גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרפורמה במדדים לא פתרה את בעיית הנזילות והמחזורים"

בכנס הפודיום בשיתוף קסם מדדים, הציע מנכ"ל חברת תעודות הסל, אבנר חדד, לשפר את מצב הבורסה בת"א באמצעות הקלות רגולטוריות והפחתת המס על רווחי הון

אבנר חדד /  צילומים: שלומי יוסף
אבנר חדד / צילומים: שלומי יוסף

אבנר חדד, מנכ"ל קסם מדדים, לא שותף לאופטימיות שמשדרת הנהלת הבורסה בתקופה האחרונה בנוגע להתאוששות וצמיחה בפעילותה. במסגרת כנס "הפודיום" של "גלובס" בשיתוף חברת קסם מדדים, שהנחה הכתב רון שטיין, אמר השבוע (ב') כי "רפורמת המדדים שביצעה הבורסה השנה העניקה דחיפה למחזורי המסחר. לפי הנתונים לחודשים פברואר ומארס, ממוצע המסחר היומי באמת עלה בזכות הרפורמה, אבל זו הייתה דחיפה נקודתית וחד-פעמית, ואפשר לראות בחודשים האחרונים את החזרה לירידה בהיקפי המחזורים".

חדד הוסיף כי "למרות שחברות חדשות הצטרפו השנה למסחר, אפשר לראות את המשך הירידה במספר החברות הציבוריות, ומצב החברות בבורסה מבחינת הפעילות הוא לא טוב ודי מטריד. הרפורמה במדדים לא פתרה את בעיית הנזילות ומחזורי המסחר. הבורסה בישראל עדיין בבעיה קשה והמפתחות לפתרון הם הקלות רגולטוריות והפחתת המס על רווחי הון. הבורסה היא משאב מאוד חשוב, וכדי שהמשאב הזה יקבל מה שצריך, חייבת להיות סיטואציה שבה הבורסה נהנית מהטבה שבורסות אחרות לא מקבלות, בין אם הטבות רגולטורית, או מיסוייות, כי נכון להיום לבורסה המקומית אין מה להציע טוב יותר מאשר בעולם, ויש לה בעיה של היקפי הפעילות ומספר החברות שבוחרות להיות ציבוריות".

חדד התייחס גם לתיקון 28, שקובע שתעודות סל יהפכו לקרנות נאמנות שייקראו קרנות סל, ואמר כי "התיקון עבר בכנסת וצפוי להיכנס לתוקף בתחילת אפריל, ומבחינת עולם המדדים אפשר לומר שהוא ישנה את שוק ההון ואנחנו אופטימיים לגבי המהלך הזה ומעריכים כי המעבר למוצר שכזה יטיס מחדש את שוק המדדים".

לדבריו, "תחום המדדים הפך את השוק לשקוף ונגיש יותר, ושינה את התפיסות, וזה אחד ההישגים הגדולים של הענף, ותיקון 28 מזמן הזדמנויות נוספות. תיקון 28 הוא אבולוציה ולא רבולוציה - אבל במידה מסוימת הכל מתחיל מהתחלה. אני מניח שכל חברה בענף תשאל כיצד היא רואה את עצמה בעולם החדש שבו לתעודות הסל או בשמן החדש - קרנות סל, יש מנגנון רגולטורי זהה לקרנות הנאמנות. זו שאלה עם לא מעט מורכבויות אבל קסם, בדיוק כמו בפרק הקודם, החליטה ראשונה ופעלה ראשונה. גם בעולם החדש שלאחר תיקון 28, קסם תעשה הכל כדי להיות השחקן המוביל - בענף המדדים ובענף הקרנות המנוהלות, במוצרים הפסיביים ובמוצרים האקטיביים. קסם הודיעה על רכישת חברת קרנות ומצפה לאישורים רשמיים לכך בתקופה הקרובה".

האופטימיות עולה

במסגרת הכנס של קסם מדדים של בית ההשקעות אקסלנס, הציג לירן צביה, מנהל הדסק המוסדי בחברה, את מדד האופטימיות של המשקיעים המוסדיים, שהתבצע בסוף אוגוסט ובו נטלו חלק 110 אנשים המייצגים את השוק המוסדי בישראל.

לדברי צביה, מהמדד עולה שנרשמה "עלייה במידת האופטימיות בכל הנוגע למה שיקרה בשוק המניות בישראל, וזאת לאחר ירידה בפרמטר זה בסקר שבוצע באפריל".

לגבי שוק האג"ח הממשלתיות, שבו נרשמה ירידה חדה באופטימיות באפריל, שלדברי צביה הייתה הירידה החדה ביותר בסקר, גם פה בספטמבר הממצאים מצביעים על מעבר לאופטימיות קלה לגבי המשך ביצועי השוק.

בדומה לכך המגמה בשוק הקונצרני - לאחר שנרשמה ירידה ניכרת ברמת האופטימיות באפריל, הכיוון התהפך באופן מובהק. בעניין השוק הקונצרני הוסיף צביה, שהוא "הפתיע ומתחילת 2016 לא מפסיק לעלות, למרות שמעת לעת הציפיות הן למימושים".

בסקר באפריל המוסדיים החזיקו בגישה פסימית גם לגבי שוק המניות האמריקאי, ולפי הנתונים שהציג צביה, ניכרה לגביו ירידה חדה באופטימיות, ואילו בסקר האחרון זו התמתנה וכעת השוק ניטרלי לגבי המשך המגמה שם. לעומתו, הגישה לגבי השוק האירופי שונה וכעת נרשמה ירידה ברמת האופטימיות לגבי המשך מסלולו, לאחר אופטימיות חזקה שהשוק הפגין לגביו באפריל וצביה הוסיף בעניין זה כי "המוסדיים מגלמים תשואת יתר לאירופה על-פני ארה"ב.

"לסיכום", אמר צביה, "הממצא החשוב הוא שבבחינת מדדי האופטימיות לתקופה של שנה וחצי, אפשר לראות שכמגמה יש קורלציה בין מידת האופטימיות של המוסדיים לביצועי מדדי המניות. יחד עם זאת, יש ניתוק בין ביצועי מדד הבנצ'מרק בישראל לבין העולם, ניתוק הנובע משלל סיבות. רמת החיזוי של המוסדיים בנוגע למדדי אג"ח ממשלתיות היא בקורלציה גבוהה, ובאג"ח קונצרניות הקורלציה נמוכה יותר".

"הסיכון הפוליטי עבר לארה"ב"

רינת אשכנזי, מנהלת מחקר מדדים, קסם מדדים, הציגה בכנס את התחזיות והציפיות של קסם לגבי המשך הפעילות בשווקים הגלובליים ובישראל, ואמרה כי קרוב לשנה מאז בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב "העולם השתנה. אנחנו ממשיכים לעקוב אחרי מה שקורה בבית הלבן, כי שם הסיכון, וזה מה שהשווקים מגלמים - גם סיכונים חיצוניים וגם פנימיים לגבי השוק האמריקאי".

לדבריה, "הסיכון הפוליטי עבר היום לארה"ב, ואילו על אירופה מסתכלים היום כעל מקור לצמיחה, וסין שבה הצמיחה החזיקה את העולם, מדאיגה היום יותר מבחינה פיננסית".

עוד אמרה אשכנזי כי "אנחנו בפתחו של עולם חדש, ולא יודעים איך הדברים יתפתחו. במשך שמונה שנים התרגלנו להדפסת כספים מכיוונם של הבנקים המרכזיים, והשאלה היא איך הכלכלה תתפקד כשנקפל את כל הנזילות הזו, אחרי סכום עתק של כ-14 טריליון דולר שהבנקים בארה"ב, באירופה וביפן הזרימו כדי לעודד צמיחה".

בהתייחס למצב בשוקי ההון אמרה, כי "כל ירידה של שוק המניות והאג"ח, כשאנחנו במחירים כל כך גבוהים, יכולה לסכן את היציבות הפיננסית ואף אחד לא רוצה להיות חלק מכך, אף אחד לא רוצה שהבועה תתפוצץ. לכן, נצטרך לשאול מה השוק חושב שהבנק המרכזי האמריקאי יעשה, אם רוצים לדעת מה הבנק המרכזי יעשה, כי לא משנה מי יהיה היו"ר הבא של הפד, מה שבטוח שההחלטות שיתקבלו שם יתקבלו בתיאום עם הנעשה והציפיות בשווקים".

לדברי אשכנזי, "כשהפד הודיע על כוונתו להפסיק את ההזרמות ב-2013, השווקים הופתעו לרעה והייתה ירידה זמנית בשוקי המניות, שתיקנו לאחר מכן והמשיכו לעלות. קשה מכך לומר שאפשר לדעת גם מה יקרה היום, אבל מה שהשתנה לעומת 2013, זה רמת המכפילים שגבוהה יותר היום ולכן הפוטנציאל לתיקון בשווקים לכיוון מעלה נמוך יותר".

עוד לגבי השינויים המהותיים שמזהים בקסם בעולם התייחסה אשכנזי למצב הדולר ואמרה כי גם פה אנחנו מתמודדים עם "עולם חדש, בו הדולר מאבד מכוחו. הדולר עלה במשך כל תקופת ההזרמות של הבנקים המרכזיים, ונכון לעכשיו הוא נחלש. אבל אנחנו יכולים לבחור את המדדים הנכונים כדי להתמודד עם זה".

"'הילד הרע' הפך לדבר הבטוח"

אשכנזי התייחסה לנעשה בשוקי האג"ח ולחוסר ההתאמה במצבו לעומת זה של השוק המנייתי, ואמרה כי "אנחנו ניצבים בפני עולם שלא למדנו עליו, שבו אנחנו עדים לירידה מתמשכת בתשואות - ולמצב שבו האג"ח יקרות והתשואות נמוכות".

לדבריה, "נראה שיש נהירה לחופי מבטחים דפנסיביים, ויש אלמנט של פחד בשווקים, אבל מצד שני במניות שנמצאות ברמות מאוד גבוהות, אנחנו לא רואים את הפחד הזה, כך שנוצרת סתירה בשוק. שוק האג"ח משקף מצב מאוד דפנסיבי ובו רואים צמיחה מאוד מתונה להמשך, ומצד שני שוק המניות שובר שיאים".

את הסתירה ניסתה אשכנזי לייחס לכמה גורמים, כשבצד האג"ח הזכירה כי "הבנקים המרכזיים עדיין בשוק וקונים את האג"ח, ועם כ-2 טריליון דולר שהזרימו לשוק מתחילת השנה, יש בו ביקושים". בצד המנייתי התייחסה למדד S&P 500 ואמרה כי "מי שמחזיק את המדד הן חמש-שש מניות מתחום הטכנולוגיה. המשקיעים מחפשים חברות צמיחה עם מאזנים חזקים ורווחיות חזקה, עם רמות חוב נמוכה, וזה גם אלמנט דפנסיבי". לדבריה, "באופן אירוני, מה שנחשב כבטוח היום זה מגזר הטכנולוגיה, שלפני כעשור היה 'הילד הרע' של השכונה".

במבט על הטווח הקצר, אשכנזי סיפקה סיבה לאופטימיות ואמרה כי "מבחינה סטטיסטית אנחנו נכנסים כעת לחודשי פעילות טובים. אוקטובר-נובמבר נחשבים לחודשים טובים יותר בשוקי המניות, אשר בהם המדדים מניבים תשואה עודפת".

עוד היא הוסיפה בנוגע לצפוי קדימה כי "אינדיקטורים טכניים כמו סקרים שיש בארה"ב, מגלים שהמשקיעים כרגע מאוד פסימיים, ובחו"ל, ככל שהציפיות יותר נמוכות והפסימיות גבוהה יותר, ההפתעות לטובה מבקרות אותנו בתדירות גבוהה יותר. לכן אולי נופתע לטובה והשווקים לקראת סוף השנה יפתיעו לחיוב".

אשכנזי התייחסה להשפעות נוספות על השווקים ואמרה כי "אנחנו נמצאים כרגע בעולם דפנסיבי, בין אם בגלל המצב מול צפון קוריאה ובין אם בגלל טראמפ שהוא הפכפך, ולכן אפשר לראות עלייה במחירי הזהב".

לדבריה, "היום השווקים המתעוררים ושוק האירו מחזיקים את הכלכלה העולמית. הם לא מאוד חזקים עדיין, אבל אנחנו רואים שם מגמת שיפור אחרי 6-5 שנים של קיפאון וירידה ברווחיות ונסיגה בפעילות, ואנחנו מקווים שהמגמה הזו תימשך".

ממצאי מדד המוסדיים. 12.9.17

עוד כתבות

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

אפקט איראן? עלייה בחיפוש השכרה וסאבלטים עם ממ"ד

בקבוצות פייסבוק שונות המיועדות למחפשי דירות ניכרת עלייה בפוסטים שפורסמו בחיפוש אחר דירות עם ממ"ד, הן להשכרה והן לסאבלט, כדי להיערך מבעוד מועד לתקיפה נוספת

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

בית האיכרים בת''א שיעבור מ-FIVERR לקייטו נטוורקס / צילום: איל יצהר

ב-6,400 מ"ר: קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב בת"א

חברת קייטו נטוורקס תחליף את Fiverr בבית האיכרים בת"א, בעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● העליון קיבל את העמדה של דניה סיבוס בעתירה נגד הלמ"ס ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנה החולפת, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגביר את התחרות בשמיים והקטין את נתח השוק של אל על

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

מהו תיק ההשקעות האופטימלי? / אילוסטרציה: Shutterstock

תרחיש של פעם ב-25 שנה והסכנה לתיק המניות שלכם

ענקית המדדים MSCI חוששת שתיק המורכב מ־60% מניות ו־40% אג"ח עלול להוביל להפסדים בשנת 2026 - גם בעקבות אירוע נדיר שכמעט לא נראה ב־25 השנים האחרונות ● עם זאת, בשוק המקומי מעריכים כי הגדלת החשיפה למניות בטווח הארוך נכונה למשקיעים הישראלים

מטוס של אל על / צילום: עידו וכטל

התלונה לשב"כ וביטול טיסות הביזנס: הסכסוך שמאחורי קנס הענק של אל על

לגלובס נודע כי מאחורי הקנס בסך 110 מיליון שקל שקיבלה אל על מרשות התחרות בגין חסימת האנגרים, התנהל קרב שכלל האשמות של ארקיע למשרד רה"מ על אפליה באבטחת טיסות וביטול טיסות בביזנס לבכירים בשתי החברות ● מקורות בענף: אל על פעלה לסכל את התחרות, וחלק מההאשמות לא נכללו בהחלטת הרשות ● אל על: "דוחים מכל וכל את הטענה"

קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק מאשימה: חברות סיניות כרו מידע מקלוד לפיתוח מודלים

בפוסט חריג בחריפותו שפורסם מטעם החברה אתמול, אנתרופיק טוענת כי שלוש חברות סיניות, פעלו באופן שיטתי כדי לשאוב מידע ממודל השפה שלה קלוד ● לפי אנתרופיק, החברות הקימו יותר מ־24 אלף חשבונות מזויפים וביצעו למעלה מ־16 מיליון פניות למערכת, בהיקף שהיא מגדירה כתעשייתי

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

אילוסטרציה: shutterstock

החודש הכי חזק של מיטב אי פעם ושיא של 3 שנים נשבר בתעשיית הגמל

מנהל הגמל הגדול בישראל גייס בינואר 2.4 מיליארד שקל - הגיוס החודשי השלישי בגודלו אי פעם בתעשייה ● לעומתו ממשיכים אלטשולר שחם וילין לפידות לשלם את מחיר החולשה בתשואות ומאבדים מיליארדים למתחרים ● מנכ"ל מיטב גמל: "יש לנו יתרון תחרותי משמעותי"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

הישראלית שצוללת בכ-40% במסחר המוקדם בוול סטריט

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי אודיטי טק צוללת במסחר המוקדם בוול סטריט לשפל של כל הזמנים, לאחר שסיפקה תחזית חלשה לרבעון הראשון של 2026 ● בחברה מייחסים את התחזית לאתגר בו היא נתקלה מול שותף הפרסום שלה, שהוביל לגידול בעלויות רכישת לקוח, ומעריכים כי הסוגיה תיפתר

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים