גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה המשתוללת בספורט המקצועני, תמונת מצב

2.55 מיליארד אירו (!) עבור שידורי ליגת הקריקט בהודו; ב-NBA גרמו הסכמי השידורים לשכר הממוצע בליגה לעלות פי 18 תוך 3 עשורים ■ ולמה יוסטון רוקטס נמכרת ב-2.2 מיליארד אירו, 35% מעל השווי המוערך שלה?

גמר NBA / צילום: רויטרס
גמר NBA / צילום: רויטרס

1. הנטייה היא להתייחס לכדורגל המקצועני כשמדברים על כסף מוגזם. זה טבעי, אי אפשר להישאר אדישים להעברות שחקנים ב-165 ו-222 מיליון אירו, או משכורות שהשנה יחצו רף של 550 אלף אירו נטו בשבוע. אבל זה מזמן לא רק כדורגל: הספורט לכל רוחב השדרות המקצועניות בענפים הקבוצתיים מתנפח ללא קשר לכלכלה העולמית. מאז המשבר של 2008 הכלכלה העולמית צומחת בקצב איטי, אבל מה שקורה בעולם האמיתי לא חל על הספורט.

ומאחר שבענפים אחרים אין שוק ההעברות כמו בכדורגל - ההתנפחות מתנקזת רק לשכר השחקנים.

הסיבה? אחת. טלוויזיה.

הנה שתי דוגמאות מהשבוע האחרון: ליגת הקריקט ההודית IPL (Indian Premier League) חתמה על הסכם זכויות שידור עם "סטאר אינדיה" - הזכיינית ההודית של תאגיד פוקס 21 שבבעלות רופרט מרדוק - על הסכם של 2.55 מיליארד דולר ל-5 עונות. עלייה של 158% ביחס להסכם הקודם. מאחר שהליגה נמשכת חודש וחצי בלבד ומקיימת 60 משחקים בלבד בעונה, המשמעות היא שעבור כל משחק קריקט תשלם סטאר 8.5 מיליון דולר. השחקנים המובילים מרוויחים בזכות הסכם הטלוויזיה הישן בין 1.5-2.5 מיליון דולר לעונה שנמשכת חודש וחצי. עכשיו הם ירוויחו הרבה יותר.

דוגמה שנייה: ב-NBA, בסך הכל ליגת הספורט החמישית בפופולריות שלה בארה"ב, שכר השחקנים הממוצע יעמוד השנה על 6.6 מיליון דולר לשחקן אחרי ההודעה על כך שתקרת השכר תעלה ל-99.1 מיליון דולר לקבוצה. גם זה קורה רק בגלל הסכם טלוויזיה של24 מיליארד דולר ל-8 שנים שנכנס לתוקף בעונה שעברה. את השחקנים לא מעניין שהרייטינג השנה במשחקים ששודרו מחוף לחוף ב-ABC צנח ל-1.9% - הנמוך אי פעם בעונה הסדירה. שחקן שייכנס היום לליגת הכדורסל האמריקאית בגיל 23 ויעשה בסך הכל קריירה ממוצעת - שכר ממוצע ומספר שנים ממוצע שעומד על כ-6 עונות - יוכל ללכת הביתה בגיל 29 עם שכר מצטבר של 40 מיליון דולר. אם הוא כוכב ששורד הרבה שנים? כאשר סטף קארי מגולדן סטייט יסיים את החוזה הבא שלו, בגיל 29, זה יהיה אחרי שכבר קיבל שכר בסכום כולל של 257 מיליון דולר - ועוד לפני החוזה הענק הבא שלו (לפחות עוד 250 מיליון דולר).

בתוך 30 שנה, השכר הממוצע ב-NBA עלה פי 18; באותו זמן השכר הממוצע בארה"ב עלה פי 3.

שידורי ספורט הם המקום היחיד היום שיכול להכות את הממירים המקליטים ואת שירותי ה-VOD למיניהם, ורשתות הטלוויזיה יודעות שמפרסמים יתאבדו על שידור ספורט חי - המקום היחיד שאי אפשר להריץ בו פרסומות. ספורט טלוויזיוני טוב הוא גם נקודת הלחץ היחידה היום שבה ניתן לגבות תשלום גבוה מאוד על ערוצי פרימיום מבלי חשש לחרם צרכנים - רואים את זה גם כאן בישראל עם ערוצים של 70 שקל בחודש- מאחר שאוהדי ספורט הם צופים שבויים שלא רואים בעיניים.

2. לא חסרות קבוצות ספורט מפוארות בעולם ששוות מיליארדים. אבל דווקא יוסטון רוקטס עשתה השבוע היסטוריה קטנה שכשהפכה לקבוצת הספורט שתעבור ידיים תמורת הסכום הגבוה אי פעם - 2.2 מיליארד דולר שישלם טייקון המסעדות, המלונות והקזינו טילמן פרטיטה. איך הגענו לסכום כזה מופרך? קבוצות ספורט, בעיקר בארה"ב, הן כבר מזמן לא צעצוע של עשירים לשעות הפנאי - אלא עסק רווחי מאוד שגם מייצר בסופו של דבר אקזיט יפה. הרוקטס למשל, לא בין חמש הקבוצות העשירות בליגה ועדיין הצליחה לייצר בארבע העונות האחרונות רווח תפעולי כולל של 60 מיליון דולר בממוצע לעונה. האקזיט: לסלי אלכסנדר, שקנה אותה ב-1993 עבור 85 מיליון דולר, יעשה עליה, מלבד הרווחים השנתיים הקבועים, תשואה של 2,600%.

מה שיותר מעניין הוא דווקא חוסר היכולת של מומחים פיננסיים להעריך נכסים ספורטיביים. המגזין "פורבס" העריך את הרוקטס לפני כמה חודשים ב-1.65 מיליארד דולר, רחוק מאוד מסכום המכירה בפועל.

ב-2014 נמכרה לוס אנג'לס קליפרס עבור 2 מיליארד דולר, למרות שהקבוצה הוערכה כמה שבועות קודם לכן על-ידי אותם מומחים ב-575 מיליון דולר.

דבר אחד בטוח - אנשי עסקים לא מסתמכים על מומחים מהתחום כשהם ניגשים לרכוש נכס ספורטיבי. נכסי ספורט לא מתנהגים כמו מודלים רגילים בעת הערכת שווי. אף אחד לא יכול להמיר לשווי ריאלי רצון של שייח'ים קטארים (או לפני כמה שנים אוליגרכים רוסים) לרכוש בכל מחיר קבוצת ספורט.

בכל פעם מחדש עולים לכותרות מודלים חדשים של חוקרים שמציעים שיטה ייחודית להערכת שווי של קבוצות ושחקנים - וכולם מתאדים ברגע שמתרחשת עסקה.

בשנים האחרונות נעשה ניסיון של לא מעט גופים מקצועיים לייצר מודל שווי לשוק העברות השחקנים בכדורגל שבנוי על אלגוריתם שמתבסס על עשרות פרמטרים - נתונים סטטיסטיים, נתוני פציעות, גילאים, מצב השוק. ובסופו של יום, בעת התרחשות עסקה, האלגוריתם מתנפץ לרסיסים.

הנה דוגמה אחת: CIES, הפקולטה לחקר הכדורגל העולמי באוניברסיטת נוישאטל שבשווייץ, שנחשבת לגוף מוביל מבחינת יכולת הניתוח של נתונים דמוגרפיים בכדורגל - יצר אלגוריתם לניתוח שווי שחקנים. בפועל יש רק בעיה אחת עם האלגוריתם: הוא לא יכול להבין ששוק ההעברות, ממש כמו רכישת של קבוצת ספורט, הוא משהו יותר אמוציונלי מכלכלי.

קיליאן אמבפה שיעבור בקיץ הבא למונאקו עבור 180 מיליון אירו, הוערך על-פי המודל ב-92.6 מיליון אירו - סטייה של 94%; אוסמאן דמבלה מדורטמונד הוערך על-פי האלגוריתם של CIES ב-95.8 מיליון אירו, אבל מי היה יכול לצפות שברצלונה תהיה כל כך לחוצה להביא שחקן ותשלם עליו 147 מיליון אירו - סטייה של 53%; או שחקנים פחות מוכרים כמו מאמדו סאקו מליברפול שהוערך רק ב-5.3 מיליון אירו, אבל נרכש בקיץ על ידי קריסטל פאלאס ב-28.2 מיליון - סטייה קלה של 430%.

לאן נושבת הרוח, השרה רגב?

ההתרסקויות המקבילות של נבחרות הכדורגל והכדורסל של ישראל מאוד נוחות כדי לעשות את החיבור הפופוליסטי ולקבוע: אין ספורט בישראל, הכל כאן רע. מאחר שבתוך שני הכישלונות הללו, שאליהם נוסף גם פסטיבל ערן זהבי וסרט הקפטן, הצליחה לינוי אשרם לזכות במדליית ארד באליפות עולם בהתעמלות אמנותית, המסקנה המתבקשת היא שהגיע הזמן לתת את הכסף המועט שהמדינה מחלקת לספורט למי שבאמת מגיע לו.

שרת התרבות והספורט מירי רגב תעדיף לרקוד על חתונת הכישלונות הזו כדי למצות מהן כמה כותרות לא רלוונטיות, אבל לא תתעסק בשורשי הבעיה. בכדורסל היא למשל יכולה לשאול את עצמה איך ייתכן שהכדורסלן הישראלי נראה ככה בנבחרת, ואז לזכור שבכל השנה רוב הישראלים הם סטטיסטיים בהצגה של ליגת הזרים והמתאזרחים שיש שנוצרה כאן רק בגלל הקלות המיסוי לספורטאים זרים (25% מס מקסימלי).

בכל פעם מחדש מתחיל איזשהו ניסיון לתיקון הכשל הגדול ביותר בספורט הישראלי - ובלחצים פוליטיים הם קורסים. הנושא הזה נהייה טאבו שאסור לגעת בו.

למה לשרת הספורט שהכי משדרת פריפריה-שוויון חברתי-ארצישראל, אין אינטרס שכדורסלן ישראלי יקבל שוויון הזדמנות תעסוקתית כמו שחקן זר שמגיע לכאן לסיבוב קצר? אולי בגלל שמבחינה ציבורית, הלחצים הפוליטיים והלובי שיופעל עליה אם תרים את תפוח האדמה עלולים לגרום לה נזקים שלא שווים את זה.

במקום זה הרבה יותר קל היה השבוע לשרה לעלות לשידור ברדיו ולטפל "בשורשי הבעיה" של הספורט - סיפור סרט הקפטן של ערן זהבי ("ערן זהבי רמס ברגל גסה את כל הערכים אליהם אנו מכוונים בחינוך דור העתיד שלנו").

בדף הפייסבוק הרשמי שלה השרה מזהה תמיד את הסוס הפופוליסטי המנצח כדי לרכוב עליו - נבחרת ישראל בכדורסל זכתה להתייחסות רק אחרי הניצחון מול גרמניה למרות שאם אני זוכר נכון היו עוד ארבעה הפסדים קשים; מנבחרת הכדורגל עדיף לה להתרחק כמו מאש למרות שרוב הכסף של הספורט בראשותה הולך לענף הזה.

מרגע שהשבוע הזה קיבל כיוון קטסטרופלי ספורטיבי, השרה מיהרה לחזור הביתה לפריפריה-ארצישראל, ורצה לחנוך אולם ספורט בדימונה ("ממשיכה לחנוך עוד ועוד מתקני ספורט והפעם בדימונה. השבוע חנכתי גם אולם ג'ודו לילדים בעלי צרכים מיוחדים במרכז שלווה בירושלים") ולטפל בליאור אשכנזי.

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים", והורה על החזרת ההליך לביהמ"ש המחוזי ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בחודש ינואר 2026, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1% לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה והתייקרו בכ-0.8%

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

התקיפות בלבנון - והאזהרות שהועברו: "יש ניסיון למנוע הסלמה ישראלית"

בעקבות התקיפות של צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים: "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● עדכונים שוטפים

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת"א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת באירופה; בוול סטריט לא התקיים מסחר בשל יום חג

הדאקס ירד בכ-0.4% ● הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● הניקיי עלה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא התקיים מסחר בוול סטריט, לרגל יום הנשיאים

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

ויקטור וקרט מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: סטודיו דינו

3 עסקאות בשבוע: לאומי פרטנרס עם רצף השקעות יוצא דופן

בארבעה חודשים בלבד הוביל ויקטור וקרט את לאומי פרטנרס לכתריסר עסקאות בהיקף כולל של כ–2 מיליארד שקל ● האחרונה שבהן, שנחשפה בגלובס: 80 מיליון שקל בחברת הנדל"ן אבני דרך

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר