גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הכלכלה נגד יבואני הטואלטיקה: "חזירות בלתי נתפסת"

המשרד פרסם סקירה החושפת פערים של מאות אחוזים במחירי המוצרים הנמכרים בישראל לעומת מחיריהם בפולין ■ השר אלי כהן: "הצרכן הישראלי הפך למחלבה של היצרנים הבינלאומיים והיבואנים הבלעדיים"

אלי כהן / צילום: איל יצהר
אלי כהן / צילום: איל יצהר

משרד הכלכלה יוצא נגד יצרני מוצרי הטואלטיקה והיבואנים הבלעדיים, בטענה כי הם מתמחרים את המוצרים בישראל במחירים גבוהים בהרבה ביחס לעולם, או למען הדיוק - פולין.

בהודעה שפרסם היום (א') משרד הכלכלה, תחת הכותרת "החזירות הבלתי נתפסת של היצרנים הבינלאומיים והיבואנים הבלעדיים נחשפת", טוען המשרד את מה שרוב הצרכנים כבר יודעים מזה שנים וחווים על בשרם ועל כיסם: פערי מחירים של מאות אחוזים במחירי המוצרים הנמכרים בישראל.

הפעם הזרקור מופנה לחוליה אחרת בשרשרת של גוזרי הקופון על גב הצרכנים, כשהאור פונה לכיוון היצרנים ולא לכיוון הרשתות. טענת משרד הכלכלה נסמכת על כמה דוגמאות שהוא מספק: כך למשל מחיר של משחת שיניים "קולגייט אופטיק וויט", שנמכרת על-ידי היצרנים הבינלאומיים והיבואנים הבלעדיים לחנויות בפולין במחיר של 4.20 שקלים, לעומת מחיר של 15.40 שקל שנמכר לחנויות בישראל.

דוגמה אחרת היא המחיר לקרם "ניוואה", שנמכר לחנויות בפולין ב-26.8 שקלים, לעומת המחיר שבו הוא נמכר חנויות בישראל - 76.7 שקל. 

טואלטיקה

הרפורמה הוקפאה

הדברים באים על רקע הקפאת רפורמת התמרוקים לפי החלטת משרד הבריאות. הרפורמה, נזכיר, הייתה אמורה להיכנס לתוקפה החודש אחרי שנים של איסוף חומרים במטרה להוזיל את המחירים בישראל באמצעות עידוד של יבוא מקביל. האם התחרות תבוא מכיוון חוק שיגביל את כוחם של היבואנים הבלעדיים?

שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן, שמנסה לקדם את הרפורמה, אמר כי "הצרכן הישראלי הפך להיות המחלבה של היצרנים הבינלאומיים והיבואנים הבלעדיים. הגיע הזמן לשים סוף לחגיגה הזו. נפעל בכל הכלים להפסקת העושק של הצרכן הישראלי. לא חייבים לקנות ממי שמזלזל בצרכנים".

העובדה שבשורה התחתונה הצרכן הישראלי משלם יותר באה לידי ביטוי גם בהסתערות הקונים על אתרי האינטרנט הבינלאומיים דרכם הם קונים גם מוצרי צריכה יומיומיים, והדוגמה הטובה ביותר לכך היא טארגט, הרשת האמריקאית שנדהמה בעצמה מההסתערות של הישראלים (במהלך קמפיין של סופ"ש ללא דמי משלוח). בין היתר העמיסו הישראלים ארגזים של משחות שיניים קולגייט או סכיני גילוח של ג'ילט. מרבית המשלוחים - נזכיר - בוטלו על-ידי טארגט.

כעת, כאמור, טוען משרד הכלכלה כי ישראל מתומחרת ביוקר. "מנתונים שהגיעו למשרד הכלכלה מתגלה תמונת מצב עגומה, לפיה היצרנים הבינלאומיים והיבואנים הבלעדיים מוכרים לישראל במחיר הגבוה בעשרות אחוזים ואף מעבר לכך, ביחס למדינות אחרות בעולם", כך לשון ההודעה. "הפערים הגדולים בין המחירים בישראל ובפולין קשורים בראש ובראשונה לספקים הבינלאומיים, כמו קולגייט פלמוליב, יוניליוור ופרוקטר אנד גמבל, שמתמחרים את ישראל במחיר גבוה יותר, וליבואנים כמו שסטוביץ' ודיפלומט שבישראל נהנים מבלעדיות, בשונה ממדינות אחרות בעולם בהן יש מגוון של מפיצים.

"יצרנים בינלאומיים ויבואנים מנצלים בלעדיות בייצוג מותגים בינלאומיים לטובת מחירים גבוהים בשוק הישראלי, מה שמביא לפערי מחירים בלתי סבירים בין ישראל לעולם. כניסה של חברות בינלאומיות לישראל אשר מוכרות במחיר הוגן בדומה לעולם (כוונת השר היא לרשת דקטלון, מר"ח), מוכחת כמשתלמת הן לחברות והן לצרכנים ותפסיק את רכישת המוצרים של ישראלים בחול או ביבוא אישי".

המשרד מונה שורה של צעדים במטרה לעודד את התחרות, בין היתר באמצעות חובת דיווח על מוצרי הפארם - שיטה שבמוצרי המזון לא הוכיחה את עצמה כלל (בהתייחס למאגרי המחירים של רשתות המזון שהפכו בעיקר לכלי להשוואת מחירים עבור הרשתות עצמן).

מה שיוכל אולי לשנות את התמונה ויוביל לכך שהצרכנים הישראלים ימצאו את המחירים הזולים ב"שדות זרים", יהיה שינוי בתקנות היבוא האישי עם העלאת מחיר המינימום לקנייה פטורה ממסים מ-75 דולר כיום.

בתוך כך נציין כי בשבוע שעבר עודכנו הקלות בתקנות בנוהל יבוא מזון למדינת ישראל. הכוונה היא למזון יבש, סגמנט נוסף שהיה נפוץ בהזמנות שהזמינו אלפי ישראלים מטארגט (למשל חטיפי בריאות). רבות מהחבילות כאמור נשארו בארה"ב, בין היתר לאור תקלות בהיכרות עם חוקי המיסוי בארץ הדורשים אישורים מיוחדים. כעת הקונים מתבשרים על שינוי שיקל על הקניות מאתרים בחו"ל: כך שאדם שהזמין מוצר מזון יבש יהיה פטור מהליך שחרור פרוצודורלי מוקדם ליבוא מזון, למעט הצהרת על תכולת המשלוח. בנוסף, הכמויות של מזון יבש שניתן לייבא כעת הן עד 15 ק"ג במשלוח ולא יותר מ-5 ק"ג למוצר (עד כה ההגבלה הייתה לעד 3 ק"ג למוצר). לתוספי תזונה ארוזים יש מגבלה של עד 15 פריטים אך לא יותר מ-5 פריטים לכל מוצר מאותו הסוג.

עוד קובעות התקנות כי ניתן לייבא מוצרי שימורים כולל מוצרי דגים, ניתן לייבא גבינות קשות (עד 5 ק"ג), אבקות חלב (אך לא תרכובות מזון לתינוק), ממתקים ומשקאות, כשתדירותה היבוא האישי לא תעלה על 6 פעמים בשנה. יש לשים לב כי על המזון המיובא להיות ארוז מראש, כשהוא כולל תוויות ובהן סימון ופירוט.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו