גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעת אורח: אחרי הראלי בארה"ב - השוק הישראלי זול

לאחר שנים של ביצועי יתר משמעותיים בשוק האמריקאי, המצב משתנה ■ 5 סיבות להגדלת החשיפה מחוץ לארה"ב, כולל ישראל

וול סטריט / צילום: רויטרס
וול סטריט / צילום: רויטרס

הפסיכולוגיה של רוב המשקיעים נוטה להסתכל אחורה ומניחה שמה שהיה הוא שיהיה. אם מניה עשתה טוב, היא תמשיך לעלות; אם מדד מניות הניב תשואות גבוהות בעבר, סביר שכך יהיה גם בהמשך; ואם חברת השקעות הצטיינה בשנה שעברה, היא באמת טובה מכל האחרות.

הטיה פסיכולוגית זו אמנם שכיחה, אך היא לרוב הגורם לבחירת השקעות פחות מוצלחות. אמנם כל משקיע מכיר את המשפט ש"אין בתשואות העבר להעיד על תשואות העתיד", אולם רבים נוטים לא לייחס לו משקל גבוה בשיקולי בחירת ההשקעות.

מתי מתהפכת התמונה? בעיקר כשהתנאים משתנים משמעותית, אך אנחנו או מנהל ההשקעות לא מבחינים בשינוי וממשיכים בגישה שהצליחה בעבר, שכבר לא מתאימה למצב הנוכחי ולזה העתידי.

אחד המקרים האלה הוא ההגמוניה של שוק המניות האמריקאי, שלטעמנו הגיעה לסיומה. בשנים האחרונות שוק המניות האמריקאי היה ההשקעה הטובה ביותר בעולם ובפערים משמעותיים. בחמש השנים האחרונות עלה S&P 500 מעל 70%, פי שלושה ממדד ת"א 125, שעלה ב-25% בלבד, פי 2 ממדד יורוסטוקס 50 האירופי, שעלה ב-35%, ופי שישה ממדד השווקים המתעוררים של MSCI, שעלה ב-11%.

מי שהשקיע במניות ארה"ב, עשה בחכמה רבה והיו לכך הרבה סיבות. בין היתר, נתוני מאקרו מצויינים שהעידו על התאוששות הכלכלה מהמשבר של 2007-2008 בקצב המהיר בעולם, מבנה הכלכלה האמריקאית שאפשר לשינוים האלה לבוא מהר יותר לידי ביטוי (למשל היכולת להתייעל מהר יותר, גם בתחום כוח האדם), ריבית נמוכה ויציבה לצד מדיניות מוניטרית אגרסיבית וחדשנית לאותו זמן ורכישה עצמית (BuyBack) של מניות בהיקפים של עשרות מיליארדי דולרים.

האם מה שהיה הוא שיהיה? להערכתנו התמונה השתנתה והמצב החדש מחייב קבלת החלטות השקעה אחרות. כיום נראה שעבור משקיע ישראלי יש הגיון להפחית את משקל המניות בארה"ב ולפנות לשווקים אטרקטיביים יותר כדוגמת אירופה, שווקים מתעוררים וכמובן - ישראל. הנה 5 סיבות להגיד תודה ארה"ב וברוכה הבאה ישראל:

1. ישראל זולה יותר

המניות בישראל זולות מארה"ב. השוואת מכפילי רווח ומכפילי הון מלמדת כי בממוצע שוק המניות הישראלי אטרקטיבי יותר מהשוק האמריקאי. במכפילי הרווח החזויים הפערים גדולים - 18.8 למדד S&P500, לעומת 13.1 בלבד למדד ת"א 125.

לנוכח ההטיה של השוק הישראלי לחברות הפארמה, מעניין לבחון את ההבדלים בין מכפילי הרווח גם ברמה הסקטוריאלית וגם כאן ניכרים ההבדלים. כך למשל, סקטור הפיננסים שהינו הזול ביותר במדד ה-S&P500 עם מכפיל 14, בעוד שמכפיל הרווח הממוצע בענף הפיננסים בישראל נמוך עוד יותר ועומד על 10. המכפיל של חברות מוצרי הצריכה במדד האמריקאי הוא כמעט 20 (מהיקרים במדד), לעומת 13 בלבד בישראל.

מאחר שהגורם המשפיע ביותר על התשואה העתידית של המשקיע, הוא המחיר שבו נרכשו המניות, בהיבט הזה ניתן להגיד שהמניות בישראל נרכשות כיום "בהנחה" לעומת מניות ארה"ב.

2. היעדר אלטרנטיבות בסביבת ריבית נמוכה

הריבית בישראל נמוכה כיום מבארה"ב משמעותית - מה שלא צפוי להשתנות בשנים הקרובות. בעוד שהריבית בישראל עומדת על 0.1% ולא צפויה לעלות עד לפחות סוף 2018, בארה"ב היא כבר מעל 1% וצפויה להמשיך לעלות בקצב מתון.

הנגזרת של הריבית הגבוהה בארה"ב גורמת למצב בו התשואה על אג"ח ארה"ב (ממשלתיות וקונצרניות) גבוהה מאג"ח של ממשלת ישראל ואיגרות חוב קונצרניות שקליות. התשואה הנמוכה בשוק האג"ח בישראל אמנם מציבה אתגרים למשקיעים הסולידיים, אולם היא גורמת לחלופה המנייתית בישראל להפוך למעניינת יותר.

גם מבחינת חלופות השקעה מקומיות, נראה כי ישראל מובילה. שוק הנדל"ן בישראל, למשל - אחת מחלופות ההשקעה המרכזיות של השנים האחרונות עבור רבים - נמצא בשיא, והמדינה עושה הרבה צעדים שונים במטרה להרחיק את המשקיעים (מיסוי, מחיר למשתכן, מגבלות בנטילת משכנתא ואי ודאות רגולטורית). מנגד, שוק הנדל"ן האמריקאי אמנם חווה בשנים האחרונות התאוששות הדרגתית מאז התפוצצות הבועה ב-2007, אך שוק האשראי למשקיעים מפשיר רק בצורה מתונה ועדין לא נמצא בפעילות מלאה.

3. עלויות מימון נמוכות יותר לפירמות

מעבר לריבית הקצרה הנמוכה, גם עלויות הגיוס של הפירמות, כפי שהן באות לידי ביטוי בשוק האג"ח הקונצרני, נמוכות יותר בישראל מאשר בארה"ב. העלויות הנמוכות מאוד של החברות האמריקאיות בשנים הראשונות לשוק השורי, סייעו להן בהקטנת הוצאות והיו אחד הזרזים לגאות בשוק ההנפקות של השנים האחרונות.

תשואות האג"ח הנמוכות בישראל לא טובות למשקיעי האג"ח בארץ ולכן הם צפויים לחפש פתרונות נוספים, כדוגמת הסטת כספים לאג"ח חו"ל וכמובן מניות. אך התשואות הנמוכות בישראל הן דווקא חדשות מצוינות לחברות (לא סתם מגיעות לכאן חברות נדל"ן אמריקאיות, המצליחות לגייס בשוק המקומי בריבית שעליהן הן יכולות רק לחלום בשוק האמריקאי). המשמעות היא שעלויות מימון נמוכות בישראל יתרמו לפעילות העסקית של החברות כאן.

כך למשל, אג"ח לפדיון בשנת 2025 של חברת סלקום (בדירוג מקומי A) נסחרת בתשואה של 1.8% לא צמודה, לעומת אג"ח דומה של חברת AT&T (דירוג עולמי A-), שנסחרת בתשואה של 2.5% דולרית. כשבבנקים אפשר למצוא תשואות גבוהות פי 3 באג"ח הדולריות מאשר אג"ח קונצרניות שקליות, גם מזה ניתן להסיק לגבי פוטנציאל השיפור של הוצאות המימון של החברות בישראל.

סביבת ההשקעה בישראל נוחה מאשר בארהב

4. סטיית התקן בארץ זהה ל-S&P 500

מבדיקה שערכנו נראה שבשנה האחרונה סטיית התקן של השוק המניות המקומי עומדת על כ-8%, שיעור זהה למדד ה-S&P500, מדד הידוע בסטיות תקן נמוכות יחסית. סטיית התקן של השוק המקומי נמוכה משמעותית מסטיית התקן של מדד הנאסד"ק.

גם כשבודקים את סטיית התקן בשנתיים האחרונות ובשלוש השנים האחרונות, מקבלים נתונים דומים לגבי ישראל וארה"ב, מה שתומך בשוק המקומי מאחר שאינו תנודתי יותר מהאמריקאי למרות שהוא קטן יותר וניתן היה להניח שהוא חשוף לתנודתיות של חברות גלובליות הנסחרות בו ולמשקל גדול של סקטורים מסוימים.

5. גם בארה"ב כבר אין יציבות פוליטית

שיטת הממשל בארה"ב (משטר נשיאותי) יצרה ודאות גבוהה למשקיעים לאורך השנים. כיום, עם בחירתו של טראמפ נראה שהממשל מהווה פקטור מרכזי כגורם שמחולל יותר תנודתיות ואי ודאות מאשר גורם מייצב. כלומר, אחד היתרונות המרכזיים שהיה למשקיעים בארה"ב, יצא מהמשוואה. ניתן ללמוד על כך מאוסף הקשיים שבהם נתקל הממשל לאחרונה, כולל הכישלון בהעברת השינויים בתחום הבריאות, הקושי בהעברת הרפורמה במס שהיתה גולת הכותרת בתוכנית של טראמפ ועד להסדר שאליו הגיע בימים האחרונים עם הדמוקרטים כדי לדחות את העלאת תקרת החוב ב-3 חודשים - למרות שיש לו רוב בקונגרס.

■ הכותב הוא מנכ"ל הראל פיא קרנות נאמנות. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע.

S&P500 מול תא 125 בעשור האחרון

עוד כתבות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב