גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חברות ביומד דואליות צריכות לשקול לוותר על מסחר בת"א"

ארבע חברות ביומד דואליות נמחקו בזמן האחרון מת"א - מגמה? ■ בחברות הנסחרות מכחישים לעת עתה, אבל שותף מנהל בקרן אורבימד מודה: "מתמחרים דיסקאונט לחברה שנסחרת בת"א"

נאסד"ק / צילום: רויטרס
נאסד"ק / צילום: רויטרס

ארבע חברות ביומד דואליות הודיעו בזמן האחרון על מחיקתן מהמסחר בבורסה בת"א דווקא בתקופה שבה נראה כי זו התאוששה מעט לעומת היובש של השנים האחרונות. האם מדובר בתחילתה של מגמה, אשר תסחוף בקרוב חברות ביומד נוספות, למגינת ליבם של קברניטי הבורסה המקומית?

בדיקה מדגמית שערכנו העלתה תשובה שלילית, לפיה אין כל כוונה כזו. בחברות שנותרו להיסחר בישראל ובארה"ב מצהירים על נאמנות לבורסה ולמשקיעים הישראלים, אם כי ראוי לקחת את התזמורת האחידה הזו עם גרגיר של מלח.

כך למשל, ד"ר ניסים דרוויש, שותף מנהל בקרן אורבימד הישראלית, שהשקיעה בשתי חברות הנסחרות בת"א ובארה"ב במקביל, אומר את מה שלחשו גם אחרים: "אני חושב שחברות ביומד הנסחרות בת"א ובנאסד"ק צריכות לשקול לוותר על הבורסה המקומית, אם הן יכולות להרשות זאת לעצמן. המשקיעים של הבורסה המקומית, בהכללה, מכירים פחות את התחום, והבורסה מאופיינת בשיעור גדול יותר של סוחרי יום מבין משקיעי הביומד. ההשפעה שלהם היא תנודתיות גבוהה ושוויים שהם נמוכים יותר, בעיקר בתקופות קשות.

"הייתי רוצה לראות חברה כמו מדיגוס (בה השקיעה אורבימד בעבר וממנה יצאה וכעת אין בה כמעט בעלי עניין), חוזרת להיות פרטית, וחברה כמו ביוליין (אשר גם אליה אורבימד נכנסה ויצאה) יכולה להסתפק במסחר בארה"ב. היום אנחנו, בהכללה, מתמחרים דיסקאונט לחברה שבה אנחנו מעוניינים להשקיע אם היא נסחרת בת"א". 

מה ישאיר את הביומד בת"א?

אמירות כאלה נשמעות בשוק המקומי כבר שנים, אולם בשבוע שעבר בפעם הראשונה הן גם הובילו להחלטה. שתי חברות ביומד הודיעו על מחיקתן הצפויה מהמסחר - סלקט (שכבר נגרעה ממנו) וביונדווקס, שעדיין לא עדכנה מתי בכוונתה לבצע את המהלך. היום הודיעה חברה נוספת, קולפלנט, על מחיקתה הצפויה (ראו עמ' 4). זאת, מספר שבועות לאחר מחיקתן מהמסחר בת"א של שתי חברות נוספות הפועלות בתחום הביומד, בנסיבות שונות לגמרי.

סלקט וביונדווקס הן חברות ביומד ישראליות שנמחקו מהמסחר משום שחשו, כפי שתיאר דרוויש, כי המסחר בתל-אביב מקפח את שוויין, וכי הדרישות של הרגולציה בישראל גבוהות מידי. הן מצטרפות בכך לחברות דואליות נוספות שנמחקו בשנים האחרונות מהמסחר בת"א, ביניהן מלאנוקס, סיליקום ואיתוראן, אולם הללו הן חברות טכנולוגיה הנסחרות בשוויים גבוהים משמעותית, שצברו קילומטרז' (או יותר נכון, מיילג') יותר ארוך ממנה בבורסה האמריקאית.

מנכ"ל סלקט, ד"ר שי ירקוני, אמר בזמנו ל"גלובס" כי "מאז הרישום הכפול בנאסד"ק אנחנו רואים שכל דבר חיובי שקורה שם למניה, מדוכא על-ידי המסחר בת"א. כל פעם שהמניה עלתה בנאסד"ק, השוק הישראלי הוריד אותה בחזרה. בדקנו את הנושא במשך כמה חודשים והגענו למסקנה שהפכנו כר פורה לפעילות של שורטיסטים ושחקני יום, אשר מנצלים את הארביטראז'. אנחנו מעריכים כי הפסקת המסחר בתל-אביב תשחרר אותנו מהם. בנוסף לכך, אנחנו חושבים שנאסד"ק יודעת היום לתת שווי יותר נכון לחברות ביומד צעירות מאשר תל-אביב".

שתי חברות ביומד נוספות שנמחקו לאחרונה מהמסחר, הן סיפור שונה לגמרי: מנקייד וסלזיון נרשמו למסחר בת"א בסוף 2015 תוך ניצול פירצה בתקנות שאיפשרה להן להיכנס למדדים המקומיים ולנצל את המהלך לשם הזרמת ביקושים למניותיהן (מנקיינד אף ביצעה כאן הנפקה).

אלא ששתי החברות, במקרה או שלא במקרה, התרסקו זמן קצת לאחר מהלך הרישום בבורסה המקומית, וכעת הן "בורחות" מת"א לאחר שהוצאו מהמדדים. אין לחברות הללו זיקה לישראל ובתקופה שהן נסחרו כאן, הן מיעטו להתייחס למשקיע הישראלי. כל מה שיש להן לקבל כרגע מהבורסה המקומית הן עלויות נוספות, תקשורת שלילית ומצבור של משקיעים כעוסים, גם אלה שלא השקיעו בחברה ישירות, אך ספגו את השפעתן על המדדים.

לאור כל זאת, השאלה המרכזית שעל סדר היום היא לא מדוע חברות נמחקות מן המסחר בת"א, אלא מה ישאיר אותן כאן. ארי קרשין, סמנכ"ל הכספים של חברת התרופות לסרטן קומפיוג'ן, שנסחרת בנאסד"ק משנת 2000 ונרשמה לת"א כמה שנים מאוחר יותר, אומר כי: "אנחנו לא שוקלים מחיקה מת"א. המסחר כאן אמנם דורש השקעה וזמן, אבל לא ברמה המכבידה עלינו, כי זה חלק מן השגרה שלנו, ואנחנו לא חשים שההשקעה מגיעה על חשבון המשקיע האמריקאי שלנו. אנחנו לא כאן רק מטעמי ציונות, אלא משום שאנחנו מקבלים תועלת מן המסחר הנוסף. ביום גשום בשווקים בחו"ל, טוב שיש את הבית, והמחיר הוא באמת לא עד כדי כך כבד.

"בארה"ב משקיעים לרוב מתמחים היטב בתחום ההשקעה שלהם ואין ספק כי משקיע ישראלי בתחום הביומד מבין פחות בממוצע מן העמית האמריקאי שלו, המשקיע באותה החברה. נכון שקשה להתמודד עם הרגולציה הכפולה ואמנם המסחר כאן דליל ולפעמים נראה שלא מצדיק את המאמץ, אולם אני מעריך כי הדברים ישתנו, המשקיעים יתמקצעו ויכירו את התחום טוב יותר".

עופר חביב, מנכ"ל חברת הביוטכנולוגיה לחקלאות אבוג'ן, אשר הונפקה בתל-אביב ב-2007 ובנאסד"ק ב-2013, אומר כי החברה רואה ערך רב במסחר בתל-אביב במקביל לארה"ב. "יש לנו קשר הדוק וחיובי עם המשקיעים הישראלים, שחלק גדול מהם מלווה את החברה שנים רבות.

"אנחנו מעדיפים בסיס משקיעים רחב ומגוון, ושווה לזכור שלמדינת ישראל יש היסטוריה, מסורת וחדשנות רבה בתעשיית החקלאות העולמית (כיל, אדמה, נטפים, הזרע ג'נטיקס ועוד), וזו סיבה נוספת שבגללה חשוב לנו להישאר בבורסה המקומית".

המשקיעים נודדים בעקבות החברות

חברת התרופות לסוכרת אורמד, היא דוגמה הפוכה לחברה שנסחרה בארה"ב למעלה מעשור, ולפני כחודש השלימה רישום גם בת"א. לדברי ג'וש הקסטר, סמנכ"ל תפעול וסגן נשיא לפיתוח עסקי בחברה, "אנחנו באמת לא רואים שום דבר שלילי ברישום לת"א. אנחנו ממילא נמצאים בארץ, כך שקל לנו לשמור על קשר עם הקהילה כאן. הדיווח לבורסה הוא אחד, ואנחנו לא מעריכים שהמחיר מושפע באופן שלילי".

העובדה כי סלקט וביונדווקס עברו להיסחר בארה"ב בלבד ונטשו את השוק הישראלי, היא עניין מתעתע, כי בעת המעבר לארה"ב, לקחו איתן החברות חלק מהמשקיעים איתן. זאת ועוד, החברות נחשבות בנאסד"ק לחברות "מיקרו-קאפ" ואף בין הקטנות בקטגוריה זו. יידרש זמן עד שתעניינה את משקיעי הביומד המקצוענים, שעבורם רוב החברות נוהגות לבצע רישום כפול.

כך שלמרות שאי אפשר לדעת כמה מן המשקיעים בחברות הללו ישראלים, סביר כי מדובר בנתח משמעותי, והחברות לא תוכלנה לוותר על הממשק לא עם המוסדיים ולא עם בסוחרי היום הישראלים.

התרופה שלא עבדה-חברות הביומד שנמחקו ממסחר בתא

עוד כתבות

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל