גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשל טראמפ: היועץ לביטחון לאומי צרח על ישראלים? - שקר

דובר המועצה לביטחון לאומי ל"גלובס": מדובר במסע של הימין להכפיש את היועץ, גנרל ה.ר. מקמאסטר ■ גם דובר שגרירות ישראל בארה"ב מכחיש ומוסיף: "ישראל מעריכה מאמצי מקמאסטר לחזק את יחסי ישראל-ארה"ב ■ מקור הידיעה - אתר ימני קטן

 הבית הלבן / צילום: רויטרס
הבית הלבן / צילום: רויטרס

ממשל טראמפ ושגרירות ישראל בוושינגטון יצאו בפומבי נגד מאמצים של גורמים בימין הקיצוני בארה"ב להציג את היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, גנרל ה.ר. מקמאסטר, כדמות עוינת לישראל בממשל האמריקאי. שתיים מהטענות העיקריות בקמפיין נגד מקמאסטר הן שהיועץ צרח על נציגים רשמיים של ישראל בפגישה באוגוסט ושהוא הביא עמו לאותה פגישה פקיד ממשל שמתואר כתומך בחיזבאללה, מוסטפה ג'וואד עלי שמו, למרות התנגדות הישראלים.

דובר במועצה לביטחון לאומי, מייקל אנטון, אמר אמש ל"גלובס" כי מדובר במידע כוזב לחלוטין. "לא היה ולא נברא", הוא אמר. פקיד הממשל שנטען עליו שהוא תומך בחיזבאללה, שכביכול נכח בפגישה, כלל לא היה בה ו"יש בידי תצלומים שיכולים להוכיח זאת". יתר על כן, "דיברתי עם ארבעה פקידי ממשל שהיו באותה פגישה וכולם הכחישו שמקמאסטר הרים קולו על הישראלים".

מדוע אפוא מקור השמועות? - שאלתי את הדובר.

"אינני יכול לדבר בשמם של מפיצי השמועות, אך מתנהל קמפיין עקבי של הימין נגד גנרל מקמאסטר, ואת הטענות על התנהלותו כלפי ישראל יש לראות בהקשר זה", אמר אנטון. הוא ציין, שהמקור הראשוני של הטענות הוא דיווח באתר PJ Media, שאחר-כך הועתק באתרים ימניים אחרים. לדבריו, "מסרתי לאתר הכחשה, אך העורכים שם סרבו לפרסמה מסיבות ששמורות עימן".

דובר שגרירות ישראל בוושינגטון, איתי ברדב, מסר ל"גלובס" את התגובה הבאה: "הטענות בדיווח שנוגעות בישראל כוזבות לחלוטין. ישראל מעולם לא ביקשה ממוסטפה עלי לא להשתתף בפגישה על חיזבאללה, סוריה או כל נושא אחר. ישראל אינה מודעת לכך שבממשל טראמפ עובד פקיד שאינו רואה בחיזבאללה ארגון טרור. גנרל מקמאסטר לא צרח על פקידים ישראליים. ישראל מעריכה את מאמציו של גנרל מקמאסטר לחזק את היחסים בין ישראל לארה"ב והיא מצפה להוסיף לפעול בשיתוף-פעולה הדוק עם ממשל טראמפ כדי לסכל את האיומים שנשקפים מאיראן ומעושה דברה בתחום הטרור, חיזבאללה".

על פי הדיווח ב-PJ Media, הפגישה בין הנציגים הישראליים לבין מקמאסטר ועמיתיו במועצה לביטחון לאומי התקיימה ב-27 באוגוסט ונועדה לדון באיום הנוכחי שנשקף לישראל מחיזבאללה. מקמאסטר הביא לפגישה את עלי, מנהל בכיר ללוחמה בטרור במועצה. "מקור בכיר בממשל" אמר ל-PJ , כי עלי - שמונה לתפקידו ע"י מקמאסטר - "מתנגד להכללת חיזבאללה ברשימה הרשמית האמריקאית של ארגוני טרור". האתר מונה בין המקורות שמסרו לו מידע גם "מקור ממשלתי ישראלי".

המשלחת הישראלית דרשה שמוסטפה עלי יעזוב את החדר, אם כי לכל חברי המשלחת היה ברור שעלי ילמד מאוחר יותר כל מה שנדון בפגישה, נאמר בדיווח של PJ. האתר מצטט ניחוש של כמה ממקורותיו, שלפיו הישראלים העלו את הדרישה לסילוק עלי כדי שהיא תשמש מסר שיגיע לאוזניו של טראמפ עצמו. ומהו המסר? שהתנהלותו של מקמאסטר מהווה חתירה תחת יסודות המדיניות המזרח-תיכונית של טראמפ. אף לא אחד ממקורות האתר היה יכול לדווח שהמסר המקווה אכן הגיע לאזני טראמפ.

בכך לא התפוגגה המתיחות בין מקמאסטר לבין הנציגים הישראליים, טוען PJ. לדבריו, היועץ לביטחון לאומי דחה במפורש את החששות הספציפיים מחיזבאללה שהביעו הנציגים הישראליים. הנציגים הביעו דאגה מיוחדת מהאפשרות שאזור הביטחון שנקבע עתה בדרום סוריה ייהפך מיד לאזור ביטחון שבו יוכלו אנשי חיזבאללה לפעול בין מפריע. איראן מביעה תמיכה נלהבת בכינון אזור הביטחון. על פי הדיווח באתר, מקמאסטר "נפנף" את הטיעון הזה ובמהלך הפגישה הוא צרח על הישראלים.

כתב "גלובס" מציין, כי בתקשורת הישראלית פורסמו דיווחים מירושלים על מחלוקת בין ישראל לארה"ב בסוגיית אזור הביטחון בסוריה. כך, למשל, ב"הארץ" מ-17 ביולי נאמר: "המחלוקת בין ישראל לממשל האמריקאי על הסכם הקמתו של אזור ביטחון בדרום סוריה, נשענת על שתי טענות: שארה"ב ורוסיה לא התחשבו באינטרסים הביטחוניים של ישראל וכי ההסכם מקבע את מעמדה של איראן בסוריה. מכאן, על פי נתניהו, ההסכם הזה רע לישראל ויש לבטלו".

אך ממשל טראמפ מכחיש זאת. בנוסף לראיון שנתן ל"גלובס", אמר אנטון, מהמועצה לביטחון לאומי, לאתר "וושינגטון פרי ביקון", כי לא זו בלבד שמקמאסטר אינו מתעלם מדאגות ישראל, אלא שהוא הורה לצוות המועצה לביטחון לאומי לבדוק את הדרכים שבהן יכולה ארה"ב לנקוט עמדה תוקפנית יותר כלפי חיזבאללה. לדבריו, המאמץ להדוף את חיזבאללה הוא "רכיב מרכזי באסטרטגיה שלנו כלפי איראן". הוא הדגיש, כי האסטרטגיה הזו מכוונת למנוע מאיראן ושלוחיה, ארגוני הטרור כחיזבאללה, להחזיק בבסיסי קבע בסוריה, שבהם הם יהוו איום על גבולות ישראל.

"פרי ביקון" מציין, כי רשימה רשמית של פקידי הממשל שהשתתפו בפגישה עם הישראלים, ובהם ראש CIA, מייק פומפיאו, וג'ייסון גרינבלאט, הממונה על ניהול משאים ומתנים בינלאומיים, לרבות המו"מ הפוטנציאלי בין ישראל לפלסטינים, אינה כוללת את השם מוסטפה ג'וואד עלי.

מה, אם כן, מסתתר מאחורי הקמפיין נגד היועץ לביטחון לאומי? קרוב לוודאי שהוא נובע מהמאבק לחיים ולמוות שהתנהל בין מקמאסטר לבין סטיב בנון, שהיה "היועץ האסטרטגי הראשי" בבית הלבן עד שפוטר, בחודש שעבר. בנון ייצג - ומייצג - את הימין הקיצוני והוא רואה את עצמו כשופר ומגן של התומכים השרופים של טראמפ וכמנתץ הממסד.

מקמאסטר נחשב כקול ממתן, שפוי, שנקרא להשכין סדר במועצה לביטחון לאומי, כפי שג'ון קלי, ראש מטה הבית הלבן, נקרא לעשות סדר בכאוס הראשוני בממשל טראמפ. בנון לא שכח ולא סלח. עתה, לאחר שחזר לשמש כמו"ל של ברייטבארט, אתר של הימין הקיצוני, הוא מוסיף לנהל את מלחמותיו נגד הממסד, ובעיניו - מקמאסטר הוא חלק בלתי נפרד מהממסד הזה.

החטא הגדול ביותר של מקמאסטר, בעיני הימין הקיצוני, הוא פיטוריהם של שלושה חברים בצוות המועצה לביטחון לאומי: עזרא כהן ווטניק, שהיה מנהל בכיר לתוכניות מודיעיניות במועצה; ריץ' היגינס, שהיה מנהל התכנון האסטרטגי במועצה; ודרק הארווי, מנהל בכיר למזה"ת. שלושתם היו נאמני מייקל פלין, שפוטר ממשרת היועץ לביטחון לאומי אחרי כמה שבועות כהונה לאחר שנתפס בשקרים לבכירי הממשל. הכותרת בברייטבארט מעל הידיעה על הפיטורים הייתה: "טיהור במועצה לביטחון לאומי: מקמאסטר מגלה עוינות עמוקה לישראל ולטראמפ".

קרולין גליק, בעלת טור ימני ב"ג'רוזלם פוסט", כתבה שכל שלושת המפוטרים היו פרו-ישראליים והתנגדו להסכם הגרעיני עם איראן. היא האשימה את מקמאסטר במאמץ למנוע ביקור של טראמפ בישראל במאי ולחתור תחת מדיניות החוץ של טראמפ בכלל. "אם מקמאסטר לא יפוטר אחרי כל מה שעשה וכל מה שהוא יעשה, כולנו נצטרך לבחון מחדש את מדיניות החוץ של טראמפ", היא כתבה.

עוצמת ההתקפות על מקמאסטר גברה כל כך עד שטראמפ בעצמו נאלץ להתייצב לימין היועץ לביטחון לאומי. בציוץ ב4 באוגוסט הוא כתב: "גנרל מקמאסטר ואנוכי פועלים היטב יחדיו. הוא אדם טוב ופרו-ישראלי מאוד. אני אסיר תודה על העבודה שהוא מוסיף לעשות למען ארצנו". (סוף)

עוד כתבות

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על ענקית הטכנולוגיה?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה מזנקת

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק, וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" נגד המהלך

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

מימין: עו''ד אלון פומרנץ ועו''ד ארז תיק / צילום: תמר דניאלי

ליפא מאיר: עו"ד אלון פומרנץ ימונה ליו"ר, עו"ד ארז תיק לשותף המנהל

פירמת עורכי הדין ליפא מאיר הודיעה על שינויים בצמרת ● עו"ד ארז תיק, ראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות, מונה לשותף המנהל ● עו"ד אלון פומרנץ, ראש מחלקת הליטיגציה, שכיהן כשותף המנהל במשך שמונה שנים, ימונה ליו"ר הפירמה

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

פלטפורמת המשחקים של סאנפלאוור / צילום: צילום מסך אתר CrownCoinCasino

עם משקיע מפורסם ו-200 עובדים: החברה המסתורית מת"א שכבר שווה יותר מ-2 מיליארד דולר

תחת דיסקרטיות כבדה, סאנפלאוור הצעירה מישראל הפכה לאחד השמות המובילים בזירת משחקי הסושיאל־קזינו, עם מחזור של מאות מיליוני דולרים והשקעה פרטית של גיגי לוי־וייס ● כעת, כשהיא חמושה במערכות AI מתקדמות ושווי שמוערך ביותר מ־2 מיליארד דולר, חברת הגיימינג מסמנת את היעד הבא: שוקי החיזוי ● המהלך עשוי לאלץ את "אימפריית הרפאים" לצאת סוף־סוף לאור

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

איראן תרגלה אש חיה במצר הורמוז; בצעד חריג: הנתיב ייסגר

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; חמינאי: הטילים שלנו? לא עניינה של ארה"ב ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

עפולה / צילום: Shutterstock

קשישה חיה 50 שנה בדירה שלא רשומה על שמה. האם היא הבעלים החוקיים?

קשישה בת 80 גילתה כי הדירה שבה התגוררה מאז שנות ה־60 רשומה על שם המדינה ● למרות היעדר כל מסמך בכתב, בית המשפט קבע כי בנסיבות חריגות של "זעקת ההגינות" ניתן להכיר בבעלותה על הדירה