדיל מיחסים שבין קבלן חיצוני עצמאי לחברה. בשבוע שעבר דחה בית הדין האזורי לעבודה בבאר-שבע תביעה שהגיש נהג הסעות ובה ביקש להכיר בקיום יחסי עבודה כאלה בינו לבין חברת הסעות, ובעידן של יחסי עבודה מבולבלים לעתים, חשוב להבין על מה בית הדין מסתמך בפסיקתו.

המבחן המעורב

המבחן הרווח בפסיקה לקביעת מעמד של "עובד" או "עצמאי" הוא "המבחן המעורב". המרכיב הדומיננטי במבחן הזה הוא שאלת ההשתלבות של העובד במקום העבודה על שני פניו: החיובי והשלילי. בפן החיובי, נדרש עצם קיומו של מפעל שניתן להשתלב בו, והפעולה שבוצעה חייבת להיות חלק מהפעילות הרגילה של אותו מפעל. כמו כן, נדרש שמבצע העבודה יהיה חלק מהמערך הארגוני הרגיל של המפעל. בפן השלילי, נשאלת השאלה אם מבצע העבודה מנהל עסק עצמאי משלו ומשרת את המפעל כגורם חיצוני.

בתי הדין קבעו גם מבחני עזר נוספים, שהם אינם מכריעים בפני עצמם, אך יש להם חשיבות בציור התמונה הכוללת. לדוגמה, איזו הסכמה יש בין הצדדים לאופן העסקה; האם נעשה שימוש בציוד ובכלי עזר ומי הבעלים שלהם - העובד או המפעל; האם העבודה מבוצעת באופן אישי; מהו אופן הדיווח עליה לרשויות; כיצד הוצגו היחסים לצדדים שלישיים; האם קיימת בלעדיות למעסיק בפרק הזמן המוקדש לעבודה; כפיפות מבצע העבודה ושאלות נוספות.

במקרה של נהג ההסעות טפטה אלמו, שופט בית הדין בבאר-שבע, יוחנן כהן, פסק כי יחסי העבודה בינו לבין חברת ההסעות מטיילי ירון בר לא עמדו בכל המבחנים האלה.

באותו מקרה, התובע עבד אצל הנתבעת כנהג הסעות וביצע משימות הסעה של עובדים עבור גורמים משתנים ובהיקף משתנה. לאורך השנים ביצע התובע את משימות ההסעה בכלי רכב שבבעלותו. מדי שנה הונפק רישיון הפעלה ממשרד התחבורה של רכב ההסעות של התובע, על-שם הנתבעת. עם זאת, התובע ניהל תיק עצמאי במס הכנסה, מס ערך מוסף ובמוסד לביטוח לאומי והנפיק חשבוניות מס כנגד קבלת תשלום מדי חודש.

חברת ההסעות טענה שהנהג סיפק לה שירותים כקבלן משנה, באמצעות עוסק מורשה, הציג עצמו כעצמאי והתנהל מול רשויות המס והמוסד לביטוח לאומי ללא התערבות הנתבעת. לדבריה, הנהג הבין היטב את אופי ההתקשרות עם הנתבעת, הוא שרכש את כלי הרכב ודאג לכל הוצאות אחזקתו ותיקונו וכן שילם את עלויות ביטוח הרכב.

עוד טענה החברה כי הנהג קיבל שכר משופר לעומת העובדים השכירים שהועסקו על-ידי הנתבעת בתפקיד מקביל.

של מי כלי הרכב

בית הדין לעבודה קבע בפסיקתו כי אותו נהג הועסק אך ורק משום שהיה ברשותו, ועל חשבונו, רכב שהתאים למשימות ההסעה שנדרשו על-ידי הגורמים המזמינים שירות מהנתבעת.

עוד נפסק כי התובע לא נדרש לבצע את ההסעות באופן אישי, ואף לא נטען ולא הוכח כי התובע חויב בנהיגה בכלי רכב אחר שהועמד לרשותו על-ידי הנתבעת. כלומר, נהגים אחרים לא יכלו להחליף את התובע בנהיגת רכבו, ואף הוא מצדו לא החליף נהגים אחרים ברכבם שלהם או ברכב אחר השייך לנתבעת.

כמו כן פסק בית הדין כי אין חולק על כך שהתובע הוא בעל עסק משלו ושימש כתקליטן עוד טרם עסק כנהג הסעות אצל הנתבעת, ויש לו מספר עוסק מורשה שבאמצעותו הנפיק קבלות לנתבעת.

"את התמורה עבור עבודתו כנהג הסעות קיבל התובע בפועל באמצעות אותו עוסק מורשה. למעשה, מבחינה עסקית לא בוצעה הפרדה בין העיסוקים: התובע דיווח על כל הכנסותיו, כולל עיסוקו כתקליטן, למס הכנסה ולמע"מ במסגרת עסקו כעצמאי. זאת כאשר על-פי עדותו עסק בעבודתו כתקליטן בשעות הערב וניהל תיק עצמאי אצל רואה חשבון", נכתב בתביעה.

עוד נכתב בפסיקה כי "ברור כי גם ללא היותו של התובע 'עוסק מורשה' בתחום התקליטנות, הרי ניתן לראות בו בעל עסק, כאשר העסק הוא הרכב הממונע שבבעלותו. כל השקעה ברכב, כל טיפול ושיפור היה על חשבון התובע. אם הצליח התובע לצמצם הוצאות (למשל, השגת טיפולים מוזלים לרכב), נהנה מכך התובע עצמו, ואם היה בכך כדי להשפיע על ייעול העבודה וחיסכון בהוצאות - הרי פעל התובע לעסקו הוא! התמורה מהנתבעת לא הושפעה מאלה".

לפי הפסיקה, התובע ניסה לצייר תמונה שלפיה היה נתון למרותה ופיקוחה של הנתבעת, והיה עליו לדווח לה "על כל צעד ושעל", ואולם מהראיות בתיק עולה תמונה שונה. העובדה שהנפיק קבלות ושילם לביטוח לאומי ומס הכנסה בעצמו מחזקת את המסקנה כי מדובר בקבלן משנה עצמאי. כך גם הציג עצמו התובע בפני הרשויות וזכה להטבות הנלוות לאופן הצגתו כעצמאי. "התובע ידע והיה מודע לתנאי ההתקשרות עמו והוא ביכר אותם, וכי הטענה כי במהות היו אלה יחסי עובד-מעביד היא טענה שנולדה אך לצורך התביעה", נפסק.

השאלות שעוזרות לקבוע אם התקיימו יחסי עבודה

■ האם קיים מפעל שניתן להשתלב בעבודה בו?

■ האם העבודה שבוצעה היא חלק מהפעילות הרגילה של אותו מפעל?

■ האם מבצע העבודה היה חלק מהמערך הארגוני הרגיל של המפעל?

■ האם מבצע העבודה מנהל עסק עצמאי משלו ומשרת את המפעל כגורם חיצוני?

■ איזו הסכמה יש בין הצדדים לאופן ההעסקה?

■ האם נעשה שימוש בציוד ומי הבעלים שלו - העובד או המפעל?

■ מהו אופן הדיווח על העבודה לרשויות?

■ כיצד הוצגו היחסים לצדדים שלישיים?

■ האם קיימת בלעדיות למעסיק בפרק הזמן המוקדש לעבודה? 

בית הדין האירופי התחרט: למעסיק אסור לנטר תכתובות פרטיות של עובד

לפני כשנה וחצי דיווח העיתונאי סטפני בודונו באתר בלומברג כי בית המשפט האירופי לזכויות אדם קבע שמעסיק רשאי לנטר תכתובות אישיות שעובד מנהל ביומן תקשורת שנועד לשימוש עסקי-מקצועי בלבד, והשבוע הפך מושב מורחב של בית הדין ברוב דעות את ההחלטה.

תזכורת: פסק הדין ניתן בסכסוך בין עובד מרומניה בשם ברבולסקו, שעבד כמשווק, לבין מעסיקו. המעסיק ביקש מהעובד לפתוח חשבון בשירות יאהו! מסנג'ר כדי שיוכל לנהל תקשורת מסרים מיידיים עם לקוחות החברה. בחלוף כמה שנים החברה פיטרה את העובד לאחר שבתקופה מסוימת ניטרה את החשבון שפתח ביאהו! וגילתה כי הוא משתמש בו לצורכי תכתובת אישית בניגוד לנהלים. החברה השתמשה בתמלילים מתוך החשבון ביאהו! כראיה להוכחת עילת הפיטורים.

העובד תבע את החברה בטענה לפיטורים שלא כדין המבוססים על ראיות שהושגו בתוך פגיעה בפרטיות. לאחר שהערכאות המקומיות ברומניה פסקו לטובת המעסיק, עתר העובד לבית המשפט האירופי לזכויות אדם, והוא פסק כי "אין זה בלתי סביר שמעסיק יבקש לוודא שעובדיו ממלאים את משימותיהם המקצועיות במהלך שעות העבודה". בית המשפט פסק עוד כי "הניטור שביצע המעסיק היה מידתי ומוגבל בהיקפו".

שלשום (ג') שינה בית הדין את דעתו וקבע כי לעובד יש זכות לפרטיות בהתכתבויות שלו, וכי המעסיק לא היה רשאי לנטר אותן. לפי קביעת ההרכב המורחב של בית הדין האירופי, גם אם מעסיק הודיע מראש כי הוא מנטר הודעות, הזכות לפרטיות של העובד אינה מתבטלת אלא היא מוגבלת לפי מידת הצורך.

לפי פסק הדין, יש לאזן בינה לבין הפררוגטיבה של המעסיק לנהל את עסקו. במקרה הספציפי נפסק כי כלל לא ברור אם המעסיק הודיע מראש לעובדים שהוא מנטר את חשבונות העובדים, וכיצד הוא עושה זאת, והדבר כלל לא נבדק על-ידי הערכאות השיפוטיות וגם לא הוכח כי ברבולסקו יצר בהתכתבויותיו סיכון לחברה, כפי שטען המעסיק.

ומה המצב בישראל? נזכיר כי בית הדין הארצי לעבודה ובית המשפט העליון קבעו בכמה מקרים כי המעסיק אינו רשאי לעקוב או לנטר אחר הודעות שנמצאות בתיבת דוא"ל אישית-פרטית של העובד, אלא בהסכמת העובד, וכי ראיות שהושגו בדרך זו אינן קבילות כראיה בהליך משפטי.

עם זאת, נקבע כי ייתכנו מצבים שבהם מעסיק שנחשף באופן פאסיבי ומקרי להודעת דוא"ל של אדם אחר, יהיה רשאי בכל זאת להעתיק אותן ולהשתמש בהן כראיה.

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם