גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ משה גפני: "נראה לי שמחפשים את נתניהו מתחת לאדמה"

יו"ר ועדת הכספים: "אני לא חי או מתנהג כמו נתניהו, אבל אני לא בעד להפיל ראש ממשלה בחקירות, אלא אם כן יש משהו איום ונורא" ■ הרפורמים? "כופרים בתורה הקדושה"

משה גפני / צילום: אריק סולטן
משה גפני / צילום: אריק סולטן

ח"כ משה גפני | פורטפוליו
גיל: 65; תפקיד: יו"ר ועדת הכספים ויו"ר דגל התורה

אני: רוצה להשפיע, חייב לדבר ולהתווכח. מרגיש שהתפקיד שלי, כאדם דתי, הוא לעזור לאחרים ולכן אני משתדל כמיטב יכולתי לא להיות סקטוריאלי.

משפחה: אבא, אליהו, איש עדין נפש ואדם ישר כסרגל, עלה לארץ לפני המלחמה לבד מעיירה בליטא שלא היו בה כמעט יהודים, הגיע לתל אביב ובה פגש את אמא ברכה, בלבוסטע אמיתית, שעלתה גם היא לבד. הם התחתנו, התיישבו בעיר ורוב אלה שנשארו מאחור נספו בשואה. אבא ידע להתבטא היטב והרב קרליץ, שמיעט לדבר, זיהה את הכישרון שלו ומינה אותו להיות הדובר שלו ומי שנאם בשמו.

ילדות: רחוב רש"י בתל אביב, בלב אוכלוסייה חילונית. היינו חמישה ילדים, אחותי היחידה נפטרה לפני כמה שנים. למדתי בחינוך העצמאי את כל המקצועות ומגיל מאוד צעיר היה לי צורך לדבר ולהתווכח. מאחר שהייתי צנום ונמוך, בגיל שמונה העמדתי ארגז בחוף גבול החוף הנפרד, וניהלתי ויכוחים ערים עם חילונים. למדתי בישיבות הגבוהות סלבודקא וגרונדא, הייתי תלמיד טוב מאוד ואחרי החתונה עם חנה, עברתי אחריה לאופקים.

כשאהיה גדול: רציתי ללמוד תורה. הייתי תלמיד טוב מאוד. היעד שלי היה להפיץ תורה ואחר כך חיים ציבוריים. לא לעשות כסף ולא להיות איש עסקים.

חנה: רעייתי. סגנית מנהלת בסמינר לבנות בבני ברק, אישה חכמה מאוד, שלאורך כל הקריירה הייתה זו שדחפה אותי קדימה. אנחנו אנשים שלא צורכים הרבה, לא נוסעים לחו"ל, לא יוצאים לחופשות, לא אוכלים במסעדות, חיים מאוד בצניעות. יש לנו דירה אחת בבני ברק ולא כדאי לך להיכנס לחדר השינה כי הוא דולף. יש לנו שלושה ילדים. רצינו עוד וכשהלכנו לבקש היתר לטיפולי פוריות, הרב שך אמר לנו שיש לברך על מה שיש.

משברים: היו כאלה במהלך השנים וצלחתי אותם בזכות חנה. החיים הציבוריים הם כפויי טובה, בעיקר אם אתה מצליח. לאחר שהקמתי את "דגל התורה", תוך מאבקים קשים ועבודה מסביב לשעון, הייתה הרוטציה ונאלצתי לעזוב את הכנסת. באתי לחנה ואמרתי, זהו, חוזרים לאופקים. היא הסתכלה עליי, ואף על פי שמאוד רצתה לחזור לשם היא אמרה, לך לרב שך ותשאל אותו מה לעשות. שמעתי בקולה והרב שך מינה אותי למזכ"ל התנועה.

מחיר: כשאבא פוליטיקאי הילדים סובלים כי הוא לא נוכח ועובד כל הזמן, ומהצד השני זו גאווה בשבילם. אף אחד מהילדים לא הלך בדרכי, ולא הכנסתי אותם לזה במכוון, כי אף אחד לא היה עומד בלחצים שבהם נאלצתי ואני נאלץ לעמוד.

אופקים: עברתי לשם בעקבות חנה, שמונתה למנהלת בית ספר, מתוך רצון אידיאולוגי לחיות בפריפריה, ואהבנו כל רגע. לימדתי בישיבה, הייתי ראש כולל ובמשך כמעט עשור הייתי חבר במועצת העיר. אין בית באופקים שבו לא ביקרנו, היינו חברים של כולם, השתתפנו בשמחות ובאבל. גם כשהייתי במועצת אופקים לא דיברתי על ענייני דת וחרדים, אלא עסקתי בסוגיות חברתיות וזה מלווה אותי עד היום.

המעבר לבני ברק: אי אפשר היה להקים מפלגה חרדית נוספת על ש"ס מאפס, להילחם בכל העולם ולגור באופקים, כי התקשורת והכבישים לא אפשרו את זה. אשתי לא אהבה את המעבר הזה והיא לא סולחת לי, כי במרכז הארץ כל אחד בביתו והדלתות סגורות. הילדים, שהיו עוד קטנים, נאלצו להסתגל לזה. התקדמתי במפלגה ובכנסת במהירות יחסית, הייתי יו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה, יו"ר ועדת הפנים ואיכות הסביבה, וסגן שר הדתות, ועדיין אני רואה בזה שליחות שתסתיים יום אחד.

ועדת הכספים: לא מרגיש שזה הייעוד שלי. אני עושה את העבודה ברצינות כמו שעשיתי כיו"ר ועדת הפנים, לומד הרבה ואני אוהב ללמוד, ויש לי יועצת משפטית טובה שעוזרת לי. הטענות נגדנו, כאילו יהדות התורה מתעקשת על ניהול הוועדה בגלל הכסף, הן לא נכונות. מבחינתי, ועדת הכספים עוסקת בכל הנושאים ומצד שני אין לי את מנעמי השלטון.

שר: לא יכול להתמנות לתפקיד כי אין לנו היתר להיות שרים ואולי הוא יינתן בעתיד, לא יודע. פנו אליי כמה פעמים גם בקדנציה הנוכחית להתמנות לסגן שר במעמד שר וסירבתי, כי יותר מעניין אותי להיות בצומת שבו מתקבלות ההחלטות החשובות.

נתניהו: אני לא מכיר את כל נתוני ופרטי החקירות שהוא מעורב בהן, אבל נראה לי שמחפשים אותו מתחת לאדמה. אי-אפשר להפיל אותו כי אין לו מתחרים. השאלה אם החקירות האלה הופכות אותו לבלתי כשיר, ואני לא חושב כך ולא מקבל את המכרזים שמוציאים כדי להביא עדי מדינה. אני לא חי כמוהו ולא מתנהג כמוהו, אבל אני לא בעד להפיל ראש ממשלה בחקירות, אלא אם כן יש משהו איום ונורא.

גיוס תלמידי ישיבות: ויכוח שניצת מאז שהפכנו לעם. לתפיסתי, בלי לומדי תורה אין קיום לעם היהודי. אנחנו במדינה מודרנית וצריך להיות שוויון בפני החוק, אבל מי מחוקק את החוק? מי מחליט? בית המשפט או נבחרי הציבור? ובפסיקה הזו בית המשפט שגה. הכי הכעיס אותי השופט רובינשטיין, שמסיט את ההלכה לפי רצונו. חילונים בטוחים שהוא תלמיד חכם שמביא את הפסיקה מהצד ההלכתי, ולא היא. הפסיקה שלו נובעת מעיוות מחשבתי פרטי שלו.

כשרות: הפסיקה בעניינה היא התחכמות, אנחנו דוחים את העתירה, אבל מתירים לארגונים ובקבוצות לעשות כשרות משלהם. בזמנו הצעתי חוק שיהיה גוף עצמאי שיפוקח על-ידי הרבנות וייתן כשרויות, כי לא בריא שכשרות מתקבלת תמורת תשלום ישיר.

שבת: אפשר לסגור ערים שלמות בימי חול למירוצים למיניהם, אבל חייבים לעבוד ברכבת בשבת? ואני לא מדבר על מקרים של פיקוח נפש.

נשים: היחס לנשים חרדיות בשוק העבודה נורא, והן מקבלות שכר נמוך יחסית לאחרים ותנאים קשים יותר, אף על פי שהן יותר מסורות ומחויבות למעסיק. התקשרה אליי אישה חרדית להתייעץ, סיפרה שהייתה לה בעיה בבית ולכן דיברה בטלפון חצי שעה תוך כדי עבודה ורצתה שינכו לה את זה מהשכר. מה עם השתלבות ברשימה שלנו? הנשים החרדיות לא רוצות ללכת לכנסת, כי הן ברמה גבוהה יותר.

רפורמים: אני יושב ומנהל דיונים על כולם, עם אנשים מכל הסוגים והמגזרים, אבל אם ישבו בדיון שבו אני משתתף רפורמים או קונסרבטיבים, אני יוצא החוצה, כי הם מתנגדים לכל מה שאני מאמין בו כיהודי. אנחנו בנויים על ספר חוקים, התורה הקדושה, והם כופרים בה.

פנאי: יש לי רק בשבת ואז אני יושב עם הילדים והנכדים. אמרתי לא מזמן לחבר חילוני שאני לא מבין איך אתם חיים בלי שבת, כי זה עוצר לי את המירוץ, נותן לי אתנחתא לקרוא ספרים וכן, אני קורא גם דברים שאינם כתבי קודש.

תפיסת עתיד: אני מוצא את עצמי חושב הרבה על העתיד. וכמו שזה נראה לי כרגע, כשאסיים את השליחות שהטיל עליי הרב, אחזור ללמוד, זה הדבר החשוב באמת.

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק