גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד החקלאות בודק תלונות על קרטלים בענף גידול עוף

בעקבות תלונות חקלאים, המשרד בודק האם נוצרו התארגנויות עסקיות השולטות בכל שלבי ייצור בשר העוף, תוך שימוש בקרקעות חקלאיות בניגוד לחוק ההתיישבות ■ הדבר גורם לפגיעה בתחרות אשר מובילה בסופו של דבר לעליית מחירי העוף

לולים במושב בצפון / צילום: משה ליכטמן
לולים במושב בצפון / צילום: משה ליכטמן

משרד החקלאות פתח בבדיקה לגבי קיומם של קרטלים בענף גידול העוף, תופעה שעליה קיבל לאחרונה זרם של תלונות מקבוצת חקלאים במושבים המקיימים משקים משפחתיים. התלונות מצביעות על התארגנויות עסקיות שיוצרות קרטלים בכל שלבי הייצור של בשר עוף - שמשמעותן הפרות חוק בקנה מידה גדול בסקטור החקלאי בתחום גידול עופות פטם, ואף חשש להיווצרות בעיה בתחום ההגבלים העסקיים.

במרכז התלונות שתי נקודות בעייתיות - אינטגרציה ומעבר לכאורה על חוק ההתיישבות. אינטגרציה היא מונח מתחום ההגבלים העסקיים, המתאר מבנה עסקי אנכי של מעין פירמידה, שבענף גידול העוף מוביל למחיר המופרז שהצרכן משלם עבור בשר עוף ובשר הודו. זאת בשל העובדה שיד עסקית אחת שולטת בכל מרכיבי "שלוחת הפטם" בענף הלול: החל מהמרכיב החשוב ביותר בתעשייה זו - המזון המיובא לפיטום העופות (גרעיני התערובת) - דרך האפרוח הבוקע מהביצה ועד לעוף הנמכר ברשתות המזון.

מרכז המידע והמחקר של הכנסת ערך מחקר על המתרחש בענף זה, ותיאר כי יצרנים מתעשיית הבשר נכנסו לתחום לולי הפטם "והם הקימו מערכי אינטגרציה השולטות בכל שרשרת הערך, ובין השאר - על לולי רבייה, מדגרות, מכוני תערובת, חוות גידול, משחטות ושיווק המוצרים".

מתוך כ-30 אלף בעלי נחלות במושבים, רק כ-20% עדיין עוסקים בפועל בחקלאות. בעלי נחלות רבים שהפסיקו לעבוד בחקלאות אינם מחזירים למדינה את מכסות הקרקע והמים, אלא משכירים אותן, ובנוסף הם משכירים לגורמים עסקיים מבנים ולולים. במשק המשפחתי במושבים השכרה כזו מחייבת לא רק אישור לשימוש חורג של שר החקלאות, אלא גם אישור של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), משום שמדובר בהפרת חוזה החכירה. מפר חוק סדרתי צפוי לקנסות ואפילו להפקעת האדמה.

בתעשיית הפטם, הדבר העיקרי שחסר ליזמים הגדולים הוא קרקע ולולים לגידול העופות עד לשחיטה. זו נקודת המפגש של בעלי האינטגרציות עם חקלאים לשעבר, שעדיין יש בידיהם מכסות קרקע, מים ולולים לא פעילים. היזמים שוכרים את האמצעים הללו מפעילים את לולי הפיטום באמצעיהם ועם עובדיהם. יש מקרים שבהם בעלי האינטגרציות בונים לולים גדולים על קרקעות המוחזקות על ידי חקלאים לשעבר.

בכך עוברים החקלאים לשעבר הללו על חוק ההתיישבות, שמטיל איסורים חמורים על ספסרות באמצעי ייצור שהמדינה הקצתה להם. מדובר באיסור על השכרת קרקע או מבנים חקלאיים או מכסות מים לגורמים עסקיים חיצוניים, ללא אישור של שר החקלאות או הפקיד שהשר האציל לו את הסמכות לאכיפת חוק זה. הדגש באיסור הוא על עסקאות שבהן ברור שהחקלאי אינו משתתף בפועל במיזם - אלא רק מקבל מהשולט באינטגרציה שכר דירה עבור המיזם המתרחש על האדמה/המבנה שבחזקתו.

התלונות שהגיעו למשרד החקלאות, ואשר נבדקות כעת על ידו, מצביעות על הנקודה שבה השולטים באינטגרציות שוכרים מחקלאים לא פעילים את השטחים, הלולים ומכסות המים שלהם, ומפעילים בעצמם את הלולים לפיטום העופות. בכך מתקיימת בעצם ספסרות של החקלאים באמצעי ייצור, המהווה עבירה על חוק ההתיישבות וגם על הסכמי החכירה עם רמ"י.

"סופו של המשק המשפחתי"

"כמו שהדברים נראים עכשיו, לנגד עינינו מתעצם עוד ועוד כוחם של אנשי עסקים, 'טייקונים של מזון מן החי', שהשתלטו על כל המרכיבים של שרשרת הייצור, במבנה אינטגרציה שנראה כמו מונופול אנכי", אומר אחד המומחים למזון במשרד החקלאות, "ומכיוון שהרשות להגבלים עסקיים אינה מטפלת בבעיה הזו, היא מתגלגלת למחירי המזון. לאחרונה הטייקונים האלה משתלטים גם על תהליך הפיטום בשטחים ובלולים של החקלאים במשק המשפחתי, בעיקר במושבים. האינטגרציה בענף הפטם תביא לסופו של המשק המשפחתי בענף הפטם ולעליית מחירי העוף.

"החלק החשוב ביותר באינטגרציה הוא השליטה באספקת התערובת למזון. בענפי הלול, המזון הוא המרכיב הגדול ביותר בהוצאות הייצור, עד 70%, ומי שמחזיק בשליטה על המזון קובע את מחירו של הפטם. מאז קיץ 2012, שבו מחירי הגרעינים הגיעו לשיאים חדשים בעולם, מחירם ירד בעשרת אחוזים, עד להתייצבותם בחודשים האחרונים. אבל מחיר המזון בישראל לא שיקף ירידה זו בצורה מלאה".

"באינטגרציה אפשר לעשות מניפולציה וייחוס רווחיות בכל אחד מחלקי השרשרת", אומר גורם המעורב באחת האינטגרציות, "למשל - מה מפריע ליבואן המזון בראש הפירמידה של האינטגרציה שלו, לדרוש מחיר שונה ללול קטן ובינוני במשק המשפחתי העצמאי, ומחיר נמוך יותר בתוך האינטגרציה? ברגע שמחיר הגרעינים באינטגרציה יהיה נמוך אפילו במעט, בעלי הלולים הקטנים יידחו אל מחוץ לענף, בתהליך שמתרחש כבר עכשיו, וההשתלטות של השולטים באינטגרציות על הלולים היא התוצאה של המהלך.

"נכון שיש לחקלאים פטור חוקי המאפשר להם להתארגן בקרטלים רוחביים, למשל התארגנות של יצרני בשר פטם מישובים שונים בארץ במטרה להפעיל כוח מיקוח גדול יותר, אבל אין להם את הכלים להתמודד מול האינטגרציות".

אחת הבעיות הנובעות מהאינטגרציה בענף הפטם, מתוארת במחקר על ענף הלול של פורום קהלת למדיניות לאומית: "אינטגרציה אנכית מהווה חסם כניסה משמעותי לשוק זה, משום ששחקן חדש בתת-ענף בענף הלול מנוע מלהיכנס לשוק ולהצליח בו לבדו, ללא חבירה לשחקנים נוספים במקטעי ייצור אחרים. כך למשל, משווק חדש שירצה להיכנס לענף הפטם לא יוכל להיכנס לענף ללא מכון רבייה, מדגרה, מגדל ומשחטה, שיהיו תחת חסותו או בהסכם עמו. התוצאה היא הגבלה משמעותית על התחרות ושימור המחירים הגבוהים בענף הלול".

ענף הלול בישראל - נתונים עיקריים

"אם זה לא חוקי, נעשה שינוי"

בתלונות של חקלאים לממונה על חוק ההתיישבות, לשרי האוצר והחקלאות ולפרקליטות המדינה, מוזכרות באופן בולט שתי אינטגרציות:

"קבוצת א-ת" מצהירה באתר האינטרנט שלה כי היא "מערכת אינטגרטיבית לייצור פטם והודים בבעלות משותפת של תנובה ואמבר (יבואן גרעינים ומספוא להאבסת בעלי חיים, מהגדולים בארץ - מ"ל). ייחודיות הקבוצה הינה בעצם עיסוקה בכל שלבי הייצור - משלב גידול האפרוחים ועד שיווק הבשר. החברה עוסקת בחקלאות - מערך הרבייה, ההדגרה וגידול הפטם; בתעשייה - משחטות ומכון מיחזור; ובסחר - מכירת אפרוחים ומכירת תוצרת המשחטות לשיווק לצרכני הקצה".

בועז שקדי, המנהל את לולי הרבייה בתשלובת א-ת, השותפות של תנובה ויבואנית הגרעינים אמבר, אומר בתגובה לתלונה שהוגשה לממונה על חוק ההתיישבות במשרד החקלאות: "הלולים הם שותפויות מסודרות כחוק, 50:50. השקענו יחד, הפטם נרכש במחירי המשחטה, וההפסד או הרווח מחולקים בין הצדדים".

עוזי מחלב, בעל התשלובת "עוף עוז" - משחטה, מדגרה ומכון תערובת - שעבורו מגדלים פטם בלולים בכמה מושבים, אומר בתגובה לתלונה דומה כלפיו: "אין כאן שכירות של לולים, יש כאן פרוצדורה של עבודה ושכר עבור עבודה, לפי תוצאות, לפי הגידול. אני משלם את התשומות, אבל מה זה משנה? שילכו למשרד החקלאות. אם יש כאן משהו לא חוקי נשנה את כללי העבודה ונעבוד חוקי".

ממשרד החקלאות נמסר: "הפרות חוק ההתיישבות בענפי החקלאות השונים ובכלל זה לולי פטם נאכפות תדיר על ידי המשרד. בימים אלה מקדם המשרד קריטריונים והנחיות לבחינת התקשרויות בהיבט של חוק ההתיישבות בענף לולי הפטם. קריטריונים אלה יהוו כלי עזר בידי הממונה, על מנת להחליט במקרים פרטניים האם המחזיק בקרקע מחויב בקבלת היתר. בכל מקרה, כל פנייה שמתקבלת על חשד להפרה על חוק ההתיישבות מועברת לבדיקה ואכיפה של הסיירת הירוקה. לפני כשנתיים הוגש בג"ץ כנגד המשרד בנושא, אולם העותרים משכו את העתירה, לאחר שנרמז להם על ידי ההרכב, כי סיכויה להתקבל נמוכים".

ברשות ההגבלים העסקיים מודעים לתופעת האינטגרציות ולחשש מפני פגיעה בתחרות.

עד כה היו חילוקי דעות בין הממונים על הגבלים עסקיים מול תופעת האינטגרציה. מטעמה של הממונה הנוכחית, מיכל הלפרין, נמסר: "התקשרויות בשרשרת אספקה בין מכוני תערובת לבין מגדלים לבין משחטות היא התקשרות יעילה שיכולה להוזיל את מחיר הפטם לצרכן. שרשראות כאלה מקשות על כניסת מתחרים חדשים לשוק, אך אינן פסולות ביסודן משום היעילות הטמונה בהן".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?