גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאמן הקבוצה, נכשלת - אז יאללה הביתה; למה בעצם?

מאמן נבחרת ישראל בכדורסל, ארז אדלשטיין, קיבל הודעת סיום העסקתו ■ מה באמת המשקל של המאמן בתוצאות, ומה חלקו של פיני גרשון בכישלון?

ארז אדלשטיין / צילום: רויטרס
ארז אדלשטיין / צילום: רויטרס

1. פיני גרשון מרוויח באיגוד הכדורסל את השכר הגבוה ביותר אחרי המנכ"ל - 432,000 שקל ברוטו בשנת 2016, לפי דוח רשם העמותות. הרבה הרבה יותר מהשכר של מאמן הנבחרת ארז אדלשטיין. אבל כמובן שאדלשטיין היה זה שקיבל השבוע את ההודעה שההתקשרות איתו הסתיימה. הוא המאמן, הנבחרת "שלו" נכשלה באליפות אירופה, אז יאללה הביתה.

לפני שנתיים אדלשטיין היה יקיר האיגוד, מוח כדורסל בחסד, שהוביל את הנבחרת למקום עשירי באליפות אירופה. לא ננתח כאן שוב את ההופעה של הנבחרת בטורניר מבחינה מקצועית, אבל סביר להניח שאדלשטיין לא נעשה מאמן גרוע עד כדי כך בתוך שנתיים. הרבה יותר נוח להפיל את התיק על המאמן. ככה זה עובד. ודאי אם המאמן דחף את עצמו מהצוק עם ראיונות נוראיים לתקשורת.

אבל מה חלקו של האיש שעומד בראש המערכת, זה שמרוויח את הכסף הגדול? ההתנהלות של גרשון באליפות אירופה לא רק שהייתה לא קולגיאלית, לא מקצועית, לא מקצוענית, היא הייתה בעיקר מכוערת. רץ מעל ראשו של המאמן ומעביר הנחיות בזמן משחק. במצב כזה לא היה לאדלשטיין שום סיכוי להצליח. גרשון, ראש הפירמידה, שמרוויח כמעט כמו כל שחקני הנבחרת יחד, לא ייקח אחריות. יש לו יותר מדי כסף להפסיד מכדי שילך הביתה.

2. ההשפעה של מאמנים על התוצאות של הקבוצות היא בבחינת חור שחור גדול. בשנים האחרונות נעשו אינספור מחקרים ובעקבותיהם התפתחה גישה די ברורה: משייכים למאמנים יותר מדי משקל.

הנה שתי דוגמאות מקומיות רלוונטיות: את טבלת הליגה בכדורגל מובילות כרגע בית"ר ירושלים והפועל חיפה. את בית"ר מאמן גיל לבנדה האנונימי, את חיפה מאמן ניר קלינגר שאימן בעונה שעברה את שעריים שנשרה מהלאומית לליגה א'. הקבוצות שלהם משחקות כדורגל טוב במונחים ישראליים. אבל מה באמת ההשפעה שלהם על התוצאות? לא ניתמם, לבנדה עומד על הקווים ומנופף בידיים, אבל מעליו יש את אלי אוחנה שמעליו יושב אלי טביב. לבנדה מחליט על מה שקורה במגרש כמו שדונלד טראמפ השפיע השבוע על המסלול של הוריקן אירמה. לקלינגר יש יותר קילומטרז' וניסיון, והוא יודע שההשפעה שלו על קבוצה עם משאבים מוגבלים היא מוגבלת ומינורית וימים קשים ורעים יגיעו כבר העונה.

הכלכלן וחוקר הספורט פרופ' סטפן סיזמנסקי חתום על כמה מחקרים שבדקו את ההשפעה של מאמנים על קבוצותיהם. המחקרים שלו מראים באופן הברור ביותר: הנתון שמשפיע יותר מכול על התוצאות של קבוצת ספורט הוא השכר שמשולם לשחקנים. סיזמנסקי, שבדק את שכר השחקנים בשתי הליגות הבכירות בבריטניה בין 1998 ל-2007 מצא שקיים מתאם של 89% בין שכר השחקנים ששולם לבין המיקום הסופי של המועדונים בטבלת הליגה בתום העונה.

ככל שגדל הכסף שנכנס לספורט המקצועני כך פחתה הסבלנות למאמן שלא מביא תוצאות. העובדות די מוכרות: פיטורי מאמנים לא מייצרים שום אימפקט, למעט תקופת "ירח דבש" קצרה מאוד שבה הקבוצה זוכה להתרוממות רוח קלה, לפני שהיא חוזרת לדשדש. כך שלמעשה, כדי לפתור את הבעיות בקבוצת ספורט, צריך לטפס במעלה הארגון, לסמכות המקצועית שקובעת אסטרטגיה של רכש ומהלכים ארוכי טווח.

הכסף הגדול שמשפיע על חוסר הסבלנות קשור לכול. אי-העפלה לליגת האלופות היא אסון כלכלי לקבוצות כדורגל שבונות על זה את התקציב; כישלון מקצועי על המגרש הוא אסון מבחינת המענקים שמשולמים על ידי הספונסרים; במכבי ת"א בכדורסל, גוף שבאופן יחסי עד לפני ארבע-חמש עונות לא נהג לפטר מאמנים - הכישלונות המקצועיים שגובו בחשש לקטסטרופה כלכלית של אובדן הכנסות ואי-מכירת מנויים הביאו לטורנדו בגישה הזאת. נבן ספאחיה שהתמנה הקיץ לתפקיד הוא המאמן התשיעי שזוכה לעמוד על הקווים בשנתיים האחרונות.

הסקירה המקיפה והעדכנית ביותר נערכה באפריל האחרון על ידי סקיי ספורט, ומצאה שב-92 הקבוצות בארבע הליגות הבכירות באנגליה 75 מאמנים לא הצליחו לשרוד בתפקיד ולסיים חוזה. משך הזמן הממוצע למאמן הגיע לנקודה הנמוכה ביותר שלו - 423 ימים בלבד בתפקיד. הסקירה שהלכה לאחור עד לעונת 1946/7 מראה שאז דווקא הייתה קצת יותר סבלנות: מאמן החזיק בתפקיד בממוצע שבע עונות. כמה מאמני כדורגל, כולל בקבוצות המצליחות ביותר היום, סוגרים נכון לעכשיו שבע עונות בתפקיד (חוץ מארסן ונגר בארסנל כמובן).

בעלי קבוצות מכירים את המחקרים הללו. הם יודעים שפיטורי מאמנים לא יפתרו את הבעיה והם משתמשים בהם רק כדי לייצר מראית עין של אקטיביות, בעיקר כלפי האוהדים שדורשים ראש ערוף להתנחם בו. מחקר מ-2013 שנערך על ידי אדריאן בל, כריס ברוקס וטום מרקהם מאוניברסיטת רדינג, ניסה לבחון את ההצדקה של פיטורי מאמנים (The performance of football club managers: skill or luck) בהתחשב במשתנים כשכר שחקנים, סגל חסר (היעדרות בשל פציעות, הרחקות, שחרור שחקנים לנבחרות), השקעת הקבוצה ברכש ועומס משחקים ביחס לקבוצות אחרות. התוצאה לא הייתה מפתיעה: למרות ששיעור המאמנים המפוטרים או המתפטרים עמד על קרוב ל-50%, רק שבעה מאמנים באמת השיגו תוצאות נמוכות באופן אובייקטיבי מכפי שהיו "אמורים" להשיג. 53 מתוך 60 מאמנים השיגו תוצאות שהוגדרו "עומדות בציפיות" (Expected) או מעל לציפיות - ולרובם גם זה לא עזר.

אגב, מי שהשיג במחקר כמעט את התוצאות הטובות ביותר הוא אברם גרנט שאימן את צ'לסי - 17% מעל הציפיות. כזכור, ההצלחה ההיא של גרנט הסתיימה בפיטורים בתום 32 משחקים.

פיני

"קבוצת המיליארד אירו הראשונה"? בקרוב

ברצלונה פרסמה כי הכנסותיה יסתכמו העונה ב-897 מיליון אירו - שיא לקבוצת ספורט; הסיבה: עסקת ניימאר.

בעונת 2011/12 הפכה ריאל מדריד למועדון הספורט הראשון שמעמיד מחזור של יותר מחצי מיליארד אירו. ולאחרונה מדברים עם הכדורגל העתידני שיוביל מתישהו לקבוצת המיליארד אירו הראשונה. מתי זה יקרה? יותר מהר מכפי שמעריכים.

הנה דוגמה קטנה לקיצור טווח הזמן: ברצלונה פרסמה שלשום (ד') כי ההכנסות שלה לעונת 2017/18 יעמדו על 897 מיליון אירו - שיא כל הזמנים לקבוצה בכל ענף ספורט שהוא. על פי הערכות אופטימיות, בשנת 2021 כבר תחצה ברצלונה את מחסום המיליארד אירו הכנסות בשנה.

הסיבה היא כמובן העברת ניימאר לפריז, שסידרה למועדון 222 מיליון אירו בתשלום אחד. אבל ההיסטוריה האחרונה בשוק הכדורגל מראה שבכל פעם יש אירוע "יוצא דופן" שמשפיע על זינוק בהכנסות - פעם זה הסכם חסות מטורף, פעם מכירת שחקן, פעם עלייה בכספים מליגת האלופות, או עוד עלייה בהסכמי זכויות השידור.

ברצלונה היא הדוגמה הקיצונית מכולן, מאחר שהיא זו שעושה את הדרך הארוכה ביותר מבחינה כלכלית בעשור האחרון. לפני פחות מ-15 שנה, בעונת 2002/03, היא אפילו לא דורגה בין עשר הקבוצות המכניסות בעולם. עם ההצלחות הגדולות שהגיעו במקביל להצטרפות של ליאו מסי לקבוצה הבוגרת היא התחילה למסחר את עצמה בהסכמים שחלקם זכו לביקורת, חלק מזה בגלל החובות - שלשום במסגרת ההודעה על התקציב דיווחה הקבוצה גם כי החובות של המועדון עדיין כבדים (247 מיליון אירו). למה בפריחה כלכלית כזו צמצום החוב הוא משימה שאורכת כל כך הרבה זמן? כי התחרות האכזרית הורגת גם את שורת הרווח. את האחרונה המוצלחת כלכלית, שהסתיימה עם 708 מיליון אירו הכנסות, סיימה ברצלונה ברווח של 18 מיליון אירו בלבד - נמוך בהשוואה לקבוצות כמנצ'סטר יונייטד או באיירן.

בכל מקרה, ברצלונה היא עדיין הקבוצה שרושמת את הצמיחה המשמעותית ביותר בעולם הכדורגל: ב-15 השנים האחרונות היא הגדילה את המחזור שלה מדי עונה ב-40% בממוצע, ובחמש השנים האחרונות היא מזנקת ב-86%.

ליונל מסי / צילום: רויטרס

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון