גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הכלכלה מקצה 30 מיליון שקל לתחרות בענף הקמח המלא

הסכום יוענק למאפיות שיוכיחו יכולת לגדול להיקפי הייצור הנדרשים ■ להערכת מרכז ההשקעות, המהלך יוריד את המחירים ב-30%-40%

מאפיית אנג'ל / צילום: איל יצהר
מאפיית אנג'ל / צילום: איל יצהר

המרכז להשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה, בתיאום עם משרד האוצר, מפרסם היום (ב') מסלול חדש לסיוע ממשלתי בהיקף של 30 מיליון שקל על-מנת להגביר את התחרות בענף הקמח המלא. מטרת המהלך היא להביא להגדלת היקפי הייצור ומספר המאפיות בעלות כושר ייצור תעשייתי.

במרכז להשקעות מקווים כי תחרות בענף תביא לייצור מוצרים מקמח מלא באיכות גבוהה יותר, להגדלת מגוון מוצרים ולהוזלת הלחם מקמח מלא לכלל האוכלוסייה. התמריץ הממשלתי נועד לעודד יזמים להקים מאפיות תעשייתיות ולסייע למאפיות קטנות ובינוניות לשדרג עצמן למאפיות תעשייתיות.

הערכות בשוק הן כי תעשיית הלחם מגלגלת כ-2-3 מיליארד שקל בשנה. כיום מקטעי ייצור הלחם ושיווקו לשוק הקמעונאי הם בעלי מאפיינים אוליגופוליים, והוא נשלט בידי 3  קבוצות גדולות. לפי נתוני נילסן ל-2016, אנג'ל מחזיקה בנתח שוק של 40%, ברמן בכ-28%, ודווידוביץ'-מרחבית כ-20%. אלה מחזיקות במאפיות בשותפויות או בעלויות צולבות, והמאפיות הקטנות אינן מהוות תחרות משמעותית.

נחום איצקוביץ', מנהל המרכז להשקעות, אמר היום ל"גלובס": "מזה 3 שנים המרכז עוסק באיתור ענפים עם ריכוזיות גבוהה שפוגעת בתחרות. לפני שנתיים פרסמנו מקצה תחרותי למוצרי חלב ניגר ויוגורטים, ומי שזכתה בו הייתה מחלבות רמת הגולן. היא חברה לשופרסל, וידוע איך זה השפיע על תנובה, טרה ושטראוס בחלב הניגר. הייתה כאן מכה קשה מאוד, לתנובה במיוחד".

איצקוביץ' מוסיף כי לפני שנה יצא המרכז במקצה לטפל בריכוזיות של דבאח ותנובה בבשר בקר טרי כשר, ששולטות ב-75%-85% מהשוק. 4 משחטות זכו במכרז, ולדבריו, כיום הן בתהליכי בנייה וצפויות להגדיל את נתח השוק שלהן באופן משמעותי. "כששחקנים חדשים נכנסים, התוצאה היא שיש ירידת מחירים", אמר.

במשרד הכלכלה בדקו למעלה משנה את השוק הריכוזי של הלחם מקמח מלא. איצקוביץ' מסביר כי "חיפשנו את נקודות הכשל. האם הן בתחנות הקמח, בקמעונאים, ביצרנים, ואיפה אפשר להשפיע. בסופו של דבר הגענו למסקנה שהמאפיות הגדולות שולטות בשוק ויוצרות רווחים עודפים.

"מאחר שכושר הייצור בתחום של הקמח המלא קטן, הן יכולות להרוויח פי שניים מהעלויות שלהן או מרווח סביר. מהניסיון שלנו במסלולי התחרות הקודמים, אנחנו מצפים שזה יוריד את המחירים ב-30%-40%".

תנאי הסף במכרז כמובן לא יאפשרו למאפיות הגדולות להשתתף במכרז. בכדי להשתתף במכרז, מאפייה תצטרך להוכיח שיש לה יכולת כלכלית להגדיל משמעותית את כושר הייצור שלה בתוך כ-18 חודשים במחירים נמוכים יותר, ובמשרד אומרים כי שיתופי-פעולה עם רשתות השיווק, כפי שהציגה בזמנו מחלבות הגולן עם שופרסל, יקבלו תוספת ניקוד.

גורמים בענף מעריכים כי הקמה של מאפייה גדולה מצריכה השקעה של 150 מיליון שקל, וכי אין מאפייה בינונית משמעותית שניתן לחזק. היום גם מותגי הלחם הפרטיים של שופרסל ורמי לוי מיוצרים על-ידי המאפיות הגדולות. כלומר, 30 מיליון שקל עשויים להפוך לטיפה בים בתעשייה שמגלגלת קרוב ל-3 מיליארד שקל.

- זה נובע מכך שלא הצליחו להכניס את מחיר הלחם המלא לפיקוח?

"בשביל לעשות מהלך מסוג כזה צריך לעשות מהלך מבטל על הפיקוח הרגיל, וזה יוצר אין-סוף בעיות, כולל בעיות פוליטיות. אני מעריך שהיה קשה מאוד לשכנע ללכת על מהלך של הכנסת הלחם המלא לפיקוח, והפתרון הזה לא צלח, ואני גם לא חושב שהוא הפתרון הנכון. הפתרון הנכון הוא להשפיע על המחיר התחרותי ולאו דווקא חקיקה ופיקוח. ימים יגידו אם הצלחנו".

מסתפקים בפירורים: ניסיון לעקוף את הכישלון להכניס את הלחם המלא לפיקוח

לא לחינם מנסים לקדם במשרד הכלכלה את התחרות בתחום הקמח המלא, הנחשב ליקר יותר. מחירו של הלחם המלא יהיה זהה ללחם אחיד פרוס (750 גרם) שנמצא בפיקוח: 6.40 שקלים בלבד, לעומת 11-15 שקל ללחם מלא כפי שהוא נמכר היום ברשתות השיווק.

זו אינה הפעם הראשונה בה משרדי הממשלה מנסים להגדיל את התחרות ולהוריד את מחירי הקמח המלא. כבר לפני שנה ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, פנה אל ועדת המחירים של משרדי האוצר והכלכלה ודרש לכנס אותה לצורך הטלת פיקוח על מחירי הלחם מקמח מלא, אך גורמים במשרד האוצר דרשו כי החלת פיקוח מחירים על לחם מלא תהיה בתנאי שהלחם הלבן ייצא מהפיקוח, והמהלך נכשל.

הצעת חוק דומה בעיקרה הונחה על שולחן הכנסת ה-18, על-ידי ח"כ רונית תירוש (קדימה) וחברי כנסת נוספים, ולאחר מכן הוסרה מסדר היום בינואר 2012.

היוזמה הזאת - שנכשלה פעם אחר פעם בכנסת, מפני כוחן של הקבוצות הגדלות - כנראה גרמה למשרדים להרים ידיים מהמאבק הישיר, כלומר הכנסת הלחם המלא לפיקוח, ואילצה אותם להיאבק בהן בדלת האחורית, כלומר באמצעות תמיכה בשחקניות קטנות יותר. התמיכה אמנם תסייע להן, אולם ברור שאין להן מספיק כוח להתחרות ב-3 הקבוצות השולטות בענף.

היוזמה הזו אינה נופלת על קרקע בתולה. בינואר אשתקד הטיל בית המשפט המחוזי בירושלים את העונש החמור ביותר שהוטל עד כה בתחום ההגבלים העסקיים בשל פגיעה בתחרות על ראשי המאפיות הגדולות בישראל - שנת מאסר בפועל על יהודה שניידמן, לשעבר מנכ"ל מאפיית ברמן, ותקופת מאסר זהה על ישעיהו (שייקה) דוידוביץ', מנכ"ל מאפיית דוידוביץ' - בגין הרשעתם בעריכת הסדר כובל בנסיבות מחמירות בפרשת "קרטל הלחם". במארס האחרון הוקל העונש וצומצם ל-3 חודשי מאסר בפועל.

תחום רווי מאבקים

בנוסף, במאי האחרון הגיעה המדינה לפשרה עם המאפיות הגדולות והסכימה לשלם 7.8 מיליון שקל על פגיעה שנגרמה לאורך השנים על אי-יישום מנגנון הפיקוח שקיים בחוק. בספטמבר 2012 המאפיות הגישו לבית המשפט המחוזי מרכז תביעה כנגד המדינה בגין נזקים שלטענתן גרמה להן המדינה בשנים 2005-2007, כתוצאה מעיכובים בעדכון מחיריהם של מוצרי הלחם שבפיקוח. סכום התביעה הכולל היה 47 מיליון שקל, מתוכו רק חלקה של מאפיית אנג'ל נאמד ב-19.6 מיליון שקל.

בנוסף למאפיות הגדולות שמוכרות לחם מפוקח, פועלות בשוק כ-200 מאפיות קטנות שמוכרות בעיקר לחמים מיוחדים. לא בטוח שתמיכה של 30 מיליון שקל הם מה שיצליח לשנות את חוקי המשחק בענף, אבל בינתיים, אם אין לחם מלא תאכלו עוגות. 

נתחי שוק המאפיות הגדולות

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"