גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טעם להשקעה: פרוטרום מייצרת ערך למשקיעים לאורך זמן

חברת פרוטרום צפויה להיות חלק בלתי נפרד מהצמיחה בשוק העולמי של חומרי הטעם, ששיעורה השנתי החזוי בשנים הקרובות הוא 3%-5%

מרכז החדשנות של פרוטרום בציריך/ צילום: פרוטרום
מרכז החדשנות של פרוטרום בציריך/ צילום: פרוטרום

הצפת ערך בולטת למשקיעים לאורך זמן היא לא נתון שכל חברה יכולה להתהדר בו, ובטח לא כשמדובר בהצפת שווי משמעותית עבור חברה שכבר נסחרת בכ-16 מיליארד שקל. חברת פרוטרום  הדואלית היא אכן דוגמה מצוינת לכך.

פרוטרום היא חברה גלובלית וצומחת, הפועלת בתחום ייצור הטעמים (Flavors) וחומרי הגלם הייחודיים (Specialty Fine Ingredients), שהתאגדה ב-1995 ומניותיה נסחרות בבורסות בתל אביב ובלונדון. החברה נמצאת בשליטתם של ד"ר ג'ון ג. פרבר ומיה פרבר, שמחזיקים בשרשור, על ידי קבוצת ICC, בכ-36% מהון המניות.

פעילות החברה מתמקדת בשני ענפי ליבה: פעילות הטעמים (74% מסך ההכנסות) הכוללת פיתוח, ייצור, שיווק ומכירה של פתרונות טעמים מתוקים וטעמים שאינם מתוקים (Savory), המשמשים בעיקר לייצור מזון ומשקאות ומוצרי צריכה נוספים; וכן פעילות חומרי הגלם הייחודיים (19% מסך ההכנסות), הכוללת פיתוח, ייצור, שיווק ומכירה של מיצויי טעם טבעיים, רכיבי מזון פונקציונלי טבעיים, מיצויים טבעיים מצמחי מרפא ועוד, המאפשרים מתן פתרונות בתחום ההגנה ושימור המזון.

אסטרטגיה של צמיחה מהירה

שוק הטעמים, תמציות הריח וחומרי הגלם, שהיקף מכירותיו בעולם הסתכם ב-2016 בכ-27 מיליארד דולר, צפוי לגדול להיקף של 37 מיליארד דולר ב-2021, עם צמיחה בשיעור חד-ספרתי בינוני בין השנים 2016-2021. לפי הערכות, בעוד שהיקף המכירות במדינות המתועשות (ארה"ב ומערב אירופה) יגדל בקצב שנתי של כ-3% במהלך השנים 2015-2020, הרי ששיעור הצמיחה בשווקים המתפתחים ביבשות השונות צפוי להיות גבוה יותר ולהסתכם בממוצע (שנתי) ב-5.1%. זאת, בהסתמך בעיקר על שינויים בהעדפות צרכנים בשווקים האלה והמעבר לצריכת מזון מעובד.

פרוטרום נמנית כיום עם עשר החברות המובילות בעולם בתחומי פעילותה. המשמעות היא שבהיותה של החברה מובילת שוק עם שיעורי צמיחה בולטים, הצפי הוא שהיא תהיה חלק בלתי נפרד מהצמיחה הצפויה בענף.

כדי לעמוד ביעדיה ולהמשיך ולהוביל בענף, הכריזה החברה בשנים האחרונות על אסטרטגיית צמיחה מהירה בשני מישורים: האחד, על ידי צמיחה פנימית גבוהה ורווחית; והשני, באמצעות רכישות אסטרטגיות של חברות קטנות-בינוניות ברחבי העולם. היעד הוא להציג כבר בשנת 2020 הכנסות כוללות של כ-2 מיליארד דולר, עם שיעור EBITDA (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) של יותר מ-22% ממכירות מוצרי הליבה.

עד כה, החברה מיישמת בהצלחה את האסטרטגיה שעליה הכריזה, ומתקדמת בצעדי ענק אל עבר יעדיה. בין השנים 2015-2017 השלימה פרוטרום יותר מ-20 רכישות, שבע מתוכן רק מתחילת 2017. לא זו בלבד, בולטת העובדה שהחברה, הנסחרת במכפילים גבוהים, רוכשת חברות בתמחור הרבה יותר נוח - כלומר, במכפילים נמוכים - מטמיעה אותן היטב, משביחה וקוצרת את הפירות.

פרוטרום פועלת בסביבה תחרותית, המתאפיינת במערכות יחסים ארוכות טווח בין היצרנים לבין הלקוחות. כמו כן, נדרשים היצרנים בענף להשקעות רבות במחקר ופיתוח, עמידה בתקני איכות ורגולציה, והשקעות הון רבות בבניית כושר ייצור בתחום חומרי הגלם.

פרוטרום מתמקדת בכמה פעולות, שלהערכתה, ייתנו לה יתרון ויבדלו אותה ממתחרותיה, ובהן התרחבות גיאוגרפית, בעיקר בצפון אמריקה ובשווקים המתפתחים, המתאפיינים בשיעורי צמיחה גבוהים ביחס לעולם כתוצאה משינויים בהעדפות צרכנים והמעבר לצריכת מזון מעובד בשווקים אלה; וכן הרחבת סל המוצרים הטבעיים, המהווים כיום כ-75% מחומרי הגלם שבהם משתמשת החברה, אשר הביקוש להם גובר והולך בקרב שווקים רבים בעולם.

נוסף על כך, פרוטרום בוחנת כניסה לתחום פעילות חדש - תמציות הריחות, שבו כיום, בשונה ממתחרותיה העיקריות, היא כמעט אינה נוכחת, ולהערכתה, זהו עוד שוק פוטנציאלי של 7-8 מיליארד דולר, שהחברה יכולה לקחת בו חלק.

מיצוי סינרגיות עם החברות הנרכשות

בשנים 2010-2016, מגזר הטעמים של פרוטרום הציג גידול שנתי ממוצע של 18.5%, בעוד שמגזר חומרי הגלם הציג עלייה שנתית ממוצעת של 8%. לבד מהצמיחה, החברה פועלת רבות לשיפור רווחיותה התפעולית על ידי נקיטת פעולות למיצוי הסינרגיות עם החברות שנרכשו בשנים האחרונות, לצד אופטימיזציית מערכי הניהול, המחקר, הפיתוח והמכירות, משאבי הייצור התפעול, הרכש והלוגיסטיקה.

להערכתנו, פעולות אלה, וגם הרכישות שביצעה החברה באחרונה בתחום הטעמים, המתאפיין ברווחיות תפעולית גבוהה מבין תחומי הליבה, צפויים לקבל ביטוי בחיסכון בעלויות והמשך שיפור בשיעורי רווחיותה. במחצית הראשונה של 2017, הרווחיות התפעולית בשני תחומי הליבה עלתה באופן ניכר, עם רמה של 17.2% לעומת 14.4% במגזר הטעמים, ורמה של 14.5% לעומת 11.7% במגזר חומרי הגלם.

להערכתנו, הפעולות שפרוטרום נוקטת, ובהן התרחבות גיאוגרפית באמצעות רכישת חברות מקומיות בשווקי מטרה, הרחבת סל המוצרים הטבעיים, הפעולות לשיפור מערכי התפעול, וכן השאיפה להיכנס לתחום פעילות חדש, ייטיבו עם החברה וישפרו את מעמדה העסקי והתחרותי בעולם.

נוסף על כך, על רקע המינוף הנמוך של החברה, לצד יכולתה המוכחת לרכוש חברות ולשלב אותן בעסקיה, פרוטרום צפויה להמשיך ברכישת חברות בשנים הקרובות, בהתאם לאסטרטגיה העסקית שלה.

■ הכותבים הם מנהל מחלקת מחקר ואסטרטגיה בקבוצת אקסלנס ואנליסטית בכירה במחלקת המחקר באקסלנס. הנתונים מבוססים על דיווחים פומביים של החברה. הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותבים אין עניין אישי בנושא הכתבה. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה. 

פרוטרום

יתרונות:

* ענף דפנסיבי וצומח

* יתרון תחרותי בנישות בעלות כושר צמיחה

* פוטנציאל צמיחה בחו"ל

חסרונות:

* תלות בצמיחה חוץ-אורגנית

* חשיפה ממוקדת לענף ספציפי

* משאבים מוגבלים ביחס לחברות מתחרות

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים