גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד הכלכלה מקצה 30 מיליון שקל לתחרות בענף הקמח המלא

הסכום יוענק למאפיות שיוכיחו יכולת לגדול להיקפי הייצור הנדרשים ■ להערכת מרכז ההשקעות, המהלך יוריד את המחירים ב-30%-40%

מאפיית אנג'ל / צילום: איל יצהר
מאפיית אנג'ל / צילום: איל יצהר

המרכז להשקעות במשרד הכלכלה והתעשייה, בתיאום עם משרד האוצר, מפרסם היום (ב') מסלול חדש לסיוע ממשלתי בהיקף של 30 מיליון שקל על-מנת להגביר את התחרות בענף הקמח המלא. מטרת המהלך היא להביא להגדלת היקפי הייצור ומספר המאפיות בעלות כושר ייצור תעשייתי.

במרכז להשקעות מקווים כי תחרות בענף תביא לייצור מוצרים מקמח מלא באיכות גבוהה יותר, להגדלת מגוון מוצרים ולהוזלת הלחם מקמח מלא לכלל האוכלוסייה. התמריץ הממשלתי נועד לעודד יזמים להקים מאפיות תעשייתיות ולסייע למאפיות קטנות ובינוניות לשדרג עצמן למאפיות תעשייתיות.

הערכות בשוק הן כי תעשיית הלחם מגלגלת כ-2-3 מיליארד שקל בשנה. כיום מקטעי ייצור הלחם ושיווקו לשוק הקמעונאי הם בעלי מאפיינים אוליגופוליים, והוא נשלט בידי 3  קבוצות גדולות. לפי נתוני נילסן ל-2016, אנג'ל מחזיקה בנתח שוק של 40%, ברמן בכ-28%, ודווידוביץ'-מרחבית כ-20%. אלה מחזיקות במאפיות בשותפויות או בעלויות צולבות, והמאפיות הקטנות אינן מהוות תחרות משמעותית.

נחום איצקוביץ', מנהל המרכז להשקעות, אמר היום ל"גלובס": "מזה 3 שנים המרכז עוסק באיתור ענפים עם ריכוזיות גבוהה שפוגעת בתחרות. לפני שנתיים פרסמנו מקצה תחרותי למוצרי חלב ניגר ויוגורטים, ומי שזכתה בו הייתה מחלבות רמת הגולן. היא חברה לשופרסל, וידוע איך זה השפיע על תנובה, טרה ושטראוס בחלב הניגר. הייתה כאן מכה קשה מאוד, לתנובה במיוחד".

איצקוביץ' מוסיף כי לפני שנה יצא המרכז במקצה לטפל בריכוזיות של דבאח ותנובה בבשר בקר טרי כשר, ששולטות ב-75%-85% מהשוק. 4 משחטות זכו במכרז, ולדבריו, כיום הן בתהליכי בנייה וצפויות להגדיל את נתח השוק שלהן באופן משמעותי. "כששחקנים חדשים נכנסים, התוצאה היא שיש ירידת מחירים", אמר.

במשרד הכלכלה בדקו למעלה משנה את השוק הריכוזי של הלחם מקמח מלא. איצקוביץ' מסביר כי "חיפשנו את נקודות הכשל. האם הן בתחנות הקמח, בקמעונאים, ביצרנים, ואיפה אפשר להשפיע. בסופו של דבר הגענו למסקנה שהמאפיות הגדולות שולטות בשוק ויוצרות רווחים עודפים.

"מאחר שכושר הייצור בתחום של הקמח המלא קטן, הן יכולות להרוויח פי שניים מהעלויות שלהן או מרווח סביר. מהניסיון שלנו במסלולי התחרות הקודמים, אנחנו מצפים שזה יוריד את המחירים ב-30%-40%".

תנאי הסף במכרז כמובן לא יאפשרו למאפיות הגדולות להשתתף במכרז. בכדי להשתתף במכרז, מאפייה תצטרך להוכיח שיש לה יכולת כלכלית להגדיל משמעותית את כושר הייצור שלה בתוך כ-18 חודשים במחירים נמוכים יותר, ובמשרד אומרים כי שיתופי-פעולה עם רשתות השיווק, כפי שהציגה בזמנו מחלבות הגולן עם שופרסל, יקבלו תוספת ניקוד.

גורמים בענף מעריכים כי הקמה של מאפייה גדולה מצריכה השקעה של 150 מיליון שקל, וכי אין מאפייה בינונית משמעותית שניתן לחזק. היום גם מותגי הלחם הפרטיים של שופרסל ורמי לוי מיוצרים על-ידי המאפיות הגדולות. כלומר, 30 מיליון שקל עשויים להפוך לטיפה בים בתעשייה שמגלגלת קרוב ל-3 מיליארד שקל.

- זה נובע מכך שלא הצליחו להכניס את מחיר הלחם המלא לפיקוח?

"בשביל לעשות מהלך מסוג כזה צריך לעשות מהלך מבטל על הפיקוח הרגיל, וזה יוצר אין-סוף בעיות, כולל בעיות פוליטיות. אני מעריך שהיה קשה מאוד לשכנע ללכת על מהלך של הכנסת הלחם המלא לפיקוח, והפתרון הזה לא צלח, ואני גם לא חושב שהוא הפתרון הנכון. הפתרון הנכון הוא להשפיע על המחיר התחרותי ולאו דווקא חקיקה ופיקוח. ימים יגידו אם הצלחנו".

מסתפקים בפירורים: ניסיון לעקוף את הכישלון להכניס את הלחם המלא לפיקוח

לא לחינם מנסים לקדם במשרד הכלכלה את התחרות בתחום הקמח המלא, הנחשב ליקר יותר. מחירו של הלחם המלא יהיה זהה ללחם אחיד פרוס (750 גרם) שנמצא בפיקוח: 6.40 שקלים בלבד, לעומת 11-15 שקל ללחם מלא כפי שהוא נמכר היום ברשתות השיווק.

זו אינה הפעם הראשונה בה משרדי הממשלה מנסים להגדיל את התחרות ולהוריד את מחירי הקמח המלא. כבר לפני שנה ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' איתמר גרוטו, פנה אל ועדת המחירים של משרדי האוצר והכלכלה ודרש לכנס אותה לצורך הטלת פיקוח על מחירי הלחם מקמח מלא, אך גורמים במשרד האוצר דרשו כי החלת פיקוח מחירים על לחם מלא תהיה בתנאי שהלחם הלבן ייצא מהפיקוח, והמהלך נכשל.

הצעת חוק דומה בעיקרה הונחה על שולחן הכנסת ה-18, על-ידי ח"כ רונית תירוש (קדימה) וחברי כנסת נוספים, ולאחר מכן הוסרה מסדר היום בינואר 2012.

היוזמה הזאת - שנכשלה פעם אחר פעם בכנסת, מפני כוחן של הקבוצות הגדלות - כנראה גרמה למשרדים להרים ידיים מהמאבק הישיר, כלומר הכנסת הלחם המלא לפיקוח, ואילצה אותם להיאבק בהן בדלת האחורית, כלומר באמצעות תמיכה בשחקניות קטנות יותר. התמיכה אמנם תסייע להן, אולם ברור שאין להן מספיק כוח להתחרות ב-3 הקבוצות השולטות בענף.

היוזמה הזו אינה נופלת על קרקע בתולה. בינואר אשתקד הטיל בית המשפט המחוזי בירושלים את העונש החמור ביותר שהוטל עד כה בתחום ההגבלים העסקיים בשל פגיעה בתחרות על ראשי המאפיות הגדולות בישראל - שנת מאסר בפועל על יהודה שניידמן, לשעבר מנכ"ל מאפיית ברמן, ותקופת מאסר זהה על ישעיהו (שייקה) דוידוביץ', מנכ"ל מאפיית דוידוביץ' - בגין הרשעתם בעריכת הסדר כובל בנסיבות מחמירות בפרשת "קרטל הלחם". במארס האחרון הוקל העונש וצומצם ל-3 חודשי מאסר בפועל.

תחום רווי מאבקים

בנוסף, במאי האחרון הגיעה המדינה לפשרה עם המאפיות הגדולות והסכימה לשלם 7.8 מיליון שקל על פגיעה שנגרמה לאורך השנים על אי-יישום מנגנון הפיקוח שקיים בחוק. בספטמבר 2012 המאפיות הגישו לבית המשפט המחוזי מרכז תביעה כנגד המדינה בגין נזקים שלטענתן גרמה להן המדינה בשנים 2005-2007, כתוצאה מעיכובים בעדכון מחיריהם של מוצרי הלחם שבפיקוח. סכום התביעה הכולל היה 47 מיליון שקל, מתוכו רק חלקה של מאפיית אנג'ל נאמד ב-19.6 מיליון שקל.

בנוסף למאפיות הגדולות שמוכרות לחם מפוקח, פועלות בשוק כ-200 מאפיות קטנות שמוכרות בעיקר לחמים מיוחדים. לא בטוח שתמיכה של 30 מיליון שקל הם מה שיצליח לשנות את חוקי המשחק בענף, אבל בינתיים, אם אין לחם מלא תאכלו עוגות. 

נתחי שוק המאפיות הגדולות

עוד כתבות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"