גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גלובוס מקס: מיליון שקל בלבד הפרידו בין הצעות אלקו ואייפקס

אלקו זכתה עם 144 מיליון שקל, סכום שתאם את ההערכות ■ לההתמחרות הגיעו עוד 3 מועמדות, אך האחרונה נשרה בהצעה של 117 מיליון שקל

בית הקולנוע גלובוס מקס / צילום: אמיר מאירי
בית הקולנוע גלובוס מקס / צילום: אמיר מאירי

נאמני גלובוס מקס, עוה"ד אלונה בומגרטן וגיל אורן ורו"ח בעז ברזלי, הודיעו כי הזוכה בהתמחרות על רכישת הרשת היא חברת אלקו, שבבעלות משפחת זלקינד, בסכום של 144 מיליון שקל. היום צפויים הנאמנים להתכנס ולקבוע את המלצתם לגבי הרשת, שנכנסה ביוני האחרון להקפאת הליכים, ולהעבירה לשופט ביהמ"ש המחוזי בירושלים עודד שחם.

בחמישי האחרון נערכה ההתמחרות לרכישת רשת בתי הקולנוע בין 5 מתוך 6 החברות שהגישו הצעה. ששת המציעים היו קרן להב, קרן אייפקס, קרן קלירמארק, קרן סקיי, אלקו ואוראנוס. קרן להב נופתה כבר בשלב הראשון משום לא המציאה במועד את הערבויות הנדרשות. הצעתה לפני ההתמחרות עמדה על 50 מיליון שקל, אך ההתמחרות החלה בסכום מינימלי של 88 מיליון שקל.

ההתמחרות התבצעה בחמישה חדרים נפרדים שבהם ישבו המציעות הפוטנציאליות כדי שלא ייפגשו זו עם זו, ונעשה סבב של ההצעות. בשלב הראשון של ההתמחרות מסכום של 88 מיליון שקל ועד 100 מיליון שקל, הקפיצות בהצעות היו של מינימום מיליון שקל. אוראנוס נשארה עם הסכום המינימלי של 88 מיליון שקל. הבאה שפרשה הייתה קרן קלירמארק, עוד לפני שהגיעו לסכום של 100 מיליון שקל. בשלב הלפני אחרון, שבו הקפיצות נעשו בסכומים של חצי מיליון, פרשה קרן סקיי בסכום של 117 מיליון שקל.

לקו הסיום בהתמחרות הגיעו שתי חברות: קרן אייפקס, בניהולה של זהבית כהן, וחברת אלקו עם הצעות בסכום של 140 מיליון שקל. בשלב האחרון הציעה כהן 143 מיליון שקל עבור הרשת, ואילו אלקו הגישה את ההצעה הזוכה - 144 מיליון שקל. ההצעה תאמה את ההערכות למכירת הרשת, שהיו 120-160 מיליון שקל, והייתה גבוהה משמעותית מההצעות שהוגשו טרם ההתמחרות.

הנחישות של אלקו לרכוש את הרשת באה לידי ביטוי כבר בשלב הגשת ההצעות: ההצעה הראשונית שלה עמדה על 85 מיליון שקל, ולאורך כל הדרך היא גם עשתה את הקפיצות הגבוהות ביותר בסכומים שהציעה. את הנחישות שלה לזכות ברכישת הרשת ניתן לראות גם בגודל הצוות שהגיע לנהל את המו"מ. מי שניהל אותו היה מיכאל (מייקי) זלקינד, והוא הגיע עם צוות של ארבעה אנשים שכלל את סמנכ"ל הכספים של החברה, רואה חשבון, ושני עורכי דין המייצגים את החברה.

לעומתם, כהן, העומדת בראש קרן אייפקס, שהצעתה הראשונית הייתה בגובה 70 מיליון שקל, הגיעה עם צוות שכלל שלושה נציגים, ולאורך הדרך הציעה הצעות בקפיצות נמוכות יותר.

מי שעוד נותר מחוץ למשחק הוא בנט קפלן, מי שמחזיק כיום ב-25% ממניות החברה, והיה המנכ"ל שלה עד אפריל האחרון. בראיון בלעדי ל"גלובס", שהתקיים לקראת ההתמחרות, אמר "מעולם לא לקחתי אגורה מהחברה", והוסיף כי "אני אעשה הכול כדי לקבל את הבייבי שלי בחזרה".

ומה לגבי החובות? על פי דו"ח הנאמנים, שהוגש לביהמ"ש המחוזי בירושלים, חובות הרשת עומדים על 330 מיליון שקל - פער של כ-230 מיליון שקל מהסכום הראשוני שהציגה החברה. לטענת הנאמנים, עיקר השוני נובע מתביעות החוב שהגישו בעלי המניות בסך כ-100 מיליון שקל ותביעות חוב נזיקיות בסכום של כ-80 מיליון שקל. נגד החברה הוגשו 176 תביעות חוב.

אלקו כמובן קונה את הרשת ללא החובות. גורם מטעם הנאמנים העריך כי בפועל ולאחר צמצום של התביעות המנופחות להגדרתו שהוגשו נגד רשת גלובוס מקס, החוב יעמוד על 150-160 מיליון שקל, סכום שהנאמנים בוודאי יקוו לכסות ברובו באמצעות הכסף שייכנס מהמכירה.

גם לאחר הגשת המלצת הנאמנים לבית המשפט הרכישה לא תהיה סופית ותהיה כפופה, מלבד לקבלת אישור בית המשפט, גם לקיום של תנאים אחרים ובהם אישור הממונה על ההגבלים העסקיים. בהודעה לבורסה מדווחת חברת אלקו כי הרכישה, ככל שתתבצע בתנאים שהוצעו, אינה צפויה להיות מהותית לחברה ואינה צפויה להשפיע באופן מהותי על מצבה הכספי או תוצאותיה הכספיות.

לדברי עו"ד חיות גרינברג, שייצגה את העובדים, נציגי אלקו יישבו איתה בימים הקרובים כדי לגבש מתווה להמשך העסקת העובדים. לדבריה, ניתנה לה התחייבות כי לפחות 70% מ-800 העובדים יועסקו בחברה החדשה.

הרווח התפעולי של גלובוס מקס עומד על כ-20 מיליון שקל בשנה. כיום 75% מהרשת נמצאת בבעלות משותפת של איש העסקים מושאל שטראוס, המכהן בין היתר כנשיא אוניברסיטת ישיבה בארה"ב, והרברט סייף, הפעיל בתחום הבידור. 25% נמצאים בידיו של קפלן, שהודח על ידי שטראוס וסייף.

גלובוס מקס היא אחת משלוש החברות המרכזיות בישראל העוסקות בהקמה, ניהול ותפעול של בתי קולנוע. החברה מפעילה כיום 11 מתחמי בתי קולנוע פעילים. שתי מתחרותיה העיקריות הן סינמה סיטי ויס פלאנט. בנוסף, היא משמשת כמפיצה הבלעדית בישראל של שלושה אולפני סרטים - וורנר, יונייטד ופאראמאונט - וחלק משמעותי בפעילות הרווחית שלה מגיע מתחום זה.

אלקו: מהפסד של 240 מיליון ש' לזינוק של 260% בשווי

בעוד מרבית חברות ההחזקה הבורסאיות הבולטות, ובהן אפריקה ישראל, אי.די.בי ואלביט הדמיה, קרסו בזו אחר זו בשנים האחרונות, חברת אלקו אמנם נפגעה מהמשבר הפיננסי הגלובלי שהיכה בעולם לפני כעשור, אולם הצליחה להתגבר עליו וליהנות ממפנה עסקי חיובי בפעילותה.

אלקו, שבשליטת גרשון זלקינד ובניהולם המשותף של בניו, מיכאל ודניאל, ביצעה בשנים האחרונות כמה מהלכים לשיפור מצבה, בהם מכירת נכסים ופעילויות שלא היו בליבת עסקיה (ושהניבו לה רווחים חד-פעמיים עצומים) לצד חיזוק פעילויות הליבה, הורדת רמת המינוף והגדלת הנזילות. כיום פועלת אלקו בתחומי הקבלנות והתשתיות, ייצור ושיווק מוצרי צריכה ונדל"ן מניב, באמצעות שלוש זרועות מרכזיות - חברות הבת הבורסאיות אלקטרה, אלקטרה מוצרי צריכה ואלקטרה נדל"ן, המציגות כמגמה כבר תקופה לא קצרה שיפור במצבן הפיננסי.

קדמו לכך, בשנים 2012-2014, שנות פעילות שליליות שאותן סיכמה אלקו בהפסדים מצטברים של כ-240 מיליון שקל. לצד חולשה ניכרת בפעילות ייצור המזגנים שהייתה לה בחו"ל (ונמכרה), נאלצה אלקו להתמודד גם עם הפסדים של אלקטרה נדל"ן בשל רכישות נכסים בחו"ל שביצעה לפני המשבר הכלכלי, ומחולשה בפעילות אלקטרה צריכה - שהתמודדה עם האטה כלכלית ותחרות גוברת.

אולם כבר בתחילת 2015 הציגה אלקו ניצני שיפור ראשונים, עם מעבר לרווח בתמיכת פעילות החברה הבת אלקטרה, הנחשבת גם כיום לזרוע הפעילות היציבה והחזקה בקבוצה. בהמשך מימשה אלקו את אחזקותיה בקרן ריט אמריקאית שבה הייתה שותפה וסיכמה השקעה מוצלחת למדי בשוק הנדל"ן האמריקאי, עם רווח לפני מס בסכום מצטבר של כ-500 מיליון שקל מאז נכנסה לפעילות שם.

מאוחר יותר מכרה את פעילות הנדל"ן שנותרה לה בארה"ב לאלקטרה נדל"ן, שמצדה החליטה ב-2016 על שינוי במיקוד הפעילות לשוק האמריקאי והפכה בפועל לזרוע הנדל"ן המניב של אלקו. לאחר כמה שנים בהן התמקדה במימוש נכסים כדי לעמוד בהתחייבויותיה החלה לכוון גם להתרחבות וצמיחה. אלקו גם נהנתה בשנה שעברה מרווח מרשים של כ-270 מיליון שקל ממכירת חלקה בחברה זרה שהחזיקה בקרקע בסין, וכן גייסה אג"ח במטרה להפחית את עלויות המימון שלה.

אצל אלקטרה צריכה המפנה החיובי ניכר כבר בסיכומה של 2015, אז עברה לרווח נקי של כ-50 מיליון שקל אחרי הפסד כבד של קרוב ל-70 מיליון שקל ב-2014. השיפור בפעילותה נמשך גם אשתקד, אז הגיעו רווחי החברה הבת לכ-110מיליון שקל ואילו במחצית הראשונה של 2017 שמרה על יציבות בשורה התחתונה, עם רווח שהתקרב ל-40 מיליון שקל.

שינוי הכיוון בפעילותה של אלקו ושל חברות הבת שלה בא לידי ביטוי גם בביצועי מניית אלקו שטיפסה בשלוש שנים בכ-80% ומשקפת לחברה שווי נוכחי של 1.8 מיליארד שקל, וגם בביצועי מניות החברות הבנות ובראשן אלקטרה צריכה, עם זינוק תלת-שנתי של כ-260% לשווי חברה נוכחי של 1.5 מיליארד שקל.

כבר עם סיכום תוצאות 2016 רמזה אלקו על התרחבות מתוכננת, כשציינה בין היתר כי היא פועלת לצבירת מזומנים "לצורך השקעה עתידית בזרוע רביעית".

מבנה הפעילות של אלקו

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה