גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מרוסיה באהבה

האזרחים המזויפים שהשפיעו על הבחירות בארה"ב

דונלד טראמפ/ צילום:רויטרס
דונלד טראמפ/ צילום:רויטרס

ה"ניו-יורק טיימס" פרסם ביום שישי האחרון בעמוד הראשי שלו כתבת תחקיר ארוכה ומפורטת על השיטות בהן נקטו - על פי החשדות - האקרים רוסים בכדי להתערב במהלך הבחירות האחרונות לנשיאות בארצות-הברית, דרך הרשתות החברתיות.

תחת הכותרת "האמריקאים המזויפים שרוסיה יצרה על מנת להשפיע על הבחירות" מתאר המאמר כיצד ממציאים פרופיל אמין למדי של בן אדם שאיננו קיים בעולם האמיתי: לוקחים תמונה ממאגר תמונות כללי, עד כמה שיותר מנותק מההקשר אליו ניתן לשייך את הפרופיל המומצא (ה"טיימס" מביא דוגמה של אדם בדיוני שחי לכאורה בפנסילבניה בעוד שתמונה שלו, בה הוא מופיע כשהוא מחבק את בתו הקטנה, היא בכלל של תושב ברזיל), בונים לו סיפור חיים כלשהו המתאים לתדמית אותה רוצים לשדר ומתחילים להעלות פוסטים, חלקם תמימים לחלוטין וחלקם מגמתיים ומשרתים את המטרה שלשמה הומצא הפרופיל.

אלפי הפרופילים המזויפים האלה קיבלו במהלך מערכת הבחירות לנשיאות בארצות-הברית משימות שונות, שהמכנה המשותף שלהן היה הניסיון לייצר תדמית שלילית למועמדת המפלגה הדמוקרטית, לפקפק באמינותה וליצור אווירה של ספקנות וחשדנות כלפי המפלגה כולה.

דרך הפרופילים המזויפים הודלפו מיילים של המפלגה הדמוקרטית, הופצו הכפשות קשות נגד המועמדת לנשיאות הילרי קלינטון ונעשה שימוש בפרסומות שהכילו תעמולה ממוקדת בעלת אופי מסית ומפלג.

הרוסים גם השתמשו באלפי 'בוטים' - רובוטים מבוססי תוכנה עתירה באינטליגנציה מלאכותית - כדי להפיץ הודעות נגד קלינטון בטוויטר. ההודעות האלו שוכפלו ונשלחו מחדש מיליוני פעמים, כשהן נושאות עימן מסרים ארסיים ומפנות את מקבליהן לאתרים שונים, שהכילו בעצמם ידיעות מגמתיות ומאמרי דעה מסיתים ומגמתיים ביותר.

השפעה מינימלית

להערכת העיתון, הזיופים ביום הבחירות עצמו היו מעטים והשפעתם על תוצאות הבחירות היתה מן הסתם מינימלית, אבל ה"ניו-יורק טיימס" מייחס לזיופי הפרופילים וההודעות שהופצו דרכם הצלחה רבה ביצירת פילוג, חשדות הדדיים ושנאה בצדדים השונים של החברה האמריקאית.

בעקבות ממצאים דומים לאלה שעלו בתחקיר ה"טיימס", ניהלו פייסבוק וטוויטר בדיקות משל עצמן ומחקו ביוזמתן אלפי חשבונות של אזרחים אמריקאיים פיקטיביים, כאלה ששימשו את התוקפים ואת ה'בוטים' שלהם ביצירת אווירה ציבורית קשה ובעלת פוטנציאל של ליבוי יצרים והרס.

פייסבוק מחקה בשנה האחרונה מיליוני חשבונות מזויפים. אבל, לטענת החברה, אין מקום לדאגה אמיתית כי להערכתה רק עשירית האחוז של כלל התוכן שפורסם ברשת החברתית הגדולה בעולם בהקשר של מערכת הבחירות לנשיאות בארצות-הברית הגיעה ממקורות מזויפים. טוויטר פרסמה לאחרונה שהיא מחזקת מאוד את מאמציה לטפל בחשבונות מזויפים אך לא פירטה מעבר לכך, מחשש שהמידע המפורט יעזור לזייפנים להתגבר על מאמציה לחסום אותם.

עד כמה הממצאים האלה, המורים על שימוש שיטתי עוין ברשתות החברתיות לצורך יצירת פילוג ושנאה הדדית בקרב החברה האמריקאית, רלוונטיים לשיח הציבורי במדינת ישראל, המתנהל יותר ויותר על גבי רשתות אלו? מי שטרח לבחון מקרוב את התנהלות הדיונים סביב הנושאים הרגישים השנויים במחלוקת לגיטימית בפני עצמה בקרב חלקים שונים של החברה הישראלית, לא יופתע כלל וכלל מהממצאים המורים על זיופים מגמתיים שמטרתם זריעת שנאה והרס עצמי.

הפרופילים המזויפים קיימים כאן, אצלנו, והם חיים ובועטים בכיעור רב ובזדון מכוון בידי שולחיהם. והם צצים כפטריות אחרי הגשם במיוחד סביב אירועים בעלי פרופיל ציבורי גבוה כמו פיגוע קשה, אירוע מדיני משמעותי המעורר מחלוקת או חדשות בנושא שחיתות של איש ציבור ידוע.

כדוגמה לכך, מספר לא קטן של פעמים התחקיתי בעצמי אחרי פרופילים מקוממים ביותר שהביעו שמחה לאיד לאחר רצח מתועב של בני משפחה יהודים המתגוררים ביהודה ושומרון. הפוסטים המזעזעים של הפרופילים האלה מאשימים את הורי הילדים שנרצחו בחוסר אחריות ומביעים סיפוק רב על כך ש"נענשו" בידי מחבל רוצח. וכמובן, הם זוכים לתהודה מיידית, לזעם נרחב ולהפצתם על ידי אלפי אנשים, בעלי פרופילים אמיתיים, המתקוממים כנגד עוד גילוי של בוגדנות ושנאה עצמית של חלקים שונים בחברה הישראלית. אבל, התחקות אחרי מקור הפוסטים הדוחים האלה מובילה תמיד לפרופילים מזויפים בעליל.

ניתן רק לנחש מה היתה מטרתו של מי שהשתמש בפרופיל מזויף בכדי להעלות מסר מקומם ודוחה הגורם לפרצי זעם ושנאה מיידיים ברשתות החברתיות. והדוגמאות רבות ופשוטות לאיתור. בדרך כלל הפרופילים המזויפים גם קלים יחסית לאבחנה. יש בהם מעט מאוד מידע אישי, התמונות הן מועטות וכלליות ורוב הפרופיל מוקדש לאין סוף שיתופים של מסרים מגמתיים שיוצרו מן הסתם על ידי מי שמפעילים את אותם הפרופילים.

איום על הדמוקרטיה

אבל, בעוד השימוש בפרופילים מזויפים גם כאן, אצלנו, הוא מן הסתם עובדה ידועה ומוכרת, השאלה המטרידה יותר היא מי עומד מאחורי ייצורם ומאחורי השימוש השיטתי בהם? מי טורח לתחזק באופן שיטתי פרופילים מזויפים ומי מעביר דרכם מסרים אפלים, מקוממים, מעוררי תסיסה ושנאה, בעלי פוטנציאל נפיץ, מסרים הזוכים באופן מיידי לשיכפול אצל אלפים רבים של עוקבים, שלפעמים ממהרים מדי ללחוץ על הדק ה'שייר' ותורמים בכך בעצמם להפצת הנגע החברתי הזה, המכרסם בהדרגה במרקם החברתי העדין של השבטים השונים החיים במדינת ישראל?

למי יש אינטרס לזרוע שנאה ופילוג בחברה הישראלית? האם יש כאן יד שיטתית ומכוונת? אירגון ביון זר? אנשי עסקים בעלי אינטרסים קרים ואפלים? התשובות לשאלות אלו ואחרות מצריכות תחקיר המבוסס של הקצאת משאבים רבים ויכולות טכנולוגיות משמעותיות.

פייסבוק וטוויטר מגלות לפי שעה יכולות מוגבלות למדי באיתור פרופילים מזויפים ומחיקתם. ולכן, אולי הגיע הזמן שמי שאחראים על שמירת החוק במדינת ישראל ירימו את הכפפה הזו, בדיוק כמו שעשו מקביליהם בארצות-הברית הגדולה, כשהבינו את האיום על עצם מהותה של הדמוקרטיה האמריקאית. ומוטב ששומרי הסף המקומיים יעשו זאת גם אצלנו, שעה אחת קודם.

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

מה יהיה מחר בבורסה? / צילום: Shutterstock

הנתון שעשוי לסלול את הדרך לראלי בוול סטריט, ומה צפוי היום בת"א?

לאחר שבוע שיא בבורסה בת"א, המסחר צפוי להיפתח היום בצל העליות בוול סטריט ● האינפלציה הנמוכה וההתאוששות במניות ה-AI מפיחה אופטימיות לגבי ראלי סנטה קלאוס בניו יורק ● המניות הדואליות יחזרו למסחר בת"א בפערי ארביטרז' מעורבים ● חברת הביטוח והקמעונאית שצפויות לרדת ● וגם, הרשימה הלא קטנה של ההפתעות של השנה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

מה קבע בית המשפט כש־7 ילדים ורעיה נשארו מחוץ לצוואת האב

בית המשפט דחה תביעת עורך דין לפיצויים בעקבות הפסקת ייצוג ● העליון קבע כי ניתן להותיר בידי המדינה כספים שנתפסו מנאשם בשוחד לצורכי חילוט עתידי ● צוואה שנישלה רעיה ו־7 ילדים בוטלה בשל מעורבות והשפעה בלתי הוגנת של היורש ● 3 פסקי דין בשבוע 

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

שלט של חנות שקונה זהב וכסף בניו יורק / צילום: Reuters, Anthony Behar

איך להשקיע וממה להיזהר: הזהב והכסף הם המנצחים הגדולים של 2025

התשואה השנתית על הזהב ועל הכסף מותירה הרחק מאחור את נאסד"ק, S&P500, האג"ח הממשלתיות והביטקוין ● איך נראית ההשקעה בהם ומתי הם פגיעים? ● כתבה ראשונה בסדרה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

בודקים את המיתוס. נס פך השמן / צילום: Shutterstock

החשמונאים לא שמעו על פך שמן שהספיק לשמונה ימים

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: כולנו שרים את "כד קטן", אך למעשה הוא הפך לחלק מסיפורי החג רק כעבור מאות שנים

האם המשבר בהייטק הסתיים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

דוח חדש חושף - סיכום השנה בהייטק: שיא בעסקאות לצד שפל במספר המועסקים

דוח חדש חושף כי בשנה החולפת נרשמה לראשונה ירידה שנתית במספר העובדים בענף ההייטק, ובמקביל הג'וניורים מתקשים להיכנס לשוק למרות שנת שיא פיננסית

שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני / צילום: Shutterstock

בין שלגייה לפנתר השחור: שלושה שיעורים שכל מנהל צריך ללמוד מההיסטוריה של דיסני

אומץ אינו רק תכונה אישית אלא תוצר של אקלים ארגוני, ואלה שמטפחים אותו קוטפים את הפירות ● דיסני מציעה שיעור מרתק לכל מנהיג במסעה ההיסטורי - מתקופת התעוזה היצירתית של וולט דיסני, שלא קיבלה ביטוי בצד הערכי, ועד לחזון השיטתי של בוב אייגר

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

גלולת ההרזיה החדשה שמגיעה לישראל בשבוע הבא

סטארט־אפ ישראלי צעיר נחשף עם גיוס חריג של 165 מיליון דולר לפיתוח תרופות פסיכיאטריות ● אינסייטק מפצלת פעילות ומעבירה פיתוח לחברה חדשה שתנסה להקל על תרופות לחדור למוח ● אפיטומי פותחת את השלב המסחרי בישראל עם גלולת הרזיה שתגיע לחנויות בשבוע הבא ● סטארט־אפ קטן מדווח על תוצאות מעודדות לאפליקציה שעוזרת לנפגעי טראומה לישון טוב יותר ● וגם: חילופי ההנהלה בסיסרם מדיקל ● השבוע בביומד

מאירה ברנע-גולדברג וכראמל / צילום: ליה יפה

הסופרת שהקימה מפעל של מיליונים: "בתעשייה כועסים, אבל אני לא מתנצלת"

עם יותר מחצי מיליון עותקים, חמש עונות בטלוויזיה, 300 אלף צופים בהצגות ושלל מרצ'נדייז - המותג כראמל הוא לא רק סדרת ספרים, אלא מפעל קמעונאי שהכניס עד כה יותר מ־10 מיליון שקל ● מאירה ברנע־גולדברג, שעומדת מאחורי התופעה, מסבירה: "סופרים מזלזלים במי שעושה מאמצים. אבל אני לא יכולה להיות חולת שחפת בעליית גג, לכתוב ספר ולזכות בפרס נובל"

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

דוגמאות להונאות פיננסים ברשתות / צילום: צילומי מסך

ההונאות העדכניות ברשת: איך לא ליפול בפח

בחודשים האחרונים עולים בישראל יותר ויותר קמפיינים אגרסיביים עם המלצות על מניות, שנראים אמינים בין היתר הודות לשימוש בדמויות פיננסיות מוכרות ו-AI ● הכירו את הסכנות החדשות והמשוכללות ואת הכלים להתגוננות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"בשביל מה לקנות דירה ולקבל 2.5% אם אפשר לקבל 4% רק על דיבידנדים בבורסה?"

תשכחו מהמרוץ לדירה: בצל הצפי להמשך ירידת מחירים וריבית, משקיעים רבים נוטשים את שוק הנדל"ן, ורבים מהם מצאו מפלט בשוק ההון, שהציג השנה תשואות חסרות תקדים ● בשוק מסבירים: "מי שהשקיע במניות עשה תשואה של עשרות אחוזים השנה, בזמן שמי שרכש דירה רואה כבר 8 חודשים ברצף ירידות מחירים"

KGM טורס הייבריד / צילום: יח''צ

עם מנוע מסין והחל מ-180 אלף שקל: הקוריאנית החדשה שתתחרה ביונדאי וטויוטה

היצרנית הקוריאנית חדורת המוטיבציה נכנסת לפלח ההיברידי באמצעות "קיצור דרך": KGM טורס הייבריד כולל מערכת הנעה מוכחת מתוצרת BYD ● העיצוב קשוח, צריכת הדלק נמוכה יחסית ורמת האבזור מכובדת ביחס למחיר, אבל השכנים מקוריאה מציבים תחרות קשה

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס? / צילום: Shutterstock

מה הייתה הסדרה הראשונה שהפיקה נטפליקס?

כמה ערי בירה יש לרפובליקת דרום אפריקה, מה מקור השם שפעת, ובאיזו סדרת אנימציה חיית המחמד נקראת Santa's Little Helper? ● הטריוויה השבועית

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock, Creative Lab

מה אנחנו מפסידים בעבודה מרחוק - ואיך אפשר למזער את הנזק

משרדים היו תמיד המקום שבו נבנות מערכות יחסים ומתרחשת למידה ● המפתח הוא להבין כיצד לשמור על הדברים האלה עם עבודה היברידית

צפוי להיסגר בסוף השנה: הפגנה מחוץ למפעל פולקסווגן / צילום: Reuters, Sebastian Kahnert

בלחץ גרמניה ותעשיית הרכב: אירופה לקחה צעד אחורה במהפכה הירוקה

שלוש שנים וחצי אחרי ההחלטה הדרמטית לאסור מכירת כלי רכב בעלי מנוע בעירה פנימית מ־2035, הנציבות האירופית נסוגה - בעיקר בשל לחצים מצד גרמניה והביקוש הנמוך לכלי רכב חשמליים ● המהלך מסמן שינוי סדרי עדיפויות וניסיון לאזן בין יעדי האקלים ליציבות כלכלית

ארז בלשה, מנכ''ל ג'נריישן קפיטל / צילום: אייל טואג

בשווי מוערך של 1.1 מיליארד שקל: קרן ג'נריישן מקימה זרוע טיפול בפסולת

החברה החדשה, BlueGen Waste Management, תאחד את שלל הפעילויות של ג'נריישן בתחום הפסולת ● ג'נריישן דיווחה על מזכר הבנות עם לאומי פרטנרס להשקעה בחברה החדשה, במסגרתה לאומי תשקיע 171 מיליון שקל בתמורה ל-15% בחברה החדשה, כלומר שווי החברה מוערך ב-1.1 מיליארד שקל

Playground של Nex . אלגנטי / צילום: יח''צ

הצעצוע הכי חם של השנה מיוצר בידי סטארט-אפ טכנולוגי שמעולם לא שמעתם עליו

איך חברה אלמונית שינתה כיוון פעמיים, כמעט אזל לה הכסף - ובסוף היא הצליחה לבנות משחק שהפך ללהיט

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם